جنگ لفظی شدید ترامپ و زلنسکی در کاخ سفید مقابل دوربین‌های تلویزیونی

دیدار دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا و ولودیمیر زلنسکی، رییس جمهوری اوکراین در کاخ سفید و مقابل دوربین‌های تلویزیونی به تنش کشیده شد و دو طرف وارد جنگی لفظی شدند. ترامپ، زلنسکی را به «ناسپاسی» متهم کرد و گفت او قدردان کمک‌های آمریکا برای مقابله با حمله روسیه به کشورش نبوده است.

تنشی که برنامه سفر زلنسکی را هم تحت تاثیر قرار داد و او برخلاف برنامه‌ریزی قبلی پیش از موعد کاخ سفید را ترک کرد و نشست خبری مشترک دونالد ترامپ و ولودیمیر زلنسکی هم لغو شد.

زلنسکی پیشتر تمایل ترامپ به روسیه را زیر سوال برد و ترامپ نیز او را به بی‌احترامی متهم کرد و اختلافات آن‌ها به حدی بالا گرفت که به یک مشاجره لفظی منجر شد.

ترامپ در بخشی از حرف‌هایش با اصرار گفت که زلنسکی در جنگ اوکراین در حال شکست است و افزود: «مردم دارند کشته می‌شوند، دارید از نظر تعداد سرباز کم می‌آورید.»

ترامپ به زلنسکی گفت دارد جهان را به سمت جنگ جهانی سوم می‌برد و ادامه داد «شما کمبود نیروی نظامی دارید و می‌گویید آتش‌بس نمی‌خواهید.»

رییس‌جمهور اوکراین در این دیدار تصاویری از قربانیان جنگ و آسیب‌های وارد شده به کشورش را به ترامپ نشان داد. زلنسکی گفت: «پوتین جنگ را آغاز کرده و بهای آن را باید خودش بپردازد.»

دونالد ترامپ در دیدار با زلنسکی گفت «من با پوتین هم‌سو نیستم، من با ایالات متحده و منافع جهانی هم‌سو هستم.»

ترامپ به زلنسکی گفت اوکراین در وضعیت خوبی قرار ندارد و کارت برنده‌ای در دستش نیست و ادامه داد «شما در حال قمار با زندگی میلیون‌ها آدم هستید.»

زلنسکی به‌طور آشکار ترامپ را به‌خاطر رویکرد ملایمش در قبال پوتین روسیه به چالش کشید و در پاسخ به او گفت «من دنبال بازی با کارت نیستم، من خیلی جدی هستم جناب رییس‌جمهور.»

ترامپ در واکنش گفت «شما در حال بازی هستید و من هم بسیار جدی هستم. شما با جان میلیون‌ها نفر قمار می‌کنید. شما دارید با جنگ جهانی سوم قمار می‌کنید. کاری که شما می‌کنید برای این کشور بسیار توهین‌آمیز است. من خیلی بیش از چیزی که دیگران می‌گفتند باید بکنم، به شما احترام گذاشتم.»

ترامپ به زلنسکی گفت: «مردم در حال مرگ هستند ... سربازهای‌تان رو به کاهش‌اند» و در ادامه به زلنسکی گفت یا باید توافقی حاصل کند، یا آمریکا کنار می‌کشد.

زلنسکی با اشاره به رهبر روسیه ولادیمیر پوتین از ترامپ خواست «هیچ سازشی با یک قاتل» نداشته باشد.

اما ترامپ گفت که روابط خوبی با پوتین دارد و تاکید کرد این دموکرات‌ها بوده‌اند که سعی کرده‌اند از پوتین چهره‌ای منفی در آمریکا نشان دهند و او را متهم به دخالت در انتخابات آمریکا کنند، در حالیکه به گفته ترامپ او در این زمینه نقشی نداشته است.

ترامپ در روزهای گذشته گفته بود امیدوار است که در دیدارش با زلنسکی توافقی برای مشارکت آمریکا در صنایع معدنی اوکراین امضا شود. ترامپ امیدوار است این توافق به این کشور کمک کند بخشی از کمک هایی که به این کشور کرده است را جبران کند.

ترامپ تهدید کرد در این وضعیت پرتنش، حمایت ایالات متحده را پس بگیرد؛ این رویداد در برابر چشمان خبرنگاران رخ داد و پیش از مراسم امضای توافق‌نامه‌ای برنامه‌ریزی‌شده در زمینه تقسیم درآمد مواد معدنی صورت گرفت.

ترامپ خطاب به زلنسکی گفت: «یا توافقی می‌کنید یا ما کنار می‌کشیم؛ و اگر کنار بکشیم، این جنگ ادامه پیدا می‌کند. فکر نمی‌کنم تصویر خوشایندی باشد.»

او ادامه داد: «وقتی این توافق را امضا کنیم، موقعیت بهتری خواهی داشت. اما تو اصلا قدردان نیستی و این کار خوبی نیست. صادقانه بگویم این اصلاً خوب نیست.»

زلنسکی در مقابل، به صراحت از رویکرد نرم‌تر ترامپ در قبال ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، انتقاد کرد و از او خواست «با یک قاتل سازش نکند.»

زلنسکی ادعای ترامپ را که شهرهای اوکراین پس از سه سال جنگ نابود شده‌اند، رد کرد. ترامپ تأکید داشت که پوتین خواهان یک توافق است.

جِی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور ایالات متحده، مداخله کرده و گفت که زلنسکی با حضور در دفتر بیضی‌شکل و مطرح کردن مواضعش، بی‌احترامی کرده است. ترامپ نیز با او هم‌عقیده بود.


ونس به زلنسکی گفت: «تو حتی یک کلمه تشکر نکردی.» زلنسکی با صدایی بلند پاسخ داد: «من بارها از مردم آمریکا تشکر کردم.»

زلنسکی که در دوران دولت بایدن میلیاردها دلار سلاح و حمایت معنوی برای مبارزه با روسیه به دست آورد، اکنون با رویکرد بسیار متفاوتی از سوی ترامپ روبه‌رو است. ترامپ خواهان پایان سریع جنگ سه‌ساله، بهبود روابط با روسیه و جبران مبالغ صرف‌شده برای حمایت از اوکراین است.