شمار مبتلایان به زوال عقل تا ۳۰ سال دیگر ۳ برابر میشود
نتایج یک پژوهش جدید و نخستین در نوع خود، نشان میدهد شمار مبتلایان به زوال عقل یا همان دمانس، تا حدودا ۳۰ سال دیگر ۳ برابر میشود و تا سال ۲۰۵۰ به ۱۵۳ میلیون نفر در جهان میرسد.
یافتههای این تحقیق در نشریه «سلامت عموم لانست» منتشر شده است.
گاردین به گوشههایی از این پژوهش پرداخته است که در پی میآید.
متخصصان با تکاندهنده خواندن نتایج این پژوهش گفتهاند پیداست که خطر زوال عقل جدی است و با افزایشی پرشتاب، آینده سلامت و مراقبت اجتماعی در هر جمع، کشور و قاره را تهدید میکند.
بهگفته محققان این پژوهش، افزایش قابلتوجه شمار مبتلایان به زوال عقل، که نرخ ابتلای آنان در سال ۲۰۱۹، ۵۷ میلیون مورد تخمین زده شده بود، در درجه اول بهدلیل افزایش و پیری جمعیت است. با وجود این، عوامل گوناگونی در ابتلا به دمانس دخیل است که چاقی مفرط، مصرف دخانیات و قند خون بالا از جمله آنهاست و به افزایش شمار مبتلایان بدین عارضه دامن خواهد زد.
گرچه از یک سو انتظار میرود پیشرفتها در زمینه دسترسی به آموزش در دنیا شمار موارد ابتلا به دمانس در جهان را تا نیمه قرن بیستویکم تا ۶/۲ میلیون تن کاهش دهد؛ از سوی دیگر پیشبینی میشود سیر کنونی چاقی مفرط، دیابت و سیگار کشیدن، شمار مبتلایان به زوال عقل را تا زمان مشابه ۶/۸ میلیون نفر افزایش دهد.
این تحقیق با نام «بار جهانی بیماری»، اولین پژوهشی است که پیشبینی از وضعیت این عارضه برای بزرگسالان ۴۰ سالبهبالا و در ۱۹۵ کشور در سراسر جهان ارائه میدهد.
بر اساس یافتههای این تحقیق، تا سال ۲۰۵۰، شمار موارد ابتلا به زوال عقل در هر کشور افزایش خواهد یافت؛ اما بیشترین افزایش موارد با ۳۶۷ درصد در شمال آفریقا و خاورمیانه و سپس با ۳۵۷ درصد در آفریقای سیاه خواهد بود. کشورهای قطر، امارات متحده عربی و بحرین بهترتیب، شاهد بیشترین موارد ابتلا بدین عارضه خواهند بود.
در مقابل، کمترین افزایش موارد ابتلا با نرخ ۵۳ درصد در مناطق پردرآمدتر آسیا-اقیانوسیه و با ۷۴ درصد در اروپای غربی خواهد بود. کشور ژاپن با ۲۷ درصد افزایش، کمترین میزان بالا رفتن موارد ابتلا به دمانس در جهان را خواهد داشت.
یکی از متخصصان این حوزه، که در انجام پژوهش مذکور مشارکتی نداشته است، گفت که اعداد و ارقام آمده در این تحقیق، وسعت تکاندهنده ابتلا به زوال عقل در سراسر جهان را نمایان میکند. او تاکید کرد که جهان نیازمند حرکتی جمعی برای مقابله با ۳ برابر شدن شمار مبتلایان به زوال عقل است؛ چرا که دمانس، تنها افراد را درگیر نمیکند، بلکه میتواند تمام خانواده، شبکه دوستان و عزیزان بیمار را نابود کند.
او اشاره کرد که هزینه محنتبار دمانس برای فرد مبتلا با پیامدهای اقتصادی و اجتماعی نیز همراه است. او از دولتها در سراسر جهان خواست هماکنون و در آینده، اقدامات بیشتری برای حفاظت از جان افراد به عمل آورند.
زوال عقل در حال حاضر یکی از بزرگترین دلایل ناتوانی و وابستگی سالمندان در سراسر جهان است. هزینههای این عارضه در جهان، در سال ۲۰۱۹ تا بیش از یک تریلیون دلار برآورد شد.
اگرچه دمانس اغلب افراد پرسنوسالتر را درگیر میکند، اما بخشی اجتنابناپذیر از روند سالمندی نیست و پیشگیری و به تعویق انداختن ۴۰ درصد موارد ابتلا به آن ممکن است. برای این امر باید از قرار دادن فرد در معرض ۱۲ عامل شناختهشده دخیل در ابتلا به این عارضه جلوگیری شود. عواملی همچون کمسوادی، فشار خون بالا، اختلالات شنوایی، مصرف دخانیات، چاقی مفرط میانسالی، افسردگی، بیتحرکی، دیابت، انزوای اجتماعی، مصرف بیرویه الکل، آسیب به سر و آلودگی هوا از آن جمله است.
تیم پژوهشگران این تحقیق با اشاره به یافتههایشان، خواستار تلاش برای کاهش عوامل موثر در زوال عقل، از طریق ایجاد تغییرات در سبک زندگی با گنجاندن آموزش، رژیم غذایی و ورزش و در کنار آن، خواهان کشف درمانهایی موثر برای کند شدن روند بیماری و شناسایی دیگر عوامل موثر در ابتلا بدین عارضه شدهاند تا از هزینههای آتی این بیماری برای جهان کاسته شود.
اِما نیکولز، پژوهشگر و نگارنده اصلی این تحقیق در دانشگاه واشینگتن، گفت که بیشترین تاثیرگذاری، با کاهش عوامل اصلی دخیل در ابتلا به دمانس در هر کشور ممکن است. او افزود که برنامههایی بومی و کمهزینه برای حمایت از رژیم غذایی سالمتر، ورزش بیشتر، ترک سیگار و دسترسی بهتر به آموزش، از این جمله است.