واکنش‌های اولیه جمهوری اسلامی به نامه ترامپ: «عملیات روانی» است

در حالی که دونالد ترامپ رییس‌جمهوری آمریکا از ارسال نامه‌ای برای علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی خبر داده، مقامات جمهوری اسلامی هنوز دریافت نامه از سوی ترامپ را تایید نکرده‌اند و یک خبرگزاری وابسته به سپاه آن را «عملیات روانی» خوانده است.

نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد مستقر در نیویورک جمعه ۱۷ اسفند اعلام کرد که هنوز نامه‌ای از ترامپ دریافت نکرده است.

وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی یا دیگر مقامات حکومتی نیز در این زمینه به‌طور کامل سکوت کرده‌اند و هنوز واکنشی به اظهارات ترامپ و محتوای نامه او نشان نداده‌اند.

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا پنج‌شنبه ۱۶ اسفند در مصاحبه‌ای با شبکه فاکس بیزنس اعلام کرد که چهارشنبه ۱۵ اسفند نامه‌ای به رهبر جمهوری اسلامی ارسال کرده و در آن به او هشدار داده است که یا باید وارد مذاکره شود، یا با اقدام نظامی روبه‌رو شود.

دونالد ترامپ با اشاره به ترجیح خود برای توافق با جمهوری اسلامی گفت: «مطمئن نیستم که همه با من موافق باشند، اما ما می‌توانیم توافقی انجام دهیم که به همان اندازه خوب باشد که گویی شما از نظر نظامی پیروز شده‌اید. اکنون زمان آن فرا رسیده و به هر طریقی، اتفاقی رخ خواهد داد.»

بیشتر بخوانید: ترامپ: نامه‌ای برای خامنه‌ای فرستاده‌ام

ترامپ درباره متن نامه‌ای که برای خامنه‌ای فرستاده است، گفت: «گفتم که امیدوارم شما مذاکره کنید، چون این برای ایران بسیار بهتر خواهد بود.»

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، در حاشیه نشست وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی، بدون آن که رسما به خبر ارسال نامه ترامپ برای خامنه‌ای واکنش نشان دهد، گفت: «برنامه هسته‌ای ایران را نمی‌توان از طریق عملیات نظامی نابود کرد».

او در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه افزود: «این فناوری‌ است که به آن دست یافته‌ایم، فناوری در ذهن‌هاست و نمی‌توان آن را بمباران کرد.»

عراقچی گفت: «تاسیسات هسته‌ای ایران در نقاط مختلف کشور پراکنده‌ و کاملا محافظت شده‌اند و مطمئنیم که نمی‌توان آنها را نابود کرد.»

پیشتر نشریه اسرائیل‌هیوم در گزارشی، حمله اسرائیل و آمریکا به تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی را حتمی دانسته است و تاکید کرده، «اکنون موضوع، فقط زمان حمله است، زیرا که حکومت ایران گزینه دیگری باقی نگذاشته.»

واکنش محدود و محتاطانه رسانه‌ای

با وجود سکوت کامل مقام‌های جمهوری اسلامی، برخی رسانه‌های نزدیک به حکومت، واکنشی منفی اما محتاطانه به این نامه نشان داده‌اند.

وبسایت نورنیوز، نزدیک به شورای عالی امنیت ملی، نامه ترامپ را «نمایش تکراری» واشینگتن توصیف کرد.

این وبسایت در حساب خود در شبکه اجتماعی ایکس، به فارسی و انگلیسی نوشت: «الگوی ترامپ در سیاست خارجی؛ شعار، تهدید، اقدام موقت و عقب‌نشینی! درباره ایران: اول گفت برخورد نمی‌خواهد، بعد فشار حداکثری را امضا کرد، سپس تحریم‌های جدید را اجرا کرد و حالا از ارسال نامه به رهبری و دعوت به مذاکره می‌گوید! نمایش تکراری آمریکا.»

خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه پاسداران نیز در مطلبی با عنوان «نامه لازم نیست؛ توافق آماده است!» نوشت: «این نامه به دلایل مختلف، بیش از هر چیز یک عملیات روانی است و نه یک اقدام صادقانه سیاسی.»

این خبرگزاری افزود: «مهمترین دلیل این است که اساساً «توافق»ی که ترامپ مدعی آن است، حتی توافقی بالاتر از صورت مسئله ادعایی آمریکا، سالهاست که روی میز است!»

تسنیم بدون ذکر نام شخص یا گروهی نوشت: «آمریکا -حداقل در برهه حاضر- واقعا به دنبال توافق نیست؛ اما روی جنگ شناختی و عملیات روانی علیه ایران حساب کرده است. به ویژه اینکه می‌داند رمانتیک‌ها و ساده‌سازان و همکارانی هم در داخل ایران دارد که برای نامه‌ها، حتی اگر عملیات روانی باشد، غش و ضعف می‌روند.»

خبرگزاری تسنیم در حالی از برجام دفاع کرده است که علی خامنه‌ای و فرماندهان سپاه از اصلی‌ترین مخالفان برجام در داخل حکومت بوده‌اند.

بیشتر بخوانید: علنی‌ شدن اختلافات خامنه‌ای و پزشکیان و استعفای ظریف

در روزهای اخیر، اختلافات میان علی خامنه‌ای و مسعود پزشکیان، درباره مذاکره با آمریکا آشکار شده است.

پزشکیان اعلام کرده که نظر او بر مذاکره با دونالد ترامپ بوده، اما خامنه‌ای با این تصمیم مخالفت کرده است.

این اختلاف در شرایطی علنی می‌شود که نارضایتی عمومی در کشور افزایش یافته و شکاف در راس حاکمیت بیش از پیش نمایان شده است.