عراقچی بدون اشاره به نامه ترامپ: تحت فشار حداکثری با آمریکا مذاکره مستقیم نمی‌کنیم

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، بدون اشاره به نامه رییس‌جمهوری آمریکا به رهبر جمهوری اسلامی گفت که تهران تحت سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ، وارد گفت‌وگوهای مستقیم با آمریکا نخواهد شد اما به گفت‌وگوهایش با اروپا، روسیه و چین ادامه خواهد داد.

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا پنج‌شنبه ۱۶ اسفند در مصاحبه‌ای با شبکه فاکس بیزنس اعلام کرد که چهارشنبه ۱۵ اسفند نامه‌ای به رهبر جمهوری اسلامی ارسال کرده و در آن به او هشدار داده است که یا باید وارد مذاکره شود، یا با اقدام نظامی روبه‌رو شود.

دونالد ترامپ با اشاره به ترجیح خود برای توافق با جمهوری اسلامی گفت: «مطمئن نیستم که همه با من موافق باشند، اما ما می‌توانیم توافقی انجام دهیم که به همان اندازه خوب باشد که گویی شما از نظر نظامی پیروز شده‌اید. اکنون زمان آن فرا رسیده و به هر طریقی، اتفاقی رخ خواهد داد.»

ترامپ درباره متن نامه‌ای که برای خامنه‌ای فرستاده است، گفت: «گفتم که امیدوارم شما مذاکره کنید، چون این برای ایران بسیار بهتر خواهد بود.»

موضع ایران درباره مذاکرات هسته‌ای با آمریکا

عباس عراقچی در گفت‌وگویی با خبرگزاری فرانسه که جمعه ۱۷ اسفند منتشر شد، در پاسخ به این پرسش که آیا ایران آماده ازسرگیری مذاکرات هسته‌ای با آمریکا است، گفت: «تا زمانی که دولت آمریکا سیاست فشار حداکثری و تهدید را ادامه دهد، ما وارد مذاکرات مستقیم با آن‌ها نخواهیم شد. اما این بدان معنا نیست که در مورد برنامه هسته‌ای خود مذاکره نخواهیم کرد. ما با سه کشور اروپایی، روسیه و چین که از اعضای برجام هستند، در حال مذاکره‌ایم و این گفت‌وگوها ادامه خواهد داشت.»

او افزود: «اگر آمریکا قصد بازگشت به توافق هسته‌ای جدیدی را دارد، باید شرایط یک مذاکره عادلانه و منصفانه را رعایت کند. ما ثابت کرده‌ایم که در برابر فشار و تهدید تسلیم نمی‌شویم اما به زبان احترام و کرامت پاسخ مثبت خواهیم داد.»

عراقچی که برای شرکت در بیستمین اجلاس اضطراری وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی به عربستان سفر کرده است، در ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی در جده به پرسش‌های خبرگزاری فرانسه پاسخ داد.

واکنش به تهدیدهای اسرائیل

عراقچی در پاسخ به تهدیدهای اسرائیل، رنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی را صلح‌آمیز خواند و گفت: «برنامه هسته‌ای ما با حمله نظامی قابل نابودی نیست.»

او افزود: «برنامه هسته‌ای ایران را نمی‌توان از طریق عملیات نظامی از بین برد. نخست به این دلیل که این فناوری یک دانش بومی است و در مغز دانشمندان ما جای دارد و قابل بمباران نیست. دلیل دوم این است که تاسیسات هسته‌ای ایران در نقاط مختلف کشور پراکنده و به‌خوبی محافظت‌شده‌اند. دلیل سوم هم این است که جمهوری اسلامی توانایی پاسخگویی قاطع و متناسب دارد. اسرائیل و سایر کشورهای منطقه نیز به‌خوبی می‌دانند که هر اقدام علیه ایران، پاسخی مشابه در پی خواهد داشت.»

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی گفت:«اگر اسرائیل یا هر کشور دیگری اطمینان داشت که می‌تواند از طریق حمله نظامی به اهدافش برسد، تاکنون این کار را انجام داده بود. اما چنین امکانی وجود ندارد. تهدید جنگ علیه ایران چیزی جز یک شعار نیست و اجرای آن می‌تواند آتش بزرگی در منطقه به پا کند."

عراقچی افزود: «اگر حمله‌ای به ایران صورت گیرد، این حمله می‌تواند به یک آتش گسترده در منطقه تبدیل شود؛ نه اینکه ما چنین قصدی داشته باشیم، بلکه این همان چیزی است که اسرائیل به دنبال آن است. اسرائیل می‌خواهد کشورهای دیگر منطقه را درگیر جنگ کند. اسرائیل قصد دارد آمریکا را به جنگ بکشاند. این دقیقا نقشه‌ای اسرائیلی برای کشاندن آمریکا به جنگ است، در حالی که آمریکا در صورت ورود به چنین جنگی، بسیار آسیب‌پذیر خواهد بود و خودشان نیز این را به‌خوبی می‌دانند.»

او گفت: «فکر می‌کنم که هم اسرائیل، هم آمریکا و هم سایرین کاملا از توانایی‌های ما آگاه هستند. بنابراین، اگر عقلانیت حاکم باشد، حتی اجازه تهدید ایران نیز نباید داده شود، چه رسد به یک حمله نظامی واقعی.»

واکنش به اتهامات ترکیه

عباس عراقچی در ادامه این گفت‌وگو به سوالاتی در خصوص مواضع جمهوری اسلامی در قبال ترکیه و سوریه پس از سرنگونی حکومت بشار اسد در سوریه پاسخ داد.

او در پاسخ به اتهامات مطرح شده از سوی ترکیه مبنی بر استفاده جمهوری اسلامی از گروه‌های شبه‌نظامی برای بی‌ثبات کردن دیگر کشورها، گفت: «هیچ‌کس تردیدی ندارد که تحولات سوریه تحت تاثیر دخالت ترکیه و برخی از دیگر کشورها بوده است. مشکلات کنونی از جمله اشغال گسترده اراضی سوریه از سوی اسرائیل و تخریب زیرساخت‌های دفاعی و علمی این کشور، نتیجه مداخلات آن‌هاست. اما این بدان معنا نیست که ما با ترکیه در تضادیم. ما همچنان به روابط دوستانه و رایزنی‌های منطقه‌ای خود ادامه خواهیم داد.»

رابطه با دولت جدید سوریه

عراقچی همچنین در مورد روابط جمهوری اسلامی با دولت جدید سوریه گفت: «در سوریه گروه‌های غیرقانونی بسیاری حضور دارند که برخی از آن‌ها همچنان در فهرست گروه‌های تروریستی سازمان ملل قرار دارند. سیاست جمهوری اسلامی ایران کاملا روشن است. ما خواهان ثبات و صلح در سوریه، حفظ تمامیت ارضی این کشور و جلوگیری از تقسیم آن هستیم. ما مخالف اشغالگری خارجی و طرفدار تشکیل یک دولت فراگیر مردمی در سوریه هستیم.»

او افزود: «جمهوری اسلامی در حال حاضر تنها نقش ناظر را در تحولات سوریه دارد و با دولت کنونی این کشور ارتباطی ندارد. با این حال، امیدواریم که تحولات سوریه به سمت ایجاد یک دولت مردمی و قانونی حرکت کند و گروه‌های غیرقانونی که عامل بی‌ثباتی بوده‌اند، به حاکمیت قانون بازگردند.»