ثبت ۳۸۵ مورد برخورد امنیتی با روزنامهنگاران و رسانهها در ایران در سال ۲۰۲۴
سازمان دفاع از جریان آزاد اطلاعات در گزارش جدید خود درباره سرکوب رسانهها و روزنامهنگاران در ایران نوشت در سال ۲۰۲۴، جمهوری اسلامی در ۳۸۵ مورد برخورد قضایی و امنیتی، دستکم ۲۵۶ روزنامهنگار و رسانه را هدف قرار داد.
این گزارش بر پایه ۳۴۴ پرونده مستند شده از سوی پژوهشگران سازمان دفاع از جریان آزاد اطلاعات تهیه شده است.
بر اساس این گزارش که شنبه ۲۲ دی منتشر شد، در سال ۲۰۲۴ احکام زندان صادر شده علیه ۱۱ روزنامهنگار به اجرا درآمد و دستکم ۳۶ روزنامهنگار و فعال رسانهای در ایران بازداشت شدند.
دستگاه قضایی جمهوری اسلامی همچنین در سال گذشته میلادی با صدور احکامی در مجموع ۶۹ سال و ۱۰ ماه زندان، ۱۱۰ ضربه شلاق و بیش از ۲۰۰ میلیون تومان جزای نقدی علیه روزنامهنگاران و فعالان رسانهای در نظر گرفت.
اتهام «نشر اکاذیب» با ۲۰۵ مورد، پرتکرارترین اتهام علیه روزنامهنگاران و رسانهها در ایران بود و نهادهای قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی دستکم در ۴۱۰ مورد حقوق قانونی آنها را نقض کردند.
پیشتر در ۱۸ آبان، سازمان دفاع از جریان آزاد اطلاعات با اشاره به توسعه الگوهای سرکوب آزادی بیان در ایران در ۱۰۰ روز نخست ریاستجمهوری مسعود پزشکیان، گزارش داده بود ۷۸ رسانه و روزنامهنگار در این بازه زمانی، برخوردهای قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی را تجربه کردند.
طبق این گزارش، از زمان روی کار آمدن پزشکیان بهعنوان رییس دولت، نهتنها تغییری معنادار در شاخصهای آزادی مطبوعات در ایران مشاهده نشده، بلکه اختلال سازمانیافته در جریان اطلاعرسانی آزاد ادامه پیدا کرده است.
سازمان دفاع از جریان آزاد اطلاعات در جدیدترین گزارش خود، سال ۲۰۲۴ را سالی پر از رویدادهای چالشبرانگیز و دشوار برای روزنامهنگاران و رسانهها در ایران توصیف کرد و نوشت رویدادهای تاریخی در ایران و خاورمیانه در این سال، تاثیری معنادار بر اختلال در جریان اطلاعرسانی آزاد در کشور داشتند.
در این گزارش با اشاره به توسعه الگوهای سرکوب آزادی بیان از سوی جمهوری اسلامی در سال ۲۰۲۴ آمده برخوردهای قضایی و امنیتی با روزنامهنگاران و رسانهها در ایران بیوقفه ادامه پیدا کرد و تهدیدات فرامرزی علیه روزنامهنگاران ایرانی، ابعادی نگرانکننده به خود گرفت.
این سازمان ضمن اشاره به سخنرانیهای علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی و دستور او برای «برخورد» با روزنامهنگاران، رسانهها و کاربران شبکههای اجتماعی تاکید کرد این اظهارات نقشی پررنگ در تشدید سرکوب آزادی بیان در سال ۲۰۲۴ ایفا کرد.
به گفته سازمان دفاع از جریان آزاد اطلاعات، روزنامهنگاران زن در ایران در سال ۲۰۲۴، سطحی کمسابقه از سرکوب را تجربه کردند و برای ماههای متوالی، تعداد زنان روزنامهنگاری که بهدلیل انجام وظایف حرفهای خود در زندان بودند، بیشتر از مردان روزنامهنگار بود.
در سال ۲۰۲۴، در تمامی استانهای ایران برخوردهای قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی با روزنامهنگاران و رسانهها به ثبت رسید. تنها در استان تهران، بیش از ۶۳ درصد از برخوردهای قضایی و امنیتی در سال گذشته میلادی علیه روزنامهنگاران و رسانهها اعمال شد.
جمهوری اسلامی از زمان روی کار آمدن خود همواره روزنامهنگاران، نویسندگان و فعالان مدنی و سیاسی منتقد حکومت را بازداشت، شکنجه و زندانی کرده است.
از زمان آغاز خیزش سراسری «زن، زندگی، آزادی» علیه جمهوری اسلامی در شهریور ۱۴۰۱، سیاستهای سرکوبگرانه حکومت علیه روزنامهنگاران شدت گرفته و همچنان ادامه دارد.