فرمانده سپاه پاسداران: از سوریه بهره نظامی نمی‌بردیم و با سقوط اسد نگران نیستیم

سلامی در رزمایش « پیامبر اعظم ۱۹» در روز پنج‌شنبه ۲۰ دی
سلامی در رزمایش « پیامبر اعظم ۱۹» در روز پنج‌شنبه ۲۰ دی

حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، گفت که جمهوری اسلامی از سوریه بهره نظامی نمی‌برد که با سقوط حکومت آن نگران بازدارندگی خود باشد. او گفت بازدارندگی برای تهران «بر مبنای اقدام از هیچ سرزمین دیگری» طراحی نشده است.

سلامی در یک سخنرانی در آبادان در جمعه ۲۱ دی، همچنین وعده داد که به زودی از شهرهای موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی رونمایی خواهد شد.

فرمانده کل سپاه پاسداران این موضوع را که حکومت ایران پس از سقوط بشار اسد «بازوان بازدارنده منطقه‌ای خود را از دست داده»، رد کرد.

پس از سقوط اسد، مقامات در ایران بر خلاف سخنان قبلی خود تاکید دارند که جمهوری اسلامی در منطقه نیروی نیابتی ندارد.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، یک‌شنبه دوم دی گفت: «مرتب می‌گویند جمهوری اسلامی نیروهای نیابتی خودش را در منطقه از دست داد. این هم یک غلط دیگر. جمهوری اسلامی نیروی نیابتی ندارد.»

سلامی روز جمعه گفت که اگر «کشورهای مقاومت» بازوان بازدارنده حکومت ایران بودند، جمهوری اسلامی پس از کشته شدن قاسم سلیمانی یا محمدرضا زاهدی در سوریه، به جای حمله مستقیم، از آن‌ها می‌خواست جواب بدهند.

او تاکید کرد: «آن زمان سوریه در زنجیره مقاومت قرار داشت و ما هم در سوریه بودیم ولی تدبیر نظام این بود که هر کشور مقاومت بر اساس ملاحظات خود عمل کند.»

رهبر جمهوری اسلامی بارها و از جمله در آذر ۱۴۰۱، کشورهایی چون عراق، سوریه و لبنان را «عمق راهبردی ایران» خوانده بود.

مقامات در ایران نیز مکررا از نقش خامنه‌ای در فرماندهی گروه‌های نیابتی موسوم به «محور مقاومت» سخن گفته‌اند.

از سوی دیگر قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین و کشته شده نیروی قدس سپاه پاسداران، سال ۱۳۹۶ در نامه‌ای به خامنه‌ای از پایان داعش در سوریه سخن گفت و نوشت: «به نمایندگی از کلیه‌ فرماندهان و هزاران شهید و جانباز مدافع حرم ایرانی، عراقی، سوریه‌ای، لبنانی، افغانستانی و پاکستانی، این پیروزی بسیار بزرگ و سرنوشت‌ساز را به حضرت‌عالی تبریک عرض می‌کنم.»

پس از سقوط اسد، گزارش‌های مختلفی درباره احتمال تضعیف گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی به خصوص در عراق و لبنان منتشر شده است.

از جمله نعیم قاسم، دبیرکل حزب‌الله لبنان، گفته است که این گروه با سقوط اسد، مسیر تامین منابع نظامی خود را از طریق سوریه از دست داده است.

در همین حال علی‌اکبر احمدیان، دبیر شورای عالی امنیت ملی، در گفت‌وگو با سایت رهبر جمهوری اسلامی، اذعان کرد حمایت از گروه‌های نیابتی تهران «سخت‌تر شده» است.

در اظهار‌نظری تازه‌تر، بهروز اثباتی، از فرماندهان سپاه پاسداران در سوریه، در یک سخنرانی گفت: «در سوریه باختیم، ضربه خوردیم، خیلی هم برایمان سخت بود.»

او با اشاره به فساد گسترده در ارتش سوریه و حکومت اسد گفت: «ما به صورت نظامی شکست نخوردیم بلکه مردم این کشور قیام و یک سیستم فاسد و فاسق را حذف کردند.»

سلامی: مگر ما نمی‌توانیم پایگاه‌های منطقه‌ای دشمنان را ویران کنیم؟

سلامی اما در سخنرانی روز جمعه خود تاکید کرد جمهوری اسلامی «ضعیف نشده» است.

او گفت: «مگر ما از مواضع سیاسی خودمان عقب نشستیم؟ مگر ما نمی‌توانیم پایگاه‌های منطقه‌ای دشمنان را ویران کنیم؟»

فرمانده کل سپاه پاسداران همچنین گفت: «مردم ‌از ما مستمرا درخواست وعده صادق-۳ می‌کنند. چرا؟ به این دلیل که علاقه دارند ما همواره در همه عرصه‌ها با اقتدار عمل کنیم.»

او وعده داد: «ما به خواست مردم عمل می‌کنیم و اجازه نمی‌دهیم اشتهای مردم ما برای اقتدارطلبی کور شود.»

در روزهای گذشته برخی فرماندهان سپاه پاسداران اذعان کرده‌اند که دست جمهوری اسلامی برای حمله دوباره به اسرائیل بسته است.

در همین حال گزارش‌هایی درباره احتمال حمله سوم اسرائیل به ایران نیز منتشر شده است.

اسماعیل کوثری، جانشین فرمانده سابق قرارگاه ثارالله و عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، به تازگی در یک سخنرانی گفت: «امسال آمریکا ۹۲۱ میلیارد دلار بودجه دفاعی تصویب کرده و کل بودجه ما ۳۰ میلیارد دلار نیست. اگر دست و بالمان باز بود شاید تا الان وعده‌های صادق سه و چهار و فلان و همه را عمل کرده بودیم.»

بهروز اثباتی نیز گفته است بهتر بود پیش از سقوط اسد حمله سوم جمهوری اسلامی به اسرائیل انجام می‌شد اما: «اکنون جمهوری اسلامی ایران توان واقعی برای ضربه زدن به اسرائیل ندارد و گرنه وعده صادق-۳ را عملی می‌کرد.»

بر اساس گزارش‌ها، حکومت ایران در حمله دوم اسرائیل به مواضع جمهوری اسلامی، سامانه‌های پدافندی اس‌۳۰۰ خود را از دست داده است.