گفت‌وگوی بلینکن و اردوغان هم‌زمان با درگیری نیروهای مورد حمایت آمریکا و ترکیه در سوریه

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، پنج‌شنبه ۲۲ آذر وارد ترکیه شد تا درباره درگیری‌های مسلحانه نیروهای کرد مورد حمایت آمریکا و شورشیان مورد حمایت ترکیه در شمال سوریه انجام دهد. این درگیری‌ها می‌تواند تاثیری حیاتی بر ثبات در سوریه پس از سقوط بشار اسد داشته باشد.

بلینکن پس از سفر به اردن در اولین سفر خود به منطقه از زمان سرنگونی حکومت بشار اسد، رییس‌جمهوری پیشین سوریه در روز یکشنبه گذشته، با رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهوری ترکیه در آنکارا دیدار کرد.

دفتر ریاست جمهوری ترکیه در بیانیه‌ای گفت که اردوغان و بلینکن در مورد آخرین تحولات سوریه گفت‌وگو کردند و اردوغان از جامعه بین‌المللی خواست تا برای بازسازی نهادها در سوریه با یکدیگر همکاری کنند.

در این بیانیه آمده است که اردوغان به بلینکن گفت ترکیه برای حفظ امنیت ملی خود علیه هر سازمانی که آن را تروریستی تشخیص دهد، در سوریه دست به «اقدام‌های پیشگیرانه» خواهد زد.

اردوغان در عین حال تاکید کرد که آنکارا اجازه نخواهد داد هیچ ضعفی در مبارزه با داعش ایجاد شود.

متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده، نیز در بیانیه‌ای گفت که بلینکن در این دیدار به منافع مشترک ایالات متحده و ترکیه در حمایت از انتقال قدرت در سوریه و ایجاد یک دولت پاسخگو و فراگیر اشاره کرد.

میلر همچنین گفت که بلینکن بر لزوم اطمینان از اینکه ائتلاف برای شکست داعش می تواند به اجرای ماموریت حیاتی خود ادامه دهد، تاکید کرد.

بلینکن جمعه، ۲۳ آذر، با هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، نیز دیدار خواهد کرد.

واشینگتن و آنکارا، که هر دو عضو ناتو هستند، در طول جنگ داخلی ۱۳ ساله از شورشیان سوری حمایت کردند، اما منافع آنها به‌ویژه در مورد نیروهای دموکراتیک سوریه به رهبری کردها با هم تضاد داشت.

نیروهای دموکراتیک سوریه متحد اصلی ائتلاف ایالات متحده علیه شبه‌نظامیان داعش هستند. یگان‌های مدافع خلق (YPG) این نیروها را رهبری می‌کنند اما آنکارا آن را امتداد شبه‌نظامیان حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) می‌داند. پ.ک.ک بیش از ۴۰ است که با دولت ترکیه مبارزه می‌کند. آنکارا این گروه را تروریستی و غیرقانونی خوانده است.

بلینکن قبل از ورود به آنکارا گفت که پ.ک.ک یک «تهدید پایدار» برای ترکیه است.

با این حال او گفت: « ما در عین حال می‌خواهیم از ایجاد هر نوع درگیری اضافی در داخل سوریه در زمانی که می‌خواهیم شاهد انتقال قدرت و ایجاد یک دولت موقت باشیم، جلوگیری کنیم.»

یک مقام ترکیه که نخواست نامش فاش شود، به خبرگزاری رویترز گفت که انتظار می‌رود سوریه در صدر دستور کار مذاکرات وزیران امور خارجه آمریکا و ترکیه باشد. او افزود که آنکارا آماده است تا از سوریه به‌عنوان یک مکان امن و با ثبات که از سوی یک دولت فراگیر اداره می‌شود، حمایت کند.

درگیری در شمال سوریه

اوایل هفته جاری، نیروهای مورد حمایت ترکیه شهر شمالی منبج را از دست نیروهای دموکراتیک سوریه که تحت حمایت ایالات متحده است، خارج و پس از آن به سمت شرق رود فرات حرکت کردند. یک منبع در اپوزیسیون سوری به رویترز گفت که ایالات متحده و ترکیه در مورد خروج نیروهای کرد از منبج به توافق رسیده بودند.

یک مقام وزارت دفاع ترکیه هم پنج‌شنبه گفت که هدف از پیشروی به سمت منبج «پاکسازی تروریسم» است.

این مقام نسبت به «تلاش‌های نامشخص برای ایجاد پوششی برای پ.ک.ک به بهانه مبارزه با خطرات مربوط به داعش» هشدار داد و افزود که آنکارا به واشینگتن گفته است که نمی‌توان از یک گروه تروریستی برای نابودی گروهی دیگر استفاده کرد.

ترکیه همچنین در روزهای اخیر به‌طور مستقیم یگان‌های مدافع خلق را هدف قرار داد و از جمله اعلام کرد که ۱۲ کامیون مملو از موشک و سلاح‌های سنگین را در شمال شرقی سوریه منهدم کرده است.

بلینکن دوشنبه،‌۱۹ آذر، گفت که داعش تلاش خواهد کرد از وضعیت کنونی برای قدرت‌گیری دوباره در سوریه استفاده کند اما ایالات متحده مصمم است اجازه ندهد چنین اتفاق بیفتد.