جایزه ساخاروف ۲۰۲۴ پارلمان اروپا به رهبران اپوزیسیون ونزوئلا رسید
روبرتا متسولا، رییس پارلمان اروپا، روز پنجشنبه دوم آبان در صحن این پارلمان اعلام کرد جایزه ساخاروف برای آزادی اندیشه در سال ۲۰۲۴/ به ماریا کورینا ماچادو و ادموندو گونزالس اوروتیا، رهبران اپوزیسیون ونزوئلا اهدا میشود.
به گفته متسولا، این جایزه برای پاسداشت مبارزه شجاعانهای که آن ها در راه بازگرداندن آزادی و دموکراسی به ونزوئلا انجام دادند، به آنان داده میشود.
متسولا به ارزشهای مشترک میلیونها ونزوئلایی و شهروندان اروپا یعنی عدالت، دموکراسی و حاکمیت قانون اشاره کرد و گفت آنها در تلاش برای انتقال قدرت بهطور عادلانه، آزاد و صلحآمیز، در مسیر مبارزه برای آینده دموکراتیک کشورشان ایستادهاند.
انتخابات ریاستجمهوری جنجالی در ونزوئلا
ماچادو در سال ۲۰۲۳ به عنوان نامزد ریاستجمهوری اپوزیسیون ونزوئلا از سوی «پلتفرم متحد دموکراتیک» انتخاب شد اما کمیسیون ملی انتخابات که تحت کنترل دولت نیکولاس مادورو بود، صلاحیت او را رد کرد.
پس از او، گونزالس به عنوان نامزد این پلتفرم معرفی شد و دولت ونزوئلا را به دلیل عدم انتشار نتایج رسمی انتخابات ریاستجمهوری به چالش کشید و اعلام پیروزی مادورو را نپذیرفت.
گونزالس پس از صدور حکم دستگیری خود در ماه سپتامبر، از ونزوئلا خارج شد.
به گزارش دولت ونزوئلا، در جریان تظاهرات پس از انتخابات، دو هزار و ۴۰۰ نفر دستگیر شدند و سازمانهای غیردولتی از کشته شدن ۲۴ نفر خبر دادند.
ماچادو همچنان در مخفیگاه به سر میبرد و گونزالس پس از فرار به اسپانیا در تاریخ ۱۷ شهریور، پناهندگی سیاسی دریافت کرد.
رد نتایج انتخابات ونزوئلا
نمایندگان پارلمان اروپا، ۲۹ شهریور بر اساس گزارشهای هیاتهای بینالمللی ناظر بر انتخابات ونزوئلا در قطعنامهای اعلام کردند انتخابات ریاستجمهوری این کشور «مطابق با استانداردهای بینالمللی شفافیت و سلامت انتخاباتی نبوده» است.
آنها تقلب انتخاباتی و نقضهای شدید و سیستماتیک حقوق بشر علیه اپوزیسیون دموکراتیک، مردم ونزوئلا و جامعه مدنی را محکوم کردند.
نمایندگان پارلمان اروپا در این قطعنامه، گونزالس را به عنوان رییسجمهوری قانونی و دموکراتیک ونزوئلا به رسمیت شناختند و ماریا کورینا ماچادو را رهبر نیروهای دموکراتیک معرفی کردند.
برندگان ایرانی جایزه ساخاروف
سال گذشته جایزه ساخاروف به مهسا ژینا امینی و خیزش «زن، زندگی، آزادی» تعلق گرفت و جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی این اتحادیه، این اتفاق را نشانگر «حمایت کامل» اتحادیه اروپا از حقوق بشر و آزادیهای اساسی در ایران خواند.
بورل درباره اهدای جایزه ساخاروف به مهسا ژینا امینی و خیزش «زن، زندگی، آزادی» نوشت: «همه ما تحت تاثیر شجاعت فوقالعاده زنان و مردان در ایران پس از مرگ مهسا امینی قرار گرفتهایم.»
پیش از این هم نسرین ستوده، وکیل دادگستری و فعال مدنی، به همراه جعفر پناهی، کارگردان سینما از ایران در سال ۲۰۱۲ مشترکا جایزه ساخاروف را به خود اختصاص دادند.
جایزه ساخاروف
جایزه ساخاروف برای آزادی اندیشه به افتخار فیزیکدان و مخالف سیاسی شوروی، آندری ساخاروف، نامگذاری شده است.
این جایزه بالاترین جایزه حقوق بشری اتحادیه اروپا به شمار میرود که در سال ۱۹۸۸ ایجاد شده و هر سال به افراد یا سازمانهایی که در زمینههای دفاع از حقوق بشر و حقوق اساسی، بهویژه آزادی بیان، حفظ حقوق گروههای اقلیت، احترام به قوانین بینالمللی، توسعه دموکراسی و دفاع از حاکمیت قانون فعالیت دارند، اهدا میشود.
مراسم اهدای جایزه ساخاروف برای آزادی اندیشه در تاریخ ۲۸ آذر در جریان جلسه عمومی پارلمان اروپا در استراسبورگ برگزار خواهد شد.