بلینکن باز هم برای شهادت درباره خروج آمریکا از افغانستان به مجلس نمایندگان احضار شد

کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده روز سه‌شنبه، ۱۳ شهریور، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا را برای دومین بار احضار کرد تا درباره نحوه خروج این کشور از افغانستان در شهریور ماه ۱۴۰۰ توضیح دهد.

بلینکن پیش از این از حضور در این کمیته برای دادن شهادت درباره خروج ایالات متحده از افغانستان خودداری کرده بود.

مایکل مک کال،‌ رییس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا در نامه احضاریه خود به وزیر امور خارجه ایالات متحده نوشته است که او باید روز ۲۹ شهریور در این کمیته حاضر شود و در غیر این صورت،‌ با اتهام توهین به مجلس نمایندگان مواجه خواهد شد.

متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت که بلینکن در حال حاضر برای شهادت در تاریخ پیشنهادی کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان در دسترس نیست، اما «جایگزین‌های معقولی» را برای حضور در یک جلسه استماع عمومی و برآوردن خواسته مک کال اراپه کرده است.

میلر روز سه‌شنبه در بیانیه‌ای گفت: «ناامیدکننده است که کمیته به جای ادامه تعامل با حسن نیت با وزارت امور خارجه، در عوض احضاریه غیرضروری دیگری صادر کرده است.»

او گفت که بلینکن بیش از ۱۴ بار در کنگره در مورد افغانستان و نحوه خروج آمریکا از این کشور، از جمله چهار بار در برابر کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان به ریاست مک کال، شهادت داده است.

میلر افزود: «وزارت امور خارجه نزدیک به ۲۰ هزار صفحه سوابق وزارتخانه ، چندین جلسه توجیهی سطح بالا و مصاحبه‌های رونویسی شده را در اختیار کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان قرار داده است.»

مک کال در ماه مه از بلینکن خواست تا در ماه سپتامبر در جلسه استماع گزارش کمیته در مورد تحقیقات خود در مورد خروج آمریکا از افغانستان حاضر شود.

او در نامه خود به بلینکن تاکید کرده است که مقامات فعلی و سابق وزارت امور خارجه تایید کرده‌اند که بلینکن «تصمیم گیرنده نهایی» در مورد خروج آمریکا از افغانستان بوده است.

مک کال نوشت: «بنابراین شما در موقعیتی هستید که کمیته را در مورد قوانین بالقوه با هدف کمک به جلوگیری از اشتباهات فاجعه‌بار خروج، از جمله اصلاحات بالقوه در مجوز قانونی وزارتخانه، مطلع کنید.»

مک کال، که جمهوری‌خواه است، مدت‌ها است که در مورد خروج مرگبار و پر هرج‌ومرج آمریکا از افغانستان تحقیق می کند. احضاریه او در حالی منتشر شده که رویدادهای مرتبط با خروج آمریکا از افغانستان در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ به‌طور فزاینده‌ای به یک موضوع سیاسی تبدیل شده است.

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری سابق و نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست جمهوری، اواخر ماه گذشته از گورستان ملی آرلینگتون بازدید کرد و در مراسم گذاشتن تاج گل به احترام ۱۳ سرباز کشته شده در جریان خروج ایالات متحده از افغانستان شرکت کرد.

او همچنین از بخش ۶۰ گورستان بازدید کرد که سربازان در آنجا دفن می‌شوند و در ارتش زمینی مقدس محسوب می‌شود.

قوانین فدرال و سیاست‌های پنتاگون اجازه فعالیت‌های سیاسی در آن بخش از گورستان را نمی‌دهد، اما ستاد انتخاباتی ترامپ از ویدیوهای مربوط به بازدید ترامپ از این بخش در تبلیغات انتخاباتی استفاده کرده است.

ترامپ روز جمعه در یک سخنرانی در پنسیلوانیا گفت که خانواده‌های سربازانی که در افغانستان جان خود را از دست داده‌اند، از او خواستند که به گورستان برود.