بایدن در دیدار با نتانیاهو خواهان برقراری آتش‌بس در غزه شد

جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا روز پنج‌شنبه چهارم مرداد در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل در کاخ سفید، بر لزوم برقراری آتش‌بس در جنگ غزه تاکید کرد.

این دومین دیدار رو در روی این دو نفر پس از حمله مرگبار حماس به اسرائیل در روز ۱۵ مهر ۱۴۰۲ (هفتم اکتبر) به شمار می‌رود. بایدن روز ۲۶ مهر سال گذشته برای اعلام هم‌بستگی با اسرائیل به این کشور رفت و با نتانیاهو ملاقات کرد.

متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز چهارم مرداد تاکید کرد بایدن در دیدار با نتانیاهو، بار دیگر ضرورت توقف‌ درگیری‌ها در غزه را یادآور خواهد شد.

بایدن روز ۱۱ خرداد از طرحی سه مرحله‌ای برای توقف درگیری‌ها در غزه خبر داد و گفت این توافق می‌تواند زمینه را برای آزادی گروگان‌های در بند حماس و پایان جنگ فراهم آورد.

از آن زمان تاکنون، مذاکرات میان حماس و اسرائیل با میانجی‌گری آمریکا، مصر و قطر در جریان بوده تا زمینه برای خاتمه خشونت‌ها در منطقه فراهم شود.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید هم روز چهارم مرداد اعلام کرد هرچند هنوز اختلافاتی میان حماس و اسرائیل وجود دارد اما «اکنون در مقایسه با گذشته به آتش‎بس نزدیک‌تر هستیم».

کربی تاکید کرد هر دو طرف باید برای نهایی شدن این توافق از مواضع خود کوتاه بیایند.

اعضای حماس ۱۵ مهر سال گذشته (هفتم اکتبر) با حمله به جنوب اسرائیل حدود هزار و ۲۰۰ نفر را کُشتند و بیش از ۲۵۰ تن را به گروگان گرفتند.

اسرائیل در واکنش به این تهاجم، عملیات نظامی گسترده‌ای را در نوار غزه آغاز کرد که بنا بر اعلام وزارت بهداشت حماس، تاکنون بیش از ۳۹ هزار کشته و ۹۰ هزار مجروح بر جای گذاشته است.

ادوات جنگی ارتش اسرائیل در نزدیکی مرز نوار غزه، چهارم مرداد
ادوات جنگی ارتش اسرائیل در نزدیکی مرز نوار غزه، چهارم مرداد

خبرگزاری رویترز نوشت دیدار نتانیاهو و بایدن در حالی صورت می‌گیرد که صحنه سیاسی در آمریکا دستخوش تغییراتی شده است.

بایدن ۸۱ ساله روز ۳۱ تیر از نامزدی حزب دموکرات در انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده کناره‌گیری کرد.

نتانیاهو در ابتدای دیدار خود با بایدن در کاخ سفید، از او به خاطر «۵۰ سال حمایت از کشور اسرائیل» قدردانی کرد.

نخست‌وزیر اسرائیل روز سوم تیر در سخنرانی خود در کنگره آمریکا، جمهوری اسلامی را مسبب آشوب‌ها و درگیری‌ها در خاورمیانه دانست و خواستار ایجاد ائتلافی برای مقابله با تهدیدات حکومت ایران شد.

او در این سخنرانی از آتش‌بس و توقف درگیری‌ها در غزه سخنی به میان نیاورد.

تحلیل‌گران معتقدند مرور سخنرانی نتانیاهو در کنگره نشان می‌دهد او بیش از آن‌که بر مذاکره برای آتش‌بس و در نتیجه آزادی گروگان‌ها متمرکز باشد، به دنبال پیروزی در جنگ غزه و از بین بردن حماس است.

تعدادی از خانواده‌های گروگان‌های اسرائیلی در بند حماس از سخنان نتانیاهو در کنگره انتقاد کردند.

نخست‎وزیر اسرائیل همچنین قرار است روز پنج‌شنبه با کامالا هریس، معاون رییس‌جمهوری ایالات متحده و گزینه نامزدی حزب دموکرات در انتخابات آتی این کشور، دیدار کند.

هریس اولین مقام ارشد آمریکایی بود که از برقراری آتش‌بس در جنگ غزه حمایت کرد.

رویترز نوشت ناظران نشست نتانیاهو و هریس را به دقت دنبال خواهند کرد تا مشخص شود در صورت پیروزی او در انتخابات، تغییری در سیاست واشینگتن در قبال اسرائیل ایجاد خواهد شد یا خیر.