جمهوری اسلامی گزارش آمریکا درباره انتقال تسلیحات به حوثیها را رد کرد
نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل گزارش ارتش آمریکا درباره ارسال تسلیحات به حوثیها و ارتباط تهران با حملات حوثیها به کشتیها در دریای سرخ رد کرد و گفت ایران هیچ تسلیحاتی در اختیار حوثیها قرار نداده است.
در بیانیهای که این نمایندگی منتشر کرده با اشاره به اینکه حکومت ایران هیچ تسلیحاتی در اختیار حوثیها که آنها را «انصارالله» میخواند نگذاشته است، گفته شده: «اطلاع داریم که آنها توانمندی نظامی زیادی را با اتکا به توان داخلی خودشان کسب کردهاند.»
در ادامه این بیانیه گفته شده طولانی شدن جنگ علیه حوثیها «عامل اصلی توسعه توانمندی تسلیحاتی آنهاست».
ارتش آمریکا پنجشنبه اعلام کرد حوثیهای یمن احتمالا در ماه دسامبر یک موشک کروز ضد کشتی ساخت ایران را به سمت نفتکشی با پرچم نروژ در دریای سرخ شلیک کردند.
جمهوری اسلامی پیشتر بارها گفته است از حوثیها حمایت تسلیحاتی نمیکند با اینحال در جریان هفت ماه حمله حوثیها به کشتیرانی در دریای سرخ پس از آغاز جنگ در غزه، تعدادی از شناورهای جمهوری اسلامی توقیف شدند که حامل سلاح و مهماتی ارسالی برای حوثیها بودند.
نهم خرداد سال جاری، تسنیم، خبرگزاری وابسته به سپاه پاسدارن در گزارشی نوشت که فنآوری اولین موشک بالستیک دریایی جمهوری اسلامی با نام «قدر»، در اختیار حوثیها قرار گرفته است.
بر اساس این گزارش، موشک «محیط» حوثیها با الگوبرداری دقیق از موشک قدر طراحی شده که خود آن نیز با «تغییر کاربری» در موشک تندر ۶۹ سپاه پاسداران و افزودن «جستجوگر اپتیکی به آن که بتواند روی هدف قفل کند»، طراحی و تولید شده بود.
گزارشی که آژانس اطلاعات دفاعی ایالات متحده در روز پنجشنبه منتشر کرد نشان میداد حمله به کشتی استریندا با تهران مرتبط است. این اطلاعات با یافتههای یک شرکت بیمه مستقر در نروژ مطابقت دارد که بقایای کشف شده از کشتی را نیز بررسی کرده است.
کشتی استریندا با محموله روغن پالم، از مالزی حرکت کرده و عازم کانال سوئز بود که ۲۰ آذر سال گذشته مورد اصابت موشک قرار گرفت که باعث آتشسوزی بزرگی در کشتی شد اما خدمه آن آسیب ندیدند.
بقایای پیدا شده از حمله در کشتی که بعدا از سوی ارتش ایالات متحده تجزیه و تحلیل شد نشان میدهد قطعات موتور موشک کشف شده در کشتی با موشک کروز بالیستیک ضد کشتی ایرانی به نام «نور» مطابقت دارد.
در گزارش آژانس اطلاعات دفاعی ایالات متحده همچنین آمده که این قطعات با تصاویری که جمهوری اسلامی از موتور طلوع-۴ در نمایشگاه بینالمللی هوا و فضای روسیه در سال ۲۰۱۷ به نمایش گذاشت مطابقت دارد.
نور از سوی جمهوری اسلامی با مهندسی معکوس از موشک ضد کشتی چینی C-۸۰۲ ساخته شده است که ایران از پکن خریداری کرد و آزمایش آن را در سال ۱۹۹۶ و قبل از توقف انتقال این موشکها به دلیل فشار ایالات متحده، آغاز کرد.
آسوشیتدپرس در گزارشی نوشت که نسخه ایرانی این موشک تا ۱۷۰ کیلومتر بُرد دارد و نسخه ارتقا یافتهاش به نام قادر میتواند تا ۳۰۰ کیلومتر پرواز کند.
حوثیها نیز موشکی شبیه به قادر به نام المندب ۲ با بُرد مشابه دارند در حالیکه پیش از حمله حوثیها به صنعا، پایتخت یمن، در سال ۲۰۱۴، این کشور موشکهای C-۸۰۲نداشت.
در سالهای گذشته گزارشهای متعددی، حمایت تسلیحاتی جمهوری اسلامی از حوثیها را باوجود انکار تهران تایید کرده است از جمله در اواخر دی ۱۴۰۱، نیروی دریایی فرانسه از رهگیری یک کشتی جمهوری اسلامی حامل هزاران تفنگ، مسلسل و موشک ضد تانک در خلیج عمان خبر داد.
یک ماه بعد، کشتی دیگر جمهوری اسلامی که عازم یمن بود، این بار از سوی انگلیسیها توقیف و در بازرسیها مشخص شد در حال حمل سلاحهای سبک، اجزای موشک بالستیک و سلاحهای ضد تانک برای حوثیها بوده است.
سازمان ملل در ژوییه سال ۲۰۱۸ گزارشی منتشر کرد که نشان میداد شبهنظامیان حوثی خود را به موشکهای بالستیک و پهپادهایی مسلح کردهاند که «ویژگیهایی مشابه» با سلاحهای ساخت جمهوری اسلامی دارند.