هواپیماهای دست دوم ۱۸ و ۲۸ ساله از نیجریه به ایران رفتند و برنگشتند
وبسایت هوانوردی آئروتلگراف گزارش داد دو هواپیمای مسافربری ایرباس ۳۴۰ و بوئینگ ۷۳۷ با دور زدن تحریمها از طریق «آزمانایر» در نیجریه خریداری و به تهران منتقل شدهاند. به گزارش آئروتلگراف، احتمالا این دو هواپیمای ۱۸ و ۲۸ ساله به ناوگان شرکتهای «ماهان» یا «آسمان» خواهند پیوست.
این وبسایت نوشت شرکت هواپیمایی خصوصی «آزمانایر» نیجریه در حال حذف تدریجی ناوگان خود است.
این شرکت که سال ۲۰۱۰ تاسیس شد، ناوگان چندان گستردهای در اختیار ندارد. در سال ۲۰۲۰، تنها پنج فروند هواپیما در ناوگان این شرکت موجود بود.
ردیابی پرواز دو فروند هواپیمای این شرکت نیجریهای نشان میدهد آنها ۲۵ آبانماه از مقر اصلی آزمانایر در شهر کانو به ایران پرواز کردند.
هرگونه فروش هواپیما یا قطعات آن به جمهوری اسلامی برای سالهای طولانی ممنوع بود، اما پس از توافق بر سر برنامه هستهای حکومت ایران، موسوم به برجام، در سال ۱۳۹۴، پنجره کوچکی برای مبادلات رسمی در حوزه هواپیماهای مسافربری باز شد.
در آن مقطع زمانی، برخی اخبار در خصوص انعقاد قراردادی میان تهران و شرکت آمریکایی بوئینگ برای فروش ۱۰۰ فروند هواپیما منتشر شد.
با این حال، پس از خروج دونالد ترامپ، رییسجمهوری وقت ایالات متحده، از توافق برجام در سال ۱۳۹۷، اوضاع در زمینه خرید هواپیماها و انتقال آنها به ایران، مجددا به حالت قبل بازگشت.
در حال حاضر، حدود ۶۰ درصد از ناوگان هوایی ایران زمینگیر شده و میانگین عمر آن حدود ۲۰ سال پیرتر از کشورهای همسایه، مانند عراق است.
علیرضا منظری، معاون پیشین سازمان هواپیمایی ایران، در اردیبهشتماه در گفتوگویی با روزنامه هممیهن اعلام کرد از مجموع ۳۵۰ فروند هواپیما در ناوگان هوایی کشور، تنها ۱۵۰ فروند آن فعال هستند.
منظری با اشاره به فرسوده بودن ناوگان هوایی ایران گفت: «در ۳۵ سال گذشته، به دلیل تحریمها واردات هواپیمای نو، صفر بوده است.»
این در حالی است که میانگین عمر ناوگان شرکتهای هواپیمایی پاکستانی، از جمله پیایآی، ایر بلو و سیرینایر حدود ۱۳ سال است. میانگین عمر هواپیماهای ترکیه هشت سال و میانگین عمر هواپیماهای امارات متحده عربی هم حدود هفت سال است.
سعید چلندری، مدیرعامل شهر فرودگاهی «امام خمینی»، پنجم شهریور خبر داد: «۱۰ سال است که ۲۰ هواپیمای اسقاطی در محوطه فرودگاه پارک شدند. این هواپیماها باید تبدیل به ضایعات شوند.»