ادامه مذاکرات آزادی گروگان‌های اسرائیلی با وجود شکاف‌های زیاد

سران اطلاعاتی مصر، اسرائیل و آمریکا برای برگزاری مذاکراتی درباره معامله گروگان‌ها و دست‌یابی به توافق آتش‌بس در غزه، از روز چهارشنبه ۲۰ تیر در دوحه قطر گرد هم آمدند. مذاکرات صلح روز پنج‌شنبه در قاهره ادامه خواهد داشت. یک مقام اسرائیلی گفته است شکاف‌ها همچنان قابل توجه‌اند.

به گزارش جروزالم پست، یک مقام آمریکایی حاضر در این مذاکرات گفت در نشست‌های قاهره پیشرفت قابل‌ توجهی حاصل شد اما منابع اسرائیلی بر این باورند که هنوز کار زیادی برای دست‌یابی به توافق لازم است.

یک مقام بلندپایه اسرائیلی که نامش فاش نشده به روزنامه هاآرتص گفت: «این احساس وجود دارد که طرف‌ها می‌خواهند به توافق برسند اما شکاف‌های قابل توجهی وجود دارد.»

این مقام هشدار داد گزارش‌های رسانه‌ها از پیشرفت مذاکرات، احتمالا باعث ایجاد «یک حس امید کاذب در میان خانواده‌های گروگان‌ها می‌شود» که توافق قریب‌الوقوع است.

یک دیپلمات غیر اسرائیلی که نام او در گزارش هاآرتص ذکر نشده، گفته است تردید دارد زمانی که دو طرف در حال تثبیت مواضع خود هستند، امکان آزادی گروگان‌ها وجود داشته باشد.

روز سه‌شنبه منابع رسمی در مصر اعلام کردند به منظور نزدیک‌تر کردن دیدگاه‌ها بین حماس و اسرائیل برای دست‌یابی به توافق آتش‌بس، مذاکراتی با حضور عباس کامل، رییس اطلاعات مصر، در اسرع وقت برگزار می‌شود.

ویلیام برنز، مدیر آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سی‌آی‌ای)، پس از دیدار با عبدالفتاح السیسی، رییس‌جمهوری مصر در قاهره به این مذاکرات پیوست.

دیوید بارنیا، رییس موساد نیز طبق گزارش‌های منابع نزدیک به مذاکرات، در این نشست حضور داشت.

پس از این دیدار متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت: «ما به سختی برای پیگیری آتش‌بس کار می‌کنیم و امیدواریم بتوانیم در اسرع وقت به توافق برسیم.»

نهاد ریاست‌جمهوری مصر اعلام کرد سیسی در این دیدار بر موضع مصر در «رد ادامه عملیات نظامی در نوار غزه» تاکید کرده است.

یک منبع ارشد مصری گفت که گفت‌وگوها در پایتخت قطر بر «ایمن‌سازی گذر از آتش‌بس اولیه به دوره‌‌ای از صلح پایدارتر» متمرکز شده است.

حماس چه می‌گوید؟

به گفته یک مقام فلسطینی، خلیل الحیا ریاست هیات حماس را بر عهده دارد.

این مقام همچنین گفت شرط حماس برای توافق، «خروج کامل اسرائیل از گذرگاه رفح و کریدور فیلادلفیا» است.

روز دوشنبه حماس در بیانیه‌ای، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل را متهم به «تشدید تجاوزات و جنایات علیه مردم» کرد و گفت که این کشور موانع بیشتری در مسیر مذاکرات آتش‌بس ایجاد می‌کند.

در بیانیه این گروه آمده است: «حماس از میانجی‌ها درخواست می‌کند برای پایان دادن به جنایات نتانیاهو اقدام کنند.»

اسماعیل هنیه، ريیس دفتر سیاسی حماس نیز اعلام کرد مسئولیت هر گونه شکست در مذاکرات بر عهده نتانیاهو و ارتش اسرائیل است.

میانجی‌ها چه می‌کنند؟

مصر و قطر به عنوان میانجی در جنگ ۹ ماهه بین اسرائیل و حماس، به امید پایان دادن به جنگ و آزادی گروگان‌ها در غزه در ازای آزادی اسرای فلسطینی در اسرائیل، نقش مهمی ایفا می‌کنند.

دوحه ماه‌ها درگیر مذاکرات پشت پرده با حمایت مصر و آمریکا برای دست‌یابی به آتش‌بس در غزه و توافق برای آزادی گروگان‌ها بوده است.

این مذاکرات بر اساس طرح پیشنهادی سه مرحله‌ای جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا پیش می‌رود که در ازای آزادی ۳۳ نفر از ۱۲۰ گروگان باقی‌مانده در مرحله اول است.

کسانی که قرار است آزاد شوند، زنان، کودکان، سالمندان و بیماران گروگان‌اند.

آتش‌بس دائمی نیز در مرحله اول از روز شانزدهم مورد بحث قرار خواهد گرفت.

میانجی‌ها برای انعقاد موافقت‌نامه‌ای بین اسرائیل و حماس تلاش می‌کنند که آزادی بیش از ۱۰۰ گروگان حمله ویران‌گر هفتم اکتبر حماس به اسرائیل را که هنوز در اسارت این گروه هستند، تضمین کند.

حمله حماس که حدود هزار و ۲۰۰ کشته بر جای گذاشت و بیش از ۲۵۰ نفر ربوده شدند، باعث جنگی شد که اسرائیل قول داده است در آن، توانایی‌های نظامی و حکومت حماس در نوار غزه را نابود کند.

در هفته‌های گذشته و قبل از مذاکرات، خشونت در کرانه باختری و شمال غزه افزایش یافت.

هزاران فلسطینی که به رفح رفته بودند، با حمله اسرائیل به این منطقه دوباره آواره شدند.