نخست‌وزیر هلند، دبیر‌کل بعدی ناتو شد

با توافق ۳۲ عضو ناتو در بروکسل در روز چهارشنبه ششم تیر، مارک روته، نخست‌وزیر هلند به عنوان رییس بعدی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) انتخاب شد. او جانشین ینس استولتنبرگ، دبیرکلی فعلی این ائتلاف نظامی می‌شود.

روته در واکنش به این انتخاب در حساب توییتری خود رهبری این سازمان را مسئولیتی بزرگ توصیف کرد و نوشت: «اتحاد سنگ بنای امنیت جمعی ماست و خواهد ماند.»

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین در واکنش به انتخاب روته گفت که بعید است موضع کلی ناتو در دوره دبیر کلی او به عنوان دبیر کل جدید، تغییر کند.

رقبا کنار کشیدند

هفته گذشته و پس از تایید مجارستان و اسلواکی، کلاوس یوهانس، رییس‌جمهوری رومانی از نامزدی دبیر‌کلی ناتو انصراف داد تا رقیبی برای روته باقی نماند.

دوره ریاست استولتنبرگ در ناتو از سال ۱۳۹۶ تا کنون چهار بار تمدید شده بود.

استولتنبرگ از انتخاب روته به عنوان جانشین خود به گرمی استقبال و از او به عنوان «فراآتلانتیکیست واقعی، یک رهبر قوی و یک اجماع‌ساز» یاد کرد.

راهی طولانی تا دبیر کلی ناتو

تلاش روته برای کسب مقام ارشد ناتو از آبان سال گذشته آغاز شد.

او به دلیل فعال نبودن کافی در جلب حمایت کشورهای اروپای شرقی مورد انتقاد قرار گرفته بود.

روته پیش از سال ۱۳۹۳ از پروژه «خط لوله نورد استریم-۲» روسیه حمایت کرده بود.

او در طول ۱۴ سال نخست‌وزیری در هلند، پنجمین اقتصاد بزرگ اتحادیه اروپا، نتوانست به طور مداوم هزینه‌های دفاعی این کشور را به هدف ناتو یعنی دو درصد تولید ناخالص داخلی برساند.

بر اساس آخرین آمار، هلند سرانجام در سال جاری به این هدف دست خواهد یافت.

چالش‌های پیش روی روته

روته در زمان حساسی رهبری ناتو را بر عهده می‌گیرد. جنگ در اوکراین ادامه دارد و اعضای ناتو اطمینانی به آینده روابط خود با دولت بعدی آمریکا ندارند.

هر چند دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری سابق ایالات متحده و نامزد فعلی جمهوری‌خواهان، متعهد شده است در ناتو بماند اما تهدید کرده در صورت انتخاب شدن دوباره، کمک‌های ایالات متحده به اوکراین را قطع می‌کند.

این امر تردید‌ها را در مورد آینده ناتو افزایش داده است.

کار تازه روته از روز ۱۱ مهر و بیش از یک ماه قبل از انتخابات ریاست جمهوری در ایالات متحده آغاز می‌شود. انتخاباتی که نتیجه آن می‌تواند تاثیری مستقیم بر سرنوشت ناتو بگذارد.