وعدههای نامزدهای انتخابات درباره فضای مجازی؛ از تولید اینترنت تا جلوگیری از «ولنگاری»
اینترنت و فضای مجازی در حالی به یکی از موضوعات اصلی تبلیغات نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ بدل شده است که برخی از آنها در روزهای گذشته اظهارات عجیبی در این رابطه مطرح کردهاند.
یکی از بحثبرانگیزترین نظرات در این خصوص به توضیحات امیرحسین قاضیزاده هاشمی، نامزد اصولگرای انتخابات امسال مربوط میشود. او در پاسخ به پرسشی درباره فضای مجازی به مردم وعده داد ایران را به یکی از «تولیدکنندگان اینترنت» در جهان بدل کند.
قاضیزاده همچنین گفت جمهوری اسلامی به لطف داشتن صنعت فضایی و مخابراتی میتواند بر قله «حکمرانی اینترنت جهانی» بایستد.
این اظهارات ناشیانه به سرعت در شبکههای اجتماعی واکنش کاربران را برانگیخت.
برخی این گفتهها را ناشی از ناآگاهی خواص مورد تایید نظام در زمینه موضوعات پایهای مرتبط با فناوری اطلاعات توصیف کردهاند.
قاضی زاده روز گذشته نیز در یک نشست خبری گفت میتوان از هوش مصنوعی برای برنامهریزی وضعیت کاری مادران شاغل استفاده کرد.
او تاکید کرد هوش مصنوعی با «زیست مادرانه» سازگاری دارد.
این نامزد ریاست جمهوری در این نشست همچنین یادآور شد جمهوری اسلامی به کمک روسیه میتواند به عرصه حکمرانی اینترنت جهانی وارد شود.
سعید جلیلی، دیگر نامزد ریاست جمهوری نیز با انتشار پستی در حساب شبکه اجتماعی ایکس درباره هوش مصنوعی گفت «در کوانتوم و هوش مصنوعی که مناسبات قدرت را تغییر میدهد در لبه دانش هستیم.»
از طرف دیگر محمدباقر قالیباف، با تاکید بر اهمیت بازیهای ویدیویی در فرهنگسازی گفت مدیریت فضای مجازی به معنی وجود ولنگاری آنلاین نیست و باید در این زمینه حکمرانی صورت بگیرد.
قالیباف در مرداد ۱۴۰۱ به عنوان رئیس مجلس یازدهم هنگامی که جنجالها بر سر تصویب طرح صیانت بالا گرفته بود، با ارجاع بخشی از این طرح به شورای عالی فضای مجازی، از این نهاد خواست تا آن را بررسی و تصویب کند.
مصطفی پورمحمدی، یکی دیگر از نامزدهای انتخابات امسال با شعار مخالفت با محدودیتهای اینترنتی در ویدیوی تبلیغاتی خود وعده داد به فیلترینگ و ویپیانها خاتمه دهد.
این در حالی است که بخشهای مختلف حکومت از جمله وزارت ارتباطات دولتهای گذشته، شرکتهای فعال در حوزه فیلترینگ و آنچه از آن به عنوان مافیای فیلترینگ یاد میشود سالها است در تلاشند محدودیتهای اینترنتی را به بهانههای مختلف افزایش دهند.
مسعود پزشکیان که گروههای اصلاحطلب از او به عنوان نامزد مخالف فیلترینگ یاد میکنند هم محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات دولت دوازدهم را به عنوان قائم مقام به ستاد انتخاباتی خود معرفی کرده است.
آذری جهرمی در دوره تصدی خود به عنوان وزیر ارتباطات با قطع کامل اینترنت کشور، ایجاد رانتهای مختلف برای افزایش ترافیک داخلی، گسترش زیرساخت اینترنت ملی، ممنوعیت واردات مودم و اجرای طرح رجیستری موبایل، محدودیتهای بسیاری را برای شهروندان ساکن ایران ایجاد کرد.
همزمان با اظهارات نامزدهای ریاست جمهوری درباره اینترنت، روزنامه جوان با انتقاد از پرسشهای مطرح شده توسط حسین انتظامی در میزگردهای صداوسیما در خصوص رفع فیلترینگ نوشت او «باید صریح بگوید رفع فیلترینگ را برای چه میخواهد؟! برای نشاندن جوانان پای تماشای محتوای پورن، یا برای آزادی شبکههای اجتماعی که تحت نفوذ و هدایت اسرائیلند یا برای کسبوکار و آزادی و حقوق بشر؟!»
پس از انتشار این مطلب، روز گذشته روزنامه ایران از شکایت وزارت ارشاد از حسین انتظامی خبر داد.