تظاهرات هزاران نفر در پایتخت گرجستان در اعتراض به لایحه «نفوذ خارجی»

چندین هزار تظاهرکننده شامگاه شنبه ۲۲ اردیبهشت در تفلیس، پایتخت گرجستان، به خیابان‌ها آمدند تا بار دیگر به لایحه بحث‌برانگیز «نفوذ خارجی» اعتراض کنند. این لایحه که از سوی دولت گرجستان ارائه شده، انتقاد آمریکا و اتحادیه اروپا را برانگیخته است.

بیش از ۵۰ هزار نفر با وجود بارش شدید باران در این تظاهرات شرکت کردند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، در میان جمعیتی که به سمت میدان اروپا در تفلیس راهپیمایی کرده بودند، تظاهرکنندگان پرچم‌های گرجستان و اتحادیه اروپا را در دست داشتند.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، در واکنش به اعتراضات گسترده مردم گرجستان به این لایحه، از «عقبگرد دموکراتیک» دولت گرجستان عمیقا ابراز نگرانی کرد. سالیوان گفت پارلمان گرجستان اکنون با گزینه‌ای حیاتی مواجه است؛ یا باید راه اهداف اروپا-آتلانتیک را برگزیند یا اینکه این لایحه را که به سبک کرملین علیه ارزش‌های دموکراتیک است، انتخاب کند.

لایحه «نفوذ خارجی» سازمان‌هایی را که بیش از ۲۰ درصد بودجه خود را از خارج دریافت می‌کنند، در ردیف عوامل نفوذ خارجی قرار می‌دهد.

مخالفان دولت گرجستان می‌گویند که لایحه «نفوذ خارجی» بر اساس قوانین روسیه تدوین شده و مانعی بر سر راه پیوستن گرجستان به اتحادیه اروپاست.

منتقدان دولت تفلیس تاکید دارند که کشورهایی چون روسیه از چنین قانون‌هایی علیه مخالفان خود استفاده می‌کنند.

گرجستان، کشوری کوچک در منطقه قفقاز، از اوایل ماه گذشته میلادی و پس از آنکه حزب حاکم «رویای گرجستان» این لایحه‌ را مجددا به پارلمان این کشور ارائه کرد، درگیر اعتراضات ضد دولتی است.

پیش‌بینی می‌شود این لایحه به زودی در سومین قرائت خود در پارلمان تصویب شود و انتظار می‌رود سالومه زورابیشویلی، رییس‌جمهور گرجستان که مخالف حزب رویای گرجستان است، آن را وتو کند.

با این حال، رویای گرجستان در پارلمان کرسی‌های لازم برای غلبه بر این وتو را دارد.

بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، شامگاه شنبه در مرکز شهر تفلیس، جمعیت قابل توجهی برای نشان دادن مخالفت خود با این لایحه جمع شدند و نیروهای پلیس با حضور گسترده آنان را محاصره کردند.

تظاهرکنندگان فریاد زدند: «نه به قانون روسیه!»، «نه به دیکتاتوری روسیه!».

در روزهای اخیر، بسیاری از فعالانی که برای سازمان‌های غیردولتی و دیگر گروه‌های حقوق‌بشری کار می‌کنند، گفته‌اند که از طریق تلفن تهدید شده‌اند.

این ناآرامی‌ها چند ماه قبل از انتخابات پارلمانی گرجستان روی می‌دهد.

این انتخابات قرار است در ماه اکتبر برگزار شود و آزمون مهمی برای دموکراسی در این جمهوری استقلال‌یافته از شوروی سابق به شمار می‌رود.

در دسامبر گذشته، اتحادیه اروپا به گرجستان وضعیت نامزد رسمی اعطا کرد، اما گفت تفلیس باید اصلاحاتی را در سیستم قضایی و انتخاباتی خود انجام دهد، آزادی مطبوعات را افزایش دهد و محدودسازی قدرت الیگارش‌ها (ثروتمندان پرنفوذ) را قبل از شروع رسمی مذاکرات پیوستن به اتحادیه آغاز کند.