مخاطبان ایراناینترنشنال: حکومت با محدود کردن بیشتر اینترنت در پی قدرتنمایی است
به دنبال افزایش محدودیتها، اختلال گسترده و کاهش سرعت اینترنت در ایران، شماری از شهروندان آثار این وضعیت بر زندگی خود را در پیامهایی صوتی با ایراناینترنشنال در میان گذاشتند. آنها در پیامهایشان گفتهاند جمهوری اسلامی میخواهد از این طریق، قدرت سرکوب خود را به رخ مردم بکشد.
«فیلتربان» که وضعیت دسترسی به اینترنت در ایران را رصد میکند، روز چهارشنبه در گزارشی نوشت رادار «ابرآروان» از یکشنبه ۱۶ اردیبهشت اختلال دسترسی به دیتاسنترهای مختلف داخل کشور را نشان میدهد.
ابرآروان که آبان سال ۱۴۰۱ از سوی اتحادیه اروپا به دلیل نقش داشتن در توسعه اینترنت ملی و قطع و سانسور اینترنت در ایران، به عنوان ناقض حقوق بشر تحریم شده بود، در فرودین امسال از فهرست تحریمهای حقوق بشری اتحادیه اروپا حذف شد.
در پی ادامه گزارشها از وجود اختلال گسترده در شبکه اینترنت ایران، ایراناینترنشنال از مخاطبان خود پرسید محدودیتهای اینترنت در کشور چه تاثیری روی زندگی آنها گذاشته است؟
آنها در پیامهایشان گفتهاند جمهوری اسلامی میخواهد از این طریق، قدرت سرکوب خود را به رخ مردم بکشد و با این اقدام، باعث بیکار شدن بیشتر مردم میشود.
ابراهیم رئیسی، رییس دولت جمهوری اسلامی، روز پنجشنبه ۲۰ اردیبهشتماه در سخرانی خود برای افتتاح پروژه فیبر نوری قم گفت به وزیر ارتباطات گفته باید سرعت اینترنت روز به روز افزایش یابد.
رئیسی اضافه کرده حتی کسی در کار گیم هست نباید به خاطر اینترنت دچار حالگیری شود. او تاکید کرد: «این حالگیریها خوب نیست.»
صحبتهای روز پنجشنبه رئیسی درحالیست که بررسیهای فیلتربان نشان میدهد اختلالهای موجود در شبکه اینترنت کشور، به سیاستهای دولت او در توسعه نیافتن عمدی پهنای باند خارجی متناسب با گسترش کاربران و افزایش چندباره قیمت اینترنت مربوط است.
فیلتربان هدف از این سیاستهای دولت را برقراری کامل شبکه ملی اطلاعات با اجبار غیرمستقیم کاربران به استفاده از سکوهای داخلی، همزمان با محدودیت فیلترشکنها عنوان کرده است.
یکی از یکی از شهروندان که خود را از مجروحان جنگ ایران و عراق معرفی کرده، با ارسال پیامی به ایراناینترنشنال گفت: «مردم با وجود اینترنت هر روز از مسوولان و آخوندها باسوادتر میشود و دولت میخواهد با ایجاد محدودیتهای بیشتر برای مردم، قدرت خود را به رخ آنها بکشد.»
این شهروند با بیان اینکه این مردم هستند که قدرت و عزت و احترام را به مسوولان حکومت دادهاند، تاکید کرده همین مردم، هر زمانی که لازم باشد، آنچه را به مسوولان دادهاند از آنها پس خواهند گرفت.
مخاطب دیگری در پیامی به ایراناینترنشنال ارسال کرده میگوید اینترنت در ایران بهشدت ضعیف شده و اینترنت وایفای و سیمکارتهای ایرانسل و همراه اول همه ضعیفتر از قبل شده است.
این شهروند در ادامه گفته با هر فیلترشکنی که خریداری کرده در روزهای گذشته نتوانسته سایتهایی که میخواهد را باز کند و حتی سایتهای داخلی هم در بسیاری مواقع بالا نمیآیند.
او با اشاره به صحبتهای ابراهیم رئیسی مبنی بر تلاشهای هر روزه دولت برای بالا بردن سرعت اینترنت در کشور گفته: «حتما منظور ایشان این است که سرعت اینترنت خود و خانوادهشان هر روز بیشتر میشود.»
رئیسی در بخش از صحبتهای روز پنجشنبه خود گفته در حال حاضر هفت و نیم میلیون ایرانی از «فیبر نوری» استفاده میکنند و دولتش در تلاش است این آمار در تمام کشور توسعه پیدا کند.
پیش از این در روز چهارشنبه، عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هم با بیان اینکه «هفته آینده تعداد سایتهای ۵G به بیش از ۱۵۰۰ مورد میرسد»، گفته بود: «روز پنجشنبه پوشش فیبر نوری به هفتونیم میلیون خانوار خواهد رسید و اینترنت به سرعت نور میرسد.»
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات دولت حسن روحانی، با رد صحبتهای رئیسی در کانال تلگرامی خود نوشت: «سایت iranfftx وزارت ارتباطات که میزان پیشرفت پروژه فیبر نوری را به نمایش میگذارد، این آمار را ۳۵۶ هزار کاربر نشان میدهد که بیش از ۲۰۰ هزار تای آن هم از سال ۱۴۰۰ دایر بود.»
جهرمی تاکید کرده که آنچه در دولت رئیسی افزایش یافته، سرعت اتصال به شبکه است و نه اینترنت.
یکی از مخاطبان ایراناینترنشنال هم با ارسال پیامی صوتی گفته جمهوری اسلامی از ترس آگاهی مردم در فضای مجازی، اینترنت را همواره ضعیف یا قطع میکند.
این شهروند با اشاره به اینکه خود کسبوکار آنلاین دارد و از این طریق امرار معاش میکند گفته: «در صورتی اینترنت نباشد و مدام قطع شود، مشتریهای خود را از دست میدهیم و بیکار میشویم.»
ایجاد محدودیتهای بیشتر، قطعی یا اختلال گسترده در شبکه اینترنت ایران، در سالهای گذشته هم سابقه داشته و در شهرهای مختلف کشور مشاهده شده است.
نتایج تحقیقات نهادهای مستقل بینالمللی که وضعیت اختلالات اینترنت در جهان را رصد میکنند نشان میدهد مسوولان جمهوری اسلامی با قطع مکرر اینترنت در سال ۲۰۲۳ میلادی بالغ بر ۹۲۰ میلیون دلار، معادل بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان به کشور زیان وارد کردهاند.
بررسی صورت گرفته حاکی است که مسوولان وزارت ارتباطات و نهادهای مرتبط، طی این بازه زمانی، اینترنت بخشهای مختلف ایران را ۵۱۶ ساعت قطع کردهاند و بخش بزرگی از آن در واکنش به تجمعات اعتراضی شهروندان در شهر زاهدان صورت گرفته بود.