نامه آمریکا و ۱۷ کشور دیگر برای آتشبس در غزه و آزادی گروگانها
آمریکا و ۱۷ کشور دیگر جهان با امضای نامهای مشترک خواستار آزادی گروگانهای اسیر در دست حماس و دیگر گروههای مسلح فلسطینی شدند و در ازای آن پیشنهاد کردند که آتشبس فوری و طولانیمدت در غزه برقرار شود.
در این نامه که روز پنجشنبه ششم اردیبهشت منتشر شد، آمده است: «ما خواستار آزادی فوری همه گروگانهایی هستیم که حماس بیش از ۲۰۰ روز در غزه نگه داشته است. آنها شامل شهروندان خود ما نیز میشوند.»
این کشورها تاکید کردند: «سرنوشت گروگانها و غیرنظامیان غزه که تحت حمایت قوانین بینالمللی قرار دارند، یک نگرانی جهانی است.»
در این بیانیه مشترک آمده است: «ما تاکید میکنیم که توافق روی میز برای آزادی گروگانها، آتشبس فوری و طولانیمدت در غزه را به همراه خواهد داشت، که افزایش کمکهای بشردوستانه ضروری بیشتر را در سراسر غزه تسهیل میکند و به پایان معتبر خصومتها منجر میشود. مردم غزه میتوانند با تدارک مقدماتی برای تضمین پناهگاه و تدارکات بشردوستانه به خانهها و سرزمینهای خود بازگردند.»
این نامه را علاوه بر ایالات متحده، کشورهای آرژانتین، اتریش، برزیل، بلغارستان، کانادا، کلمبیا، دانمارک، فرانسه، آلمان، مجارستان، لهستان، پرتغال، رومانی، صربستان، اسپانیا، تایلند و بریتانیا امضا کردهاند.
این کشورها همچنین از تلاشهای میانجیگران برای رسیدن طرفین درگیر در غزه به یک توافق آتشبس حمایت کردند. این در حالی است که مذاکرات انجام شده از طریق کشورهای میانجی، مانند قطر و مصر به بنبست رسیده و اسرائیل و حماس یکدیگر را به سنگاندازی در این روند متهم میکنند.
آنها نوشتند: «اجازه دهید به این بحران پایان دهیم تا بتوانیم تلاشهای خود را روی ایجاد صلح و ثبات در منطقه متمرکز کنیم.»
یک مقام ارشد دولت ایالات متحده در توضیح این نامه به رسانهها گفت که یحیی سنوار، رهبر حماس در غزه، نگه داشتن گروگانها را به برقراری آتش بس ترجیح میدهد.
او گفت: «حماس گروگانها را نگه میدارد، فیلمهایی از گروگانها را منتشر میکند و از بازگشت گروگانها نزد خانوادههایشان خودداری میکند. اگر حماس این کار را انجام دهد [گروگانها را آزاد کند]، این بحران از بین خواهد رفت. این فقط یک مسیر بسیار روشن است.»
یک مقام ارشد حماس به رویترز گفت که فشار آمریکا بر این گروه شبهنظامی «هیچ ارزشی» ندارد.
انتشار این نامه در شرایطی است که اسرائیل قصد دارد یک حمله زمینی از پیش برنامهریزی شده به رفح در جنوب غزه را آغاز کند.
رسانههای اسرائیلی گزارش دادند ارتش اسرائیل به دولت گفته است در این زمینه آماده و منتظر دستور است.
جلسه کابینه جنگ بنیامین نتانیاهو برای بحث در مورد این طرح برگزار شده است.
خانوادههای گروگانهای اسرائیلی که در غزه نگهداری میشوند، هر هفته با برگزاری تظاهرات در اسرائیل بر دولت نتانیاهو فشار آوردهاند تا مذاکرات برای آتشبس موقت در ازای آزادی عزیزانشان را از سر بگیرد.
حماس و دیگر گروههای شبهنظامی در هفت اکتبر سال ۲۰۲۳ حدود ۲۵۰ نفر را با تسخیر مناطق نزدیک به مرز نوار غزه به گروگان گرفتند.
۱۰۵ نفر به عنوان بخشی از توافق آتشبس یک هفتهای در نوامبر گذشته آزاد شدند.
تعداد دیگری از این گروگانها کشته شدند و هنوز مشخص نیست چه تعداد از گروگانهای باقی مانده، زنده هستند.
در واکنش به حمله بیسابقه حماس به اسرائیل، این کشور حملات به نوار غزه را آغاز کرد که اکنون در هفتمین ماه خود است.
خبرگزاری رویترز گزارش داد که حملات هوایی اسرائیل در شامگاه چهارشنبه به شهر رفح ادامه داشت و منجر به کشته شدن دستکم شش فلسطینی شد.
سرنوشت پناهجویانی که در رفح تجمع کردهاند موجی از نگرانیهای بینالمللی را برانگیخته است اما اسرائیل میگوید که رفح آخرین پایگاه شبهنظامیان مسلح فلسطینی است که حمله به این شهر را ضروری میکند.