آمریکا: از ساخت خط لوله گاز ایران-پاکستان حمایت نمیکنیم
آمریکا اعلام کرد که از ادامه پروژه خط لوله گاز پاکستان - ایران حمایت نمیکند و نسبت به خطرات تجارت با جمهوری اسلامی و نادیده گرفتن تحریمها هشدار داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، روز سهشنبه، هفت فروردین به خبرنگاران گفت: «ما همیشه به همه توصیه میکنیم که تجارت با ایران خطر برخورد و تماس با تحریمهای ما را به دنبال دارد. ما به همه توصیه میکنیم این موضوع را با دقت بررسی کنند.»
او افزود: «ما از ادامه ساخت این خط لوله حمایت نمیکنیم.»
در روزهای اخیر مقامهای پاکستانی اظهارات ضد و نقیضی درباره خط لوله گاز و سیاست پاکستان در برابر تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی بیان کرده بودند.
در حالی که مصدق ملک، وزیر نفت پاکستان، گفته است که اسلامآباد به دنبال معافیت از تحریمهای آمریکا برای تکمیل پروژه خط لوله انتقال گاز از ایران است، ممتاز زهرا بلوچ، سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان، گفت که کشورش برای ساخت خط لوله واردات گاز طبیعی از ایران نیازی به معافیت تحریمی و مجوز آمریکا ندارد.
وزیر نفت پاکستان، در مردادماه سال گذشته به پارلمان این کشور گفته بود اسلامآباد به تهران اطلاع داده که به دلیل تحریمهای آمریکا، تعهدات خود را در قرارداد ساخت خط لوله برای واردات گاز از ایران به حالت تعلیق درآورده است.
او گفت ایران این تصمیم را نامعتبر خوانده و این مساله باید از طریق داوری حلوفصل شود.
سالها است که ایران و پاکستان اعلام کردهاند قصد دارند خط لولهای برای انتقال گاز ایران به پاکستان احداث کنند. این پروژه به خط لوله صلح نیز معروف است، با این همه، تکمیل این پروژه بلندمدت سالها است که از جمله به دلایل مالی به تعویق افتاده است.
تهران و اسلامآباد در سال ۲۰۰۹ برای احداث خط لولهای توافق کردند که روزانه بین ۷۵۰ میلیون تا یک میلیارد فوت مکعب گاز را از میدان پارس جنوبی به پاکستان منتقل کند.
ایران میگوید که ساخت ۹۰۰ کیلومتر خط لوله را در خاک خود تا سال ۲۰۱۱ به پایان رسانده است، با این حال، ساخت و ساز در خاک پاکستان تاکنون آغاز نشده است. ایران به همین دلیل، بارها پاکستان را به نقض قرارداد متهم و تهدید کرده که از این کشور به داوری بینالمللی شکایت خواهد کرد و خواهان دریافت جریمه ۱۸ میلیارد دلاری خواهد شد.
ایران و پاکستان در آگوست ۲۰۲۳ با امضای یک برنامه تجاری پنج ساله موافقت کردند که سطح مناسبات تجاری خود را به پنج میلیارد دلار در سال افزایش دهند.
آمریکا پیش از این نیز هشدار داده بود که پاکستان برای انجام معامله با ایران درخواست معافیت از تحریمها را نکرده است و واشینگتن نیز از چنین درخواستی حمایت نخواهد کرد.