قوه قضاییه: متهم ردیف اول پرونده سرنگونی هواپیمای اوکراینی همچنان بازداشت است
قوه قضاییه جمهوری اسلامی اعلام کرد «متهم ردیف اول» در پرونده سرنگون شدن هواپیمای اوکراینی با موشکهای سپاه پاسداران همچنان در بازداشت به سر میبرد و با قرار وثیقه آزاد نشده است.
خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضاییه، روز سهشنبه ۱۹ دی نوشت: «متهم ردیف اول این پرونده به اتهام قتل شبه عمد از ابتدای تشکیل پرونده در بازداشت به سر میبرد و برای وی تا کنون قرار وثیقه که منجر به آزادی شود، صادر نشده است.»
محمود علیزاده طباطبایی، وکیل تعدادی از خانوادههای قربانیان ساقط شدن هواپیمای اوکراینی با موشکهای سپاه، روز ۱۸ دی در مصاحبه با وبسایت خبری دیدهبان ایران خبر داد در جریان رسیدگی به پرونده شکایت از آمران و عاملان این حادثه، تنها متهم ردیف اول بازداشت شده بود که او هم آزاد شده است.
علیزاده طباطبایی گفت: «متهم ردیف اول بیش از نیمی از محکومیتش را گذرانده و چون حکم قطعی نشده بود، با قرار آزاد شد .... بقیه متهمان هم حکمشان قطعی نشده تا بازداشت شوند.»
پرواز «پیاس ۷۵۲» هواپیمایی اوکراین اینترنشنال، بامداد چهارشنبه ۱۸ دی ماه سال ۹۸ دقایقی پس از پرواز هدف موشکهای سپاه پاسداران قرار گرفت و همه ۱۷۶ سرنشین آن به علاوه یک جنین کشته شدند.
در فروردین ماه سال جاری دادگاه نظامی تهران فرمانده تور امیک، سامانه شلیککننده به این هواپیما را به عنوان متهم ردیف اول به ۱۳ سال حبس و پرداخت دیه محکوم کرد.
در بین متهمان که پرسنل نظامی هستند، نام هیچ یک از فرماندهان، مقامهای ارشد نظامی و حکومتی جمهوری اسلامی به چشم نمیخورد.
علیزاده طباطبایی گفت با اعتراض خانوادههای قربانیان، پرونده فرجامخواهی به دیوان عالی کشور رفته اما پس از گذشت ۱۰ ماه هنوز پاسخی از دیوان دریافت نشده است.
او صادر نشدن رای درباره این پرونده در دیوان عالی کشور را غیرعادی خواند و گفت خانوادههای قربانیان هواپیمای اوکراینی از مسوولان سیاسی، نظامی و هواپیمایی جمهوری اسلامی به اتهام نشر اکاذیب شکایت کرده بودند که این پرونده هم به سرانجامی نرسیده است.
روز دوشنبه ۱۸ دی و همزمان با چهارمین سالگرد سرنگونی هواپیمای اوکراینی به دست سپاه پاسداران، ایرانیان بسیاری در داخل و خارج از کشور یاد قربانیان این فاجعه را گرامی داشتند.
تعدادی از خانوادههای جانباختگان با تجمع در محل سقوط این هواپیما در شاهدشهر، جمهوری اسلامی را مسوول مستقیم این حادثه دانستند و شعار «فریاد از این بیداد» سر دادند.
منظر ضرابی که چهار تن از اعضای خانوادهاش در این حادثه جان خود را از دست دادند، شلیک به هواپیمای اوکراینی را «کشتار دستهجمعی» خواند و گفت این جنایت به دست حکومت جمهوری اسلامی انجام گرفت.
کانادا، اوکراین، بریتانیا و سوئد در سالروز سرنگونی پرواز پیاس ۷۵۲ اعلام کردند از جمهوری اسلامی به دلیل استفاده از سلاح علیه هواپیمای غیرنظامی به سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی (ایکائو) شکایت کردند.
انجمن خانوادههای جانباختگان هواپیمای اوکراینی در بیانیهای خواستار «بررسی ویژه پرونده در دادگاه لاهه با توجه به رفتار جمهوری اسلامی با خانوادهها»، «باز شدن پرونده جنایی در کانادا از سوی پلیس فدرال» و «قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در لیست گروههای تروریستی» شد.
جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، در مراسم یادبود جانباختگان پرواز پیاس ۷۵۲ در تورنتو، «بیتوجهی به حاکمیت قانون» از سوی جمهوری اسلامی را محکوم و تاکید کرد: «همچنان به دنبال راههایی هستیم که مسوولانه، سپاه را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دهیم.»
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، روز ۱۸ دی گفت که حکومت ایران از ابتدا در قبال این حادثه «مسوولانه» عمل کرده است.
او افزود: «تلاش کردیم آلام خانوادههای قربانیان را جبران کنیم.»