کابینه جدید اسرائیل: با شکست دادن حماس، «واقعیت استراتژیک» غزه را تغییر میدهیم
کابینه جدید وحدت ملی اسرائیل تاکید کرد با شکست دادن حماس «واقعیت استراتژیک» غزه را تغییر خواهد داد. نتانیاهو که به همراه بنیگنتس، رهبر حزب راست میانه وحدت ملی، کابینه اضطراری جدید تشکیل داده، تاکید کرد در شرایط کنونی مقامهای اسرائیل همه ملاحظات را کنار گذاشته و متحد میشوند.
طبق توافق تشکیل کابینه اضطراری اسرائیل، دولت پیشبرد طرح جنجالبرانگیز تغییرات قضایی در این کشور را به حالت تعلیق درمیآورد. این طرح که با مخالفت بسیاری از نیروهای ذخیره ارتش همراه بود، در ماههای اخیر به اختلافهای گستردهای در ارتش اسرائیل منجر شده بود.
در همین حال ارتش اسرائیل از ادامه حمله به مراکز فرماندهی حماس در غزه و کشتن محمد ابوشمله، از ماموران ویژه تیپ رفح حماس خبر داد.
همزمان با انتشار گزارشها از کشته شدن و به اسارات درآمدن شهروندان خارجی در حملههای حماس، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «در حملههای تروریستی به اسرائیل، دستکم ۲۲ شهروند آمریکایی کشته شدهاند و تعدادی شهروند ایالاتمتحده نیز در اسارت حماس هستند.»
این در حالی است که علی برکه، از رهبران ارشد حماس، یکشنبه ۱۶ مهر در مصاحبه با راشا تودی، با اشاره به زندانی بودن اعضای حماس در آمریکا و اسارت شهروندان آمریکایی در غزه گفت: «ایالات متحده اخیرا با ایران به تبادل زندانیان اقدام کرده است. چرا همین تبادل زندانی را با حماس انجام ندهد؟»
همزمان با حملههای حماس به اسرائیل، نظرسنجی فاکسنیوز از کاهش چشمگیر حمایت از فلسطینیها در میان رایدهندگان آمریکایی خبر داد. این نظرسنجی که در روزهای ۱۵ تا ۱۷ مهر انجام شده، نشان میدهد ۶۸ درصد از رایدهندگان آمریکایی از اسرائیلیها و ۱۸ درصد آنان از فلسطینیها حمایت میکنند.
این در حالی است که طبق نظرسنجی فاکسنیوز که در ماه می سال ۲۰۲۱ صورت گرفته بود، ۵۹ درصد آمریکاییها از اسرائیل و ۲۴ درصد از فلسطینیها حمایت میکردند.
طبق نظرسنجی جدید فاکس نیوز، دلیل افزایش حمایت از اسرائیل، گرایش فزاینده رایدهندگان دموکرات به این کشور بوده است.
پیشتر در روز چهارشنبه ۱۹ مهر، جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا در نشستی با رهبران جوامع یهودیان گفت تصاویر سر بریدن کودکان اسرائیلی به دست تروریستها را دیده و تایید کرده است: «هرگز فکر نمیکردم تصاویر سر بریدن کودکان به دست تروریستها را ببینم [و] تایید کنم.»
بایدن کوچک شمردن وحشیگریهای حماس و متهم کردن یهودیان را غیرقابل تصور دانست و خاطرنشان کرد برخی کشورهای منطقه از جمله کشورهای عربی، تلاش میکنند در شرایط کنونی به آمریکا و اسرائیل کمک کنند.
به گزارش شبکه «آی۲۴»، اعضای حماس در دهکده «کفار عزه» اسرائیل در نزدیکی غزه، دست به قتلعام زدند و حتی سر چند کودک را بریدند. وزارت خارجه اسرائیل شمار کودکان کشتهشده در حمله به این دهکده را ۴۰ نفر اعلام کرد.
اظهارات جو بایدن در تایید خبر سر بریده شدن کودکان اسرائیلی به دست نیروهای حماس در حالی مطرح شد که پس از انتشار این خبر، برخی روزنامهنگاران و تحلیلگران صحت این خبر را رد کرده بودند.
حماس نیز در بیانیهای اعلام کرده بود این گروه کودکان اسرائیلی را هدف قرار نمیدهد. حماس همچنین تعدادی از رسانههای غربی را متهم کرد تنها روایت اسرائیل را از حملات حماس که پر از دروغ و تهمت است، پوشش میدهند.
رییسجمهوری آمریکا همچنین با اشاره به استقرار کشتیها و هواپیماهای نظامی این کشور در نزدیکی اسرائیل، این اقدام را به منزله هشدار به جمهوری اسلامی دانست و گفت: «ما برای ایرانیان روشن کردهایم که مراقب باشند.»
این اظهارات در حالی مطرح شد که یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، حمله حماس را «بدترین حمله تروریستی که جهان تا به حال دیده است» خواند و گفت: «ما حماس، داعش غزه را از روی زمین محو خواهیم کردیم.»
در همین حال یائیر لاپید، نخستوزیر سابق اسرائیل، به فرانس۲۴ گفت که رییسجمهوری فرانسه به جمهوری اسلامی پیام داده در درگیریهای اسرائیل و حماس دخالت نکند.
او افزود: «به حزبالله لبنان و دیگر فلسطینیها هشدار دادیم. ما میخواهیم به حماس در غزه حمله کنیم و خواهان جنگ منطقهای نیستیم.»
با افزایش انتقادهای جهانی از نقش جمهوری اسلامی در حمایت از حماس، جنت یلن، وزیر خزانهداری آمریکا روز چهارشنبه ۱۹ مهر اعلام کرد دولت بایدن امکان اعمال تحریمهای جدید علیه ایران را در رابطه با درگیری مجدد در خاورمیانه رد نکرده است.
مقامهای آمریکا تاکنون گفتهاند شواهدی از دخالت مستقیم جمهوری اسلامی در جنگ اسرائیل ندارند.
روز سهشنبه ۱۸ مهر نیز جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در گفتوگو با اماسانبیسی گفت شش میلیارد دلار پول آزاد شده ایران در ازای تبادل زندانیان با آمریکا را میتوان هر زمان دوباره مسدود کرد.
او خاطرنشان کرد این پول که هنوز خرج نشده، در یک بانک قطری است و آمریکا گزینه مسدودسازی آن را در اختیار دارد.
در همین حال میچ مککانل و تام کاتن، دو سناتور جمهوریخواه آمریکا، در واکنش به حمله حماس به اسرائیل، طرحی را تهیه کردهاند که خواستار مسدود شدن دوباره شش میلیارد دلار پول آزاد شده جمهوری اسلامی در ازای تبادل زندانیان با آمریکا شده است.
مککانل، سناتور جمهوریخواه، گفت: «جهان به رهبری آمریکا باید علیه رژیم ایران که همدست قاتلان اسرائیلیهای بیگناه است، پیامدهای جدی اعمال کند و مسدود کردن داراییهای ایران اولین گام مهم در این راه است.»
تام کاتن، سناتور جمهوریخواه نیز گفت: «تصمیم دولت بایدن در آزادسازی شش میلیارد دلار پول ایران باعث شد رژیم ایران بتواند برای تامین مالی حملهها به اسرائیل از پولهای دیگرش استفاده کند.»
از سوی دیگر نمایندگان پارلمان فدرال آلمان در بیانیهای ضمن محکوم کردن حملات حماس به اسرائیل، از دولت آلمان خواستند فشارها را به سپاه پاسداران افزایش دهد و در برابر اقدامات مخرب آن فعالانه تلاش کند.
اعمال تحریمهای بیشتر علیه جمهوری اسلامی بهعلت حمایت از حزبالله لبنان و قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست گروههای تروریستی از جمله اقداماتی است که پارلمان آلمان از دولت این کشور درخواست کرده است.
در همین حال به دلیل سکونت رهبران ارشد حماس در قطر، نگاههای بینالمللی به این کشور نیز معطوف شده است.
سازمانهای اتحاد علیه ایران هستهای و پروژه مقابله با افراطگرایی در بیانیهای از دولت قطر و خاندان سلطنتی این کشور خواستند با توجه به حملههای حماس علیه اسرائیل، اسماعیل هنیه و سایر رهبران حماس را که در این کشور هستند، در ۲۴ ساعت بازداشت کرده و به آمریکا یا اسرائیل تحویل دهند.
ادامه درگیریها میان حماس، حزبالله و اسرائیل
پس از به صدا در آمدن آژیر هشدار حملات هوایی در منطقه وسیعی از شمال اسرائیل و شهرهای نزدیک مرز لبنان، ارتش اسرائیل در بیانیهای اعلام کرد هیچ حملهای در شمال کشور شناسایی نشده است.
دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل گفت ارتش در حال بررسی این موضوع است که چه موردی باعث به صدا در آمدن آژیر هشدار حمله هوایی شده است.
فرماندهی جبهه داخلی اسرائیل در پیامی به ساکنان شهر معالوت در شمال این کشور درباره نفوذ احتمالی شبهنظامیان هشدار داده بود و از ساکنان خواسته بود در خانههای خود بمانند و درها را قفل کنند.
در جریان تحولات در نزدیکی مرز با لبنان، آژیر خطر در شهر حیفا نیز به صدا در آمد. ارتش اسرائیل اعلام کرد یک راکت دوربرد از نوار غزه پرتاب شده که در منطقهای باز فرود آمده و هیچ خسارتی در پی نداشته است.
خبرگزاری رویترز اما به نقل از دو مقام امنیتی مصر گزارش داد قاهره طرحی را با آمریکا و سایر کشورها در میان گذاشته که اجازه خواهد داد پس از برقراری یک آتشبس محدود، کمکهای بشردوستانه از طریق گذرگاه رفح به نوار غزه ارسال شود.
وزارت بهداشت غزه اعلام کرد تعداد فلسطینیهای کشته شده در حملههای اسرائیل به هزار و ۲۰۰ نفر و تعداد زخمیها به پنج هزار و ۶۰۰ نفر افزایش یافت.
این در حالی است که شمار کشتهشدگان اسرائیلی حمله حماس از مرز هزار و ۲۰۰ تن گذشت. بیش از سه هزار اسرائیلی نیز زخمی شدهاند.
خبرگزاری ملی لبنان اعلام کرد در جریان گلولهباران دو روستا در جنوب این کشور از سوی اسرائیل، دستکم ۱۰ منزل مسکونی تخریب و سه غیرنظامی مجروح شدند.
گزارشها همچنین از حمله راکتی حماس به تلآویو حکایت دارند. رسانههای اسرائیلی نوشتند در این حمله کسی کشته یا زخمی نشده است.
همزمان با افزایش تنشها در مرز اسرائیل و لبنان، گروه حزبالله صبح چهارشنبه ۱۹ مهر با موشکهای ضدتانک یکی از مواضع ارتش اسرائیل را در نزدیکی مرز هدف قرار داد. این گروه با انتشار بیانیهای ضمن پذیرفتن مسوولیت این حمله اعلام کرد به هر گونه «تعرض» به خاک لبنان «پاسخی قاطع خواهد داد».
اسرائیل نیز در پاسخ به این حمله موشکی، مواضع حزبالله را هدف قرار داد.
همزمان آسوشیتدپرس به نقل از مقامهای فلسطینی گزارش داد به دلیل کمبود امکانات و تجهیزات مورد نیاز، امکان کمکرسانی به افرادی که در پی حملات اسرائیل به نوار غزه زیر آوار گرفتار شدهاند وجود ندارد.
سازمان ملل تعداد آوارگان فلسطینی در نوار غزه را بیش از ۲۶۰ هزار نفر اعلام کرد.
در همین حال، ارتش اسرائیل از حمله دهها هواپیمای جنگنده این کشور به ۴۵۰ هدف در منطقه الفرقان در نوار غزه در یک روز گذشته خبر داد و گفت این ناحیه یکی از کانونهای فعالیت حماس بوده است.
از سوی دیگر، گزارشهای تایید نشده از احتمال دسترسی حماس به راکتهای ساخت کره شمالی حکایت دارند.