فرانسه سفیر خود را از نیجر فراخواند؛ نظامیان فرانسوی تا پایان سال از نیجر خارج می‌شوند

امانوئل مکرون، رییس‌جمهوری فرانسه گفت که کشورش سفیر خود را از نیجر فراخوانده است و نظامیان فرانسوی مستقر در نیجر نیز این کشور آفریقایی را ترک خواهند کرد.

مکرون روز یکشنبه دوم مهرماه در مصاحبه‌ای تلویزیونی اعلام کرد سفیر فرانسه و تعدادی از دیپلمات‌های این کشور در نیجر طی «ساعات آینده» به فرانسه بازخواهند گشت.

او همچنین با اعلام پایان همکاری‌های نظامی میان فرانسه و نیجر گفت هزار و ۵۰۰ نیروی فرانسوی مستقر در این کشور آفریقایی به تدریج و طی هفته‌ها و ماه‌های آینده نیجر را ترک خواهند کرد.

به گفته مکرون، تمامی این نیروها تا پیش از پایان سال جاری میلادی از نیجر خارج خواهند شد.

ناظران این اقدام را ضربه‌ای بزرگ به نفوذ فرانسه در منطقه ساحل آفریقا می‌دانند.

قدرت در نیجر هم اکنون در دست نظامیانی است که روز ۲۶ ژوییه سال جاری میلادی با کودتا علیه محمد بازوم، رییس‌جمهوری قانونی این کشور، او را از مقام خود برکنار کردند.

انتخاب بازوم در مارس سال ۲۰۲۱ به عنوان رییس‌جمهوری، اولین انتقال صلح‌آمیز و دموکراتیک در نیجر پس از استقلال این کشور از فرانسه در سال ۱۹۶۰ بود.

کودتاگران نیجر در بیانیه‌ای با استقبال از تصمیم مکرون، آن را گامی دیگر در جهت حفظ حاکمیت این کشور آفریقایی خواندند.

رهبران نظامی نیجر همچنین یکم مهرماه اعلام کردند حریم هوایی این کشور را روی هواپیماهای فرانسوی بسته‌اند.

مکرون در مصاحبه تلویزیونی خود هم‌چنین تاکید کرد تنها محمد بازوم را به عنوان رهبر مشروع نیجر به رسمیت می‌شناسد و گفت او هم‌اکنون از سوی کودتاگران به «گروگان» گرفته شده است.

رییس جمهور فرانسه از بازوم به دلیل «انجام اصلاحات شجاعانه» و تلاش برای حل منازعات قومی و سیاسی تمجید کرد.

نیجر یکی از چندین مستعمره سابق فرانسه در غرب آفریقا است که در طول سال‌های اخیر نظامیان قدرت را در آن به دست گرفته‌اند. بورکینافاسو، مالی، گینه، چاد و گابن از جمله این کشورها هستند.

احساسات ضد فرانسوی اخیرا در منطقه غرب آفریقا شدت گرفته است و بسیاری از سیاست‌مداران محلی، پاریس را به اتخاذ «سیاست‌های نواستعمارگرایانه» متهم می‌کنند. فرانسه این اتهامات را رد کرده است.

تحلیل‌گران تحولات اخیر در آفریقا را نشانه‌ای از افزایش نفوذ مسکو در منطقه می‌دانند.

پیش از این نیز سفر مقامات نظامی روسیه به آفریقا در ۱۵ سپتامبر سال جاری تلاشی برای تثبیت نقش مسکو در این قاره ارزیابی شده بود.