افزایش قیمت نان در ۱۳ استان؛ سفرههای مردم همچنان کوچکتر میشود؟
- قیمت نان در ۱۳ استان ایران افزایش یافت. این خبری است که مجری برنامه گفتوگوی ویژه خبری تلویزیون دولتی ایران شامگاه سهشنبه ۱۰ مرداد اعلام کرد.
افزایش قیمت نان در استانهای مختلف ایران در هفتهها و ماههای گذشته از جمله اخباری بوده که هر بار به رسانهها راه یافته با چالش تایید و تکذیب مقامهای دولتی روبهرو شده است.
پیش از این مقامهای دولتی در زمان اجرای طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان هر گونه احتمال افزایش قیمت نان را تکذیب کرده و آن را خط قرمز دولت اعلام میکردند.
در میانه تیر ماه امسال اما محمد جلال، مشاور وزیر اقتصاد و مجری طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان از واگذاری تعیین قیمت نان به مقامهای استانی خبر داد و پس از آن، ستادهای استانی آرد و نان مستقر در استانداریها تعیین قیمت نان را بر عهده گرفتند.
تاکنون اخبار افزایش رسمی قیمت نان در استانهای مرکزی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، قزوین و فارس اعلام شده است.
هفته گذشته رسانهها از افزایش ناگهانی و یک شبه قیمت نان در استان خراسان رضوی خبر دادند.
احمدرضا کشتگر، رییس اتحادیه صنف نانوایان مشهد گفته بود: «پیشنهاد اتحادیه، افزایش ۱۱۰ تا ۱۱۵ درصدی قیمتها بود اما استانداری آن را به ۴۰ درصد رساند.»
رضا رمضانی، معاون فرماندار مشهد نیز در واکنش به افزایش ۴۰ درصدی قیمت نان در مشهد، تورم و افزایش هزینههای نانوایان و مشکلات این صنف را دلیل این تصمیم عنوان کرد.
غلامحسن اسلامی صدر، سرپرست فرمانداری قزوین نیز در برنامه سهشنبه شب تلویزیون دولتی ایران تایید کرد قیمت نان در استان قزوین با تصویب کارگروه آرد و نان استان از ۲۰ تا ۲۵ درصد افزایش یافته است.
با وجود اعلام خبر افزایش رسمی قیمت نان در ۱۳ استان، افزایش رسمی قیمت نان در استان تهران همچنان محل چالش مقامهای دولتی و نانوایان است و بلاتکلیفی در تعیین قیمت نان در تهران، نانوایان را مجبور به اتخاذ شیوههایی برای جبران زیان کرده است.
محمد سلیمانی، رییس اتحادیه نانوایان سنگکی تهران شب گذشته (۱۰ مرداد) با تایید گرانفروشی و کمفروشی برخی نانوایان گفت: «علت این اتفاق ثابت بودن نرخ نان در دو سال گذشته بوده است در صورتی که هزینههای نانوایان تا ۹۰ درصد افزایش داشته است.»
این فعال صنف نانوایان افزود: «زمانی میتوانیم به نانوا بگوییم گرانفروشی یا کمفروشیات درست نیست که به نانواییها نرخنامه جدید داده باشیم.»
با وجود گذشت بیش از یک سال از آغاز طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان همچنان مشکلات کیفیت نان و قیمتگذاری برقرار است.
این طرح بنا بر ادعای مجریان آن با هدف ممانعت از قاچاق آرد و نان به کشورهای همسایه و جلوگیری از هدر رفتن سالانه بیش از چهار میلیون تن نان در ایران اجرایی شد.
با وجود اینکه مجریان دولتی این طرح، افزایش قیمت و سهمیهبندی نان سنتی را خط قرمز خود اعلام کرده بودند و حتی از دستور اکید ابراهیم رئیسی مبنی بر گران نشدن قیمت نان سخن میگفتند اما حالا به افزایش قیمت نان رضایت دادهاند.
اجرای طرح هوشمندسازی یارانه نان در عمل و اجرا هم مشکلاتی را برای نانوایان و خریداران نان به همراه داشته است.
مشکلات پشتیبانی شبکه برخط خرید نان با کارتهای بانکی و همچنین تاخیر در پرداخت روزانه یارانه به حساب نانوایان و ناکافی بودن یارانه خبازیها از جمله مشکلاتی بوده که به طور مکرر درباره این طرح دولت گزارش شده است.
همچنین نانوایان در این مدت با اشاره به افزایش هزینههای تولید نان، از تثبیت قیمتها گلایه دارند.