وزارت امور خارجه آمریکا: عمان بخشی از پول بلوکه‌شده جمهوری اسلامی در عراق را دریافت می‌کند

متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد عمان بخشی از پول‌های بلوکه شده جمهوری اسلامی را که در بانک‌های عراق نگهداری می‌شوند، دریافت خواهد کرد.

میلر روز دوشنبه دوم مرداد در نشست خبری خود در این زمینه گفت: «این وجوه فقط برای فعالیت‌های غیرتحریمی قابل استفاده است.»

او بدون ارائه جزییاتی در این زمینه افزود: «همان‌طور که مدتی است گفته‌ایم ما فکر می‌کردیم خروج این پول از عراق مهم است زیرا این اهرمی است که جمهوری اسلامی از آن علیه عراق استفاده می‌کند.»

این مقام وزارت امور خارجه آمریکا همچنین تاکید کرد هر گونه هزینه‌‌کرد این پول باید به تایید وزارت خزانه‌داری آمریکا برسد.

این در حالی است که روز دوشنبه، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی گفت: «عراق مطالبات ما را در بانک عراقی واریز کرده است.»

او افزود: «مقام‌های کره جنوبی قول‌های مثبتی در مورد آزادسازی پول‌ها دادند. سفر مقام‌های کشورهای منطقه با هدف تسهیل برجام، رفع تحریم‌ها و آزادسازی پول‌های بلوکه شده است.»

پیشتر سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در نشست خبری خود گزارش‌ها درباره آزادسازی حدود سه میلیارد دلار از پول‌های بلوکه شده ایران در عراق را تایید کرده بود.

میلر اواخر خرداد ماه در نشست خبری خود خاطرنشان کرد که این اقدام در راستای انجام تراکنش‌های انسان‌دوستانه‌ انجام می‌شود و در سال‌های گذشته دولت‌های پیشین آمریکا نیز مطابق با قانون ایالات‌متحده چنین تراکنش‌هایی را با هماهنگی دولت عراق تایید کرده‌اند.

قبل از آن، خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام ارشد وزارت امور خارجه عراق گزارش داد که این کشور پس از دریافت موافقت آمریکا، حدود دو میلیارد و ۷۶۰ میلیون دلار بدهی خود را بابت خرید گاز و برق از ایران، به این کشور پرداخت خواهد کرد.

این مقام آگاه که نامش فاش نشده روز شنبه به رویترز گفت که فواد حسین، وزیر امور خارجه عراق، پس از دیدار با آنتونی بلینکن، همتای آمریکایی خود در حاشیه کنفرانس اخیر ریاض، این موافقت آمریکا را به دست آورده است.

عراق به دلیل چندین دهه درگیری و جنگ و همچنین اعمال تحریم‌های بین‌المللی علیه این کشور، در زمینه تامین انرژی به ایران وابسته است.

با این حال تحریم‌های آمریکا علیه صنعت نفت و گاز ایران، پرداخت پول را به جمهوری اسلامی از سوی عراق بابت این خریدهایش با مشکل مواجه کرده و این مساله به یکی از مسایل مورد اختلاف میان تهران و بغداد تبدیل شده است؛ به طوری که در سال‌های اخیر جمهوری اسلامی بارها جریان گاز را به تلافی این بدهی‌ها قطع کرده است.

در اسفند ماه گذشته، نامه‌هایی محرمانه از وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی به دست ایران‌اینترنشنال رسید که علاوه بر این که نشان می‌دهند بانک تجارت عراق چه سخت‌گیری‌هایی را درباره برداشت از پول مسدود شده ایران اعمال می‌کند، از ناهماهنگی‌ها در این زمینه در دولت ابراهیم رئیسی نیز پرده برمی‌داشت.

بر اساس سندی شامل چندین نامه محرمانه جدید وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، «تجارت بانک» عراق حاضر به انجام تراکنش‌های میلیاردی مورد درخواست طرف ایرانی برای جمهوری اسلامی نشده و فقط در موارد بشردوستانه و در مقادیر کوچک حاضر است منابع ایران را آن هم با سخت‌گیری‌های شدید و با نظارت کامل وزارت خزانه‌داری آمریکا آزاد کند.