سند فاش شده «خیلی محرمانه»: بانکها بیش از ۳ میلیارد یورو پول دولت از فروش نفت را نمیدهند
طبق سند منتشر شده از سوی گروه «قیام تا سرنگونی»، وزارت اطلاعات در گزارشی «خیلی محرمانه» از ماندن بیش از ۳/۶ میلیارد یورو در بانکهای مختلف خبر داده و دلایلی را نیز برای این امر ذکر کرده است. از جمله: عدم تمایل شرکتها به فروش ارز در سامانه نیما به دلیل اختلاف قیمت با بازار آزاد.
بر اساس یکی از اسناد هک و منتشر شده از نهاد ریاست جمهوری از سوی گروه هکری «قیام تا سرنگونی»، نزدیک به سازمان مجاهدین خلق، رسوب منابع ارزی شرکتهای صادرکننده در کارگزاریهای بانکها از آذر ماه سال قبل تا اردیبهشت امسال، همواره بیش از سه میلیارد یورو بوده و آنها این ارزها را برای فروش به سامانه نیما عرضه نکردهاند.
بر اساس این گزارش، یکی از دلایل رسوب این میزان ارز صادراتی در شبکه کارگزاری بانکها، تمایل نداشتن شرکتها به فروش ارز در سامانه نیما به دلیل اختلاف قیمت ارز در بازار آزاد و این سامانه بوده است.
وزارت اطلاعات در این سند محرمانه، عدم نظارت موثر بر عملکرد شرکتها برای عرضه به موقع ارز در سامانه نیما را از دیگر دلایل افزایش میزان رسوب ارز در شبکه کارگزاران تراستی بانکها دانسته است.
بر اساس این گزارش، عمده ارز ورودی به شبکه کارگزاران تراستی وابسته به بانکها، یوان چین بوده که در این گزارش تصریح شده نسبت به دلار، یورو و درهم، متقاضی کمتری دارد.
وزارت اطلاعات در این نامه که به امضای قائم مقام این وزارتخانه و در تاریخ ۲۴ اردیبهشت امسال خطاب به ابراهیم رئیسی نوشته شده است، به ارائه «دلایل واهی کارگزاران برای استنکاف» اشاره کرده و آن را «به نوعی سوء رفتار آنها به دلیل بهرهبرداری انتفاعی از وجوه در اختیار» نامیده است.
در این سند محرمانه همچنین به رفتار برخی صادرکنندگان از جمله زیرمجموعههای نفت و مپنا (مرکز پروژههای نیروگاهی ایران) اشاره شده که بخشی از منابع خود را در فرآیندی غیرشفاف و با رسوب بالا به شرکتهای زیرمجموعه خود اختصاص میدهند.
وزارت اطلاعات نوشته است: «وقتی بانک مرکزی منابع نفت و نیکو و ... را در سامانه نیما عرضه میکند، بانکهای عامل به عنوان متقاضی، ارزها را میخرند و وقتی خیالشان بابت ارز در اختیار راحت میشود، بر اساس سیاستهای داخلی خود پیرامون دریافت ریال و تامین ارز مشتریان خود، نسبت به فروش ارز اقدام میکنند که خود موجبات تاخیر و افزایش رسوب میشود.»
معاونت اطلاعات و امنیت اقتصادی وزارت اطلاعات افزوده است که «فقدان دستور پرداخت به میزان متناسب با ارز موجود در حسابهای تراستی»، یکی دیگر از دلایل است.
خالیفروشی یا تبانی کارگزار مالی با خریدار جهت تنظیم صورتحساب و ارائه تاییدیه غیرواقعی از دیگر مواردی است که وزارت اطلاعات در این گزارش محرمانه درباره سازوکار بازگشت ارز صادراتی به شبکههای تراستی و عرضه آن در سامانه نیما به آن اشاره کرده است.
وزارت اطلاعات در پایان این گزارش پیشنهاد کرده که بانک مرکزی به عنوان متولی بازار ارز کشور، نسبت به شناسایی صادرکنندگانی که از فروش به هنگام ارز صادراتی در سامانه نیما خودداری میکنند، اقدام کند.
استنکاف صادرکنندگان از فروش و عرضه ارز خود در سامانه نیما، یکی از چالشهایی است که از زمان به راه اندازی این سامانه در سال ۱۳۹۷ و پس از آن تاسیس مرکز مبادله ارز و طلای ایران، وجود داشته و مشکلاتی را به وجود آورده است.
اختلاف نرخ ارز در بازار آزاد و سامانه نیما مهمترین دلیل بیانگیزه بودن صادرکنندگان برای عرضه و فروش ارز صادراتی خود در این سامانه دولتی است.
افشای این اسناد خیلی محرمانه در حالی است که شهریار حیدری، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی درباره هک شدنهای مکرر پایگاههای دولتی به سایت دیدهبان ایران گفت: «هک کردن سایتهای دولتی کاملا سازمان یافته و از سرویسهای مختلف هستند.»
او افزود: «این امر مسبوق به سابقه است و دارند تلاش میکنند تا سایتهای مختلف را هک کنند اما به واسطه هشدارهای اولیه که عموما وزارتخانههای اطلاعات و ارتباطات صادر میکنند، یکی از ایمنترین سایتها را داریم و برای ایمنیسازی بیشتر تلاش میکنیم.»
این عضو امنیتی مجلس ادامه داد: «در عین حال دولت حمله به پایگاه خود را تکذیب کرده و ما هم مبنا را بر همین میگذاریم.»
همچنین حسن همتی، دیگر عضو کمیسیون امنیت ملی در خصوص حملات مکرر به سامانههای دولتی به دیدهبان ایران گفت: «دشمن داریم و سعی میکنند به مراکز اسناد ما حمله کنند اما مراکز ما هم باید در مقابل این حملات مصون باشند ولی هنوز برای من قطعی نشده است که اتفاق سایت ریاست جمهوری هک بوده است یا خیر.»
دو روز پیش گروه هکری «قیام تا سرنگونی»، نزدیک به سازمان مجاهدین خلق اعلام کرد سامانه نهاد ریاست جمهوری را هک و به اطلاعات ۱۲۰ سرور دسترسی پیدا کرده است.
این گروه چندین سند «محرمانه» و «خیلی محرمانه» در پی این هک منتشر کرده که حاوی اطلاعات مهمی از جمله برخورد با اعتراضات ۱۴۰۱ و معترضان است.
گروه «قیام تا سرنگونی» مکاتبات مربوط به واگذاری یک میلیون و ۱۶۲ هزار متر زمین در استان قم به سازمان انرژی اتمی برای توسعه مجتمع غنیسازی فردو (علیمحمدی) را هم منتشر کرده است.
بر اساس یکی از اسناد منتشر شده از سوی این گروه، محمد مخبر، معاون اول ابراهیم رئیسی در نامه به علی خامنهای، بدهیهای سوریه به ایران را در بخشهای غیرنظامی و غیر امنیتی حدود ۱۱/۶میلیارد دلار تا سال ۱۳۹۹ اعلام کرده است.