اعتراف وزیر سابق آموزش و پرورش به پخش اجباری سرود «سلام فرمانده» تا هفت نوبت در مدرسهها
محمد بطحایی، وزیر پیشین آموزش و پرورش گفت که سرود «سلام فرمانده» به اجبار و بر اساس بخشنامههای ابلاغی، روزی شش تا هفت نوبت در مدارس پخش میشد.
بطحایی در گفتوگو با سایت جماران توضیح داد که «با اطلاع و با بخشنامهای» که رییس آموزش و پرورش فرستاده بود، این سرود باید «به مدت یک ماه» در زمان ورود و زمان خروج دانشآموزان از مدرسه، در وقت زنگهای تفریح و زمانی که از حیاط به کلاس میرفتند، پخش میشد.
وزیر پیشین آموزش و پرورش در ادامه گفت: «منِ جاهل به خیال خودم فکر میکردم دارم به این سرود فاخر خدمت میکنم در حالی که برّانترین شمشیر را برداشتم و دارم این کار فاخر را از بیخ و بن میبرم. سلام فرمانده بسیار سرود زیبا و فاخری است ولی وقتی قرار است هر روز صبح به اجبار پخش کنید، اثر عکس میگذارد.»
او درباره تکرار و پخش چندباره برنامههای به گفته او «فاخر» از سوی صداوسیما و نهادهای فرهنگی، گفت: «آیا شما واقعا توقع دارید یا فکر میکنید مخاطب میپسندد؟ اگر این خیال و وهم در شما وجود دارد که او نگاه میکند، پس وااسفا.»
فروردین سال گذشته همزمان با «نیمه شعبان» که شیعیان ۱۲ امامی آن را روز تولد امام دوازدهم و غایب خود میدانند، ویدیو کلیپی از این سرود با حضور ۳۱۳ کودک در صحن مسجد جمکران اجرا شد که نمادی از «۳۱۳ یار امام دوازدهم شیعیان در زمان ظهور او» است.
در یک ماه بعدی، مقامهای حکومتی، دولتی و نهادهای عمومی با صرف بودجه تلاش کردند تا این سرود در سطحی گسترده پخش و دیده شود.
علاوه بر برگزاری برنامههایی متعدد با اجرای این سرود در سراسر ایران، خرداد ماه سال گذشته برنامه همخوانی سلام فرمانده در ورزشگاه ۱۰۰ هزار نفری آزادی نیز برگزار شد که همزمانی آن با اعتراضات سراسری و سرکوب معترضان، انتقادهای بسیاری در پی داشت.
حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، همان زمان سلام فرمانده را «اجرایی آسمانی» خواند و گفت آنقدر این سرود اثرگذار بوده که در بسیاری از کشورهای اسلامی هم خوانده شده است.
ادعایی که علی خامنهای نیز در مهر ماه سال گذشته آن را تکرار کرد و گفت: «سرود سلام فرمانده به کشورهای دیگر تکثیر شد که اسم آنها را نمیخواهم بیاورم؛ اگر بیاورم قطعا تعجب خواهید کرد.»
بسیاری از فعالان حقوق بشر و تحلیلگران اما اجرای این سرود را «سوءاستفاده از کودکان» و شبیه به تبلیغات دوران نازی دانستند.
از سوی دیگر، همان زمان رویداد ۲۴ سندی منتشر کرد که نشان میداد بازنشر این کلیپ بخشی از یک دستورالعمل دولتی بوده است.
بر اساس این سند که اردیبهشت سال گذشته منتشر شد، اداره آموزش و پرورش یکی از مناطق تهران در بخشنامهای به مدارس دولتی مقطع ابتدایی، متوسطه اول، متوسطه دوم و هنرستانهای فنی-حرفهای دستور داده بود دانشآموزان قبل از ورود به کلاس این سرود را سر صف همخوانی کنند.
این اسناد و اجبار دانشآموزان به همخوانی سلام فرمانده از سوی مقامات تایید نشد اما حالا و یک سال بعد، محمد بطحایی که آن زمان وزیر آموزش و پرورش بود اعتراف کرد که این سرود هر روز شش تا هفت نوبت به اجبار در مدارس پخش میشد.
بطحایی همچنین با اشاره به این که معلمها «جرات» طرح مسایل تربیتی را در کلاسها ندارند، گفت اگر یک مربی بخواهد «فلان گروه رپ خارجی» را برای دانشآموزان نقد کند، مسوول آموزش و پرورش «فردایش او را احضار خواهد کرد» که چرا این گروه را در کلاس مطرح کردی؟