خروج کارکنان سفارت جمهوری آذربایجان از ایران، با وجود وعده‌های جمهوری اسلامی به باکو

دو روز پس از حمله به سفارت آذربایجان در تهران، در حالی که ابراهیم رئیسی در گفت‌وگو با الهام‌ علی‌اف رییس‌جمهور جمهوری آذربایجان وعده پیگیری این حمله را داده، گزارش‌ها حاکی است که کارکنان سفارتخانه آذربایجان در تهران در حال ترک پایتخت ایران هستند.

وزارت خارجه جمهوری آذربایجان روز یکشنبه نهم بهمن اعلام کرد که کارکنان سفارت جمهوری آذربایجان در ایران به همراه خانواده‌هایشان روز یکشنبه از تهران خارج خواهند شد.

همزمان ویدیویی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده که کامیون حمل اثاث را در شب مقابل سفارت آذربایجان در تهران نشان می‌دهد.

هنوز مشخص نیست که سفارت آذربایجان در تهران به کار خود ادامه می‌دهد یا کاملا تعطیل می‌شود.

صبح روز جمعه هفتم بهمن، سفارت جمهوری آذربایجان در تهران هدف حمله‌ای مسلحانه قرار گرفت که بر اثر آن رییس تیم حفاظت این سفارت‌خانه که یک شهروند جمهوری آذربایجان بود کشته و دو نفر دیگر زخمی شدند.

در حالی که نیروی انتظامی جمهوری اسلامی از دستگیری فرد مهاجم خبر داد و انگیزه این حمله را «شخصی» اعلام کرد، اما علی‌اف گفت که این حمله «یک اقدام تروریستی» بوده است.

همچنین آذربایجان سفیر جمهوری اسلامی در باکو را در اعتراض به این حمله احضار کرد.

خروج کارکنان سفارت جمهوری آذربایجان از ایران در حالی است که پیشتر حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه جمهوری اسلامی در تماس با وزیر خارجه جمهوری آذربایجان خواستار بازگشت سفیر این کشور به تهران شد.

همچنین علی نیکزاد، نایب رییس مجلس وعده داد که درباره حمله به سفارت جمهوری آذربایجان پیگیری‌های لازم صورت بگیرد.

پیشتر باکو از به راه افتادن «کمپین‌ها علیه جمهوری آذربایجان» در ایران خبر داده بود و وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان اعلام کرد افزایش کمپین‌های ضد این کشور در ایران، باعث تشویق حملات به مراکز دیپلماتیک جمهوری آذربایجان شده است.

این وزارت‌خانه روز جمعه کمی پس از حمله به سفارت آذربایجان در تهران که یک کشته برجای گذاشت، اضافه کرد که با وجود تهدیدهای قبلی علیه سفارت این کشور در تهران، جمهوری اسلامی به درخواست‌ها درباره تامین امنیت این سفارت‌خانه حساسیت نشان نداده است.

حمله به سفارت آذربایجان در تهران واکنش‌های گسترده بین‌المللی به همراه داشته است.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا حمله به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران را محکوم کرد و نوشت: «هرگونه حمله به دیپلمات‌ها یا مراکز دیپلماتیک در هر نقطه‌ای غیرقابل قبول است و به دولت ایران مسئولیتش را برای حمایت از دیپلمات‌های خارجی در ایران بر اساس کنوانسیون ژنو یادآوری می‌کنیم.»

همچنین سخنگوی دبیرکل سازمان ملل حمله مسلحانه به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران را محکوم کرد و گفت: «امیدواریم که مهاجم به دست عدالت سپرده شود.»

سفارت ایتالیا در تهران نیز ضمن ابراز تسلیت بابت حمله به سفارت جمهوری آذربایجان، این حمله را «وحشیانه» و «بی‌معنی» خواند.

روابط تهران و باکو پیش از این حمله نیز به دلیل خشم جمهوری اسلامی از روابط آذربایجان با اسرائیل پرتنش بود و دو کشور بارها از دستگیری جاسوسان یکدیگر در خاک خود خبر داده‌اند.