جايزه سيمون دو بووآر در سال ۲۰۲۳ با یاد ژینا (مهسا) امینی، به زنان ایران اهدا می‌شود

برگزارکنندگان جايزه سيمون دو بووآر در فرانسه اعلام کردند این جایزه که برای آزادی زنان است، در سال ٢٠٢٣ با ياد ژینا (مهسا) امينی، به زنان ايران اهدا می‌شود.

بر اساس اطلاعيه مطبوعاتی که از سوی برگزارکنندگان جایزه سيمون دو بووآر منتشر شده، مراسم اهدای جايزه سال ٢٠٢٣ روز دوشنبه ٩ ژانويه ٢٠٢٣ در پاریس برگزار خواهد شد.

جايزه سيمون دو بووآر برای آزادی زنان که در سال ٢٠٠٨ تاسیس شد، هر سال به يک شخص يا يک گروه مدافع آزادی و حقوق زنان که در اين راه مبارزه می‌کنند، اهدا می‌شود.

در بیانیه مطبوعاتی این جایزه آمده است: «مرگ ژینا (مهسا) امینی جنبش انقلابی بی‌سابقه‌ای برانگيخت. زنان در خيابان‌ها حجاب از سر برگرفتند، به نشانه اعتراض گيسو بريدند و به تظاهرات خيابانی پرداختند. جنبش مخالفت زنان با نظام ديکتاتوری اسلامی که با مبارزه عليه حجاب اجباری آغاز شد، با پيوستن جوانان کشور ابعاد سراسری گرفت.»

در ادامه این بیانیه آمده است: «اين جنبش با وجود ترور، شکنجه، تجاوز جنسی، احکام مرگ و به دار آويختن محکومان، همچنان ادامه يافته است.»

همچنین جایزه سیمون دو بووآر یادآور شده که در روز هشتم مارس سال ١٩٧٩، روح‌الله خمينی، بنیانگذار جمهوری اسلامی، زنان ايرانی را به رعايت حجاب اسلامی در اماکن دولتی فراخواند و در آن زمان نیز «هزاران تن از زنان در تهران و ساير شهرهای بزرگ به نشانه اعتراض به خيابان‌ها آمدند».

این بیانیه تاکید کرده است که سيمون دو بووآر، نویسنده مشهور فرانسوی، بر اساس جهان‌روايی حقوق زنان، در فرانسه به پشتيبانی از اين جنبش اعتراضی پرداخت.

اما جايزه سيمون دو بووآر در سال ٢٠٠٩ نیز به پيشنهاد شهلا شفيق، از اعضای وقت اين جمع، به کمپين «يک ميليون امضا برای لغو قوانين تبعيض‌آميز» به پاس شجاعت و ابتکار نوآورانه‌شان اهدا شد.

فعالان اين جنبش در ایران، با تکيه بر قوانين بين‌المللی حقوق بشر، خواهان لغو قوانين تبعيض‌آميز عليه زنان بودند و با اين هدف به کمپين وسيعی برای جمع‌آوری يک ميليون امضا دست يازيدند. اين جايزه را زنده‌ياد سيمين بهبهانی، شاعر، به نمايندگی از جنبش يک ميليون امضا در پاریس دریافت کرد.

شهلا شفيق، نویسنده و جامعه‌شناس، در مراسم اهدای جايزه سال ٢٠٢٣ نيز مشارکت دارد. او در کتاب «ملاقات ايرانی سيمون دو بووآر» که در سال ٢٠١٩ به زبان فرانسه انتشار يافت، به خوانش تاثيرگذار آثار سيمون دو بووآر در ميان جوانان ايرانی می‌پردازد که درگير مبارزه با سرکوب فرهنگی و مذهبی نظام حاکم هستند.