جمهوری اسلامی از سفر مسوولان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران «در روزهای آتی» خبر داد
محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران گفت که مسوولان آژانس بینالمللی انرژی اتمی «در روزهای آینده» به تهران سفر میکنند. هنوز تاریخ دقیق این سفر و مقامی که قرار است به تهران برود، مشخص نیست.
اسلامی روز چهارشنبه پس از جلسه هیات دولت ابراهیم رئیسی به خبرنگاران گفت: «تعاملات ما با آژانس بینالمللی انرژی اتمی برقرار است و امیدواریم در جهت رفع این موانعی که وجود دارد، گامی به جلو برداشته شود.»
این ابراز امیدواری در حالی است که جمهوری اسلامی به دلیل عدم همکاری کامل با آژانس در ماههای گذشته، مورد انتقاد جامعه جهانی قرار گرفته و دو قطعنامه علیه تهران در شورای حکام آژانس به تصویب رسیده است.
در روزهای گذشته، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، از نبود پیشرفت در مذاکرات با جمهوری اسلامی درباره کشف ذرات اورانیوم در سه سایت اعلام نشده ابراز نگرانی کرد.
گروسی همچنین هشدار داد ظرفیت غنیسازی اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد ایران «سه برابر» شده که «بسیار نزدیک به سطح نظامی یعنی ۹۰ درصد است.»
همچنین آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ماه گذشته میلادی اعلام کرد ایران با استفاده از دو آبشار سانتریفیوژهای آیآر-۶ موجود در تاسیسات فردو، تولید اورانیوم غنی شده با غنای بالا تا میزان ۶۰ درصد را آغاز کرده است.
به گفته مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، این میزان غنیسازی مواد هستهای را که از این طریق در اختیار جمهوری اسلامی قرار میگیرد، «نمیتوان حذف کرد» و این مواد ممکن است استفاده دیگری داشته باشند.
خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه ۱۶ شهریور بر اساس یک گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی خبر داده بود ذخایر اورانیوم غنی شده ایران با خلوص ۶۰ درصد، به ۵۵ کیلوگرم رسیده است که در صورت غنیسازی با خلوص بالاتر، از میزان لازم برای تولید بمب اتمی بیشتر است.
سازمان انرژی اتمی ایران در واکنش به تصویب قطعنامه اخیر شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه جمهوری اسلامی، از تولید اورانیوم تا غنای ۶۰ درصد در سایت فردو خبر داد.
خبرگزاری ایسنا نوشت: «سازمان انرژی اتمی به دنبال آن است تا از امکانات و فضای سایت فردو برای تجهیز و تولید [اورانیوم غنیشده] حداکثر استفاده را به کار گیرد.»
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی ۲۶ آبان قطعنامه پیشنهادی آمریکا و سه کشور اروپایی مبنی بر درخواست از جمهوری اسلامی برای همکاری فوری با آژانس در مورد سایتهای مشکوک در ایران را تصویب کرد.
در قطعنامه آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان، از جمهوری اسلامی خواسته شده است درباره ابهامهای موجود در ارتباط با سایتهای مریوان، ورامین و تورقوزآباد فورا توضیح دهد.
گروسی پس از تصویب این قطعنامه در گفتوگویی اعلام کرد: «ایران مواد لازم برای داشتن یک بمب را دارد اما اطلاعاتی نداریم که نشان دهد یک برنامه هستهای تسلیحاتی دارد و هنوز به نقطه بیبازگشت نرسیدهایم.»
این در حالی است که آهارون هالیوا، رییس بخش اطلاعات ارتش اسرائیل، از احتمال غنیسازی ۹۰ درصدی از سوی جمهوری اسلامی خبر داد و اعلام کرد ایران احتمالا به زودی دستکم یک غنیسازی ۹۰ درصدی در سطح تسلیحاتی انجام خواهد داد.
در همین حال دانیل شاپیرو، سفیر پیشین آمریکا در اسرائیل، گفت: «باید تمرکز بر جلوگیری از حرکت ایران به سمت ساخت کلاهک اتمی باشد؛ از جمله با گزینه نظامی.»