توافق اولیه اروپا برای تحریم هشت فرد و نهاد ایرانی؛ خامنهای: میگویند چرا پهپاد میفروشید
سه دیپلمات به خبرگزاری رویترز اعلام کردند دولتهای اتحادیه اروپا به طور موقت پذیرفتند هشت فرد و نهاد جمهوری اسلامی را به دلیل استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی، تحت تحریمهای این اتحادیه قرار دهند. علی خامنهای اما میگوید چرا غرب فروش پهپاد و موشک ایرانی را زیر سوال میبرد؟
رویترز نوشت کارشناسان تحریم از ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا در نشست روز چهارشنبه ۲۷ مهر خود با فهرست هشت فرد و نهاد برای تحریم موافقت کردند.
این خبرگزاری اضافه کرد در نشستی که قرار است بعدازظهر برگزار شود، این فهرست در اختیار سفیران کشورها قرار خواهد گرفت.
بر اساس این گزارش، دولتهای اتحادیه اروپا تا صبح روز پنجشنبه فرصت دارند درباره تصویب این تحریمها تصمیم بگیرند.
هدف این است که قبل از نشست رهبران اتحادیه اروپا در بروکسل در همان روز، توافق در این زمینه حاصل شود.
سخنگوی کمیسیون اروپا اعلام کرد از زمان برگزاری نشست وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ در روز دوشنبه، توافق سیاسی گستردهای برای واکنش سریع این اتحادیه به موضوع ارسال پهپادهای ایران به روسیه وجود دارد.
این سخنگو در کنفرانس خبری روزانه شورای اتحادیه اروپا گفت: «اکنون که ما شواهد کافی خود را جمعآوری کردهایم، کار در شورا با هدف پاسخگویی واضح، سریع و قاطع ادامه دارد.»
این در حالی است که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز چهارشنبه فروش پهپاد از سوی جمهوری اسلامی را تایید و از این اقدام دفاع کرد.
او گفت: «ساخت تجهیزات پیشرفته موشکی و پهپادی که چند سال پیش از این وقتی عکسهایش منتشر میشد، میگفتند این فتوشاپ است ... حالا میگویند پهپادهای ایرانی خیلی خطرناک است. چرا به فلان کس میفروشید، به فلان کس میدهید.»
از سوی دیگر نماینده فرانسه در نشست شورای امنیت سازمان ملل استفاده از پهپادهای ایرانی در تهاجم نظامی روسیه به اوکراین را ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت خواند که در تایید توافق برجام صادر شده است.
رویترز اما روز سهشنبه بر اساس اظهارات دو مقام ارشد و دو دیپلمات ایرانی از موافقت جمهوری اسلامی برای ارسال موشکها و پهپادهای بیشتر به روسیه، با وجود مخالفت غرب خبر داد و نوشت ایران قول داده علاوه بر پهپادهای بیشتر، موشکهای زمین به زمین به روسیه ارسال کند؛ اقدامی که احتمالا خشم واشینگتن و دیگر متحدان غربی آن را برمیانگیزاند.
بر اساس این گزارش، این توافق روز ششم اکتبر در سفر محمد مخبر، معاون اول ابراهیم رئیسی، همراه با دو مقام سپاه پاسداران و یک مقام شورای عالی امنیت ملی به مسکو، امضا شده است.
پیشتر واشینگتن پست نیز گزارش داد ایران در حال آمادگی برای افزایش ارسال مخفیانه تسلیحات سنگین خود به مسکو از جمله موشکهای زمین به زمین است.
این روزنامه آمریکایی روز یکشنبه ۲۴ مهر به نقل از مقامهای امنیتی آمریکا و متحدانش، نوشت این برای اولین بار است که جمهوری اسلامی موشکهای زمین به زمین به روسیه ارسال میکند.
مقامهای امنیتی آمریکا و همپیمانانش به این روزنامه گفتند جمهوری اسلامی و روسیه در این زمینه به طور مخفیانه به توافق رسیدند و این توافق شامل موشکهای فاتح-۱۱۰ و ذوالفقار نیز میشود که به ترتیب قادر به اصابت به اهدافی در فاصلههای ۳۰۰ و ۷۰۰ کیلومتر هستند.