سازمان ملل: اقدامات چین در سینکیانگ میتواند به منزله جنایت علیه بشریت باشد
کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل در گزارشی اعلام کرد اقدامهای دولت چین علیه اقلیتها در استان سینکیانگ این کشور میتواند به منزله جنایت بینالمللی و به ویژه جنایت علیه بشریت باشد.
میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، در گزارش خود که آن را چهارشنبه و دقایقی پیش از پایان دوران تصدی چهار ساله خود در این سمت منتشر کرد، نوشت: «گستره موارد زندانی کردن خودسرانه و تبعیضآمیز اویغورها و سایر گروههای مسلمان در این استان ممکن است به منزله جنایتهای بینالمللی، و به ویژه جنایت علیه بشریت باشد.»
این گزارش خاطرنشان کرد: در شرایطی که دولت چین در استان سینکیانگ در حال اجرای استراتژیهای موسوم به «ضد تروریسم و ضد افراطیگری» است، «موارد جدی نقض حقوق بشر» در این استان رخ داده است.
کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد به دولت چین توصیه کرد که برای آزادی همه افرادی که در کمپهای آموزشی، زندانها و بازداشتگاهها زندانی هستند، اقدام فوری انجام دهد.
این گزارش همچنین خاطرنشان کرد دولت چین از سال ۲۰۱۷ در حال اجرای طرحهای اجباری کنترل جمعیت در استان سینکیانگ بوده است.
گزارش سازمان ملل با اشاره به کمبود دادههای دولتی درباره سیاست کنترل اجباری جمعیت در استان سینکیانگ خاطرنشان کرد همین مساله نتیجهگیری درباره گستره کامل نقض حقوق بشر در این زمینه را مشکل کرده است.
نهادهای حقوق بشری دولت چین را به دلیل نقض گسترده حقوق اویغورها و سایر اقلیتهای مسلمان ساکن این استان که جمعیت آنها به ۱۰ میلیون نفر میرسد، مورد انتقاد قرار دادهاند که از جمله این موارد میتوان به حبس گسترده این شهروندان در اردوگاههای کار اجباری اشاره کرد.
دولت آمریکا نیز چین را به نسلکشی اقلیتها در استان سینکیانگ متهم کرده است.
پیش از انتشار این گزارش، ژانگ جون، سفیر چین در سازمان ملل، گزارشها درباره نقض حقوق بشر از سوی حکومت چین در این استان را به عنوان «دروغهای ساختگی» رد کرد و از کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل خواست در امور داخلی چین دخالت نکند.
رویترز ماه گذشته گزارش داده بود که دولت چین در نامهای از باشله خواسته است که این گزارش را لغو کند. هفته گذشته، باشله دریافت این نامه را تایید کرد اما گفت دفترش به این فشارها پاسخ نخواهد داد.
کنت راس، مدیر اجرایی دیدهبان حقوق بشر، اقدام میشل باشله را به دلیل انتشار چنین گزارشی درست قبل از پایان دوران تصدی خود مورد انتقاد قرار داد و گفت این زمانبندی باعث تضعیف اثر این گزارش میشود.
پایان دوره چهارساله میشل باشله
باشله ۷۰ ساله قصد دارد پس از بازنشسته شدن به کشورش پرو بازگردد. او در اظهاراتی همهگیری کرونا، افزایش بحرانیهای ناشی از تغییرات اقلیمی، بحران جهانی غذا، سوخت و اقتصاد و جنگ اوکراین را از مهمترین چالشهای دوران تصدی خود در سمت کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد خواند.
باشله از جامعه جهانی خواست به تلاشهای خود در پیگیری همه مسائل مربوط به حقوق بشر ادامه دهد و وضعیت مردم یمن، سوریه، ساحل آفریقا و هائیتی را فراموش نکند.