هشدار نماینده اوکراین در سازمان ملل درباره پیامد فروش پهپادهای ایران به روسیه

همزمان با سالروز استقلال اوکراین، سرگی کیسلیتسیا، نماینده دائم اوکراین در سازمان ملل، در گفت‌وگو با ایران اینترنشنال نسبت به پیامدهای اقدام جمهوری اسلامی در فروش پهپاد به روسیه هشدار داد.

نماینده دائم اوکراین در سازمان ملل روز چهارشنبه در پاسخ به پرسش مریم رحمتی، خبرنگار ایران اینترنشنال، درباره فروش پهپاد به روسیه از سوی جمهوری اسلامی گفت: «هرگونه حمایت و پشتیبانی از اقدامات تهاجمی روسیه برای منافع ملی هر کشوری مضر خواهد بود.»

واشینگتن پست چهارشنبه به نقل از منابع اطلاعاتی غربی گزارش داد روسیه استفاده از پهپادهای ایرانی را در جنگ اوکراین آغاز کرده است.

این مقام‌ها هشدار دادند با توجه به اینکه هند و روسیه از فروش سلاح به روسیه خودداری کرده‌اند، همکاری ایران روسیه صرفا جنبه تاکتیکی ندارد، و ایران می‌تواند به یک مجرای ضروری برای تامین تسلیحات روسیه تبدیل شود.

این مقامات گفتند ارائه پهپادهای ایرانی در شرایطی که روسیه شش ماه است به اهداف جنگی خود در اوکراین نرسیده، می‌تواند نقش تعیین کننده‌ای در تحولات جنگ داشته باشد.

یکی از سخنگویان شورای امنیت ملی آمریکا چهارشنبه به واشینگتن پست گفت در حالی که مقام‌های روسی در هفته‌های اخیر در ایران در حال آموزش کار با پهپادهای ایرانی بوده‌اند، پرتاب ماهواره خیام از سوی روسیه «توانایی‌های جاسوسی چشمگیری» برای دو کشور ایجاد می‌کند.

واشینگتن پست همچنین به نقل از مقام‌های اطلاعاتی غربی گزارش داد ایران به روسیه پیشنهاد داده برای کمک به این کشور در دور زدن تحریم‌ها، شبکه‌های مالی خود را در اختیار مسکو خواهد گذاشت.

روز چهارشنبه هم‌زمان با سالروز استقلال اوکراین و گذشت شش ماه از جنگ روسیه علیه این کشور، شورای امنیت سازمان ملل در این مورد نشستی را برگزار کرد.

در ابتدای این نشست قرار بود ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهوری اوکراین، به صورت ویدیو کنفرانس سخنرانی کند، اما نماینده روسیه با پخش این سخنرانی مخالفت کرد، تا در نهایت سایر اعضای شورا طی یک رای‌گیری، موافقت خود را با این سخنرانی اعلام کردند.

زلنسکی در سخنرانی خود با ارائه جزییات بیشتر از شرایط کنونی اوکراین، روسیه را به انواع جنایت‌ها و جرایم جنگی متهم کرد.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل نیز در سخنرانی خود در این نشست درباره اقدام‌های این سازمان برای صادرات غلات اوکراین و حفظ امنیت نیروگاه‌های هسته‌ای این کشور صحبت کرد.

نماینده اتحادیه اروپا نیز در این نشست خواستار دسترسی بازرسان سازمان بین‌المللی انرژی اتمی به نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا برای جلوگیری از خطر فاجعه هسته‌ای شد.

لیندا توماس گرینفیلد، سفیر آمریکا در سازمان ملل، نیز در این نشست با ابراز همبستگی با مردم اوکراین، بر مقابله با تلاش‌های روسیه برای تغییر مرزهای بین‌المللی تاکید کرد.

در حالی که مقام‌های اوکراینی از پیش نسبت به احتمال تشدید حمله‌های روسیه در سالروز استقلال اوکراین هشدار داده بودند، روز چهارشنبه در حمله هوایی نیروهای روسیه به یک روستا و ایستگاه قطار آن در استان دنیپروپتروفسک در مرکز اوکراین، دست‌کم ۲۲ نفر کشته شدند.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، حمله روسیه به این ایستگاه قطار مملو از غیرنظامیان را ظالمانه خواند و بر تلاش‌های بین‌المللی برای پاسخگو کردن روسیه تاکید کرد.

از سوی دیگر، جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، نیز گفت: آمریکا اطلاعاتی دارد که نشان می‌دهد روسیه در حال مهیا شدن است تا در هفته جاری در مناطق تحت اشغال خود در اوکراین انتخابات فرمایشی برگزار کند.

در همین حال، بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا، به مناسبت روز استقلال اوکراین وارد کی‌‌یف شد، که این سومین سفر جانسون به اوکراین از آغاز جنگ روسیه به شمار می‌آید.

نخست وزیر بریتانیا در این سفر از ارائه یک بسته حمایتی دیگر برای اوکراین، از جمله سیستم‌های نظارتی بدون سرنشین و موشکی خبر داد.

ولودیمیر زلنسکی در سخنرانی روز استقلال اوکراین با تاکید بر این که این کشور هیچ امتیازی به روسیه نخواهد داد، گفت: «برای ما مهم نیست که شما چه ارتشی دارید، ما فقط به سرزمین خود اهمیت می‌دهیم و تا آخر برای آن می‌جنگیم.»