رمضان شریف نفوذ اسرائیل در سپاه را رد کرد: «رفتارهای ایذایی اسرائیلی‌ها را جمع کردیم»

همزمان با سخنان سخنگوی سپاه پاسداران مبنی بر رد نفوذ اسرائیل در این نهاد، خبرگزاری‌های وابسته به این نهاد نظامی، دلیل عادی سازی روابط اسرائیل و ترکیه را انتخابات در این دو کشور و نیاز ترکیه به متحدان جدید و بالا بردن امنیت خود ذکر کردند.

رمضان شریف، سخنگوی سپاه پاسداران، روز شنبه ۲۹ مرداد گفت که «دشمن در اطلاعات و مجموعه سپاه نفوذی ندارد.»

او تأکید کرد که ترورهای انجام شده در ایران «بیان کننده قدرت اسرائیل نیست»: «ما حتما این مختصر رفتارهای ایذایی اسرائیلی‌ها را جمع کردیم و می‌کنیم.»

شریف همچنین گفت: «اما اینکه یک افسر سپاه را دشمن شناسایی و دو نفر از اراذل و اوباش را برای ترورش اجیر کردند، نمی‌خواهیم بگوییم کم‌اهمیت بود اما پاسداران جدای از عموم مردم که زندگی نمی‌کنند.»

عصر یک‌شنبه اول خرداد، حسن صیاد خدایی، سرهنگ سپاه پاسداران، در کوچه «خزعل» خیابان «مجاهدین اسلام» با شلیک پنج گلوله افراد مسلح کشته شد.

پس از آن ایران اینترنشنال در خبری اختصاصی اعلام کرد که حسن صیاد خدایی در واحد ۸۴۰ نیروی قدس سپاه پاسداران مسئولیت انتخاب، ارتباط‌گیری و استخدام شهروندان غیرنظامی را برای ضربه‌زدن به اسرائیلی‌ها در نقاط مختلف جهان بر عهده داشته است.

همچنین منابع ایران اینترنشنال خبر دادند که شکست‌های متوالی سازمان اطلاعات سپاه پاسداران در انجام مأموریت‌های تروریستی خارج از کشور، در طول زمان صداهای اعتراضی برای برکناری حسین طائب را تقویت کردند.

از سوی دیگر بر اساس اطلاعات اختصاصی رسیده به ایران اینترنشنال، معاون ضدجاسوسی و دو معاون پیشین و فعلی عملیات ویژه اطلاعات سپاه پاسداران، در عملیات‌های ناموفق علیه اهداف اسرائیلی نقش داشته‌اند.

یک عضو ارشد پیشین سپاه پاسداران به ایران اینترنشنال گفته است روح‌الله بازقندی، معاون ضدجاسوسی اطلاعات سپاه، واحد ۱۵۰۰، مسئول عملیات شکست‌خورده اخیر در استانبول ترکیه برای ترور یوسف لوی سیفری، کنسول پیشین اسرائیل و سه زن توریست اسرائیلی بوده است.

واکنش‌ها به عادی‌سازی روابط دو کشور ترکیه و اسرائیل

در ماه‌های گذشته و پیش از اعلام عادی‌سازی روابط دو کشور، ترکیه از بازداشت مأموران ایرانی برای قتل شهروندان اسرائیلی در ترکیه خبر داد.

خبرگزاری تسنیم نیز در گزارشی نوشت که آنکارا و تل‌آویو «با اشتیاقی فراوان در مسیر تقویت همکاری‌های سیاسی، اقتصادی و امنیتی-نظامی گام برمی‌دارند.»

این خبرگزاری «همکاری قوی دستگاه‌های اطلاعاتی ترکیه و اسرائیل» درباره خنثی کردن اقدامات جمهوری اسلامی برای ترور شهروندان اسرائیل و مواضع مشترک در حمایت از جمهوری آذربایجان در مقابل ارمنستان را از نشانه‌های نزدیک شدن روابط دو کشور دانسته است.

خبرگزاری فارس نیز در گزارشی نوشت که مهم‌ترین دلایل این اقدام، رقابت انتخاباتی در دو کشور و نیاز آنکارا به متحدان جدید و تلاش دولت رجب طیب اردوغان برای کنش‌گری بین‌المللی است.

فارس همچنین هدف دیگر ترکیه را نیاز به متحدان جدید و امنیت ذکر کرد.

بر اساس این گزارش، «برای ترکیه، سوریه و عراق کشورهایی در صف نظم امنیتی مطلوب ایران و مورد حمایت روسیه محسوب می‌شوند» و «آنکارا نه می‌تواند مستقیما منافع و موجودیت دمشق و بغداد را تهدید کند و نه می‌خواهد مناطق مرزی این کشورها را ترک کند.»

وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی اما به عادی‌سازی روابط اسرائیل و ترکیه واکنش نشان نداده است.

روز ۲۶ مرداد ترکیه و اسرائیل عادی‌سازی کامل روابط خود را اعلام کردند و بر این اساس سفیران دو کشور به محل مأموریت خود باز خواهند گشت.

این عادی‌سازی روابط پس از گفت‌وگوی تلفنی رئیس‌جمهوری ترکیه با نخست وزیر اسرائیل اعلام شد.

روز جمعه نیز روسای جمهوری دو کشور به صورت تلفنی گفت‌وگو و برای توسعه روابط در همه زمینه‌ها ابراز امیدواری کردند.

بر اساس گزارش دفتر ریاست جمهوری ترکیه، اردوغان گفت که با تعیین سفیران جدید ترکیه و اسرائیل به روابط دو کشور شتاب جدیدی بخشیده خواهد شد.

مقامات ترکیه اعلام کرده‌اند با وجود عادی‌سازی روابط با اسرائیل، به حمایت از حقوق فلسطینیان ادامه خواهند داد.

روابط این دو کشور پس از حمله اسرائیل به کشتی گروهی از فعالان ترک هوادار فلسطین و کشته شدن ۱۰ نفر از آن‌ها در ماه می‌ سال ۲۰۱۰ دچار تنش شد و پس از آن نیز مقام‌های دو کشور چندین بار درگیری لفظی شدید داشتند.

با این حال از چند سال پیش اقدامات برای بهبود روابط آغاز شد و در جنگ سال گذشته میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان، هر دو کشور از حامیان اصلی جمهوری آذربایجان بودند.

در اسفند ماه سال گذشته، اسحاق هرتزوگ، رئیس جمهوری اسرائیل، به آنکارا سفر کرد. سفر قبلی یک رئیس جمهوری اسرائیل به ترکیه در سال ۲۰۰۷ انجام شد و از سال ۲۰۰۸ هیچ مقام ارشدی از اسرائیل به ترکیه نرفته بود.

مواضع ترکیه در قبال سوریه

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، روز سه‌شنبه ۲۸ تیر در دیدار با اردوغان گفته بود حمله احتمالی ترکیه به شمال سوریه هم به ضرر دو کشور و هم به ضرر منطقه است.

در حالی که زمزمه‌هایی درباره عادی‌سازی روابط میان آنکارا و دولت بشار اسد به گوش می‌رسد و همزمان گزارش‌هایی از حمله ترکیه به شمال سوریه منتشر می‌شود، اردوغان هم روز پنج‌شنبه ۲۷ مرداد در حین بازگشت از اوکراین در هواپیما به خبرنگاران گفت: «ما به خاک سوریه چشم ندوخته‌ایم.»

او بدون اشاره به جزییات اعلام کرد: «از طرفی، ایران نیز در اینجا حساب و کتابی دارد و ما از آن مطلع هستیم. ما نمی‌خواهیم روند موجود در اینجا طولانی شود.»

اردوغان اخیرا از طرح ترکیه برای از سر گرفتن اقدامات به منظور ایجاد یک منطقه حائل ۳۰ کیلومتری در مرز جنوبی با سوریه سخن گفت. او در سال ۲۰۱۹ به دنبال ایجاد چنین منطقه‌ای بود اما عملیات نظامی برای تحقق آن ناکام ماند.

از سال ۲۰۱۶ بدین سو، ترکیه به‌ قصد هدف قرار دادن شبه‌نظامیان کرد سوریه، یگان‌های مدافع خلق موسوم به «ی‌پ‌گ»، سه عملیات مهم در سوریه انجام داده است.