وزارت خارجه آلمان: ۳ کشور اروپایی و آمریکا علیه جمهوری اسلامی قطعنامه صادر میکنند
یک سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان در گفتوگویی اختصاصی با خبرنگار ایراناینترنشنال در برلین تاکید کرد که آلمان، بریتانیا، فرانسه و ایالات متحده آمریکا قطعنامهای را علیه برنامه هستهای جمهوری اسلامی در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی ارائه میکنند.
او گفت: «سفر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران، ارزیابیهای ما را تغییر نداده است.»
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، چهارشنبه گذشته ۲۳ آبان، به ایران سفر کرد. او در این سفر با شماری از مقامهای جمهوری اسلامی از جمله مسعود پزشکیان، رییس دولت و عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی دیدار کرد. او همچنین از دو سایت هستهای فردو و نظنز نیز بازدید کرد.
در همین حال، محمد جواد لاریجانی، مدیر پژوهشگاه دانشهای بنیادی به سیمای جمهوری اسلامی گفت: ظرف ۲۴ ساعت میتوانیم به بازدارندگی نظامی هستهای برسیم.
او گفت: «اگر فکر میکنند ظرف ۴۸ ساعت میتوانیم توان نظامی هستهای پیدا کنیم، فکر بدی نکردهاند. میتوانیم آن را به ۲۴ ساعت برسانیم. اگر دشمن فکر میکند در یک بن بست هستیم سخت در اشتباه است. دوست نداریم توانمندی هستهای ما به این سو کشیده شود.»
این سخنان کاملا برخلاف اظهارات مسعود پزشکیان در دیدار با رافائل گروسی است. او روز پنجشنبه ۲۴ آبان در دیدار با رافائل گروسی گفت که تهران آماده است برای «رفع ابهامات و شبهاتی» که درباره فعالیت هستهای ایران وجود دارد با این نهاد بینالمللی همکاری کند.
مسعود پزشکیان تاکید کرد که جمهوری اسلامی در فناوری هستهای «دقیقا» به دنبال چارچوبها و مجوزهای قانونی آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.
این در حالی است که مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بارها از جمهوری اسلامی برای همکاری نکردن و پایبند نبودن به توافقهای قبلی انتقاد کرده است.
او پس از دیدار با پزشکیان در تهران گفت: «بازرسی یک فصل از روابط ما را تشکیل میدهد که قابل بحث هم نیست و حتماً باید انجام شود اما فصل بعدی همکاریهای فنی هست که در قالب تعامل باید انجام شود.»
در پی این سفر و اظهارات مقامهای جمهوری اسلامی درباره همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی ، ودانت پاتل، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه ۲۴ آبان تصریح کرد ایالات متحده خواهان «تغییر رفتار و اقدام عملی» جمهوری اسلامی است.
او گفت: «ما میخواهیم مطمئن شویم که ایران هرگز به بمب هستهای دست نخواهد یافت. برای تحقق این هدف از ابزارهای مختلف استفاده میکنیم و تمام گزینهها همچنان روی میز هستند.»
سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان به خبرنگار ایران اینترنشنال در برلین گفت: «جمهوری اسلامی با عدم پایبندی به تعهدات خود ذیل معاهده منع اشاعه هستهای (ان پی تی ) و پادمانهای آن ، نظام جهانی را که تمامی اعضای ان پی تی ملزم به رعایت آن هستند، تضعیف میکند.»
او افزود: «این واقعیت که تهران بهطور مداوم از انجام تعهدات ناشی از توافقنامه جامع پادمان سر باز میزند، ما را موظف میکند برای پاسداشت و حفظ نظام بینالمللی منع اشاعه اقدام کنیم.»
سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان درباره قطعنامه ای که پیش از این گفته شده بود علیه جمهوری اسلامی صادر خواهد شد گفت : «ما بهعنوان تروئیکای اروپایی (آلمان، فرانسه و بریتانیا) تصمیم گرفتهایم بهصورت مشترک با ایالات متحده، قطعنامه ای را در نشست آتی شورای حکام آژانس ارائه کنیم که در آن، از جمله، به طور جدی از جمهوری اسلامی خواسته میشود گامهای مناسبی بردارد.
پیشتر گزارش شده بود که فرانسه، بریتانیا و آلمان درصدد هستند تا در نشست آتی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، قطعنامهای علیه جمهوری اسلامی تصویب شود.
قرار است هدف این قطعنامه، فشار بر حکومت ایران برای بهبود بخشیدن به همکاریهای هستهای باشد.
اتحادیه اروپا همچنین روز دوشنبه ۲۸ آبان، شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی را بهدلیل حمل تسلیحات به روسیه تحریم کرد.