اختلاف در میان روحانیون فلسطینی درباره نتایج حمله هفتم اکتبر حماس به اسرائیل
حمله حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر سال گذشته که آغازگر جنگ کنونی غزه بود، بحثهایی را در میان روحانیون فلسطینی برانگیخته است. برخی از این روحانیون میگویند این حمله ارزش تلفات سنگین غیرنظامیان پس از آن را نداشت و برخی دیگر حمله هفتم اکتبر را وظیفه مسلمانان دانستهاند.
سلمان الدیه، واعظ برجسته، در پاسخ به پرسشهای ارسال شده توسط ساکنان غزه در یک پلتفرم پیامرسانی آنلاین، گفت که اگر آسیبی که به غیرنظامیان وارد میشود بیشتر از دستاوردها باشد، رهبران مسلمان باید از وارد شدن به جنگ اجتناب کنند.
او گفت که اگر آسیب به دین، جان، ناموس، فرزندان یا ثروت یا تصرف زمین افزایش یابد، چه رسد به ویران کردن «پایههای زندگی»، رزمندگان باید حکمت مبارزه را زیر سوال ببرند.
عقاید الدیه در غزه در میان مردم عادی و اسلامگرایان مورد احترام است. او همچنین در میان فلسطینیان در کرانه باختری نفوذ دارد.
او که یکی از اعضای ارشد سابق اخوان المسلمین، قدیمیترین جنبش اسلامگرا در جهان عرب بوده، به شیخ احمد یاسین، یکی از بنیانگذاران و رهبر گروه مبارز فلسطینی حماس نیز نزدیک بود، اما بعدا اسلام میانهروتری را دنبال کرد.
الدیه میگوید: «هرگاه بهدلیل نبود یا کمبود ارکان، علل یا شرایط آن، اهداف و مقاصد جهاد به احتمال زیاد محقق نشود، باید از آن اجتناب کرد.»
حمله سال گذشته حماس به اسرائیل، که هاله شکستناپذیری اسرائیل را در هم شکست، خونینترین روز تاریخ اسرائیل را رقم زد و بر اساس آمار اسرائیل، در این حمله ۱۲۰۰ نفر کشته و بیش از ۲۵۰ نفر به گروگان گرفته شدند.
اسرائیل به این حمله واکنش شدیدی نشان داد و طبق گفته وزارت بهداشت غزه، نزدیک به ۴۴ هزار نفر در حملات اسرائیل در غزه کشته و بیش از ۱۰۳ هزار نفر دیگر زخمی شدهاند.
اکنون نوار غزه به زمینی پر از آوار تبدیل شده و بیش از دو میلیون نفر از مردم این منطقه به دنبال غذا، سوخت، آب و بهداشت هستند.
اما روز دوشنبه عدهای به نام «گروهی از روحانیون» در غزه در بیانیهای از حمله حماس به اسرائیل به عنوان «اقدامی مشروع و انجام وظیفه جهادی و بدون تردید در مشروعیت آن» دفاع کردند.
در این بیانیه آمده است که با این حال، موضوع زمانبندی این حمله و شرایط آن قابل بررسی است.
در این بیانیه افزوده شده است: «اما چنین ملاحظاتی و متهم کردن در زمان جنگ مناسب نیست، باید بعد از آن انجام شود، زیرا در حال حاضر هیچ نتیجهای ندارد و بلکه آسیب میزند.»
گروه روحانیون در بیانیه خود گفتند که از عقیده و جایگاه دینی الدیه قدردانی میکنند، اما هشدار دادند که حکم او ممکن است باعث سوءتفاهم شود و بر روحیه فلسطینیان عادی و همچنین مبارزان تاثیر بگذارد.
برخی از ساکنان غزه نیز خردمندی حماس را زیر سوال میبرند، زیرا حملهای را ترتیب داد که منجر به بمباران بیامان غزه از سوی اسرائیل شد.
غزه پیش از شروع جنگ نیز با فقر گسترده و بیکاری بالا دست و پنجه نرم میکرد.
برای اسرائیلیها و متحدان غربی اسرائیل، گروه حماس یک گروه تروریستی است.
اما حامیان حماس اعضای این گروه را قهرمانانی میدانند که مبارزه برای تشکیل کشور فلسطین را رهبری میکنند؛ امری که به گفته آنها از دستور کار جامعه جهانی خارج شده بود.
اسرائیل که چندین رهبر ارشد حماس را کشته است، قول داده که این گروه را نابود کند.