اروپا به دنبال راضی کردن ایران به احیای توافق بدون خروج سپاه از لیست گروههای تروریستی
روزنامه والاستریت ژورنال گزارش داد دیپلماتهای اروپایی به دنبال فشاری تازه به ایران برای احیای برجام بدون حذف نام سپاه پاسداران از فهرست گروههای تروریستیاند و در همین زمینه انریکه مورا نماینده اروپا در مذاکرات وین، پیشنهاد سفری دوباره به تهران را داده است.
والاستریت ژورنال روز یکشنبه ۱۱ اردیبهشتماه به نقل از دیپلماتهای غربی گزارش داد مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به مقامهای جمهوری اسلامی گفته که آماده است به تهران بازگردد تا برای عبور از بنبست در مذاکرات راهی پیدا کنند.
بر اساس این گزارش، ایران تاکنون در برابر پیشنهاد این مقام اتحادیه اروپا به تهران پاسخی نداده و از او برای سفر دعوت نکرده است.
دیپلماتها میگویند مورا در پی آن است ایران را متقاعد کند متن نهایی توافق احیای برجام را بدون حذف نام سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا امضا کند و موضوع سپاه فعلا کنار بگذارد.
مذاکرات احیای برجام در حالی متوقف شده که تهران مسئولیت احیای توافق را به غرب مرتبط میکند و آن را «تصمیمی سیاسی» میخواند که کشورهای غربی باید اتخاذ کنند.
دیپلماتهای غربی نیز میگویند که میخواهند مسئولیت تصمیمگیری برای احیای برجام را به ایران باز گردانند.
به تازگی محمد اسلامی، معاون ابراهیم رئیسی و رییس سازمان انرژی اتمی، در پاسخ به سوالی درباره ادامه مذاکرات گفت که دیگر مذاکراتی باقی نمانده و گفتوگوهای وین به پایان رسیده است.
مذاکرات وین از ۲۰ اسفندماه متوقف شده و روند احیای برجام در شرایطی به حالت معلق باقی مانده که در آن زمان مقامهای ایرانی و غربی گفته بودند متن توافق عملا مهیا شده است.
یکی از مهمترین موارد محل اختلاف طرفهای غربی و جمهوری اسلامی که ایران آن در هفتههای اخیر مطرح کرده، حذف نام سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا است.
در واشینگتن، طی هفتههای اخیر نمایندگان کنگره از هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات درباره حذف نام سپاه هشدار دادهاند و از دولت بایدن خواستهاند در این زمینه کوتاه نیاید.
گزارش والاستریتژورنال اشاره کرده که مقامهای آمریکایی گفتهاند بایدن شرایط حذف سپاه از فهرست تروریستی را تسهیل نمیکند و این اقدام صورت نخواهد گرفت.
در همین زمینه، دیپلماتها همچنین گفتهاند که اگر ایران با درخواست جدیدی برای عقبنشینی آمریکا در زمینههای دیگر به مذاکرات برگردد، واشینگتن آن را بررسی خواهد کرد؛ اما دیگر مذاکرات گسترده مجدد در زمینه توافق صورت نخواهد گرفت.
پیش از این انریکه مورا به ایران سفر کرده و پس از آن نیز به آمریکا رفته بود، اما تلاشش برای حل اختلاف میان دو طرف به نتیجه نرسید.