رییس جمهوری اوکراین: با روسیه در مرز بلاروس و بدون پیش‌شرط مذاکره می‌کنیم

روسیه پس از ورود نیروهایش به دومین شهر بزرگ اوکراین از اعزام هیات مذاکره‌کننده خود به بلاروس خبر داد. کی‌یف هم که در ابتدا پیشنهاد مذاکره در بلاروس را رد کرده بود، ساعاتی بعد گفت در مرز این کشور و اوکراین حاضر به مذاکره است.

بر اساس گزارش‌های رسانه‌ای، نیروهای روسیه روز یکشنبه هشتم اسفند وارد خارکف دومین شهر بزرگ اوکراین شده و درگیری خیابانی در این شهر به راه افتاد. وزارت دفاع روسیه هم اعلام کرده که نیروهای این کشور شهرهای خرسون و بردیانسک در جنوب اوکراین را محاصره کرده‌اند.

با این حال کمی بعد مقام‌های محلی اوکراین اعلام کردند در کنترل کامل شهرند.

همزمان با گزارش‌ها درباره خارکف، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، خبر داد که هیاتی از مقامات روسیه از جمله از وزارت‌خانه‌های خارجه و دفاع وارد بلاروس شده و برای شروع مذاکرات با اوکراین در گومل آماده است.

دقایقی پس از سخنان کرملین، ولودیمیر زلنسکی، رییس‌ جمهوری اوکراین بار دیگر پیشنهاد مذاکره در بلاروس را رد کرد و گفت که مینسک خود در حمله روسیه شریک است.

او تاکید کرد که ورشو، براتیسلاوا، بوداپست، استانبول، باکو را برای برگزاری مذاکرات به روسیه پیشنهاد کرده است. زلنسکی اما ساعاتی بعد و بعد از ظهر روز یکشنبه تایید کرد که هیات‌ اعزامی این کشور با هیات روسیه در مرز اوکراین و بلاروس و بدون پیش‌شرط دیدار خواهند کرد.

در پی اعلام این خبر، دیمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین گفت روسیه پس از شکست‌های نظامی پیش‌شرط‌های خود برای گفت‌وگو را کنار گذاشت.

او افزود اقدام پوتین برای قرار دادن نیروهای هسته‌ای در حالت آماده‌باش، برای بالا برای فشار بر اوکراین در طول مذاکرات انجام شده است.

پیشتر، میخائیلو پودولیاک، مشاور رییس جمهور اوکراین به رویترز گفته بود این کشور تنها خواهان مذاکرات واقعی با روسیه بر سر حمله نظامی این کشور بدون اولتیماتوم است.

با این حال، الکساندر اوکاشنکو، رییس جمهوری بلاروس گفت اگر اوکراین نمی‌خواهد دولت خود را از دست بدهد، با روسیه مذاکره کند.

در پی پیشنهاد مسکو برای مذاکره بر سر اوکراین، لیز تراس، وزیر خارجه بریتانیا گفت اگر روس‌ها درباره مذاکرات جدی‌اند، باید نیروهای خود را از اوکراین خارج کنند. آنها نمی‌توانند با داشتن تفنگ روی سر اوکراینی‌ها مذاکره کنند.

متحدان غربی اوکراین به عنوان بخشی از دور جدید تحریم‌ها علیه روسیه متعهد شدند تا دسترسی تعداد مشخصی از بانک‌های این کشور را از سیستم مالی سوئیفت حذف کنند.

در همین حال خبرنگاران از روسیه خبر دادند که کارت‌های اعتباری برخی از مشتریان بانک‌های روسی پس از قطع شدن سوئیفت مسدود شده و کار نمی‌کنند.

در ادامه برنامه کشورهای اروپایی برای تحریم هوایی روسیه آلمان و فنلاند نیز از تصمیم خود در این باره خبر دادند. پیش از این لتونی، استونی، لیتوانی، لهستان و جمهوری چک و بریتانیا از تصمیم برای بستن آسمان خود به روی هواپیماهای روسی خبر داده بودند.