.۰۹ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۰۶:۲۸شنبه ۱۴۰۳/۰۴/۰۹ نتایج شمارش آرا تا ساعت ۹ صبح: ۱۹ میلیون
تعداد تعرفههایی که تا حدود ساعت ۹ صبح روز شنبه شمارش شده ۱۹ میلیون و ۶۹ هزار و ۷۱۳ رای است.
طبق اعلام ستاد انتخابات، از این تعداد، مسعود پزشکیان ۸/۳۰۲/۵۷۷ رای، سعید جلیلی ۷/۱۸۹/۷۵۶ رای، محمدباقر قالیباف ۲/۶۷۶/۵۱۲ رای و مصطفی پورمحمدی ۱۵۸/۳۱۴ رای کسب کردهاند.
از مجموع ۵۸ هزار و ۶۴۰ شعبه، تاکنون آرای ۴۷ هزار و ۶۰۴ شعبه شمارش شده است.
.۰۹ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۰۵:۲۲شنبه ۱۴۰۳/۰۴/۰۹ احمد زیدآبادی: با این نرخ مشارکت، اپوزیسیون برانداز نمیتواند اعلام پیروزی کند
احمد زیدآبادی، فعال و روزنامهنگار اصلاحطلب، در ایکس نوشت انتخابات با پیشتازی یک اصلاحطلب مشارکت حدود ۴۰ درصدی داشته است و اگرچه این نرخ مشارکت برای حکومت هیچ افتخاری ندارد، اما اپوزیسیون برانداز هم نمیتواند اعلام پیروزی کند.
این فعال اصلاحطلب گفت اگر مشارکت به زیر ۳۰ درصد میرسید، میشد ادعا کرد که تحریم انتخابات موثر بوده است.
.۰۹ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۰۵:۰۱شنبه ۱۴۰۳/۰۴/۰۹ رقابت بین پزشکیان و جلیلی است
وزارت کشور اعلام کرد تا ساعت تا ساعت ۸:۱۷ دقیقه شنبه، بیش از ۱۴ میلیون و ۷۰ هزار رای شمارش شده است.
از این تعداد مسعود پزشکیان پنج میلیون و ۹۵۵ هزار رای (معادل ۴۲.۳۲ درصد) سعید جلیلی پنج میلیون و ۵۶۰ هزار رای (معادل ۳۹.۵۱ درصد)، محمدباقر قالیباف یک میلیون و ۸۹۱ هزار رای (معادل ۱۳.۴ درصد) و پورمحمدی ۱۱۱ هزار رای (معادل ۰.۷ درصد) کسب کردهاند.
.۰۹ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۰۴:۴۳شنبه ۱۴۰۳/۰۴/۰۹ حسین رزاق، زندانی سیاسی پیشین: تحریم و مقاومت مدنی پیروز قطعی این انتخابات بودند
حسین رزاق، زندانی سیاسی پیشین، با اشاره به مشارکت پایین مردم در انتخابات ریاستجمهوری، در ایکس نوشت: «پیروز قطعی این انتخابات با درصد آرای بسیار بالا تحریم و مقاومت مدنی مردم ایران شد.»
.۰۹ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۰۴:۰۸شنبه ۱۴۰۳/۰۴/۰۹ تحلیل
پیروزی بزرگ ملت ایران، شکست تحقیرآمیز جمهوری اسلامی؛ پس از این چه باید کرد؟
جمشید برزگر، روزنامهنگار و تحلیلگر سیاسی، در تحلیلی از نتایج انتخابات جمهوری اسلامی نوشت: «ملت ایران با تحریم چندباره انتخابات اراده و آگاهی خود را به نمایش گذاشت و جمهوری اسلامی شکستخورده در اجرای نمایش خود، متزلزلتر از همیشه باید نگران آینده باشد.»
او در این تحلیل با اشاره به اینکه برای چهارمین بار متوالی نرخ مشارکت در انتخابات جمهوری اسلامی کمتر از ۵۰ درصد بوده است، گفت براساس آماری که رسانههای حکومتی در جمهوری اسلامی منتشر کردهاند، میزان مشارکت در انتخابات بدون احتساب آرای باطله، در بهترین حالت حدود ۴۰ درصد بوده است.
برزگر خاطرنشان کرد با کسر آرای باطله و سفید این میزان به راحتی به رقم تحقیرکنندهتری برای جمهوری اسلامی کاهش خواهد یافت.
برزگر با اشاره به تلاش جمهوری اسلامی برای ایجاد رقابتی مصنوعی و کاملا کنترلشده و افزایش مشارکت در انتخابات گفت: «مردم ایران، با نشان دادن همبستگی ملی، در اقدامی جمعی دست به تحریم انتخابات نمایشی حکومت زدند و به این ترتیب، نه تنها رشتههای حکومت را پنبه کردند، بلکه بزرگترین شکست حکومت را پیش چشم جهانیان به رژیمی یکسره بیگانه با ایران و ایرانیان تحمیل کردند.»
او افزود: «این پیروزی بزرگ، بهویژه پس از انقلاب زن زندگی آزادی، معانی و پیامدهای چندگانه بسیار مهمی دارد و میتواند مسیر مردم برای گذار از جمهوری اسلامی و استقرار یک نظام سیاسی دموکراتیک، سکولار و مبتنی بر حقوق بشر را هموارتر سازد.»
.۰۹ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۰۳:۴۴شنبه ۱۴۰۳/۰۴/۰۹ نازنین بنیادی: انتظار میرود رکوردی جدید از مشارکت پایین در انتخابات به ثبت برسد
نازنین بنیادی در ایکس نوشت با توجه به بیتفاوتی و نارضایتی عموم مردم ایران از روند سیاسی حاکم و مخالفت آنها با این نظام، انتظار میرود در انتخابات جمهوری اسلامی رکوردی جدید از مشارکت پایین مردم به ثبت برسد.
.۰۹ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۰۳:۳۱شنبه ۱۴۰۳/۰۴/۰۹ پزشکیان به صدر آرا برگشت
وزارت کشور اعلام کرد از بیش از ۱۲ میلیون و ۵۸هزار رای شمارش شده، مسعود پزشکیان پنج میلیون رای (معادل ۴۱.۴۶ درصد) سعید جلیلی چهار میلیون و ۸۷۵هزار رای (معادل ۴۰.۴۲درصد)، محمدباقر قالیباف یک میلیون و ۶۲۰هزار رای (معادل ۱۳.۴درصد) و پورمحمدی ۹۵هزار رای (معادل ۰.۷درصد) کسب کردهاند.
تعداد آرای باطله نیز ۱۱۳ هزار (معادل ۰.۹ درصد) اعلام شده است.
.۰۹ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۰۳:۱۳شنبه ۱۴۰۳/۰۴/۰۹ بزرگترین تحریم انتخابات در تاریخ جمهوری اسلامی
براساس آنچه رسانههای حکومتی در ایران منتشر کردهاند، میزان مشارکت در رایگیری برای تعیین جانشین ابراهیم رئیسی در روز هشتم تیر، حدود ۴۰ درصد بوده است.
این به معنای آن است که دست کم ۶۰ درصد از واجدان حق رای در پای صندوقهای رای حاضر نشدهاند.
در این آمار، آرای باطله محاسبه نشده است و با احتساب آرای باطله، میزان واقعی مشارکت به زیر ۴۰ درصد سقوط خواهد کرد.
این چهارمین انتخابات متوالی است که در آن کمتر از نیمی از واجدان حق رای در پای صندوقهای رای حاضر شدهاند.
.۰۹ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۰۲:۲۶شنبه ۱۴۰۳/۰۴/۰۹ آرای پورمحمدی به یک درصد هم نرسیده است
وزارت کشور اعلام کرد از بیش از ۱۰ میلیون و ۳۶۶ هزار رای شمارش شده، سعید جلیلی چهار میلیون و ۲۶۶ هزار رای (معادل ۴۱.۱۵ درصد)، مسعود پزشکیان چهار میلیون و ۲۴۴ هزار رای (معادل ۴۰.۹۳ درصد)، محمدباقر قالیباف یک میلیون و ۳۸۵ هزار رای (معادل ۱۳.۳ درصد) و پورمحمدی ۸۰ هزار رای (معادل ۰.۷ درصد) کسب کردهاند.
.۰۹ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۰۲:۰۷شنبه ۱۴۰۳/۰۴/۰۹ آرای جلیلی از پزشکیان پیشی گرفت
وزارت کشور اعلام کرد از بیش از هشت میلیون و ۳۷۹ هزار رای شمارش شده، سعید جلیلی سه میلیون و ۵۰۵ هزار رای (معادل ۴۱.۸ درصد)، مسعود پزشکیان سه میلیون و ۳۸۹ هزار رای (معادل ۴۰.۴ درصد)، محمدباقر قالیباف یک میلیون و ۱۱۶ هزار رای (معادل ۱۳.۳ درصد) و پورمحمدی ۶۲ هزار رای (معادل ۰.۷ درصد) کسب کردهاند.
.۰۹ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۰۱:۳۵شنبه ۱۴۰۳/۰۴/۰۹ آرای جلیلی در حال نزدیک شدن به آرای پزشکیان است
وزارت کشور سومین آمار شمارش آرا را اعلام کرد و گفت از بیش از پنج میلیون و ۸۵۲ هزار رای شمارش شده، مسعود پزشکیان دو میلیون و ۴۱۰ هزار رای (معادل ۴۱.۱۸ درصد)، سعید جلیلی دو میلیون و ۴۰۸ هزار رای (معادل ۴۱.۱۴ درصد)، محمدباقر قالیباف ۷۸۰ هزار رای (معادل ۱۳.۳ درصد) و پورمحمدی ۴۰ هزار رای (معادل ۰.۶ درصد) کسب کردهاند.
.۰۹ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۰۰:۱۳شنبه ۱۴۰۳/۰۴/۰۹ طبق آرایی که تاکنون شمارش شده، پزشکیان و جلیلی بیشترین رای را آوردهاند
وزارت کشور بامداد شنبه ۹ تیر اعلام کرد از بیش از سه میلیون و ۸۸۹ هزار رای شمارش شده، مسعود پزشکیان یک میلیون و ۵۹۵هزار رای (معادل ۴۱ درصد)، سعید جلیلی یک میلیون و ۵۹۴هزار رای (معادل ۴۰.۹ درصد)، محمدباقر قالیباف ۵۴۴هزار رای (معادل ۱۳.۹ درصد) و پورمحمدی ۲۵ هزار رای (معادل ۰.۶ درصد) کسب کردهاند.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۲۳:۵۷جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ عبدالله مهتدی: انتخابات برای جمهوری اسلامی یک شکست روحی و اخلاقی بزرگ بود
عبدالله مهتدی: با وجود تلاشهای حکومت و آوردن نماینده شبهاصلاحات در انتخابات، در بسیاری از نقاط ایران میزان مشارکت بسیار پایین بود. در کردستان گزارشها حاکی از میزان مشارکت یکرقمی مردم بوده است و یک شکست روحی و اخلاقی بزرگ برای نظام رقمخورد.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۲۳:۳۸جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ در سکوت وزارت کشور، رسانههای حکومتی از راهیابی پزشکیان و جلیلی به دور دوم خبر میدهند
در حالی که وزارت کشور هنوز هیچ گزارشی از شمارش آرا منتشر نکرده است، رسانههای حکومتی با انتشار اخبار غیر رسمی خبر میدهند که مسعود پزشکیان با حدود ۴۲.۶ درصد آرای شمارششده تاکنون و جلیلی با حدود ۳۸.۸ درصد آرای شمارش شده تا این لحظه به دور دوم راه پیدا کردهاند.
این رسانهها پیشتر خبر داده بودند که انتخابات به دور دوم کشیده شده است.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۲۳:۳۲جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ تحلیل
درویشپور، استاد جامعهشناسی: هسته سخت قدرت در انتخابات سه شکست سنگین خورد
مهرداد درویشپور، استاد جامعهشناسی دانشگاه ملاردالن سوئد، به ایراناینترنشنال گفت هسته سخت قدرت در ایران «سه شکست سنگین» را در این انتخابات تجربه کرده است.
او گفت اولا با وجود تلاش حکومت، مردم از انتخابات استقبال نکردند، دوم اینکه بخش گستردهتری از اصلاحطلبان، از جمله چهرههایی همچون میرحسین موسوی و مصطفی تاجزداه انتخابات را تحریم کردند و سوم اینکه جریانهای اصولگرا نیز نتوانستند به وحدت نظر برسند و حتی بین جلیلی و قالیباف برای انصراف یکی از آنها به نفع دیگری، توافقی برقرار نشد.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۲۳:۲۳جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ سخنگوی شورای نگهبان: وزارت کشور میزان مشارکت و نتایج انتخابات را اعلام میکند
هادی طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان، به خبرنگاران گفت میزان مشارکت و نتایج انتخابات پس از شمارش آرا و تجمیع آن، از سوی وزارت کشور اعلام خواهد شد.
او گفت در حال حاضر هرگونه گمانه زنی درباره نتیجه انتخابات هیچ اعتباری ندارد.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۲۳:۱۹جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ براساس اطلاعات غیررسمی، میزان مشارکت حدود ۴۰ درصد خواهد بود
براساس اطلاعات غیر رسمی از وزارت کشور جمهوری اسلامی، در رایگیری روز جمعه هشت تیر، در مجموع حدود ٢۴ میلیون رای به صندوقها ریخته شده است.
وزارت کشور پیشتر تعداد واجدان شرایط را حدود ۶۱ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر در داخل و خارج از کشور اعلام کرده بود.
به این ترتیب، میزان مشارکت در انتخابات حدود ۴۰ درصد خواهد بود.
در همین حال، رسانههای داخل ایران گزارش دادهاند که انتخابات به احتمال فراوان به دور دوم کشیده خواهد شد. براساس گزارشهای غیررسمی مسعود پزشکیان و سعید جلیلی به دور دوم راه پیدا خواهند کرد.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۲۳:۱۱جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ تحلیل
مراد ویسی، ایراناینترنشنال: انتخابات برای اصلاحطلبان بازی دوسرباخت بود
مراد ویسی،تحلیلگر ارشد در ایراناینترنشنال، انتخابات را برای اصلاحطلبان بازی «دوسر باخت» خواند و گفت: « هم جمهوری اسلامی از آنها سوءاستفاده کرد و هم به آنها اجازه نمیدهد که رییسجمهور شوند. در حال حاضر اکثریت ملت ایران ناراضیاند و اکثریت ناراضی در انتخابات شرکت نمیکنند.»
ویسی گفت از سوی دیگر، میرحسین موسوی که در سال ۱۳۸۸ میگفت «رای من کو؟» انتخابات را تحریم کرد و مصطفی تاجزاده نیز به عنوان «موتور اصلاحطلبان» با وجود تلاشهای پزشکیان برای جلب حمایت او، در انتخابات شرکت نکرد.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۲۲:۵۶جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ رییس ستاد جلیلی و خبرگزاری تسنیم: انتخابات به احتمال زیاد به دور دوم کشیده میشود
محسن منصوری، رئیس ستاد سعید جلیلی از احتمال کشیده شدن انتخابات به دور دوم خبر داد
او در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:«اکنون که به احتمال بسیار زیاد انتخابات به دور دوم کشیده خواهد شد، با جان و دل برای پیروزی کاندیدای جبهه انقلاب همعهد میشویم.»
رییس ستاد جلیلی در این پست اشارهای به این موضوع نکرده است که بر اساس برآورد ستاد انتخاباتی سعید جلیلی، چه کسانی به دور دوم راه خواهند یافت.
خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران نیز خبر داده است که به «احتمال بسیار زیاد» انتخابات به دور دوم کشیده خواهد شد.
دور دوم انتخابات جمعه آینده، ۱۵ تیر، برگزار خواهد شد.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۲۲:۳۳جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ گزارشهای رسانهای: در تیراندازی به خودرو حامل صندوق رای در راسک دو نفر کشته شدند
منابع خبری شنبه ۹ تیر گزارش دادند در حمله مسلحانه به سمت خودروی حامل صندوق رای در محور راسک به جکیگور در استان سیستان و بلوچستان، دو نفر کشته و پنج نفر زخمی شدند.
حالوش به نقل از منابع آگاه گزارش داد چند آمبولانس به محل اعزام شدهاند.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۲۲:۱۴جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ تحلیل
جمشید برزگر: مشارکت پایین در انتخابات، «نه» قاطع به جمهوری اسلامی بود
جمشید برزگر، روزنامهنگار و تحلیلگر سیاسی، در گفتوگو با ایراناینترنشنال با اشاره به اینکه حتی آمار رسمی حکایت از مصرف تنها ۱۶میلیون تعرفه تا ساعت شش عصر جمعه دارد، گفت: «این یعنی میزان مشارکت چیزی حدود ۳۰درصد یا کمتر باشد که این موضوع در اصل یک «نه» قاطع از طرف مردم به جمهوری اسلامی است.»
بزرگر گفت فارغ از عددسازیها و آمارسازیها، اخبار رسیده گویای این است که میزان مشارکت مردم از انتخابات سال ۱۴۰۰نیز کمتر بوده است.
او با اشاره به صحبتهای علی خامنهای مبنی بر اینکه میزان مشارکت باعث حفظ آبروی نظام اسلامی است، گفت: «این میزان مشارکت مردم را امیدوار میکند که دوام جمهوری اسلامی به خطر افتاده است، چون در واقع این نظام آبرویی نداشته است که بخواهد حفظ شود.»
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۲۱:۵۹جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ تحلیل
معماریان، تحلیلگر سیاسی: میزان مشارکت بسیار کمتر از پیشبینی رسانههای داخلی است
امید معماریان، روزنامهنگار و تحلیلگر سیاسی، به ایراناینترنشنال گفت گزارشهای مردمی از صبح روز انتخابات نشان میدهد که میزان مشارکت بسیار کمتر از پیشبینی رسانههای داخلی در روزهای گذشته بوده است.
او خاطرنشان کرد در روزهای گذشته رسانهها و نهادهای وابسته به حکومت مشارکت مردم در انتخابات را ۴۵ تا ۵۵ درصد میدانستند.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۲۰:۳۶جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ با پایان یافتن مهلت رایگیری، شمارش آرا شروع شد
رایگیری چهاردهمین انتخابات ریاستجمهوری پس از سه بار تمدید شدن، ساعت ۲۴ به وقت ایران پایان یافت.
رسانههای ایران اعلام کردند با بسته شدن شعبهها، شمارش آرا شروع شده است.
تمدید رایگیری در شرایطی صورت گرفت که بر اساس گزارشهای میدانی و ویدیوهای رسیده، مشارکت مردم در این انتخابات پایین بود.
کمتر از یک هفته مانده به انتخابات ریاستجمهوری در ایران، نتایج نظرسنجی گروه مطالعات افکارسنجی ایرانیان (گمان) نشان میداد که این انتخابات با تحریم از سوی بیش از ۶۵ درصد از مردم ایران مواجه خواهد شد.
هنوز هیچ آمار رسمی از میزان مشارکت در انتخابات منتشر نشده است.
انتظار میرود در ساعات آینده نتایج رسمی به تدریج اعلام شود.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۲۰:۱۵جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ مسیح علینژاد: رای دادن در خارج از کشور، نامش زندگی و آزادی نیست
مسیح علینژاد فعال مدنی و روزنامهنگار به زنانی که در خارج از کشور در انتخابات ریاستجمهوری ایران شرکت کردند، اعتراض کرد.
او در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «رای دادن آن هم در خارج از مرزهای ایران و در یک سرزمین آزاد، نامش زندگی و آزادی نیست، ذلت و خواری در برابر حکومتی است که هیچ ارزشی برای زن قائل نیست.»
علینژاد افزود: «فراموش نکنید آن حکومتی که اجازه کنترل آنچه که بر سرتان میگذارید را به شما ندهد، هرگز اجازه کنترل آنچه که در سرتان میگذرد را به شما نخواهد داد.»
به نوشته این فعال مدنی، رفتن پای صندوق انتخابات حکومت ایران «یعنی شما پذیرفتید که یک برده هستید، یعنی شما در خدمت بردهداران خود هستید.»
او از این دسته از زنان خارج از کشور خواست که «شرافت را از زنان شجاع» داخل ایران یاد بگیرند «که برای نه گفتن به یک حکومت ضد زن تبدیل شدهاند به معلمان واقعی آزادی».
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۹:۵۷جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ عبدالله مهتدی: بایکوت انتخابات در کردستان کامل بود
عبدالله مهتدی دبیر کل حزب کومله کردستان ایران اعلام کرد که بایکوت انتخابات در کردستان «کامل» بود.
مهتدی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که بر اساس گزارشهای مستند میدانی از حوزههای رایگیری شهرها و روستاها در استان کردستان این ارزیابی را مطرح کرده است.
او تاکید کرد: «نمایش رایگیری رژیم با وجود همه ترفندها و التماسها با شکست مفتضحانهای روبهرو شده است.»
مهتدی با اشاره به اعتصابهای موفق در کردستان در جریان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» افزود که تحریم انتخابات کنونی «یک امتناع بزرگ، یک رودرروئی اجتماعی، یک نافرمانی مدنی آشکار بود.»
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۹:۱۷جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ شاهزاده پهلوی: بایکوت انتخابات نشاندهنده اراده راسخ برای عبور از این رژیم است
شاهزاده رضا پهلوی انتخابات کنونی در ایران را «مضحکه سیرک انتخابات» توصیف کرد که مردم ایران به آن «نه قاطع» گفتند.
شاهزاده پهلوی در پیامی به مناسبت برگزاری انتخابات در ایران به «همه شواهد، گزارشهای میدانی، و تصاویر فراوان از حوزههای خالی رایگیری در سراسر کشور» اشاره کرد.
او افزود: «این بایکوتِ گسترده که حتی حامیان و وابستگان جمهوری اسلامی نیز به آن اعتراف کردهاند، نشاندهنده اراده راسخ شما ملت برای عبور از این رژیم نامشروع و ضدایرانی است.»
شاهزاده پهلوی خطاب به مردم داخل کشور نوشت: «به همه شما در داخل کشور که با وجود تبلیغات فریبنده و فشارهای سازمانیافته، در خانههای خود ماندید و دستان خود را به جوهر همکاری با این رژیم ضحاکی آلوده نکردید، درود میفرستم.»
او همچنین از ایرانیان خارج از کشور که «با حضور اعتراضی خود مقابل مراکز برگزاری این سیرک مضحک، پژواکِ نهِ بزرگِ ملت به این رژیم اهریمنی» شدند، قدردانی کرد.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۸:۵۲جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ بهاره هدایت: شرکت نکردن در انتخابات طبیعیترین انتخاب بود
بهاره هدایت فعال مدنی و سیاسی انتخابات کنونی ریاست جمهوری در ایران را یک «سیرک» توصیف کرد.
او در حساب اینستاگرام خود درباره تحریم انتخابات نوشت: «فکر میکنم شرکت نکردن در این سیرک طبیعیترین انتخاب سیاسی بود و نیازی به توضیح و تفسیر نداشت.»
گزارشها حاکی است که زندانیان سیاسی در زندانهای مختلف از جمله مصطفی تاجزاده، عبدالله مومنی و دیگر زندانیان سیاسی بند چهار زندان اوین در انتخابات شرکت نکردند.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۸:۲۸جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ تحلیل
محمد رهبر، تحلیلگر ایران اینترنشنال: آشفتگی کامل در میان حامیان خامنهای رخ داده است
محمد رهبر، تحلیلگر ایران اینترنشنال معتقد است که یک «آشفتگی کامل» در میان حامیان رهبر جمهوری اسلامی رخ داده است.
او گفت: «دیگر هسته سخت قدرت وجود ندارد و آشفتگی کامل میان حامیان علی خامنهای دیده میشود.»
این تحلیلگر سیاسی افزود: «همین موضوع، چشمانداری از دوران پس از مرگ رهبری را میدهد که در آن، هیچکس دیگری را نخواهد پذیرفت و هیچکس هم حرف آخر را نخواهد زد.»
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۸:۲۲جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ یک مخاطب ایران اینترنشنال: رای ما به کشتهشدگان اعتراضات تعلق دارد
یک مخاطب ایراناینترنشنال با ارسال ویدیویی میگوید که رای او به خدانور لجعی، کیان پیرفلک و نیکا شاکرمی، از کشتهشدگان اعتراضات سال ۱۴۰۱ تعلق دارد.
شماری از مخاطبان ایراناینترنشنال با ارسال پیامهایی، از دلایل فراوان خود برای تحریم انتخابات گفتند و بیش از همه بر قتلعام جوانان معترض از سوی جمهوری اسلامی اشاره کردند.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۸:۱۸جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ حسین رونقی تحریم انتخابات از سوی مردم را «یک انتخاب پرقدرت» خواند
حسین رونقی فعال سیاسی درباره تحریم گسترده انتخابات از سوی مردم ایران نوشت: «این رای خاموش نبود، یک انتخاب پرقدرت بود.»
رونقی در شبکه اجتماعی ایکس افزود: «تحریم گسترده و عدم مشارکت مردم در نمایش مضحک و جعلی انتخابات جمهوری اسلامی، نشاندهنده مخالفت، نارضایتی و اعتراض عموم ایرانیان به وضعیت موجود است. این عدم مشارکت در نمایش انتخابات، یک "نه" بزرگ به کلیت حکومت "جمهوری اسلامی" است که دهههاست ایران را اشغال کرده و مردم را در اسارت نگه داشته است.»
بر اساس گزارشهای میدانی، مشارکت مردم در انتخابات ریاستجمهوری پایین بوده است.
این فعال سیاسی ادامه داد: «"نه" متحد و حرکت همبسته اما خاموش مردم نشان داد که "قدرت" در دست کیست. مردمی که اینگونه هوشمندانه انتخابهای خاموش میکنند، نه تنها امروز، بلکه در فرداهای دیگر نیز شگفتیهایی رقم خواهند زد که هیچ بلندگویی توان پیشبینی آن را نخواهد داشت. این رای خاموش نبود، یک انتخاب پرقدرت بود.»
او افزود: «این اقدام شجاعانه با تمام فشارهای اجتماعی، اقتصادی، احکام شلاق، زندان و اعدام بیانگر همبستگی ملی نانوشته بین مردم است و پیام روشنی به حاکمان و جهانیان دارد؛ اینکه جمهوری اسلامی، نماینده ایران و مردم آن نیست و سیاستهای مخرب این حکومت هیچ سنخیتی با خواست مردم ایران ندارد. ایرانیان خواهان تغییرات بنیادین سیاسی و تغییر حکومت در ایران هستند. این کنش متحدانه مردم ایران، گامی مؤثر برای پیشبرد منافع جمعی در راستای دموکراسی و آزادی است.»
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۷:۵۹جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ تحلیل
اکبرین: جبهه مقاومت علیه استبداد دینی را باید بازسازی کرد
محمدجواد اکبرین، روزنامهنگار به ایران اینترنشنال گفت به نظر میرسد کسانی که به امید تغییر در ساختار جمهوری اسلامی در این انتخابات شرکت کردند در ضرورت خلاصی از نکبت استبداد دینی با کسانی که رای ندادند همنظرند.
اکبرین افزود که فردای انتخابات باز میشود کنار هم قرار گرفت و جبهه مقاومت علیه استبداد دینی را باید بازسازی کرد.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۷:۵۲جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ تجمع اعتراضی ایرانیان مقابل شعبه اخذ رای در شهر گراتس در اتریش
گروهی از ایرانیان مقیم اتریش روز جمعه هشتم تیرماه مقابل یکی از شعبههای اخذ رای در شهر گراتس تجمع کردند.
ویدیوهای رسیده به ایراناینترنشنال نشان میدهد که تجمعکنندگان تصاویر زندانیان و اعدامیان را همراه خود آورده بودند.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۷:۴۱جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ تحلیل
رضا علیجانی: جمهوری اسلامی صادق نیست
رضا علیجانی تحلیلگر سیاسی به ایران اینترنشنال میگوید که جمهوری اسلامی در عرصه انتخابات صادقانه عمل نکرده است.
او همچنین درباره مشاهدات میدانی از انتخابات افزود که هر دو طرف ستاد انتخاباتی جلیلی و پزشکیان ادعای پیروزی در انتخابات میکنند.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۷:۱۵جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ زندانیان سیاسی محبوس در زندان قزلحصار کرج انتخابات را تحریم کردند
بر اساس اطلاعات رسیده به ایراناینترنشنال، تمامی زندانیان سیاسی محبوس در زندان قزلحصار کرج انتخابات را تحریم کرده و حاضر به رای دادن نشدند.
پیشتر احمدرضا حائری، یکی از این زندانیهای سیاسی اعلام کرده بود که شرکت در انتخابات کنونی در ایران به سرکوب مشروعیت میبخشد.
همچنین بر اساس اطلاعات رسیده به ایراناینترنشنال، ۶۷ زن زندانی سیاسی محبوس در بند زنان زندان اوین، حاضر به رای دادن نشدند و انتخابات را تحریم کردند.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۷:۰۵جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ تحلیل
فهیمه خضرحیدری، روزنامهنگار: مردم نمیخواهند به این حکومت رای بدهند
فهیمه خضرحیدری، روزنامهنگار، به ایران اینترنشنال گفت که بر اساس ارزیابی او، میزان مشارکت مردم در انتخابات پایین است.
او گفت: «به نظر میرسد مردم روی این نکته که نمیخواهند به این حکومت رای بدهند، ایستادهاند.»
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۶:۰۸جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ ۶۷ زن زندانی سیاسی محبوس در اوین انتخابات را تحریم کردند
بر اساس اطلاعات رسیده به ایراناینترنشنال، ۶۷ زن زندانی سیاسی محبوس در بند زنان زندان اوین، حاضر به رای دادن نشدند و انتخابات را تحریم کردند.
طبق اطلاعات رسیده، ماموران زندان کماکان در تلاش برای فشار بر تعدادی از زندانیان سیاسی زن برای شرکت در انتخابات هستند.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۵:۵۴جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ احمدرضا حائری از زندان: شرکت در انتخابات به سرکوب مشروعیت میبخشد
احمدرضا حائری، زندانی سیاسی محبوس در زندان قزلحصار اعلام کرد که شرکت در انتخابات کنونی در ایران به سرکوب مشروعیت میبخشد.
حائری در گفتوگویی با غزل عبداللهی و دانیلا سپهری که در نشریه آلمانی «تاز» منتشر شده، درباره انتخابات ریاست جمهوری در ایران گفت: «هیچ امیدی به تغییر در وضعیت حقوق بشر در ایران با انتخاب رئیسجمهور جدید وجود ندارد. زیرا رئیسجمهور در جمهوری اسلامی هیچ قدرتی ندارد.»
او ادامه داد: «در دوران ریاست جمهوری حسن روحانی، نیروهای امنیتی به زندانیان در زندان حمله و آنان را تحقیر و ضرب و شتم کردند، از جمله برادرم که در آن زمان زندانی بود.»
این زندانی سیاسی افزود: «ما به مجلس اعتراض کردیم. اما با اینکه دولت روحانی معتدل به حساب میآمد، نتوانستند کاری در برابر چنین حملاتی انجام دهند. در عوض من بازداشت به ۷۴ ضربه شلاق و شش ماه زندان محکوم شدم.»
حائری گفت: «اکنون فرقی نمیکند که کدام رئیسجمهور در قدرت باشد. شرکت در انتخابات به سرکوب مشروعیت میبخشد.»
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۵:۳۰جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ سعید مدنی، جامعهشناس زندانی در انتخابات شرکت نکرد
سعید مدنی، جامعهشناس محبوسی که اخیرا از اوین به زندان دماوند تبعید شد، در انتخابات ریاستجمهوری شرکت نکرد.
حسین رزاق، فعال سیاسی در ایکس نوشت: «در زندان دماوند هم با وجود صندوق رای، دکتر سعید مدنی حاضر به شرکت در انتخابات نمایشی نشده است.»
مدنی اواخر آبان سال گذشته و در نامهای از زندان، انتخابات را فرصتی برای به نمایش گذاشتن مقاومت مدنی برشمرده بود.
او تاکید کرده بود: «اگر کمترین نشانهای از پذیرش معیارهای حداقلی برای انتخابات مهیا نشود، گذارطلبان از تحریم انتخابات حمایت میکنند.»
ساعاتی پیش اعلام شد که مصطفی تاجزاده، عبدالله مومنی و دیگر زندانیان محبوس در بند چهار زندان اوین نیز در انتخابات شرکت نکردهاند.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۵:۱۵جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ تجمع اعتراضی ایرانیان مقیم نروژ در اسلو
گروهی از ایرانیان مقیم نروژ روز جمعه هشتم تیر برای اعتراض به برگزاری انتخابات جمهوری اسلامی در شهر اسلو تجمع کردند.
تجمعکنندگان شعارهایی مانند «مرگ بر جمهوری اعدامی» و «زن، زندگی، آزادی» سر دادند.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۵:۰۰جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ واکنش لاله بازرگان به دعوت حمید نوری برای رای دادن: ببینید با چه کسی همصدا شدید
لاله بازرگان، خواهر بیژن بازرگان، از اعدامشدگان سال ۶۷ در واکنش به دعوت حمید نوری از مردم برای شرکت در انتخابات نوشت: «دوستان رای دهنده! ببینید با کی و با چی هم آه شدهاید.»
حمید نوری پس از آنکه رای خود را به صندوق انداخت، انتخابات ریاستجمهوری را بسیار مهم توصیف کرد و از همه خواست تا در آن شرکت کنند.
او گفت: «همانگونه که آزادی من از زندان باعث شکوه و عظمت ایران شد، رای شما نیز چنین میکند.»
حمید نوری، دادیار سابق زندان گوهردشت که در کشتار هزاران زندانی سیاسی در ایران مشارکت داشت روز ۲۵ خرداد امسال با یوهان فلودروس و سعید عزیزی، دو شهروند سوئدی مبادله شد.
نوری در آبان ۱۳۹۸ به اتهام دست داشتن در اعدام زندانیان سیاسی دهه ۶۰ در سوئد بازداشت و پس از محاکمه، به حبس ابد محکوم شد.
دیوان عالی سوئد روز ۱۶ اسفند ۱۴۰۲ فرجامخواهی او را رد کرده بود.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۴:۴۰جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ مصطفی تاجزاده و عبدالله مومنی رای ندادند
حسن اسدی زیدآبادی، زندانی سیاسی سابق خبر داد که مصطفی تاجزاده و عبدالله مومنی، دو فعال سیاسی زندانی رای ندادهاند.
این دو اکنون در زندان اوین محبوس هستند.
پیشتر حسین رزاق خبر داده بود که هیچکدام از زندانیان سیاسی بند چهار اوین حاضر به رای دادن نشدند و «در نمایش انتخابات شرکت نکردند».
مصطفی تاجزاده، فعال سیاسی زندانی اواسط اسفند سال گذشته در یادداشتی از زندان اوین به انتخابات «مهندسیشده» خبرگان و مجلس شورای اسلامی پرداخت.
او در این یادداشت گفته بود این انتخابات از نظر درصد پایین مشارکت، «شکستی تاریخی برای نظام حکمرانی به ویژه شخص رهبر» است.
در بخشی از یادداشت تاجزاده آمده بود: «به هممیهنانی که با رای ندادن، نه بزرگی به ابتذال گفتند، درود میفرستم.»
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۴:۳۰جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ تجمع اعتراضی ایرانیان مقیم هلند مقابل سفارت جمهوری اسلامی در لاهه
گروهی از ایرانیان مقیم هلند روز جمعه هشتم تیر مقابل سفارت جمهوری اسلامی در شهر لاهه تجمع اعتراضی برگزار کردند.
ویدیوی رسیده به ایراناینترنشنال نشان میدهد معترضان در این تجمع، نام مهسا ژینا امینی را فریاد زدند.
تجمعکنندگان پلاکاردهایی با تصاویری از کشتهشدگان اعتراضات سراسری را در دست داشتند.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۴:۲۰جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ متصدیان صندوق در کرمان به دلیلی خلوتی زیاد حوزه رایگیری، خوابشان برد
حالوش ویدیویی از خلوتی یکی از حوزههای رایگیری در شهر کرمان منتشر کرد.
در این ویدیو دیده میشود که متصدیان صندوقهای انتخابات به دلیل نبود رایدهنده، خوابیدهاند.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۴:۱۰جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ مهدی کروبی در انتخابات شرکت کرد
مهدی کروبی، از رهبران در حصر جنبش سبز، در انتخابات ریاستجمهوری شرکت کرد و رای داد.
او پس از شرکت در انتخابات گفت: «اصلاحات مسالهای فردی و شخصی نیست و به سرنوشت یک ملت مرتبط است.»
پیشتر زهرا موسوی، دختر میرحسین موسوی و زهرا رهنورد خبر داده بود که والدینش همچون دوره پیش انتخابات ریاستجمهوری، اینبار نیز رای نخواهند داد.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۴:۰۵جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ ایرانیان در برن سوئیس: دست تمام ارکان حکومت به خون مردم ایران آغشته است
گروهی از ایرانیان مقیم سوئیس روز جمعه هشتم تیر مقابل سفارت جمهوری اسلامی در شهر برن تجمع اعتراضی برگزار کردند.
آنها در تجمع خود تاکید کردند دست علی خامنهای و همه دستاندرکاران حکومت از جمله نامزدهای انتخابات به خون مردم ایران آغشته است.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۳:۵۵جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ دختر دادخواه محمد جامهبزرگ: فراموشکار نباشیم؛ نه به انتخابات
الهه جامهبزرگ، دختر محمد جامهبزرگ، از کشتهشدگان خیزش انقلابی در منطقه ملارد بر تحریم انتخابات تاکید کرد.
او در اینستاگرام نوشت: «فراموشکار نباشیم؛ نه به انتخابات.»
محمد جامهبزرگ مهر ۱۴۰۱ با شلیک نیروهای سپاه پاسداران در منزل خود کشته شد.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۳:۴۵جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ تجمع اعتراضی ایرانیان مقیم ایتالیا در میلان
ایرانیان مقیم ایتالیا با تاکید بر تحریم انتخابات، در نزدیکی محل رایگیری شهر میلان تجمع اعتراضی برگزار کردند.
تجمعکنندگان عکسهای کشتهشدگان جنبش زن، زندگی، آزادی را نمایش دادند.
«مرگ بر اصل ولایت فقیه» از جمله شعارهای معترضان است.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۳:۴۰جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ بازداشت ۲ تن از حامیان حکومتی مقابل کنسولگری جمهوری اسلامی در لندن
دو تن از حامیان جمهوری اسلامی که از ساختمان کنسولگری در لندن بیرون آمده بودند، به دلیل ضرب و جرح و درگیری لفظی با معترضان از سوی پلیس بریتانیا بازداشت شدند.
شماری از ایرانیان و گروههای سیاسی، همزمان با آغاز رایگیری انتخابات در لندن مقابل کنسولگری جمهوری اسلامی تجمع اعتراضی برگزار کردند.
ویدیوهای رسیده به ایراناینترنشنال نشان میدهد خودرویی با تصاویر معترضان کشتهشده و شعارهایی برای تحریم انتخابات، مقابل کنسولگری در حال تردد است.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۳:۲۵جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ محمود صادقی: صبح، مشارکت بسیار پایینتر از حد انتظار بود
محمود صادقی، نماینده پیشین مجلس در ایکس نوشت: «من امروز صبح حدود ساعت ۱۱ در مسجد امیر در امیرآباد رای دادم. مشارکت بسیار پایینتر از حد انتظار بود.»
در سه هفته گذشته فراخوانهای متعددی از سوی فعالان سیاسی و مدنی، زندانیان سیاسی کنونی و سابق و خانوادههای دادخواه برای تحریم انتخابات منتشر شده است.
صدها شهروند نیز در رسانههای اجتماعی یا با ارسال پیامهایی برای ایراناینترنشنال تاکید کردند در «سیرک انتخابات» مشارکت نخواهند کرد.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۳:۰۵جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ برادر دادخواه جمشید مختاری جونقانی: میان ما و حکومت، دریای خون است
بهنام مختاری جونقانی، برادر جمشید مختاری جونقانی، از کشتهشدگان خیزش انقلابی در استان چهارمحال و بختیاری بر تحریم انتخابات تاکید کرد.
او در اینستاگرام نوشت: «رای ما از اصولگرایان و اصلاحطلبان جداست. بین ما و آنها دریای خون است؛ آنها دنبال گرفتن آزادی ما هستند.»
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۲:۵۵جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ انتخابات و رهبران جنبش سبز
در حالی که برخی حامیان مسعود پزشکیان با پیش کشیدن وضعیت رهبران جنبش سبز در همایشهای انتخاباتی سعی داشتند مشارکت هواداران ایشان را جلب کنند، زهرا موسوی، دختر میرحسین موسوی و زهرا رهنورد، خبر داد این دو محصور جنبش سبز در انتخابات شرکت نخواهند کرد.
در انتخابات سال ۱۳۹۲، موسوی، رهنورد و کروبی از حسن روحانی حمایت کرده بودند.
یکی از شعارهای روحانی رفع حصر رهبران جنبش سبز بود و در سال ۱۳۹۶، حصر همچنان پابرجا ماند اما در انتخابات ریاستجمهوری آن سال نیز هر سه رهبر در حصر همچنان از روحانی حمایت کردند.
در سال ۱۴۰۰، موسوی انتخابات را نمایشی تحقیرآمیز خواند و آن را تحریم کرد اما فرزند کروبی به نقل از او گفت پدرش به عبدالناصر همتی رای خواهد داد.
در انتخابات ریاستجمهوری زودهنگام تیر ۱۴۰۳ نیز کروبی از مسعود پزشکیان، نامزد جریان اصلاحات حمایت کرده است.
مشروح گزارش را در اینجا بخوانید.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۲:۴۵جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ تجمع اعتراضی ایرانیان مقیم فرانسه مقابل شعبه رایگیری در پاریس
ویدیوهای ارسالشده به ایراناینترنشنال نشان میدهد گروهی از ایرانیان مقیم فرانسه روز جمعه هشتم تیر مقابل یکی از شعبههای رایگیری جمهوری اسلامی در شهر پاریس تجمع اعتراضی برگزار کردند.
تجمعکنندگان تصاویری از کشتهشدگان اعتراضات و زندانیان سیاسی را در دست داشتند.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۲:۳۵جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ زندانیان بند سیاسی اوین حاضر به شرکت در انتخابات نشدند
حسین رزاق، زندانی سیاسی پیشین خبر داد که مقامات و مسئولان زندان اوین، صندوق رای را به بند چهار زندان بردند و گفتند رایگیری بدون شناسنامه و کارت ملی هم انجام میگیرد.
او گفت با اینحال، «هیچکدام از زندانیان سیاسی این بند حاضر به رای دادن نشدند و در نمایش انتخابات شرکت نکردند».
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۲:۱۰جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ تحلیل
پاسخ آخر دادخواهان به انتخابات نمایشی: «نه!»
رایگیری جمهوری اسلامی برای تعیین جانشین ابراهیم رئیسی در حال آغاز شده است که خانوادههای دادخواه، آسیبدیدگان اعتراضات، زندانیان سیاسی و فعالان حقوق بشری، بار دیگر بر لزوم تحریم گسترده انتخابات تاکید کردهاند.
خانوادههای قربانیان سرکوب، مشارکت در «انتصاب» جمهوری اسلامی و رای دادن به نامزدهای مورد تایید شورای نگهبان را به «انگشت زدن در خون کشتهشدگان» تعبیر کردند. موضعی بیپرده که سبب ایجاد موجی فراگیر از جانب کسانی شد که بیشترین هزینه را برای عبور از جمهوری اسلامی دادهاند.
در سالهای اخیر خانوادههای دادخواه به نمادی برای ایجاد حس همبستگی، استقامت و روحیه مبارزه با جمهوری اسلامی تبدیل شدهاند. کسانی که در جستوجو عدالت، در یک مسیر پایدار و جمعی تلاش میکنند.
مشروح تحلیل را در اینجا بخوانید.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۱:۵۵جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ تجمع اعتراضی ایرانیان مقیم سوئد مقابل سفارت جمهوری اسلامی در استکهلم
گروهی از ایرانیان مقیم سوئد در اعتراض به انتخابات، مقابل سفارت جمهوری اسلامی در استکهلم تجمع کردند.
تجمعکنندگان با فرمایشی خواندن انتخابات، بار دیگر بر تحریم آن تاکید کردند.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۱:۴۰جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ شهروندان از دهها دلیل خود برای تحریم انتخابات گفتند
شماری از مخاطبان ایراناینترنشنال با ارسال پیامهایی، از دلایل فراوان خود برای تحریم انتخابات گفتند و بیش از همه بر قتلعام جوانان معترض از سوی جمهوری اسلامی اشاره کردند.
یکی از شهروندان با ارسال ویدیویی گفت: «به پاس خون نیکا شاکرمی و سپهر بیرانوند در انتخابات شرکت نمیکنم.»
شهروندی دیگر در پیام خود تاکید کرد: «تا زمانی که آخوندها سر کار هستند با رای دادن هیچ اتفاقی نخواهد افتاد.»
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۱:۱۰جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ تجمع اعتراضی ایرانیان مقیم نیوزیلند در اوکلند
گروهی از ایرانیان مقیم نیوزیلند در اوکلند، مقابل یکی از شعبههای رایگیری جمهوری اسلامی تجمع و به برگزاری انتخابات و رایدهندهها اعتراض کردند.
تجمعکنندگان شعارهایی علیه جمهوری اسلامی سر دادند.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۰:۵۵جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ زهرا موسوی: میرحسین موسوی و زهرا رهنورد در انتخابات شرکت نمیکنند
زهرا موسوی، دختر میرحسین موسوی و زهرا رهنورد، رهبران جنبش سبز، خبر داد که والدینش در انتخابات ریاستجمهوری شرکت نمیکنند.
او در یک استوری اینستاگرامی نوشت: «ماموران امروز برای آوردن صندوق رای به حصر اختر سوال کردهاند، والدین گفتهاند رای نمیدهند.»
حسین کروبی، فرزند مهدی کروبی دیگر سیاستمدار محصور، اخیرا گفته بود که پدرش از نامزدی مسعود پزشکیان در چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری حمایت میکند.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۰:۴۵جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ تجمع اعتراضی ایرانیان مقیم لندن مقابل کنسولگری جمهوری اسلامی
ویدیوی منتشر شده در رسانههای اجتماعی در روز جمعه هشتم تیر، تجمع ایرانیان مقیم بریتانیا را مقابل کنسولگری جمهوری اسلامی در لندن نشان میدهد.
تجمعکنندگان به برگزاری انتخابات و رایدهندهها اعتراض کردند.
معترضان شعارهایی مانند «بیشرف، بیشرف» و «مرگ بر خامنهای» سر دادند.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۰:۴۰جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ تحلیل
چگونه حجاب اجباری به مساله بزرگ انتخابات در ایران تبدیل شد
کاندیداهای انتخابات ریاستجمهوری در ایران به دنبال ایجاد مشارکت بیشتر مردم در انتخابات هستند و تلاش میکنند با وعدههای مختلف، شهروندان و گروههای بسیاری را که از انتخابات در این نظام سیاسی ناراضی هستند، پای صندوق رای بیاورند، اما هیچکدام مسئولیت گشت ارشاد را نمیپذیرند و آن را از سر خود باز میکنند.
سابقه طرح مساله حجاب در مباحث انتخاباتی ایران به دوره انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۳۷۶ و شعارهای محمد خاتمی برای افزایش آزادیهای اجتماعی و فرهنگی باز میگردد.
آنچه به عنوان ونهای گشت ارشاد در افکار عمومی شناخته میشود برای اولینبار اواسط دهه ۸۰ از سوی مرتضی طلایی، رییس پلیس تهران، برای ارشاد زنانی که «بدپوشش» میخواندند، وارد خیابانها شد.
نخستینبار در انتخابات ریاستجمهوری نهم بود که نام گشت ارشاد و مساله حجاب به میان آمد و محمود احمدینژاد ضمن مخالفت با آن، گفت مشکل کشور موی بیرونمانده دختران یا آستینهای بالا رفته نیست.
در انتخابات سال ۸۸ نیز کاندیداها با انتقاد از گشت ارشاد قصد داشتند از این طریق آرا را جذب کنند.
مشروح تحلیل را در اینجا بخوانید.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۰:۳۰جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ شهروندان: به حکومتی که دشمن زنان و قاتل جوانان است رای نمیدهیم
دهها شهروند با ارسال پیامهایی و تاکید بر عبارت «رای بی رای»، گفتند در انتخابات نظام شرکت نمیکنند.
شهروندی، جمهوری اسلامی را «جمهوری اعدامی» خواند و گفت به یاد تمام کسانی که جانشان را در راه جنبش زن، زندگی، آزادی دادند، در انتخابات شرکت نخواهد کرد.
شهروندی دیگر با ارسال ویدیویی به ایراناینترنشنال گفت: «من به این رژیم دزد، غارتگر، قاتل و دشمن زنان رای نمیدهم.»
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۰:۱۴جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ تجمع اعتراضی ایرانیان مقیم استرالیا مقابل حوزه رایگیری سیدنی
شماری از ایرانیان مقیم استرالیا مقابل حوزه رایگیری مرکز اسلامی السجاد در شهر سیدنی تجمع اعتراضی برگزار کردند.
تجمعکنندگان شعارهایی مانند «مرگ بر کل نظام» و «قسم به خون یاران، ایستادهایم تا پایان» سر دادند.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۱۰:۰۵جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ وزارت خارجه ایران، موضعگیری آمریکا درباره انتخابات را گزافهگویی و مداخلهجویی خواند
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه به ابرام پیلی، سخنان قائم مقام نماینده ویژه آمریکا در امور ایران درباره «دستچین» شدن نامزدهای انتخابات و نبود انتخابات «آزاد و منصفانه» واکنش نشان داد.
کنعانی با انتشار پستی در ایکس، این سخنان را «گزافهگویی و مداخلهجویی آشکار» خواند و گفت: «صحت و سلامت برگزاری انتخابات در ایران در رایگیریهای پیشین اثبات شده است.»
او در بخشی از این پست نوشت: «اگر سازوکار دموکراسی آمريکايی اجازه میداد، قطعا مردم آمریکا حکمرانان بهتری را برای خود انتخاب میکردند.»
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۰۹:۵۵جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ تجمع اعتراضی ایرانیان مقیم هامبورگ مقابل کنسولگری جمهوری اسلامی
جمعی از ایرانیان و گروههای سیاسی مقیم آلمان، روز جمعه هشت تیر مقابل کنسولگری جمهوری اسلامی در هامبورگ تجمع کردند.
تجمعکنندگان ضمن اعتراض به این انتخابات، خواستار تحریم آن از سوی همه ایرانیان شدند.
در این تجمع شماری از آسیبدیدگان جنبش زن، زندگی، آزادی نیز حضور دارند.
معترضان ایرانی، تصاویری از کشتهشدگان اعتراضات و زندانیان سیاسی را در تجمع خود نمایش دادند.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۰۹:۴۵جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ شهروندی از سوت و کور بودن حوزه رایگیری پایتخت نیوزیلند خبر داد
شهروندی با ارسال ویدیویی از مقابل حوزه رایگیری در سفارت جمهوری اسلامی واقع در شهر ولینگتون، پایتخت نیوزیلند بر «سوت و کور» بودن این حوزه تاکید کرد.
او گفت: «همانطوری که قابل انتظار است، انتخابات جمهوری اسلامی مساله مردم ایران نیست. حرف ما فقط "نه به جمهوری اسلامی" است.»
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۰۹:۳۰جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ ستاد انتخابات کشور: عکس گرفتن شهروندان از برگه رای ممنوع است
ستاد انتخابات کشور اعلام کرد تصویربرداری از آرا و انتشار آن ممنوع است.
در ساعات گذشته شماری از هواداران نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری، تصاویری از برگههای رای خود را پیش از انداختن به صندوق منتشر کردند.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۰۹:۱۵جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ تجمع و شعارهای اعتراضی ایرانیان مقابل سفارت جمهوری اسلامی در استرالیا
ویدیوهای ارسالشده به ایراناینترنشنال نشان میدهند روز جمعه هشتم تیر، جمعی از ایرانیان مقیم استرالیا در مقابل سفارت جمهوری اسلامی در کانبرا، محل برگزاری انتخابات ریاستجمهوری دست به تجمع اعتراضی زدند.
معترضان در این تجمع شعار «مرگ بر جمهوری اسلامی» سر دادند.
حاضران در واکنش به افرادی که برای رای دادن وارد سفارت میشدند، میگفتند: «انگشتت را در خون جوانان بزن!»
طی روزهای اخیر، اعتراض ایرانیان مقیم استرالیا باعث شد محل برگزاری انتخابات ریاستجمهوری ایران در شهرهای سیدنی و بریزبن تغییر کند.
احمد صادقی، سفیر ایران در استرالیا روز جمعه در واکنش به اعتراض ایرانیان به رایگیری در شهرهای سیدنی و بریزبن گفت: «در روزهای قبل در مورد دو حوزه انتخابیه سیدنی وبریزبن تعداد محدودی به دروغپردازی مبادرت کردند و ما برای اینکه هموطنان در فضایی آسوده رای خود را به صندوق بیندازند، در فرصت مناسب مکان برگزاری انتخابات را تغییر دادیم.»
صادقی از مقامات وزارت امور خارجه و پلیس استرالیا برای «همکاری بسیار خوب» در زمینه برگزاری انتخابات در کانبرا و سه شهر دیگر این کشور تشکر کرد.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۰۸:۴۵جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ تصویر گزارش انتخاباتی جامجم با اثر انگشتی که از آن خون میچکد
روزنامه جامجم، وابسته به صداوسیمای جمهوری اسلامی، در گزارشی مرتبط با انتخابات ریاستجمهوری، عکسی از یک اثر انگشت خونین منتشر کرد
در وسط این انگشت خونین، آرم جمهوری اسلامی قرار دارد و از آن خون میچکد.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۰۸:۳۰جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ ابهام در حوزههای رایگیری اعلام شده در آمریکا و لغو برنامه دستکم یک شعبه
گروه همبستگی ملی برای ایران خبر داد تنها چند ساعت مانده به آغاز رایگیری، مسئولان جمهوری اسلامی هنوز نشانی محل این حوزهها را مشخص نکردهاند.
بر اساس این گزارش، برگزاری انتخابات در یکی از شعب از پیش تعیین شده در منطقه تایسونز کرنر در ایالت ویرجینیا نیز لغو شده است.
روز پنجشنبه اعلام شده بود انتخابات ریاستجمهوری در ۱۷ ایالت و ۳۰ حوزه رایگیری در آمریکا برگزار خواهد شد.
طی روزهای اخیر، اعتراض ایرانیان مقیم استرالیا باعث شد محل برگزاری انتخابات ریاستجمهوری ایران در شهرهای سیدنی و بریزبن تغییر کند.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۰۸:۱۸جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ علی خامنهای: دوام و قوام جمهوری اسلامی در دنیا، متوقف به حضور مردم است
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در اولین دقایق رایگیری در مقابل خبرنگاران رای خود را به صندوق انداخت و گفت: «روز انتخابات برای ما ایرانیها روز نشاط و شادی است.»
او بار دیگر بیتوجه به تمامی اعتراضات به سرکوب سیاسی، وضعیت نامناسب اقتصادی و آزاد و رقابتی نبودن انتخابات، مردم را به حضور در پای صندوقهای رای دعوت کرد.
خامنهای در این زمینه گفت: «دوام و قوام و عزت و آبروی جمهوری اسلامی در دنیا متوقف به حضور مردم است. برای اثبات صحت و صداقت نظام، حضور مردم لازم و واجب است.»
انتخابات این دوره در حالی برگزار میشود که بسیاری از تشکلهای دانشجویی، صنفی و مدنی، احزاب و گروههای سیاسی، فعالان سیاسی و مدنی، زندانیان سیاسی، خانوادههای دادخواه و شهروندان ایرانی اعلام کردهاند این «انتخابات نمایشی» را تحریم میکنند.
دو دوره قبلی انتخابات مجلس شورای اسلامی در سال ۱۴۰۲ و ریاستجمهوری در سال ۱۴۰۰ شاهد کمترین میزان مشارکت مردم در پای صندوقهای رای بودند.
وزارت کشور اعلام کرده است در این دوره ۵۸ هزار و ۶۴۰ شعبه رایگیری در سراسر ایران تعیین شده است.
بر اساس آمار رسمی منتشر شده در رسانههای داخلی، ۶۱ میلیون و ۴۵۲ هزار و ۳۲۱ نفر واجد شرایط رای دادن در داخل و خارج کشور هستند.
.۰۸ تیر ۱۴۰۳ ساعت ۰۸:۰۰جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸ رایگیری برای انتخاب جانشین ابراهیم رئیسی
رایگیری برای انتخاب جانشین ابراهیم رئیسی، رییس دولت سیزدهم در جمهوری اسلامی، از ساعت هشت صبح روز جمعه هشتم تیر در سراسر ایران آغاز شد.
انتخابات زودهنگام ریاستجمهوری، ۴۰ روز پس از کشته شدن ابراهیم رئیسی در سقوط بالگرد و در حالی برگزار میشود که از میان شش فرد تایید صلاحیت شده، اکنون تنها چهار نامزد باقیمانده با یکدیگر رقابت میکنند.
مسعود پزشکیان، مصطفی پورمحمدی، سعید جلیلی و محمدباقر قالیباف، چهار نامزد باقیمانده هستند.
پیشتر علیرضا زاکانی و امیرحسین قاضیزاده هاشمی بدون آن که از نامزد خاصی طرفداری کنند، به سود دو نامزد باقیمانده از جناح موسوم به اصولگرا از رقابت کنار کشیدند.