.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۲۱:۲۳دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ راستیآزمایی؛ اظهارات نادرست قاضیزاده هاشمی درباره رشد اقتصادی در دوره رئیسی
امیرحسین قاضیزاده هاشمی در مناظره گفت بانک جهانی رشد اقتصادی شش درصدی را در دوره رئیسی برای ایران اعلام کرده است.
بررسیهای ایراناینترنشنال نشان میدهند این ادعا نادرست است.
بر اساس آمارهای بانک جهانی، رشد اقتصادی ایران در سال ۱۴۰۲ کمتر از پنج درصد بود اما امسال به ۳/۲ درصد رسیده و در دو سال آینده به ۲/۷ و ۲/۶ درصد خواهد رسید.
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۲۱:۱۸دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ زاکانی: در مناظرههای قبلی به رئیسی توهینهای جدی شد
علیرضا زاکانی درباره قرارداد با چین توضیح داد: «۱۳ میلیارد یورو تفاهمنامه و دو میلیارد یورو قرارداد نوشتیم. بخشی را از پولهای بلوکه شده دادیم و بخشی را سه ساله.»
او در بخشی دیگر از سخنان پایانی خود گفت «در مناظرات قبل توهینهای جدی میشد به رئیسی» و اضافه کرد: «اما رئیسی مذاکره را تعطیل نکرد و چک برجام را هم نقد کرد.»
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۲۱:۱۳دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ راستیآزمایی؛ اظهارات نادرست پزشکیان درباره چاپ پول از سوی «بانکها»
مسعود پزشکیان، نامزد انتخابات ریاستجمهوری در مناظره اقتصادی گفت که بانکها پول چاپ میکنند.
این سخنان او در شرایطی مطرح شد که براساس قانون پولی و بانکی کشور، امتیاز انتشار پول رایج کشور در انحصار دولت است و این امتیاز، با رعایت مقررات این قانون، منحصراً به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران واگذار شده است.
به عبارت دیگر، هیچ بانکی در کشور حق چاپ اسکناس ندارد.
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۲۱:۱۲دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ اشاره جلیلی به پرونده فساد چای دبش و افزایش ۲۰۰ درصدی قیمت لاستیک
سعید جلیلی در سخنان پایانی خود گفت منابع ارزی ایران بیش از مصارف ارزی است و میتوان بازار را در این زمینه کنترل کرد.
او به پرونده فساد چای دبش اشاره کرد و آن را فرایندی خواند «که از قبل وجود داشت و منابع و مصارف منطبق بر اولویتبندیها نبودند».
جلیلی در بخشی دیگر گفت: «در یکی از سالها قیمت لاستیک ۲۰۰ درصد افزایش یافت.»
او ادامه داد: «وقتی به دولت رئیسی گفتم در پاسخ گفتند ارز تخصیص داده نشده اما دیدیم ارز تخصیص داده شده اما درست مدیریت نشده بود و موجب این تورم شد.»
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۲۱:۱۰دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ راستیآزمایی؛ ادعای نادرست زاکانی درباره آغاز ساخت ۲۰۳ هزار واحد مسکن در تهران
علیرضا زاکانی در مناظره تلویزیونی اقتصادی انتخابات گفت: «ما همین سه هفته پیش ساخت ۲۰۳ هزار واحد مسکن را در تهران شروع کردیم.»
اشاره شهردار تهران به پروژهای است که دولت رئیسی وعده آن را داده بود اما با وجود خبر آغاز پروژه، اثری از چنین ساخت و ساز گستردهای در تهران گزارش نشده است.
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۲۰:۵۷دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ پزشکیان خطاب به زاکانی: قرارداد با چین را شفاف کنید
مسعود پزشکیان عامل اصلی تورم را بزرگ شدن دولتها و کسری بودجهشان خواند و گفت باید بودجه بنگاههایی که کارایی ندارند کنترل شود و بودجه بدون کسری باشد.
او به کسری بودجه ۳۰۰-۴۰۰ هزار میلیاردی اشاره کرد و بار دیگر بر توقف روند «چاپ پول»، «خروج بانک از بنگاهداری» و «ممنوعیت تامین مالی دولت از بانکها» تاکید کرد.
کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری بار دیگر تاکید کرد که مسیرش همان سیاستهای کلی علی خامنهای است.
پزشکیان در بخشی دیگر از این نطق، خطاب به زاکانی از او خواست تا قرارداد با چین را شفاف کند و تخلفات خود شهرداری را بگوید.
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۲۰:۵۱دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ قالیباف: الان زمان استقلال بانک مرکزی نیست
محمدباقر قالیباف در سخنان پایانی خود به مساله «خلق پول» اشاره کرد و گفت بانک مرکزی باید «قدرتمندانه در مقابل جریانهای خلق پول بایستد».
او اضافه کرد: «الان فرصت و زمان استقلال بانک مرکزی نیست. اما باید قدرتمندانه بایستد و با جریاناتی که خلق پول میکنند برخورد کند. جای درست مبارزه با فساد اینجاست.»
او در بخشی از سخنانش گفت حتما باید رفع تحریم را دنبال کرد و ادامه داد: «رفع تحریم با رویکرد اقدام در برابر اقدام باید در دستور کار دولت آینده قرار بگیرد.»
قالیباف که اکنون ریاست مجلس شورای اسلامی را برعهده دارد، گفت در دولت مدنظر او، باید «سپر حمایتی برای حداقل پنج دهک جامعه» ایجاد شود و کالاهایی مثل لوازم خانگی و معیشت و کالاهای اساسی را در بر بگیرد.
او گفت حقوق مردم باید به اندازه تورم باشد و تاکید کرد: «این را باید تا زمان کاهش تورم ضامن باشیم و ضمانت کنیم.»
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۲۰:۳۸دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ قاضیزاده هاشمی: نرخ ارز را کنترل و بازارش را باثبات کردیم
امیرحسین قاضیزاده هاشمی در نطقهای پایانی خود مدعی «ثبات در بازار ارز» شد و آن را ناشی از «اقتدار سیاسی» خواند.
او با اشاره به خروج دونالد ترامپ از برجام، گفت: «با اینکه تنش با دشمن تا دندان مسلح داشتیم اما نرخ ارز را کنترل کردیم نه اینکه با پاره کردن یک کاغذ به هم بریزد و ارز چند برابر شود.»
این نامزد انتخابات با کنایه به دولت حسن روحانی، گفت: «ادعا میکردند زبان دنیا را بلد هستند اما نتوانستند واکسن کرونا را وارد کنند.»
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۲۰:۲۱دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ راستیآزمایی؛ ادعای نادرست زاکانی درباره اثر تحریمها بر وادات واکسن
علیرضا زاکانی در بخشی از مناظره درباره دوران شیوع کرونا گفت: «واکسن ساختیم و تحریمها را خنثی کردیم تا به ما واکسن دادند.»
بررسیها نشان میدهد ایران محدودیتی برای خرید واکسن نداشت بلکه به دستور علی خامنهای، ورود واکسن از آمریکا و بریتانیا ممنوع شده بود.
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۲۰:۱۸دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ پورمحمدی: بهره بانکی ۲۹ درصدی باعث تورم شد
مصطفی پورمحمدی بهره بانکی ۲۹ درصدی را از عوامل تورمزا دانست.
او گفت تورم و نقدینگی ریشههای مشترکی دارند و با کنترل نقدینگی، میشود تورم را کاهش داد.
پورمحمدی خواهان حذف «اقتصاد دستوری» و «رقابت دولت» با اقتصاد شد.
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۲۰:۱۳دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ زاکانی: بهجای یارانه به مردم اعتبار طلا بدهیم
علیرضا زاکانی در این بخش بانکها را عامل اصلی مشکلات اقتصادی خواند و خواهان مشارکت اساسی مردم شد.
شهردار تهران خواهان اختصاص «اعتبار طلا به مردم به جای یارانه» شد و گفت: «یارانه مردم در حوزه انرژی بدون تغییر قیمت انرژی داده شود. معادل قیمت طلای روز، اعتبار طلای غیرقابل برداشت در حساب خانوار شارژ شود.»
زاکانی نقش دادن به خانواده را از مهمترین موضوعات اصلاح مشکلات تورم خواند.
او گفت: «سال ۹۲ دولت وقت با۲۰۵ همت به روحانی تحویل داده شد. اما دولت روحانی ۱۲۹۹ همت بدهی داشت و مجموعه مخروبهای را تحویل داد.»
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۲۰:۰۵دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ جلیلی: تورم مثل کرونا نیست
سعید جلیلی گفت امکان کنترل و کاهش تورم وجود دارد و اضافه کرد: «اولین بحث برای تورم حاکمیت ریال است و دولت مقتدر باید بتواند در ریال حاکمیت داشته باشد.»
او ادامه داد: «تورم مثل کرونا نیست که شناخته شده نباشد، هم مسئله مشخص است و هم راه حلش.»
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۲۰:۰۰دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ پزشکیان: تورم یعنی خالیکردنِ جیب مردم
مسعود پزشکیان در بخش مربوط به مساله مهار تورم، قاضیزاده هاشمی را خطاب قرار داد و گفت منظورش «دل بستن به بیرون» نبوده است.
او ادامه داد: «اگر در داخل اختلاف داشته باشیم مرزها را هم باز کنیم مشکلات حل نخواهد شد.»
پزشکیان تورم را معادل «خالیکردنِ جیب مردم» خواند و گفت: «اکثر نگرانیهای مردم به این دلیل است که نمیتوانند زندگیشان را با این روند تورم بگذرانند.»
این نامزد انتخابات ریاستجمهوری بانکها را عامل تورم خواند و گفت اولین کاری که دولت باید انجام دهد این است که از چاپ پول از سوی بانکها جلوگیری کند.
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۹:۵۰دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ قالیباف: سفره مردم بهخاطر بیعرضگیها کوچک شده است
محمدباقر قالیباف در این بخش، ریشه تورم را در سه موضوع مانند «اصلاح نظام بانکی و خلق پول در بانکهای خصوصی و دولتی» دانست.
او میزان نقدینگی را حدود هشت هزار و ۲۰۰ همت خواند و گفت: «اولین راهحل مشکلات بانکی، حل معضل نقدینگی است.»
رییس مجلس شورای اسلامی به ناپایداری درآمد نفتی و نقش آن در ایجاد مشکلات اساسی اشاره کرد و گفت: «سفره مردم بهخاطر بیعرضگیها کوچک شده است.»
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۹:۴۵دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ قاضیزاده هاشمی: در دولت روحانی برخی مردم را در بورس به خاک سیاه نشاندند
بخش سوم مناظره به مساله «مهار تورم» اختصاص یافت. قاضیزاده هاشمی بخش بزرگی از زمان خود را در این بخش به اظهارنظر درباره بورس اختصاص داد.
او گفت: «در دولت روحانی چه تصمیماتی گرفته شد؟ آن موقع من نایبرییس مجلس بودم، نامه نوشتم و برای برخی افراد تشکیل پرونده شد.»
این نامزد انتخابات ریاستجمهوری گفت: «برخیها که اسامی آنها را به شما خواهم داد، سهام خود را خارج کردند و مردم را به خاک سیاه نشاندند.»
قاضیزاده هاشمی بدون اشاره به نقش خود در دولت کنونی، تاکید کرد: «اگر کار دست ما باشد خیلی سریعتر از اینها میتوانیم کار را حل کنیم.»
این سخنان او اشاره به صحبتهای پزشکیان داشت که در بخش پیشین مناظره گفت: «آقای قاضیزاده هاشمی گفته بود سه روزه مشکل بورس را حل میکند. همه یک جا بودند پس چرا حل نکردند؟»
قاضیزاده هاشمی در ثانیههای پایانی زمان خود، درباره تورم گفت: «همه مکاتب اقتصادی معتقدند میشود آن را تکرقمی کرد و راهکار عملی و اجرایی دارد.»
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۹:۱۶دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ راستیآزمایی؛ منبع نامعلوم آمار قالیباف درباره رقم ۱۰۴ میلیارد دلاری هدررفت
محمدباقر قالیباف در مناظره گفت سالانه ۱۰۴ میلیارد دلار در حوزه بهرهبرداری پرت داریم. منظور او از بهرهبرداری مشخص نیست، اما از عدد «۱۰۴ میلیارد دلار» ضرر در سال گذشته در موارد مختلفی استفاده کرده است.
بررسیهای ایراناینترنشنال نشان میدهد قالیباف در ۱۴ آذر ۱۴۰۲با ذکر این عدد گفته بود: «نسبت به استانداردهای نیمه پیشرفته، حدود چهار برابر انرژی را هدر میدهیم که میشود روزی سه میلیون بشکه نفت و گاز.»
قالیباف در خرداد ۱۴۰۲ در ادعایی مشابه گفته بود: «با تاسف از اینکه ما مدیران سالی ۱۰۴ میلیارد دلار به قیمت سال ۱۴۰۰، ثروت را هدر میدهیم منظور بد استفاده کردن ثروت نیست بلکه منظور این است که ثروت خود را از بین برده و به آتش میکشیم و بعد منتظریم هر مسیری را دنبال کنیم تا جبران شود.»
در اردیبهشت ۱۴۰۳ مدیرکل سیاستگذاری و انرژی وزارت نفت از نیاز به سالانه ۱۰۴ میلیارد دلار سرمایهگذاری برای رفع ناترازی تنها در همین حوزه تا سال ۱۴۱۰ سخن گفته بود.
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۹:۱۲دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ پزشکیان: یکی گفت ۳ روزه مشکل بورس را حل میکنم و یکی وعده یک میلیون شغل داد
در پایان بخش دوم، هر یک از نامزدهای ریاستجمهوری به اظهارنظر دیگر نامزدها واکنش نشان دادند.
امیرحسین قاضیزاده هاشمی در این بخش گفت: «کسانی که میگویند باید توصیههای بانک جهانی را اجرا کنیم یک کشور در حال توسعه مثال بزنند که با این توصیهها موفق شده باشد.»
قاضیزاده هاشمی گفت نسخه بانک جهانی «مفهومی به نام انسان و انسانیت را قبول ندارد».
اشاره او به سخنان پزشکیان است که گفت «ما اگر برنامههای بانک جهانی را اجرا کنیم، مشکلاتمان حل خواهد شد».
مسعود پزشکیان در این بخش قاضیزاده هاشمی را خطاب قرار داد که گفته بود سه روزه مشکل بورس را حل میکند و ادامه داد: «همه یک جا بودند پس چرا حل نکردند؟»
او ادامه داد: «یکی میگفت با یک میلیون تومان شغل ایجاد میکنم اما این حرف توهین بود.»
اشاره پزشکیان به سخنان حجت عبدالملکی وزیر سابق تعاون، کار و رفاه اجتماعی است که گفته بود شهروندان میتوانند با یک میلیون تومان شغل ایجاد کنند.
این نامزد ریاستجمهوری گفت: «چرا حرفهایی میزنیم که نمیتوانیم اجرایش کنیم؟»
او زاکانی را هم خطاب قرار داد و گفت: «ایشان میگوید ترکیه شکست خورده، بروند و جادههای آنها را ببینند.»
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۸:۵۰دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ راستیآزمایی؛ آمار «نادرست» قالیباف درباره رشد نقدینگی در دهه ۹۰
محمدباقر قالیباف در بخشی از برنامه مناظره گفت نقدینگی در دهه ۹۰ حدود ۲۶ برابر شد.
بررسیهای ایراناینترنشنال بر اساس اطلاعات موجود در نماگر شماره ۶۴ بانک مرکزی جمهوری اسلامی نشان می دهد میزان نقدینگی در سال ۱۳۹۰ برابر ۳۰۲۴۷۴ میلیارد تومان بوده است.
در سال ۱۴۰۰ طبق نماگر شماره ۱۰۴ بانک مرکزی به ۳۷۰۵۴۰۰ میلیارد تومان رسیده است.
این رقم نشاندهنده افزایش ۱۲ برابری یا رشد یکهزار و ۱۲۵ درصدی است.
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۸:۴۳دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ تحریمها بار دیگر مورد بحث نامزدها قرار گرفت
در بخش دوم مناظره، محمدباقر قالیباف به موضوع تحریمها اشاره کرد و گفت: «حتما تحریم ها اثر میگذارد ولی دستگاه دیپلماسی ما باید تحریمها را رفع و حل کند.»
او در ادامه گفت: «ما اگر یک رییسجمهوری درست را داشته باشیم، میتوانیم با همین ظرفیتهای موجود در بریکس و شانگهای و قراردادهایمان با چین، مشکلاتمان را حل کنیم و به رشد برسیم.»
علیرضا زاکانی هم گفت: «تحریم را باید در کشور خنثی کرد و دیپلماسی هم برود اساس و بنیان آن را تغییر دهد.»
او در ادامه گفت: «تا وقتی تحریم را خنثی نکردیم، در کرونا، به ما واکسن ندادند. علم اقتصاد درباره درستی و غلطی سیاستها ساکت است. تشخیص این بر عهده سیاستمدار است.»
مصطفی پورمحمدی هم در این بخش گفت: «هر روز در داخل به دنبال خود تحریمی هستیم اما از تحریم بینالمللی میگوییم.»
او با تاکید بر اینکه «با جهان خارج شوخی نکنیم» ادامه داد: «از قدرت دیپماسی با توان ملیمان استفاده کنیم. هر روز که تحریم داخلی خود را افزایش میدهیم میتوانیم تحریم خارجی را حل کنیم؟»
پورمحمدی خواهان تغییر نگاه به مسائل بینالمللی شد.
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۸:۲۸دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ راستیآزمایی؛ اظهارات نادرست پزشکیان درباره رتبه جهانی ایران در شاخص فساد
مسعود پزشکیان در مناظره تلویزیونی اقتصادی انتخابات ریاستجمهوری گفت رتبه ایران در دنیا در زمینه فساد «پانزدهم از آخر» است.
بررسیهای ایراناینترنشنال نشان میدهد که این ادعا «نادرست» است.
ایران در شاخص ادراک فساد (CPI) در سال ۱۴۰۲ از بین ۱۸۰ کشور در رتبه ۱۴۹ قرار گرفت که یک پله پایینتر از سال گذشته آن است.
بر اساس فهرست سالانه سازمان شفافیت بینالملل، جمهوری اسلامی در مقیاس صفر تا ۱۰۰ امتیاز رتبه ۲۴ را به دست آورد.
در این رتبهبندی صفر به معنای «بسیار فاسد» و ۱۰۰ به معنای «بسیار پاک» است.
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۸:۲۴دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ راستیآزمایی؛ آماردهی متفاوت قالیباف از هدررفت روزانه نفت
محمدباقر قالیباف در مناظره اقتصادی نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری گفت از ۹ میلیون بشکه نفت روزانه ۱۷/۵ درصد آن هدر میرود.
این عدد برابر با چیزی حدود یک و نیم میلیون بشکه است.
بررسی ایراناینترنشنال حاکی از ان است که قالیباف آذر سال ۱۴۰۲ در همایش حمل و نقل و توسعه اقتصادی میزان هدررفت روزانه نفت را سه و نیم میلیون بشکه اعلام کرده بود.
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۸:۱۶دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ پورمحمدی: در دولت رئیسی، کشور بدون برنامه بود
مصطفی پورمحمدی در بخش پاسخ به اظهارات دیگر کاندیداها گفت: «واقعیتها را نمیبینیم و فقط رویاپردازی میکنید. این برنامهها باید امکان اجرا داشته باشد.»
او در ادامه گفت: «دو سال در دوره دولت رئیسی و مجلس فعلی، مملکت بدون برنامه بود.»
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۸:۱۱دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ زاکانی: پزشکیان اگر نمیتواند مشکلات را حل کند چرا نامزد ریاستجمهوری شد؟
علیرضا زاکانی در این بخش، مسعود پزشکیان را هدف قرار داد و گفت: «او نکاتی کلی را مطرح کرد و تهش میگوید نمیتوانیم؛ تعجب میکنم چگونه ایشان نامزد ریاستجمهوری شده است؟»
او همچنین گفت دیگر نامزدها حرفهای «ناامیدکننده» زدند اما از مردم خواست که ناامید نشوند.
زاکانی درباره سخنان قالیباف مبنی بر اینکه نقدینگی ۲۵ برابر شده است، گفت: «نقدینگی مفید است.»
شهردار تهران درباره پورمحمدی هم گفت: «او حرفهایی زد که نشان میدهد راه را اشتباه رفته است، با اینجور مسائل نمیتوان دولتداری و حکومتداری کرد.»
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۸:۰۴دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ کنایه پزشکیان به جلیلی درباره دفاعش از تحریمها
مسعود پزشکیان در این بخش گفت: «اکنون برای نفت کلی ضرر میکنیم و مفت میدهیم؛ چرا باید گران بخریم و ارزان بدهیم؟»
او در ادامه گفت: «۴۰ سال است میگویند درستش میکنند اما روز به روز اوضاع ما بدتر میشود.»
به گفته این نامزد انتخابات ریاستجمهوری، تورم ۴۰ درصد و پرداختها ۲۰ درصد است و با فرار نخبهها و سرمایهها، روز به روز وضعیت بدتر میشود.
پزشکیان به موضوع تحریمها که پورمحمدی در بخش اول به آن اشاره کرد، پرداخت و گفت: «تحریم فاجعه است. میگویند تحریم را دور میزنیم، بله میزنیم. اما در این مسیر کلی بخور بخور وجود دارد.»
او یادآوری کرد که ایران از نظر شاخص فساد جزو ۱۵ کشور آخر جهان است.
سعید جلیلی در این بخش با اشاره به ارتباط با کشورها و لغو تحریمها گفت: «اگر نگاهمان به برخی ضعفهای القایی باشد و فرصتها را نبینیم، موفقیت بهدست نمیآید.»
جلیلی پیشتر نقش تحریمها را بر اقتصاد ایران کمرنگ دانسته بود.
او در میزگرد اقتصادی خود با تاکید بر اینکه آمریکا اجازه تجارت با ایران را نمیدهد گفته بود: «در دنیایی که ۲۰۰ کشور وجود دارد نباید ظرفیت ها را ببریم محلی که بیشترین نقاط افتراق وجود دارد.»
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۷:۵۸دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ همراهی قالیباف با اظهارات پزشکیان و پورمحمدی و تاکید قاضیزاده بر یک دهه اقتصاد منفی
بخش دوم مناظره به واکنش هر یک از شش نامزد انتخابات ریاستجمهوری به اظهارات دیگر نامزدها اختصاص داشت.
در این بخش امیرحسین قاضیزاده هاشمی گفت: باز حرفهای کلی شنیدیم که مردم قبلا به آن فرصت دادند ولی در عمل یک دهه اقتصاد منفی ایجاد شده است.
محمدباقر قالیباف گفت با اظهارات پورمحمدی و پزشکیان در موضوع انسجام اقتصادی و نقش فرهنگ در رشد اقتصادی «کاملا موافق» است.
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۷:۵۰دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ پورمحمدی: بعضی گفتند تحریمها مهم نیست و تحریم را به ایران تحمیل کردند
مصطفی پورمحمدی درباره رشد اقتصادی در برنامه هفتم توسعه، گفت: «حل مشکلات اقتصادی کشور فقط راهحل اقتصادی ندارد و به حوزه بینالملل و فرهنگ هم ارتباط دارد.»
او در ادامه گفت: «بعضی میگفتند تحریمها مهم نیست حالا هم میگویند تحریم تاثیری ندارد. به سفارت حمله میکنند و مشکل تحریم را اضافه میکنند، هزینه ماجرای جنگ اوکراین را دادند اما استفادهای نکردند.»
به گفته پورمحمدی، این مسائل تبعات اقتصادی و سیاسی ایجاد میکنند و ایران برایشان هزینه میدهد اما نمیتواند در مقابل سودی ببرد.
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۷:۴۱دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ زاکانی: مشکل از تحریم نیست، ناشی از تجویزهای اقتصادی آمریکاست
علیرضا زاکانی در این بخش برنامههای خود را برشمرد و خواهان دلارزدایی از اقتصاد و تکیه بر پول ملی شد.
او گفت بزرگترین ناترازی، دخل و خرج است که با ریال درآمد کسب میکنیم و با دلار خرج میکنیم.
شهردار تهران، مشکل ایران را نه «تحریمهای آمریکا» بلکه «تجویزهای اقتصادی آمریکا» خواند.
زاکانی در ادامه بر «استقلال اقتصادی و ثباتبخشی در اقتصاد» تاکید کرد.
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۷:۳۷دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ جلیلی: سوال صداوسیما غلط است
سعید جلیلی درباره سوالاتی که مدیران و کارشناسان اقتصادی درباره رشد اقتصادی در برنامه هفتم مطرح کردند، گفت: «دو ایراد به سوالات وارد است.»
جلیلی در ادامه گفت: «اگر چیزی قانون و فصلالخطاب است، نباید در آن تردیدی ایجاد شود.»
او «رشد هشت درصد» را ضرورتی خواند که در قانون هم آمده بنابراین باید اجرایی شود.
این نامزد انتخابات ریاستجمهوری گفت جهش، با چند جذب سرمایه انجام نمیشود و ادامه داد: «این اشتباه را قبل از انقلاب هم داشتند. از هاروارد آمدند و گفتند اینها فکر کردند فقط سرمایه میخواهد.»
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۷:۳۳دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ پزشکیان: تامین۲۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری غیر ممکن است
مسعود پزشکیان درباره برنامه هفتم توسعه و رشد اقتصادی پیشبینی شده در آن، گفت: «اگر نتوانیم انسجام داخلی و مشارکت همه دستهها و گروهها را برای اجرای برنامه همراه کنیم هر چقدر قول بدهیم اتفاقی نخواهد افتاد.»
او تامین ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری برای رسیدن به رشد هشت درصدی مدنظر برنامه هفتم توسعه را «غیر ممکن» دانست.
پزشکیان در بخشی از سخنانش گفت: «عدهای را به اسم کارشناس میآوریم اما نیستند و قطعا نمیتوانند ما را به هدفمان برسانند. با این نیروها و با این کارشناسان فعلی، برنامه قابل اجرا نیست.»
او در ادامه تاکید کرد: «امکان ندارد بدون باز کردن مرزها با دولتها و کشورهای دیگر به رشد برسیم.»
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۷:۲۶دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ قالیباف: باید کاری که رئیسی شروع کرد را ادامه دهیم
محمدباقر قالیباف دومین نامزدی بود که در بخش نخست مناظره به سوالاتی درباره برنامه هفتم توسعه پاسخ داد و گفت: «رییسجمهوری باید به گونهای انتخاب شود که ضامن حل مشکلات اقتصادی به وسیله خود مردم باشد.»
رییس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد که رییسجمهوری باید حواسش به سفره مردم باشد.
قالیباف در ادامه گفت: «ما باید قفل این توقف را بشکنیم و کاری را که دولت رئيسی شروع کرد و پیش برد، ادامه دهیم.»
او هدر دادن مستقیم سرمایهها را سه و نیم برابر یارانههای کنونی دانست.
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۷:۱۹دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ قاضیزاده هاشمی خطاب به دیگر نامزدها: طوری صحبت نکنید که انگار دنیا از امروز شروع شده
بخش نخست این مناظره به موضوع «برنامه هفتم و رشد اقتصادی» اختصاص داشت و در آن سوالاتی درباره کلیات برنامه، نرخ رشد پیشبینی شده در آن، بهبود فضای کسب و کار، ارتقای جایگاه ایران در جهان و جلب سرمایهگذار خارجی مطرح شد.
امیرحسین قاضیزاده هاشمی در فرصتی که برای پاسخگویی به سوالات مطرح شده داشت، خود را جوانترین نامزد با ۲۰ سال سابقه اجرایی توصیف کرد و بخش عمده این زمان را برای توصیه به سایر کاندیداها اختصاص داد.
او خطاب به پنج نامزد دیگر گفت طوری صحبت نکنید که «انگار دنیا از امروز شروع شده است» و بدون نقش خود در گذشته، عملکردهای گذشتگان را نقد نکنید.
او تاکید کرد وعده دادنهایی که در عمل محقق نشوند، باعث میشود عده زیادی از مردم ناامید میشوند و با صندوق قهر میکنند.
قاضیزاده هاشمی در اندک زمان باقی مانده از زمان خود درباره سوالات مطرح شده گفت ایران به رشد اقتصاد هشت درصدی و ۲۵۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز دارد.
این نامزد انتخابات ریاستجمهوری خواهان اجرای تام قانون هدفمندی یارانهها شد.
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۷:۰۳دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ تاخیر حدود ۳۰ دقیقهای در آغاز مناظره
نخستین مناظره تلویزیونی نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری در عصر روز دوشنبه با حدود نیم ساعت تاخیر آغاز شد.
این مناظره قرار بود ساعت ۲۰ آغاز شود.
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۶:۰۱دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ قرعهکشی برای انتخاب شماره صندلی نامزدها
پیش از آغاز مناظره، مراسم قرعهکشی برای انتخاب شماره صندلی نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری برگزار شد.
امیرحسین قاضیزاده هاشمی، محمدباقر قالیباف، مسعود پزشکیان، سعید جلیلی، علیرضا زاکانی و مصطفی پورمحمدی به ترتیب شماره صندلی یک تا شش را گرفتند.
.۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۶:۰۰دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۸ نخستین مناظره با موضوع اقتصاد
نخستین مناظره تلویزیونی نامزدهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری در عصر روز دوشنبه ۲۸ خرداد، به موضوع اقتصاد اختصاص دارد.
مدت زمان این مناظره که از شبکه یک سیما پخش میشود، چهار ساعت است.
مناظرههای بعدی روزهای ۳۱ خرداد، یک تیر، چهار تیر و پنج تیر پخش میشوند.
ساعاتی پیش از آغاز نخستین مناظره تلویزیونی، محمد صالح مفتاح، دبیر ستاد انتخابات صداوسیما با اشاره به تغییر شکل برگزاری مناظره گفت که سوالات پیش از آغاز برنامه در اختیارشان قرار گرفته و در طول برنامه روی میزشان است.
او یادآوری کرد که محورهای سوال از نامزدها کم شده و دیگر مجری از آنان سوال نخواهد کرد بلکه «نخبگان هستند که سوال طرح میکنند.»
به گفته مفتاح، هر کدام از نامزدها در سه بازه زمانی هشت دقیقهای و در مجموع طی ۲۴ دقیقه به سوالات پاسخ میدهد و در یک فرصت شش دقیقهای، از خود دفاع یا اظهاراتش را جمعبندی میکند.
پیمان جبلی، رییس سازمان صداوسیما نیز به نامزدها هشدار داد که اگر به تذکرات داده شده عمل نکنند، کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات با آنان برخورد خواهد کرد.
او با اشاره به چگونگی «کنترل و مدیریت فضای مناظره» از سوی کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات توضیح داد که «در صورت مشاهده تخلف» از این کمیسیون خواسته شده تا با «ورود مستقیم»، در مناظرهها مداخله کند.