دیدهبان حقوق بشر سوریه: اسرائیل از زمان سقوط بشار اسد ۲۵۰ حمله هوایی به سوریه انجام داده
اسرائیل اعلام کرد اقداماتش در سوریه، بهویژه در بلندیهای جولان، «محدود و موقتی» است و با هدف تامین امنیت شهروندان اسرائیلی انجام میگیرد
رابرت وود، معاون نماینده ایالات متحده در سازمان ملل، به ایراناینترنشنال گفت سرنگونی اسد برای جمهوری اسلامی و روسیه «یک شکست» به شمار میرود
فرماندهی کل گروههای مخالف حاکم بر دمشق دخالت در پوشش زنان یا تحمیل هرگونه درخواست مربوط به پوشش یا ظاهر زنان را بهشدت ممنوع اعلام کرد
اردوغان تاکید کرد تحولات سوریه برای مردم این کشور «مفید خواهد بود»
بلینکن گفت «منفعت آشکار» آمریکا در این است که از تجزیه سوریه و گسترش تروریسم و افراطگرایی از این کشور به سایر مناطق جلوگیری شود
آلمان، ایتالیا، اتریش، بریتانیا و یونان بررسی درخواست پناهندگی اتباع سوری را متوقف کردند
۲۰ آذر ۱۴۰۳، ۰۸:۰۵ (گرینویچ)
یک نماینده به نقل از فرمانده سپاه پاسداران: تا لحظه قبل از سقوط اسد در سوریه بودیم
احمد نادری، عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی، درباره سخنان مطرح شده در جلسه غیرعلنی حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران با نمایندگان در مورد سقوط حکومت اسد توضیح داد.
او گفت در جلسه مطرح شد که نیروهای نظامی جمهوری اسلامی «تا لحظه آخر یعنی قبل از سقوط دولت بشار اسد» در سوریه حضور داشتند و اکنون هیچ نیرویی از ایران در این کشور نیست.
به گفته نادری، قرار بود یکی از مقامات نیروی قدس سپاه پاسداران نیز در این جلسه باشد اما «نتوانست به مجلس بیاید».
ابراهیم رضایی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی نیز درباره این جلسه گفت سلامی تاکید کرده که «چیزی از قدرت ایران کم نشده و روی همه منافع حیاتی دشمن مسلطیم».
۲۰ آذر ۱۴۰۳، ۰۷:۴۵ (گرینویچ)
کانال ۱۱ اسرائیل از فرار برخی نزدیکان اسد به لبنان خبر داد
شبکه کان اسرائیل به نقل از رسانههای لبنان گزارش داد برخی از مقامهای ارشد حکومت سرنگونشده سوریه با کمک گروه حزبالله به لبنان گریختهاند.
بر اساس این گزارش، اعضای خانواده بشار اسد، مقامات اطلاعاتی و همکاران نزدیک تجاری او در روزهای منتهی به سقوط دمشق به لبنان فرار کردهاند.
گفته میشود علی مملوک، مدیر پیشین دفتر امنیت ملی سوریه، در میان آنان بوده است.
مملوک از سال ۲۰۱۲ به اتهام برنامهریزی برای ترور رهبران سیاسی و مذهبی لبنانی تحت تعقیب دولت لبنان و از سال ۲۰۱۸ به اتهام جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت، تحت تعقیب دولت فرانسه است.
۲۰ آذر ۱۴۰۳، ۰۴:۳۳ (گرینویچ)
سلامی، فرمانده سپاه، در جلسه غیرعلنی مجلس درباره تحولات سوریه شرکت کرد
احمد نادری، نماینده مجلس از حضور حسین سلامی، فرمانده سپاه، در جلسهای غیرعلنی درباره تحولات منطقه و سوریه خبر داد
۲۰ آذر ۱۴۰۳، ۰۴:۲۶ (گرینویچ)
دیدهبان حقوق بشر سوریه: اسرائیل مهمترین مواضع نظامی سوریه را تخریب کرد
دیدهبان حقوق بشر سوریه گزارش داد اسرائیل طی کمتر از ۴۸ ساعت از اعلام سقوط حکومت بشار اسد، حدود ۲۵۰ حمله هوایی به سوریه انجام داد و مهمترین مواضع نظامی آن را تخریب کرد.
بر اساس این گزارش، این حملات شامل فرودگاهها و هواپیماهای موجود در آنها، رادارهای نظامی، و همچنین بسیاری از انبارهای تسلیحات و مهمات در نقاط مختلف سوریه بوده است. همچنین مراکز تحقیقاتی علمی و سیستمهای دفاع هوایی هم تخریب شدهاند.
۲۰ آذر ۱۴۰۳، ۰۳:۳۷ (گرینویچ)
احمدرضا حائری، زندانی سیاسی: استبداد اقلیت تاریخ انقضای حتمی دارد
احمدرضا حائری، زندانی سیاسی، در نامهای از زندان قزلحصار کرج درباره تحولات سوریه نوشت: «استبداد اقلیت تاریخ انقضای حتمی دارد،» و «اتکا به اعلامیه جهانی حقوقبشر و تعهد به عدالت انتقالی» را تنها راه گذار به دموکراسی عنوان کرد.
او گفت اقدامات حکومت ایران هم «برای موجه جلوه دادن» خود، از جمله میلیاردها هزینه برای گردانهای سایبری، شراکت با روسیه و چین، و دربند کردن هزاران شهروند معترض «فایده ندارد».
در نامه او خطاب به جمهوری اسلامی آمده: «آسمان را به ریسمان ببافید برای موجه جلوه دادن حکومتتان، خیابانها را سالی دوازده ماه آذین ببندید با سلام فرمانده یا وعده صادقتان، شیره مذهب را بکشید و خرج ادامه دادن حکومت اقلیتتان کنید، کتابهای حدیث را زیر و رو کنید برای تطبیق دادن حال و روزتان با زمان ظهور، هر کار کنید فایده ندارد، چون حکومت اقلیت تاریخ انقضا دارد.»
حائری خواهان شفافیت در تعداد و وضعیت زندانیان سیاسی، و صدور احکام اعدام در ایران شد و نوشت: «برای چه تعداد از خانوادههای جانباختگان اعتراضات سالیان اخیر پرونده ساختید به جرم دادخواهی خون به ناحق بر زمین ریخته فرزندانشان!؟»
«بگذاریم وقت پاسخ دادن فرا میرسد آقای قاضی! اين سالها پرسشهای زیادی تلنبار شده در دلهایمان…»
این زندانی سیاسی همچنین ابراز امیدواری کرد که پس از فرار بشار اسد از سوریه «آغاز راه رسیدن به سوریهای دموکراتیک» باشد و گفت: «هرچند شاید راهی دشوار باشد، اما سقوط دیکتاتور سرآغاز آن است.»
در پایان نامه آمده: «این واقعه را به همه دلبستگان دموکراسی و حقوق بشر بايد اميدوارباش گفت، به ویژه به خانواده دو جانباخته راه آزادی، محمد مختاری و صانع ژاله، که در تظاهرات مسالمتآمیز حمایت از بهار عربی در ۲۵ بهمن ۱۳۸۹ به دست اوباش نیرویهای سرکوب و در کمال مظلومیت خونشان بر خیابانهای شهر تهران جاری شد.»
۲۰ آذر ۱۴۰۳، ۰۲:۵۳ (گرینویچ)
شورای امنیت سازمان ملل در تحولات سوریه به نظر متحد میرسد
دیپلماتهای آمریکا و روسیه روز دوشنبه اعلام کردند که اعضای شورای امنیت سازمان ملل طی روزهای آینده روی بیانیهای درباره سوریه کار خواهند کرد.
این اعلامیه پس از نشست پشت درهای بسته درباره تصرف دمشق از سوی شورشیان و برکناری بشار اسد، مطرح شد.
واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل، پس از نشست ۱۵ عضو شورای امنیت به خبرنگاران گفت: «فکر میکنم شورا کم و بیش در مورد لزوم حفظ تمامیت ارضی و وحدت سوریه، اطمینان از حفاظت از غیرنظامیان، و تضمین ارسال کمکهای بشردوستانه به جمعیت نیازمند متحد بود.»
رابرت وود، معاون سفیر آمریکا، هم تایید کرد که اکثر اعضا درباره این موضوعات صحبت کردند و به خبرنگاران گفت که شورا روی بیانیهای کار خواهد کرد. آمریکا در ماه دسامبر ریاست شورای امنیت را بر عهده دارد.
وود گفت: «این لحظهای فوقالعاده برای مردم سوریه است. اکنون تمرکز ما واقعا بر این است که ببینیم اوضاع به کجا میرود. آیا میتوان در سوریه یک مرجع حکومتی داشت که حقوق و کرامت جمعیت سوریه را محترم بشمارد؟»
۲۰ آذر ۱۴۰۳، ۰۲:۰۶ (گرینویچ)
رهبر شورشیان در سوریه: فهرستی از مقامات مسئول شکنجه دولت اسد را منتشر میکنیم
رهبر شورشیانی که سوریه را در اختیار گرفتهاند اعلام کرد که مقامات جدید فهرستی را منتشر خواهند کرد که شامل نامهای بالاترین مقامهای مسئول در شکنجه مردم سوریه است.
ابو محمد جولانی، که اکنون از نام واقعی خود احمد الشرع استفاده میکند، در بیانیهای که در تلگرام منتشر کرد، گفت: «ما به هر کسی که اطلاعاتی در مورد افسران ارشد ارتش و امنیتی که در جنایات جنگی دست دارند، ارائه دهد، پاداش خواهیم داد.»
۲۰ آذر ۱۴۰۳، ۰۰:۴۱ (گرینویچ)
دو مقام اسرائیلی: فروپاشی سریعتر از انتظار دفاع ارتش سوریه جای تعجب دارد
اکسیوس به نقل از دو مقام اسرائیلی گزارش داد مقامهای امنیتی اسرائیل از فروپاشی سریعتر از حد انتظار خطوط دفاعی ارتش سوریه در ۲۴ ساعت گذشته متعجب شدهاند.
۲۰ آذر ۱۴۰۳، ۰۰:۰۹ (گرینویچ)
العربیه: هواپیماهایی احتمالا اسرائیلی به مواضع نظامی در سوریه حمله کردند
العربیه به نقل از منابعی گزارش داد هواپیماهایی که گمان میرود اسرائیلی باشند، به مواضع نظامی در حومه حما، رقه و قامشلی حمله کردند و کارخانههایی نظامی را در حلب بمباران کردند.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۲۳:۵۱ (گرینویچ)
گروه امداد کلاهسفیدهای سوریه از پایان جستوجو برای زندانیان در زندان صیدنایا خبر داد
گروه امداد داوطلبانه سوری معروف به کلاهسفیدها اعلام کرد تیمهای تخصصی این گروه جستوجو برای یافتن زندانیان در صیدنایای دمشق را به پایان رساندهاند.
در بیانیه این گروه آمده: «ما ناامیدی عمیق خانوادههای هزاران نفری را که همچنان مفقود هستند و سرنوشتشان نامعلوم باقی مانده، درک میکنیم.»
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۲۳:۴۲ (گرینویچ)
حاکمان دمشق از پناهندگان سوری خواستند به خانههای خود بازگردند
اداره امور سیاسی حاکمان جدید دمشق با انتشار بیانیهای از سوریهایی که مجبور به ترک کشور شدهاند، خواست تا «بازگردند و در ساختن آینده مشارکت کنند.»
در این بیانیه وعده داده شده است که «از طریق سازوکارهای شفاف برای رسیدگی به آثار گذشته با هدف دستیابی به صلح پایدار و احیای بافت اجتماعی» تلاش خواهد شد و تاکید شده است که «سوریه جدید» کرامت، عدالت و نهادهایی را که منعکسکننده آرمانهای مردم سوریه است، پرورش خواهد داد.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۲۳:۲۶ (گرینویچ)
حزبالله ورود ارتش اسرائیل به سوریه را محکوم کرد
حزبالله لبنان با انتشار بیانیهای ایجاد منطقه حائل از سوی ارتش اسرائیل را در سوریه محکوم کرد و آن را «نقض وقیحانه حاکمیت دولت و ملت سوریه و اوج تلاش برای بیثبات کردن این کشور دوست و برادر» توصیف کرد.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۲۳:۲۰ (گرینویچ)
آمریکا دو مقام پیشین دولت اسد را به جنایت جنگی متهم کرد
وزارت دادگستری آمریکا در بیانیهای اعلام کرد که در کیفرخواستی که دوشنبه در ایالت ایلینوی منتشر شد، دو مقام ارشد سوری در دولت برکنار شده بشار اسد را به جنایات جنگی متهم کرده است.
این کیفرخواست، مقامات پیشین اطلاعاتی سوریه را به توطئه برای اعمال رفتارهای بیرحمانه و غیرانسانی علیه زندانیان غیرنظامی، از جمله شهروندان آمریکایی، در جریان جنگ داخلی سوریه متهم میکند.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۲۳:۰۱ (گرینویچ)
جامعه علوی سوریه از شورشیان حمایت کرد
شورشیان اسلامگرای سنی که حکومت بشار اسد در سوریه را سرنگون کردند، دوشنبه ۱۹ آذر، با بزرگان شهر قرداحه، زادگاه بشار اسد و مرکز جامعه علوی سوریه، دیدار و حمایت آنان را جلب کردند. این اقدام که نشانهای از مدارا و همزیستی از سوی حاکمان جدید کشور قلمداد میشود، آزمونی حساس برای نحوه رفتار آنان با اقلیت علوی است که در دوران اسد حامی اصلی او و گارد ریاستجمهوریاش بودند. براساس گزارشها هیاتی از گروههای شورشی مانند هیات تحریر شام و ارتش آزاد سوریه، که اسد آنان را تروریستهایی میدانست که علویان را قتلعام خواهند کرد، در این دیدار حضور داشتند. در این نشست، بیانیهای امضا شد که بر تنوع مذهبی و فرهنگی سوریه تاکید دارد، خواستار بازگشت خدمات دولتی است و بر جمعآوری سلاحهای موجود در شهر تاکید میکند. علویان، شاخهای از شیعیان که حدود ۱۰ درصد جمعیت سوریه را تشکیل میدهند، عمدتا در استان لاذقیه و مناطق نزدیک به دریای مدیترانه زندگی میکنند.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۲۳:۰۰ (گرینویچ)
مخالفان حاکم بر دمشق: از کسانی که درباره زندانهای مخفی اطلاعات دهند حفاظت و تمجید میکنیم
العربیه به نقل از مخالفان حاکم بر دمشق نوشت این گروه متعهد شدهاند از هر کسی که اطلاعاتی درباره محل زندانهای مخفی در سوریه به آنان ارائه دهد، محافظت و تمجید کنند.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۲۲:۲۴ (گرینویچ)
دیدهبان حقوق بشر سوریه: انبارهای تسلیحات در دیرالزور هدف قرار گرفتند
دیدهبان حقوق بشر سوریه از وقوع دو انفجار شدید در منطقه دیرالزور گزارش داد و افزود به احتمال زیاد ناشی از حمله هوایی اسرائیل به انبارهای تسلیحات در یک پایگاه نظامی نزدیک این شهر بوده است.
بر اساس این گزارش، این حادثه همزمان با پرواز هواپیماهای جنگی در آسمان منطقه رخ داده است.
روز گذشته نیز، جنگندههایی که گمان میرود اسرائیلی باشند، انبارهایی متعلق به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را جنوب البوکمال هدف قرار دادند و صدای سه انفجار شدید در منطقه شنیده شد.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۲۲:۰۷ (گرینویچ)
حوثیها: به هدفی در تلآویو حمله کردیم
حوثیهای مورد حمایت جمهوری اسلامی در یمن اعلام کردند در حمایت از فلسطینیان غزه، حملهای پهپادی به تلآویو در مرکز اسرائیل انجام دادهاند.
در بیانیهای که حوثیها منتشر کردند، آمده «یک هدف حساس دشمن اسرائیلی» روز دوشنبه مورد هدف قرار گرفته است.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۲۱:۵۷ (گرینویچ)
سوئد هم بررسی درخواست پناهندگی سوریها را به حالت تعلیق درآورد
پس از آنکه شماری از کشورهای اروپایی اعلام کردند که بررسی درخواست پناهندگی سوریها را به حالت تعلیق درآوردهاند، سوئد نیز از آغاز فرآیندی مشابه در این کشور خبر داد.
در پی سرنگونی حکومت بشار اسد و تشکیل دولت انتقالی در سوریه، آلمان، اتریش، یونان، دانمارک و نروز اعلام کردهاند که بررسی درخواست پناهندگی سوریها را متوقف کردهاند.
در جریان جنگ داخلی سوریه، پناهجویان فراوانی از این کشور راهی اروپا شدهاند.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۲۱:۴۴ (گرینویچ)
قطر از برقراری تماس و گفتوگو با هیات تحریر شام خبر داد
خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع مطلع که نامش را اعلام نکرد، گزارش داد که دیپلماتهای قطری دوشنبه، ۱۹ آذر، با هیات تحریر شام، گفتو کردهاند و قرار است که سهشنبه ۲۰ آذر با محمد البشیر، رییس دولت انتقالی سوریه دیدار کنند.
محمد البشیر، یکی از رهبران هیات تحریر شام است که به ریاست دولت انتقالی سوریه پس از سقوط حکومت بشار اسد منصوب شده است. در پی این تحملات کشورهای کشورهای در تلاش هستند تا با هیات تحریر شام در تماس قرار گیرند.
این مقام مطلع به رویترز گفت: «تمرکز بر تامین نیاز هیات تحریر شام و سایر گروهها برای برقراری آرامش و حفظ نهادهای عمومی سوریه در دوره انتقالی است.»
محمد الخلیفی، وزیر مشاور دولت قطر در امور خارجی، دوشنبه ۱۹ آذر، بدون پرداختن به جزییات گفت که این کشور در حال برقراری تماس با «طرفهای مختلف» در سوریه است.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۲۱:۳۹ (گرینویچ)
سه سرباز اسرائیل در جبالیا در شمال غزه کشته شدند
ارتش اسرائیل اعلام کرد سه سرباز این کشور در جبالیا در شمال غزه کشته، و ۱۲ نفر دیگر در جریان جنگ جاری با حماس زخمی شدند.
بر اساس تحقیقات اولیه ارتش اسرائیل، این حادثه صبح دوشنبه در یک اردوگاه نیروهای اسرائیل در جبالیا و زمانی که آنان آماده خروج از نوار غزه برای مرخصی بودند، اتفاق افتاد.
این نیروها سوار یک کامیون سبک زرهی مخصوص حملونقل سربازان بودند که نیروهای حماس با شلیک پرتابههای ضدتانک و تیراندازی به آنها حمله کردند.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۲۰:۵۴ (گرینویچ)
انتقاد ریاض از اقدام اسرائیل در ایجاد منطقه حائل در سوریه
وزارت امور خارجه عربستان سعودی از اقدام اسرائیل در ایجاد منطقه حائل در سوریه انتقاد کرد.
این وزارتخانه افزود اسرائیل قصد دارد «فرصت سوریه برای بازیابی امنیت خود» را نابود کند.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۲۰:۴۲ (گرینویچ)
تحلیلشکریا برادوست: جمهوری اسلامی تا آخرین لحظه برای حفظ حکومت اسد کوشید
شکریا برادوست، پژوهشگر امنیت بینالملل و سیاست خارجی، در مصاحبه با ایراناینترنشنال گفت جمهوری اسلامی تا آخرین لحظه تلاش کرد با اعزام نیروهای حشد شعبی از عراق به سوریه، به حفظ حکومت اسد کمک کند اما در این زمینه دچار مشکل شد.
او افزود مقامهای جمهوری اسلامی میکوشند برای سرپوش گذاشتن بر ناکامی خود، سناریویی جدید را در خصوص تحولات سوریه ارائه دهند که در آن، تهران خود به اسد پشت کرده است.
برادوست سقوط اسد را «یک شکست تاریخی» برای جمهوری اسلامی برشمرد و تاکید کرد پروژه «محور مقاومت» شکست خورده است.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۲۰:۱۳ (گرینویچ)
اسرائیل: عملیات ما در سوریه محدود و موقتی است
اسرائیل اعلام کرد اقداماتش در سوریه، بهویژه در بلندیهای جولان، «محدود و موقتی» است و با هدف تامین امنیت شهروندان اسرائیلی انجام میگیرد.
دنی دانون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد، در نامهای به شورای امنیت نوشت: «اسرائیل در درگیریهای جاری میان گروههای مسلح سوری مداخله نمیکند.»
او افزود: «اقدامات ما صرفا بر حفظ امنیت خودمان متمرکز است.»
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۹:۴۸ (گرینویچ)
حملات اسرائیل به چند پایگاه هوایی در نقاط مختلف سوریه
خبرگزاری رویترز به نقل از دو منبع امنیتی سوری گزارش داد اسرائیل پایگاههای هوایی اصلی را در چند نقطه سوریه هدف قرار داده است.
این منابع افزودند زیرساختها و دهها بالگرد و هواپیما در حملات اسرائیل نابود شدند.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۹:۴۰ (گرینویچ)
جمهوری اسلامی حملات اسرائیل به سوریه را بهشدت محکوم کرد
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، حملات اسرائیل به «زیرساختهای سوریه» و «اشغال بخشهای دیگری از جولان» را بهشدت محکوم کرد.
در سوی دیگر، سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد، در واکنش به تحولات اخیر در مرز سوریه و اسرائیل، در نامهای به شورای امنیت نوشت این رویدادها تهدیدی امنیتی برای اسرائیل محسوب میشوند.
همزمان، گیدون سعار، وزیر امور خارجه اسرائیل، اعلام کرد با کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در خصوص وضعیت سوریه، اهمیت حفاظت از اقلیتها و آینده این کشور گفتوگو کرده است.
برنامه هستهای جمهوری اسلامی یکی دیگر از محورهای این گفتوگو عنوان شده است.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۹:۰۶ (گرینویچ)
بلینکن: آمریکا اجازه نمیدهد داعش در مسیر تقویت مواضع خود در سوریه گام بردارد
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، گفت سرنگونی حکومت بشار اسد فرصتی مهم برای تغییرات اساسی در منطقه ایجاد میکند، اما همزمان با خطرات زیادی همراه است.
او هشدار داد گروه داعش احتمالا از این دوره برای بازسازی تواناییهای خود در سوریه سوءاستفاده خواهد کرد.
بلینکن تاکید کرد ایالات متحده اجازه نخواهد داد چنین اتفاقی رخ دهد.
او همچنین اعلام کرد «منفعت آشکار» واشینگتن در این است که از تجزیه سوریه و گسترش تروریسم و افراطگرایی از این کشور به سایر مناطق جلوگیری شود.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۹:۰۱ (گرینویچ)
ایتالیا از توقف پذیرش تقاضای پناهندگی اتباع سوری خبر داد
ایتالیا روند پذیرش تقاضای پناهندگی برای شهروندان سوری را پس از سقوط حکومت اسد متوقف کرد.
پیشتر نیز تصمیم مشابهی از سوی بریتانیا، آلمان، اتریش و یونان اتخاذ شده بود.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۸:۵۷ (گرینویچ)
نتانیاهو: در حال تغییر چهره خاورمیانه هستیم
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در یک نشست خبری در واکنش به تحولات اخیر سوریه گفت کشته شدن حسن نصرالله، دبیرکل پیشین حزبالله لبنان، «نقطه عطفی در فروپاشی» محور وابسته به جمهوری اسلامی بود.
او افزود: «همانطور که وعده دادم، ما در حال تغییر چهره خاورمیانه هستیم.»
نخستوزیر اسرائیل در عین حال هشدار داد محور وابسته به جمهوری اسلامی هنوز از بین نرفته است.
نتانیاهو تاکید کرد اسرائیل اکنون برای «از بین بردن بقایای تواناییهای نظامی حماس و تمامی قابلیتهای حکومتی آن» و بازگرداندن همه گروگانهای اسیر در نوار غزه اقدام میکند.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۸:۵۳ (گرینویچ)
تحلیلعلی صدرزاده: اسرائیل و ترکیه بیش از هر کشور دیگری در سوریه، نفوذ و منافع دارند
علی صدرزاده، تحلیلگر مسائل خاورمیانه، در مصاحبه با ایراناینترنشنال با اشاره به برخی دستورات مخالفان حاکم بر دمشق، از جمله همکاری با دولت پیشین، عفو نظامیان و منع حمله به نهادهای دولتی گفت این امیدواری محتاطانه وجود دارد که روند انتقال قدرت در سوریه مسالمتآمیز باشد.
او افزود اسرائیل و ترکیه بیش از هر کشور دیگری در سوریه، نفوذ و منافع دارند و اقدامات آنها بر آینده سوریه تاثیرگذار خواهد بود.
صدرزاده تاکید کرد اگر اسرائیل به حملات خود به سوریه ادامه دهد، این احتمال وجود دارد که بخشهایی از گروه تحریر شام از نبرد با اسرائیل حمایت کنند.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۸:۲۵ (گرینویچ)
اکسیوس از گفتوگوی بایدن و پادشاه اردن درباره تحولات سوریه خبر داد
وبسایت اکسیوس گزارش داد جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا، با ملک عبدالله، پادشان اردن، درباره تحولات سوریه گفتوگو کرده است.
وزیر کشور اردن نیز با اشاره به سقوط حکومت بشار اسد گفت شرایط امنیتی برای بازگشت پناهجوهای سوری به کشورشان «باثبات» است.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۸:۱۲ (گرینویچ)
حمله اسرائیل به تاسیسات پدافند هوایی در نزدیکی بندر لاذقیه
خبرگزاری رویترز به نقل از منابع امنیتی سوری نوشت اسرائیل تاسیسات پدافند هوایی را در نزدیکی بندر لاذقیه هدف قرار داده است.
لاذقیه در غرب سوریه و در ساحل دریای مدیترانه واقع است.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۸:۰۷ (گرینویچ)
تحلیلمهرداد قاسمفر: جمهوری اسلامی به این نتیجه رسید که نمیتواند حکومت اسد را حفظ کند
مهرداد قاسمفر، روزنامهنگار و تحلیلگر مسائل ایران، در مصاحبه با ایراناینترنشنال گفت جمهوری اسلامی با در نظر گرفتن تحولات منطقهای و بینالمللی به این نتیجه رسید که قادر به حفظ بشار اسد در قدرت نیست.
او افزود روسیه به دلیل درگیری در جنگ اوکراین، تمایلی به مداخله فعالانه در مسائل سوریه نداشت و به مناقشه این کشور ورود نکرد.
به گفته این تحلیلگر، حکومت اسد در بیش از یک سال گذشته از تهران فاصله گرفته و به اتحادیه عرب نزدیک شده شود.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۷:۵۸ (گرینویچ)
توافق آمریکا و ترکیه برای عقبنشینی نیروهای دموکراتیک سوریه از شهر منبج
خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع از مخالفان حاکم بر دمشق گزارش داد واشینگتن و آنکارا به توافقی دست یافتهاند که بر اساس آن، نیروهای کُرد تحت حمایت آمریکا، موسوم به نیروهای دموکراتیک سوریه، بهطور ایمن از شهر محاصره شده منبج عقبنشینی خواهند کرد.
اردوغان پیشتر از حمله به مواضع نیروهای کُرد در منبج و تلرفعت حمایت کرده بود.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۷:۴۱ (گرینویچ)
بریتانیا بررسی درخواست پناهندگی شهروندان سوری را متوقف کرد
بلومبرگ به نقل از یک سخنگوی دولت بریتانیا گزارش داد این کشور تصمیمگیری درباره درخواست پناهندگی شهروندان سوری را متوقف کرده است.
این رسانه نوشت بریتانیا در حال ارزیابی شرایط در سوریه به دنبال سرنگونی حکومت بشار اسد است.
پیشتر آلمان، اتریش و یونان نیز تصمیم مشابهی در خصوص پناهندگان سوری اتخاد کرده بودند.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۷:۳۱ (گرینویچ)
تد کروز: روسیه و جمهوری اسلامی در موضع ضعف قرار دارند
تد کروز، سناتور جمهوریخواه آمریکا، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «روسیه و ایران در حال حاضر در موضع ضعف قرار دارند؛ یکی به دلیل اوکراین و اقتصاد بد و دیگری به دلیل اسرائیل و موفقیتهایش در جنگ.»
او افزود: «خوشحالم که ترامپ در مورد آنچه در سوریه در حال وقوع است، احتیاط میکند و این احتیاط کاملا منطقی است.»
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۷:۲۵ (گرینویچ)
نخستوزیر سوریه: تامین ضرورتها برای مردم در اولویت قرار دارد
شبکه العربیه گزارش داد محمد غازی الجلالی، نخستوزیر سوریه، اولویت در شرایط کنونی این کشور را «تامین ضرورتها» برای مردم سوریه عنوان کرد.
او افزود: «ما اعتماد زیادی به کسانی داریم که مرحله کنونی را در سوریه مدیریت میکنند.»
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۷:۰۳ (گرینویچ)
اردوغان: تحولات اخیر در سوریه برای مردم این کشور مفید خواهد بود
رجب طیب اردوغان، رییسجمهوری ترکیه، در واکنش به تحولات اخیر سوریه گفت بشار اسد و رژیم او درخواستهای آنکارا را برای گفتوگو رد کردند و در نهایت، اسد سوریه را «خرابه» و از آن فرار کرد.
او تاکید کرد تغییرات در سوریه برای مردم این کشور «مفید خواهد بود».
رییسجمهوری ترکیه افزود: «مردم سوریه خواهران و برادران ما هستند... ترکیه برای سوریهای فراری از جنگ یک بهشت امن شده است.»
به گفته اردوغان، بازگشت امن و داوطلبانه سوریهای مقیم ترکیه به کشورشان پس از برقراری ثبات در سوریه افزایش خواهد یافت.
او همچنین از حمله به مواضع نیروهای کُرد در منبج و تلرفعت حمایت کرد.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۶:۴۳ (گرینویچ)
گفتوگوی وزیر خارجه ترکیه و دبیرکل سازمان ملل درباره انتقال قدرت در سوریه
مخالفان حاکم بر دمشق خبر دادند به تمامی نظامیانی که در حکومت بشار اسد به خدمت اجباری فراخوانده شده بودند، عفو عمومی اعطا کردهاند.
پارلمان سوریه نیز اعلام کرد از «اراده مردم» برای ساخت کشوری جدید در راستای آیندهای بهتر تحت حاکمیت قانون و عدالت حمایت میکند.
خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع در وزارت امور خارجه ترکیه نوشت وزیر خارجه این کشور و دبیرکل سازمان ملل متحد درباره روند انتقال قدرت در سوریه گفتوگو کردند.
پیشتر شبکه العربیه گزارش داده بود محمد البشیر، نخستوزیر «دولت نجات سوریه» در ادلب، بهعنوان مامور تشکیل کابینه در این کشور انتخاب شده است.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۶:۳۵ (گرینویچ)
دیپلمات آمریکایی به ایراناینترنشنال: سقوط اسد برای ایران و روسیه یک شکست بود
رابرت وود، معاون نماینده ایالات متحده در سازمان ملل متحد، در پاسخ به پرسش مریم رحمتی، خبرنگار ایران اینترنشنال، درباره سقوط بشار اسد و تاثیر آن بر معادلات منطقهای گفت این رویداد برای جمهوری اسلامی و روسیه «یک شکست» به شمار میرود.
او افزود «محور مقاومت» اکنون بسیار ضعیف شده و دیگر قادر به انجام کارهایی که در گذشته میکرد، نیست.
وود اوضاع فعلی سوریه را «شکننده و سریعا در حال تحول» خواند و بر ضرورت جلوگیری از سوءاستفاده از این شرایط تاکید کرد.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۵:۵۵ (گرینویچ)
آلمان، اتریش و یونان روند پذیرش درخواست پناهندگی از سوی اتباع سوری را متوقف کردند
کشورهای آلمان، اتریش و یونان در بیانیههایی جداگانه خبر دادند روند پذیرش درخواست پناهندگی از سوی اتباع سوری را فعلا متوقف کردهاند.
نانسی فایزر، وزیر کشور آلمان، دوشنبه اعلام کرد که ارزیابی درخواستهای پناهندگی پناهجویان سوری ساکن آلمان به تحولات سوریه پس از برکناری بشار اسد بستگی خواهد داشت.
به گفته او، گمانهزنی در شرایط پر نوسان کنونی سوریه غیرحرفهای خواهد بود.
دولت اتریش هم اعلام کرد که پس از تصرف دمشق از سوی نیروهای مخالف و خروج بشار اسد به روسیه، روند بررسی درخواستهای پناهندگی شهروندان سوری را متوقف کرده است.
جنگ داخلی سوریه میلیونها نفر را مجبور به فرار از کشورشان کرد.
سوریها بزرگترین گروه درخواستکنندگان پناهندگی در اتریش هستند و تا نوامبر سال جاری ۱۲ هزار و ۸۷۱ درخواست از سوی آنها ثبت شده است.
با تعلیق درخواستهای پناهندگی سوریها در یونان، یک مقام این کشور گفت این موضوع بر شرایط ۹ هزار سوری تاثیر خواهد گذاشت.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۵:۴۰ (گرینویچ)
العربیه: محمد البشیر مامور تشکیل کابینه جدید سوریه شد
شبکه العربیه گزارش داد که محمد البشیر، نخستوزیر «دولت نجات سوریه» در ادلب، به عنوان مامور تشکیل کابینه در این کشور انتخاب شده است.
العربيه و الحدث نوشتند ابومحمد الجولانی با محمد البشیر دیدار کرده است.
رسانههای سوریه از ماموریت البشیر برای تشکیل دولت جدید سوریه به منظور مدیریت مرحله انتقالی و جلوگیری از ایجاد آشوب خبر دادند.
البشیر در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ میلادی وزیر توسعه و امور انسانی در دولت نجات بود.
دولت نجات به دستور گروه تحریر شام ۱۱ آبان ۱۳۹۶ خورشیدی، با ۱۱ وزارتخانه تشکیل شد.
این دولت کنترل بسیاری از جنبههای زندگی در استان ادلب و شمال حومه حما را بر عهده داشت که در آن زمان تحت سلطه مخالفان اسد بودند.
دولت نجات بخشی از حومه غربی حلب را نیز از نظر خدماتی و اداری مدیریت میکرد.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۵:۲۰ (گرینویچ)
واشینگتن: با نیروهای حاکم بر دمشق برای آزادی روزنامهنگار آمریکایی ربوده شده در تماسیم
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، دوشنبه گفت که مقامات آمریکایی در حال برقراری ارتباط با نیروهای جدید حاکم بر سوریه هستند تا اطلاعاتی درباره آستین تایس، روزنامهنگار آمریکایی به دست آورند که بیش از ۱۲ سال پیش در سوریه اسیر شد.
سالیوان گفت پیدا کردن این روزنامهنگار، آزادیاش و رساندن او به خانواده خود، برای آمریکا اولویت اصلی است.
او گفت آمریکا از طریق مقامات ترکیه و دیگران، با نیروهای حاکم بر دمشق برای بازگرداندن آستین تایس به خانه، صحبت کرده است.
آستین تایس، روزنامهنگار آزاد و تفنگدار پیشین نیروی دریایی آمریکا، در آگوست سال ۲۰۱۲ هنگام تهیه گزارش از دمشق درباره قیام مردمی علیه بشار اسد ربوده شد.
او هنگام بازداشت ۳۱ سال داشت.
سوریه پیشتر گفته بود که تایس در بازداشت آنها نیست.
جو بایدن یکشنبه اعلام کرد که دولت آمریکا اعتقاد دارد آستین تایس زنده است.
بایدن گفت: «ما باور داریم تایس زنده است. فکر میکنیم میتوانیم او را بازگردانیم، اما هنوز مدرک مستقیمی در این خصوص نداریم. اسد باید پاسخگو باشد. ما باید محل او را شناسایی کنیم.»
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۵:۱۰ (گرینویچ)
سازمان منع سلاحهای شیمیایی: رهبران جدید سوریه موظف به نابودی تسلیحات شیمیایی ممنوعهاند
سازمان منع سلاحهای شیمیایی گفت به رهبران گروههای حاکم بر دمشق یادآوری کرده است که در میان تحولات سیاسی جاری در این کشور، موظف به نابودی تسلیحات شیمیایی ممنوعه هستند.
شامگاه یکشنبه نیز یک مقام آمریکایی گفت آمریکا با چند کشور دیگر در خاورمیانه همکاری میکند تا از افتادن سلاحهای شیمیایی متعلق به حکومت بشار اسد به دست دیگران جلوگیری کند.
اکسیوس به نقل از این مقام آمریکایی نوشت دولت بایدن در روزهای اخیر بر سلاحهای شیمیایی سوریه متمرکز بوده است.
این مقام اعلام کرد که آمریکا «اطلاعات دقیقی» در مورد وضعیت موجودی تسلیحات سوریه دارد و کارشناسان اطلاعاتی آمریکا معتقدند این تسلیحات همچنان تحت کنترل هستند.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۴:۵۰ (گرینویچ)
دبیرکل ناتو: ایران و روسیه وقتی اسد دیگر منافعشان را تامین نکرد او را رها کردند
مارک روته، دبیرکل ناتو، با ابراز خوشبینی محتاطانه نسبت به سقوط دولت بشار اسد، خواستار انتقال مسالمتآمیز قدرت و اتخاذ یک فرآیند سیاسی فراگیر به رهبری سوریها شد.
روته در بیانیهای گفت: «این لحظهای شاد اما در عینحال همراه با نااطمینانی برای مردم سوریه و منطقه است.»
او بر ضرورت پایبندی رهبران مخالفان حاکم بر دمشق به «حاکمیت قانون، حفاظت از غیرنظامیان و احترام به اقلیتهای مذهبی در دوران انتقال» تاکید کرد.
دبیرکل ناتو از نقش جمهوری اسلامی و روسیه، حامیان اصلی رژیم اسد، به دلیل نقششان در درگیریهای سوریه انتقاد کرد.
روته گفت این دو کشور پس از آنکه اسد دیگر منافعشان را تامین نکرد، رهایش کردند.
او افزود مسکو و تهران در قبال جنایاتی که علیه مردم سوریه انجام گرفته، مسئولیتی مشترک دارند.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۴:۳۵ (گرینویچ)
رویترز: ترکیه از اوایل امسال از طرح مخالفان برای سرنگونی اسد اطلاع داشت
خبرگزاری رویترز به نقل از منابعی گزارش داد که مخالفان بشار اسد اوایل امسال طرح خود را برای سرنگونی او به ترکیه ارائه کردند و این کشور آن را تایید کرد.
بر اساس این گزارش، درگیری نظامی اسرائیل در لبنان علیه گروه حزبالله باعث شد جمهوری اسلامی به عنوان حامی رژیم اسد به شدت درگیر باشد و روسیه نیز حواسش از سوریه پرت شود.
از سوی دیگر به دنبال شکست تلاش رجب طیب اردوغان برای تعامل ترکیه با دولت سوریه، مخالفان اسد طرح خود را برای ساقط کردن او به آنکارا ارائه دادند و تاکید کردند: «نیازی نیست شما کاری انجام دهید. فقط مداخله نکنید.»
اردوغان پیش از این به دنبال توافق سال ۲۰۲۰ با روسیه برای کاهش درگیریها در شمال غرب سوریه، تمایلی به همراهی با حمله بزرگ مخالفان اسد نداشت.
نماینده حزبالله تحولات سوریه را «خطرناک» توصیف کرد
حسن فضلالله، نماینده حزبالله لبنان گفت آنچه در سوریه اتفاق میافتد «تحولی بزرگ، خطرناک و جدید» است.
او افزود چگونگی و چرایی آنچه در سوریه رخ داده است، نیاز به ارزیابی دارد اما این ارزیابیها نباید از پشت تریبونها انجام بگیرد.
سوریه تحت حاکمیت اسد مدتها بهعنوان یک مسیر حیاتی برای انتقال تسلیحات جمهوری اسلامی به حزبالله عمل میکرد.
صدها تن از نیروهای حزبالله شنبه و یک روز پیش از سقوط دولت اسد، خاک سوریه را ترک کردند.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۴:۰۵ (گرینویچ)
بلاتکلیفی ۵۰۰ ایرانی در فرودگاه لاذقیه سوریه
خبرگزاری ایلنا گزارش داد که ۵۰۰ شهروند ایرانی در فرودگاه لاذقیه حضور دارند و منتظر پروازی برای بازگشت به ایران هستند.
این خبرگزاری نوشت که بخشی از این افراد «زائرانی» بودند که با کاروانهای غیرمجاز به سوریه سفر کردهاند.
حرمتالله رفیعی، رییس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی نیز گفت پیگیری بازگشت زائران ایرانی که در آرامگاههای «زینب» و «رقیه» حضور دارند، ادامه دارد.
او اظهار امیدواری کرد پروازهای ایرانی مجوز فرود در دمشق را دریافت کنند.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۳:۵۵ (گرینویچ)
حماس اظهار امیدواری کرد سوریه جدید نقش محوری خود را در حمایت از فلسطینیان ادامه دهد
حماس دوشنبه به مردم سوریه به دلیل تحقق آرمانهایشان و دستیابی به آزادی و عدالت پس از سرنگونی بشار اسد، تبریک گفت.
حماس اظهار امیدواری کرد وحدت ملی سوریه به این کشور اجازه دهد نقش تاریخی و محوری خود را در حمایت از مردم فلسطین ادامه دهد.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۳:۲۵ (گرینویچ)
فرماندهی مخالفان حاکم بر دمشق: دخالت در پوشش زنان ممنوع است
فرماندهی کل گروههای مخالف حاکم بر دمشق در دستورات جدید برای حفظ نظم عمومی در سوریه، دخالت در پوشش زنان یا تحمیل هرگونه درخواست مربوط به پوشش یا ظاهر زنان را به شدت ممنوع اعلام کرد.
در این دستورات آمده است: «ما تایید میکنیم که آزادی شخصی برای همه تضمین شده و احترام به حقوق افراد، اساس ساختن یک ملت متمدن است.»
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۳:۱۰ (گرینویچ)
مصر ورود ارتش اسرائیل به منطقه حائل با سوریه را «اشغال سرزمینهای سوری» خواند
وزارت خارجه مصر با اشاره به ورود تانکهای اسرائیلی به منطقه حائل با سوریه، اعلام کرد که این کشور «اشغال سرزمینهای سوریه» را محکوم میکند.
این وزارتخانه استقرار نیروهای نظامی اسرائیل در منطقه حائل را تلاش برای «تحمیل واقعیت جدید» در میدان نامید.
گیدون سعار، وزیر خارجه اسرائیل، دوشنبه اعلام کرد که حضور نیروهای اسرائیلی در خاک سوریه یک اقدام «محدود و موقت» است.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۳:۰۰ (گرینویچ)
امارات متحده عربی خواستار اولویتدهی به «خرد و درایت» در سوریه شد
امارات متحده عربی دوشنبه اعلام کرد که تحولات جاری در سوریه را از نزدیک دنبال میکند.
افرا الحاملی، مقام وزارت خارجه این کشور، در ایکس نوشت: «از همه طرفهای سوری میخواهیم که در این مرحله حساس از تاریخ سوریه، خرد و درایت را در اولویت قرار دهند.»
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۲:۲۰ (گرینویچ)
روسیه: در حال مذاکره برای تامین امنیت شهروندان خود در سوریه هستیم
سرگئی ناریشکین، رییس سرویس اطلاعات خارجی روسیه گفت مسکو در حال مذاکره برای تامین امنیت شهروندان خود در سوریه است.
ساعاتی پیش، کرملین اعلام کرد برای اظهارنظر درباره آینده پایگاههای نظامی روسیه در سوریه زود است.
بر اساس گفتههای سخنگوی کرملین، این مسئله قرار است در مذاکراتی با رهبران جدید دمشق بررسی شود.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۱:۴۰ (گرینویچ)
آلمان: تحریر شام را باید بر اساس رفتارش با اقلیتهای سوریه ارزیابی و قضاوت کرد
یک سخنگوی وزارت خارجه آلمان دوشنبه گفت تحریر شام بهعنوان یکی از شاخههای سابق القاعده، بر اساس نحوه برخوردش با اقلیتهای سوریه مورد قضاوت قرار خواهد گرفت.
به گفته این سخنگو، تحریر شام در ماهها و سالهای اخیر تلاش کرده است تا خود را از ریشههای جهادیاش دور و ساختارهای مدنی ایجاد کند.
او افزود: «اینکه آیا این تلاشها اکنون میتوانند جدی تلقی شوند یا خیر، از نحوه رفتار این گروه با غیرنظامیان و بهویژه اقلیتها، در مناطقی که اکنون تحت کنترل دارند، مشخص خواهد شد.»
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۱:۰۰ (گرینویچ)
مقام سازمان ملل: باید روندی قانونی برای محاکمه اسد به اتهام ارتکاب جنایت ایجاد شود
فولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، گفت دمشق باید برای کسانی مانند بشار اسد و دیگر مقامات ارشد سوریه که ممکن است مرتکب «جنایات وحشیانه» شده باشند، روند قانونی ایجاد کند.
او در جریان کنفرانسی مطبوعاتی در ژنو، خواستار پاسخگویی عاملان نقضهای جدی حقوق بشر در سوریه و حفظ شواهد شد.
تورک گفت آنچه که باید در سوریه اتفاق بیفتد، ایجاد یک سیستم حقوقی داخلی است که امکان محاکمههای عادلانه را فراهم کند.
به گفته این مقام سازمان ملل، در سوریه فرصت بزرگی برای گفتوگوهای فراگیر در مورد مراحل بعدی وجود دارد.
تورک اعلام کرد: «تمام اقدامات باید برای تضمین حفاظت از همه اقلیتها و اجتناب از اقدامات انتقامجویانه انجام شود.»
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۰:۴۵ (گرینویچ)
یک نماینده پس از جلسه غیرعلنی مجلس با عراقچی: در سقوط اسد تمهیدات موثر نشد
دوشنبه ۱۹ آذر جلسه غیرعلنی مجلس شورای اسلامی با حضور عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی برگزار شد.
محمد رشیدی، عضو هیات رییسه مجلس، پس از این جلسه گفت وزیران خارجه جمهوری اسلامی، روسیه، ترکیه و پنج کشور عربی در نشست قطر «مصوبات خوبی» برای سوریه داشتند اما: «سرعت تحولات به قدری بالا بود که جمعبندی جلسه موثر نشده و دولت سوریه سقوط کرد.»
احمد نادری، دیگر عضو هیات رییسه مجلس نیز درباره این جلسه گفت: «رویکرد ایران در آینده با سوریه بستگی به رفتار آنهایی دارد که در این کشور قدرت را در دست گرفتهاند و ما در آینده رفتار خودمان را بر اساس رفتارهای آنها تنظیم میکنیم.»
بریتانیا در حال بررسی لغو تحریم گروه تحریر شام سوریه است
پت مکفادن، وزیر روابط بیندولتی بریتانیا، اعلام کرد که این کشور «لغو تحریم گروه تحریر شام سوریه را بهعنوان گروهی تروریستی» بررسی میکند اما هنوز تصمیمی در این زمینه گرفته نشده است.
به گفته او، تصمیم بریتانیا در این زمینه بستگی زیادی به رفتار فعلی تحریر شام خواهد داشت.
مکفادن گفت که با توجه به تحولات میدانی پرشتاب سوریه، باید تصمیمی نسبتا سریع در این زمینه اتخاذ شود.
تحریر شام که پیشتر شاخهای از القاعده بود، در بریتانیا، آمریکا و برخی دیگر از کشورهای غربی به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته شده است.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۰:۰۵ (گرینویچ)
سخنگوی کرملین: اعطای پناهندگی به اسد، تصمیم شخصی پوتین بود
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین درباره اعطای پناهندگی به بشار اسد و خانوادهاش از سوی روسیه گفت این تصمیم شخصی ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری این کشور بود.
به گفته او، در حال حاضر هیچ برنامهای برای دیدار پوتین با اسد تنظیم نشده است.
پسکوف درباره زمان ورود اسد به روسیه اظهار بیاطلاعی کرد.
سخنگوی کرملین درباره حفظ حضور نظامی روسیه در سوریه نیز گفت: «هنوز زود است بگوییم آینده پایگاههای نظامی ما در سوریه چه خواهد شد.»
پسکوف افزود روسیه درباره این موضوع در حال بحث با کسانی است که در آینده قدرت را در سوریه به دست میگیرند.
به گفته سخنگوی کرملین، نیروهای نظامی روسیه مستقر در سوریه، تدابیر احتیاطی لازم را اتخاذ کردهاند.
او تاکید کرد به دلیل بیثباتی، دوره دشواری پیشِ روی سوریه بوده و لازم است که دمشق با تمام قدرتهای منطقهای وارد گفتوگو شود.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۰۹:۴۵ (گرینویچ)
جستوجو برای یافتن زندانیان در سلولهای مخفی زندان صیدنایا نزدیک دمشق
ویدیوها و گزارشهای منتشرشده، حاکی از جستوجو برای یافتن زندانیان در سلولهای مخفی زندان صیدنایا در نزدیکی دمشق است.
مخالفان حاکم بر دمشق، یک روز پس از تصرف این زندان و آزادی محبوسان آن، تصاویر بسیاری از زندانیان را در تلویزیونهای دوربینهای مداربسته زندان میبینند اما راهی برای ورود به سلول آنها پیدا نمیکنند.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۰۹:۲۵ (گرینویچ)
نماینده پارلمان روسیه: حمله به پایگاههای نظامی ما در سوریه، پاسخی قاطع خواهد گرفت
خبرگزاری اینترفاکس دوشنبه به نقل از یک نماینده پارلمان روسیه اعلام کرد مسکو در صورت حمله به پایگاههای روسیه در سوریه، پاسخی قاطع خواهد داد.
به گفته این نماینده، امنیت پایگاههای نظامی روسیه در سوریه به طور کامل تضمین شده است.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۰۹:۱۵ (گرینویچ)
یک مقام ایرانی به رویترز: جمهوری اسلامی آماده گفتوگوی مستقیم با رهبران جدید سوریه است
یک مقام ارشد ایرانی به رویترز گفت تهران کانالهای مستقیمی را برای تعامل با برخی از گروههای درون رهبری مخالفان حاکم بر دمشق ایجاد کرده است.
این مقام افزود که جمهوری اسلامی آماده گفتوگوی مستقیم با رهبری جدید سوریه برای جلوگیری از شکل گرفتن مسیر خصمانه بین دو کشور است.
او گفت «رهبران روحانی ایران»، با توجه به از دست دادن یک متحد مهم در دمشق و بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید در ماه ژانویه، آمادگی دارند تا با رهبران جدید سوریه وارد تعامل شوند.
این مقام ارشد افزود: «این تعامل برای تثبیت روابط و جلوگیری از تنشهای بیشتر در منطقه بسیار حیاتی است.»
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۰۹:۰۵ (گرینویچ)
دیدهبان حقوق بشر سوریه: ۱۱ غیرنظامی در حمله پهپادی ترکیه به شمال سوریه کشته شدند
دیدهبان حقوق بشر سوریه خبر داد ۱۱ غیرنظامی از یک خانواده از جمله شش کودک در حمله پهپاد ترکیه به خانهای در یک روستای شمال سوریه کشته شدند.
این روستا در محدوده تحت کنترل کُردها قرار دارد.
همزمان، منابع امنیتی ترکیه به رویترز گفتند گروههای مخالف حاکم بر دمشق، کنترل شهر منبج در شمال سوریه را در دست گرفتهاند.
درگیریها در این شهر کُردنشین از یکشنبه و پس از سقوط دولت اسد شدت گرفت.
نیروهای دموکراتیک سوریه (یپگ) عصر یکشنبه اعلام کردند همچنان در حال نبرد با گروههای مسلح مورد حمایت ترکیه در شهر منبج هستند.
یپگ گروهی متشکل از کُردهای تحت حمایت آمریکا و مخالف دولت اسد است که اعضا و حامیانش حضور چشمگیری در شمال شرق سوریه دارند.
طی هفته گذشته و با شدت گرفتن حملات گروههای مسلح مخالف دولت اسد، درگیریهایی میان یپگ و ارتش ملی سوریه، از گروههای مسلح مورد حمایت ترکیه، شکل گرفته بود.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۰۸:۵۵ (گرینویچ)
فایننشال تایمز: عراقچی به اسد گفت جمهوری اسلامی در موقعیت اعزام نیروی کمکی به سوریه نیست
فایننشال تایمز دوشنبه به نقل از یک منبع آگاه گزارش داد که عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، در دیدار هفته گذشته خود با بشار اسد، رییس دولت ساقط شده سوریه، گفته بود جمهوری اسلامی در موقعیتی نیست که برای حمایت از اسد، نیرو اعزام کند.
این منبع گفت: «ما انتظار نداشتیم که فروپاشی سوریه به این سرعت رخ دهد.»
همزمان با این گزارش، عراقچی گفت که با حضور در جلسه غیرعلنی مجلس درباره فعالیتهای دیپلماتیک صورت گرفته در حوزه تحولات سوریه توضیح داده است.
او با اشاره به «نشست روند آستانه» در دوحه گفت دولت سوریه اساسا هیچگاه در این نشست حضور نداشته و این جلسات بین جمهوری اسلامی، ترکیه و روسیه بوده است.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی گفت این که در آینده این روند به کار خود ادامه دهد یا خیر، بستگی به تحولات و تصمیم سه کشور دارد.
به گفته او، سایر کشورهای عربی نیز هیچگاه موضوع روند آستانه نبودهاند.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۰۸:۴۵ (گرینویچ)
وزیر خارجه اسرائیل: حضور نیروهای ما در خاک سوریه محدود و موقتی است
گیدون سعار، وزیر خارجه اسرائیل، دوشنبه اعلام کرد که حضور نیروهای اسرائیلی در خاک سوریه، «یک اقدام محدود و موقت» است.
او در یک نشست خبری در اورشلیم گفت این اقدام با هدف تضمین امنیت اسرائیل در شرایط سردرگمی پس از سقوط بشار اسد انجام شده است.
سعار افزود: «تنها موضوع مورد علاقه ما، امنیت اسرائیل است.»
وزیر خارجه اسرائیل تاکید کرد: «ما مصمم هستیم از تسلیح مجدد حزبالله از طریق سوریه جلوگیری کنیم.»
ساعتی پیش نیز یسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل به ارتش این کشور دستور داد فورا از بازسازی مسیر قاچاق تسلیحات از ایران به لبنان از طریق خاک سوریه، بهویژه در نقاط مرزی و گذرگاهها، جلوگیری و آن را خنثی کند.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۰۸:۳۵ (گرینویچ)
پرچم مخالفان حاکم بر دمشق در ساختمان سفارت سوریه در مسکو نصب شد
رسانهها گزارش دادند که سفارت سوریه در مسکو، پرچم مخالفان حاکم بر دمشق را بر سر ساختمان خود نصب کرده است.
پرچم مخالفان حاکم بر دمشق متشکل از سه رنگ سبز، سفید و سیاه، با سه ستاره قرمز است.
رویترز یکشنبه ویدیویی منتشر کرد که نشان میداد پرچم دولت اسد از فراز سفارت سوریه در مسکو پایین آمده است.
خبرگزاریهای روسی یکشنبه گزارش دادند که بشار اسد به همراه خانوادهاش به مسکو رفته است و همگی پناهندگی روسیه را گرفتهاند.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۰۸:۰۵ (گرینویچ)
نشست اضطراری شورای امنیت برای بررسی تحولات سوریه برگزار میشود
خبرگزاری فرانسه به نقل از چند منبع دیپلماتیک گزارش داد شورای امنیت سازمان ملل، شامگاه دوشنبه (به وقت ایران) در یک نشست اضطراری و پشت درهای بسته، درباره سوریه تشکیل جلسه خواهد داد.
این جلسه در پی خروج بشار اسد، رییس دولت سوریه، از این کشور برگزار میشود.
نشست شورای امنیت سازمان ملل به درخواست روسیه ترتیب داده شده است.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۰۷:۴۵ (گرینویچ)
دستور وزیر دفاع اسرائیل برای خنثی کردن مسیر قاچاق سلاح از ایران به لبنان از طریق خاک سوریه
یسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل به ارتش این کشور دستور داد فورا از بازسازی مسیر قاچاق تسلیحات از ایران به لبنان از طریق خاک سوریه، بهویژه در نقاط مرزی و گذرگاهها، جلوگیری و آن را خنثی کند.
او در بیانیهای از ارتش اسرائیل خواست به نابود کردن «سلاحهای استراتژیک» در سوریه ادامه دهد.
اسرائیل نگران است این سلاحها شامل موشکهای زمین به هوا، سامانههای پدافند هوایی، موشکهای زمین به زمین، موشکهای کروز، راکتهای دوربرد و موشکهای ساحل به دریا، به دست «نیروهای دشمن» بیفتند.
کاتز به ارتش اسرائیل دستور داد کنترل کامل منطقه حائل با سوریه را به دست بگیرد.
با سقوط دولت بشار اسد در یکشنبه ۱۸ آذر، ارتش اسرائیل استقرار نیروهایش را در این منطقه حائل آغاز کرد.
وزیر دفاع اسرائیل از ارتش این کشور خواست در جنوب سوریه و فراتر از منطقه حائل، یک «منطقه امنیتی عاری از سلاحهای سنگین استراتژیک و زیرساختهای تروریستی» ایجاد کند.
کاتز همچنین ارتش را موظف کرد که با دروزیها و دیگر ساکنان جنوب سوریه ارتباط برقرار کند.
۱۹ آذر ۱۴۰۳، ۰۷:۳۰ (گرینویچ)
مروری بر تحولات اخیر سوریه و سقوط دولت اسد
یکشنبه ۱۸ آذر و ۱۱ روز پس از آغاز حملات گروههای مسلح مخالف، سرانجام دولت بشار اسد سقوط کرد.
صبح یکشنبه مخالفان از تسلط بر دمشق، پایتخت سوریه خبر دادند و کنترل رادیو و تلویزیون ملی این کشور را به دست گرفتند.
با اعلام این پیروزی، تصاویر متعددی از شادی خیابانی مردم سوریه و واژگونی مجسمههای خاندان اسد در شهرهای مختلف این کشور منتشر شد.
مخالفان حاکم بر دمشق، عملیاتهای خود را علیه دولت اسد از هفتم آذر آغاز کردند.
با پیشروی نیروهای مخالفان، حدود دو هزار سرباز ارتش سوریه شنبه ۱۷ آذر به عراق گریختند.
بشار اسد از شامگاه شنبه دیگر دیده نشد و پس از سقوط دولتش، گمانهزنیهای متعددی درباره مخفیگاه یا محل فرارش منتشر شد.
در نهایت شامگاه یکشنبه خبرگزاری اینترفاکس روسیه به نقل از یک منبع در کاخ کرملین گزارش داد بشار اسد و خانوادهاش وارد مسکو شدهاند و روسیه به آنها به دلایل «بشردوستانه»، پناهندگی داده است.
سقوط دولت اسد با واکنشهای متعددی در جهان مواجه شد.
هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه خواستار جلوگیری از حضور گروه پکک در قدرت شد و گفت سوریه جدید نباید تهدیدی برای همسایگانش باشد.
جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا گفت این کشور با گروههای سوری برای انتقال قدرت در سوریه همکاری خواهد کرد.
یک مقام پنتاگون هم گفت آمریکا برای جلوگیری از بازگشت داعش، همچنان در شرق سوریه میماند.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و رهبران عمده کشورهای غربی با شادمانی از سقوط اسد، از این اتفاق به عنوان «پایان یک دیکتاتور» یاد کردند.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی عصر یکشنبه در نخستین واکنش به سقوط دولت اسد، بیانیهای صادر و اظهار امیدواری کرد روابط ایران و سوریه تداوم داشته باشد.
مسعود پزشکیان، رییس دولت چهاردهم نیز ساعاتی بعد در جلسه هیات دولت گفت این مردم سوریه هستند که باید در مورد آینده این کشور و نظام سیاسی و حکومتی آن تصمیم بگیرند.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، ناتوانی ارتش سوریه و سرعت تحولات در این کشور را غافلگیرکننده خواند و در عینحال گفت از سوی مخالفان، در خصوص «حرمهای مقدس» در سوریه و اماکن دیپلماتیک، تضمینهایی به تهران داده شده است.
ساعاتی پیش از این اظهارنظرها، گروهی از شهروندان سوری وارد سفارت جمهوری اسلامی شدند و اقدام به شکستن شیشههای ساختمان سفارت و تخریب تجهیزات و وسایل داخل آن کردند.
بنیامین نتانیاهو، سقوط اسد را نتیجه مستقیم حملات اسرائیل به جمهوری اسلامی و حزبالله دانست.
روز یکشنبه، نیروهای زمینی اسرائیل برای نخستین بار طی ۵۰ سال اخیر، با عبور از منطقه غیرنظامی در مرز، وارد خاک سوریه شده و در مواضعی که ارتش سوریه تخلیه کرده، مستقر شدند.
ارتش اسرائیل اعلام کرد پس از سقوط دولت اسد، نیروهای نظامی را به منظور دفاع، در منطقه حائل بین اسرائیل و سوریه و چندین نقطه مهم دیگر در بلندیهای جولان مستقر کرده است.
اسرائیل همزمان در حملات هوایی به سوریه، مرکز توسعه موشکهای جمهوری اسلامی را هدف قرار داد.
دیدهبان حقوق بشر سوریه خبر داد هواپیماهای جنگنده اسرائیل در شش حمله، انبارهای سلاح در معدن نمک و مراکز سابق نیروهای حکومت سوریه و ایران را در حومه دیرالزور هدف قرار دادند.
دو منبع امنیتی لبنانی به خبرگزاری رویترز گفتند حزبالله شنبه و همزمان با پیشروی مخالفان به سوی دمشق، تمامی نیروهای خود را از سوریه خارج کرد.
عصر یکشنبه، احمد حسين الشرع، معروف به ابومحمد الجولانی، رهبر هیات تحریر شام در مسجد اموی دمشق سخنرانی کرد و گفت: «بشار اسد سوریه را به جولانگاهی برای طمعهای ایران تبدیل کرد، در آن تفرقه مذهبی را گسترش و فساد را رواج داد.»
مشروح رویدادها و تحولات سوریه طی شنبه و یکشنبه، ۱۷ و ۱۸ آذر را در اینجا بخوانید.