رای اعتماد به کابینه پزشکیان پس از اصرار او بر هماهنگ شدن لیست وزرا با خامنه‌ای

رای اعتماد به کابینه پزشکیان پس از اصرار او بر هماهنگ شدن لیست وزرا با خامنه‌ای
خلاصه

نهمین جلسه بررسی صلاحیت و برنامه‌های وزیران پیشنهادی کابینه مسعود پزشکیان صبح روز چهارشنبه ۳۱ مرداد در صحن علنی مجلس شورای اسلامی آغاز شد

پایان پوشش زنده آخرین روز بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دولت پزشکیان

این پوشش زنده به پایان رسید و دیگر به‌روز نمی‌شود.

بدعت بی‌سابقه پزشکیان در هماهنگی تمام اعضای کابینه‌اش با خامنه‌ای

هر ۱۹ وزیر پیشنهادی پزشکیان در شرایطی رای آوردند که تاکید رییس دولت بر هماهنگی با علی خامنه‌ای از زمان آغاز بحث بر سر کابینه پیشنهادی در دولت‌های گذشته، بی‌سابقه بود.

حتی ابراهیم رئیسی هم در نطق معرفی کابینه دولت سیزدهم که مرداد ۱۴۰۰ ایراد کرد، تا این حد روی تایید گرفتن از خامنه‌ای تاکید نکرد.

مالک شریعتی، نماینده اصول‌گرای مجلس در واکنش به این تاکیدات، در ایکس نوشت هزینه کردن از خامنه‌ای برای رای گرفتن از مجلس «خطای بزرگی بود».

او در ادامه گفت: «چون اگر رای نیاورند مجلس را مقابل گزینه رهبری قرار می‌دهد. اگر رای بیاورند هم مسئول عملکردشان در آینده نخواهند بود. اما به هر حال این سخنان پزشکیان، تعداد وزرای در معرض خطر را کاهش جدی خواهد داد.»

بر اساس سنتی نانوشته، برخی از وزرای دولت مثل اطلاعات، امور خارجه، دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و فرهنگ و ارشاد اسلامی، اصطلاحا «سهمیه بیت» خوانده می‌شوند و معرفی وزیر برای آن‌ها نیازمند هماهنگی با خامنه‌ای است اما هماهنگی کل کابینه با رهبر جمهوری اسلامی، بدعت و اقدام بی‌سابقه پزشکیان بود.

مشروح گزارشی در این باره را در اینجا بخوانید.

هر وزیر چه تعداد از آرای نمایندگان را کسب کرد؟

در رای اعتماد مجلس به وزیران پیشنهادی دولت مسعود پزشکیان، بیشترین آرای کسب شده مربوط به عزیز نصیرزاده، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح با ۲۸۱ رای (از ۲۸۸ رای) بود.

پس از آن، عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با ۲۷۲ رای، علیرضا کاظمی، وزیر آموزش و پرورش با ۲۶۸ رای، امین حسین رحیمی، وزیر دادگستری با ۲۶۸ رای، ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با ۲۶۴ رای و اسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات با ۲۶۱ رای موافق، قرار گرفتند.

اسکندر مومنی برای وزارت کشور ۲۵۹ رای، عباس علی‌آبادی برای وزارت نیرو ۲۵۵ رای، غلامرضا نوری قزلچه، برای وزارت جهاد کشاورزی ۲۵۳ رای و احمد دنیامالی برای تصدی وزارت ورزش و جوانان ۲۵۳ رای موافق کسب کردند.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه با ۲۴۷ رای، فرزانه صادق مالواجرد، وزیر راه و شهرسازی با ۲۳۱ رای، محمد اتابک، وزیر صنعت، معدن و تجارت با ۲۳۱ رای، محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت با ۲۲۲ رای و حسین سیمایی صراف‌، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با ۲۲۱ رای در رتبه‌های بعدی قرار گرفتند.

چهار وزیری که نمایندگان اصول‌گرا با آنان مخالف بودند کم‌ترین آرا (زیر ۲۰۰ رای اعتماد) را کسب کردند.

عبدالناصر همتی، برای تصدی وزارت امور اقتصادی و دارایی ۱۹۲ رای موافق، احمد میدری برای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ۱۹۱ رای موافق، رضا صالحی‌امیری برای وزارت میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری ۱۶۸ رای موافق و در نهایت محمدرضا ظفرقندی، برای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ۱۶۳ رای موافق به دست آوردند.

از ۲۹۰ نماینده، ۲۸۸ نفر در مجلس برای رای‌گیری حضور داشتند.

تمام وزرای پیشنهادی رای اعتماد گرفتند

نمایندگان مجلس دوازدهم شورای اسلامی به تمامی وزرای پیشنهادی دولت مسعود پزشکیان رای اعتماد دادند.

پیش از اعلام رسمی نتایج رای‌گیری، حمیدرضا گودرزی، نماینده الیگودرز در مجلس به خبرگزاری مهر گفت هر ۱۹ وزیر پیشنهادی دولت چهاردهم توانستند از مجلس رای اعتماد بگیرند‌.

رای‌گیری از نمایندگان مجلس در مورد صلاحیت وزیران پیشنهادی دولت

روند رای‌گیری برای اخذ رای اعتماد نمایندگان مجلس شورای اسلامی به وزرای پیشنهادی، پس از پایان سخنرانی مسعود پزشکیان، رییس دولت چهاردهم و دفاع او از فهرست افراد معرفی شده به عنوان وزرای کابینه آغاز شد.

در صحن مجلس عنوان شد که از ۲۹۰ نماینده، ۲۸۵ نفر برای رای‌گیری در مجلس حضور دارند. با این‌حال در خبرهای تکمیلی، تعداد آرای ماخوذه ۲۸۸ رای اعلام شد.

هر وزیر پیشنهادی به ۱۴۵ رای نیاز دارد.

پزشکیان: فهرست وزرای پیشنهادی را به خامنه‌ای دادم و او تاییدشان کرد

مسعود پزشکیان، رییس دولت چهاردهم، با آغاز جلسه نوبت عصر مجلس در روز چهارشنبه ۳۱ مرداد، سخنرانی پایانی خود را در دفاع از کابینه پیشنهادی‌اش انجام داد.

او در ابتدای صحبت‌هایش گفت شماری از وزرای پیشنهادی مانند عباس عراقچی، عزیز نصیرزاده، علیرضا کاظمی، اسماعیل خطیب و حسین سیمایی صراف را بدون هماهنگی «بالا» انتخاب نکرده است.

پزشکیان گفت: «امکان ندارد کسی را آورده باشم که حتی تصور ذهنی جزیی وجود داشته باشد که بخواهم از طریق او با مجلس تقابل کنم.»

رییس‌جمهوری در ادامه تاکید کرد: «در ذهن من ایده‌آل‌هایی بود اما وقتی دیدم توافق و تفاهمی نیست از آن‌ها پایین آمدم. چون تفاهم برایم مهم‌تر است. کوتاه آمدم و باز هم برای وحدت کوتاه خواهم آمد.»

پزشکیان گفت: «با سازمان‌های امنیتی، سپاه پاسداران و سازمان اطلاعات همه با هم توافق کردیم و این لیست کابینه را ارائه دادیم.»

او درباره محمدرضا ظفرقندی، وزیر پیشنهادی بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، احمد میدری، وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی و رضا صالحی‌امیری، وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی که بیشترین مخالفت‌ها با آن‌ها در مجلس و از سوی جریان سیاسی اصول‌گرا وجود داشت، گفت: «به من اعتماد کنید. اگر (این افراد) جهت‌گیری مقابل ولایت داشتند با آن‌ها کنار نمی‌آمدم.»

پزشکیان تاکید کرد که این چهره‌ها و دیگر وزرای پیشنهادی او «در مقابل ولایت نیستند» و افزود: «چرا می‌خواهیم به زور کسی را که با ماست از کشتی پیاده کنیم؟»

رییس دولت چهاردهم بدون اشاره به موضوعی خاص، به موضع‌گیری‌های پیشین ظفرقندی پرداخت و گفت: «راست یا چپ، ظفرقندی را تایید کردند. او حرف دارد. من هم دارم. می‌دانید من را برای کاندیداتوری نمایندگی مجلس رد (صلاحیت) کردند؟ با اینکه با تمام وجود به نظام اعتقاد دارم.»

پزشکیان در واکنش به تذکر اطرافیانش درباره اینکه از برخی وزرای کابینه‌ خود نام نبرده است، گفت: «همین نوشته‌ها را می‌دهند دستم نمی‌توانم بخوانم چون آنچه در دلم هست و به آن معتقدم را می‌خواهم بگویم.»

او از نمایندگان خواست «وفاق و وحدت را در تیمش بر هم نزنند» و گفت: «نمی‌گویم این افراد عیبی ندارند یا ایده‌آل هستیم اما (درباره این‌ها) تفاهم کردیم.»

پزشکیان درباره عباس صالحی، وزیر پیشنهادی برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت که خود علی خامنه‌ای مستقیم به او دستور داده است که بیاید، اگر نه صالحی در برابر این پیشنهاد مقاومت کرده بود.

او گفت: «[صالحی را] دعوتش کردم، مدام می‌گفت نه. [به خامنه‌ای] گفتم صالحی نمی‌آید، ایشان تلفن را برداشت، گفت به او بگویید بیاید.»

رییس دولت چهاردهم افزود: «همه لیست را به خامنه‌ای دادم. همه با هماهنگی و تفاهم آمدند. کسانی را که ذره‌ای شک درباره‌شان بود، در لیست نیاوردم.»

پزشکیان در ادامه اضافه کرد که فرزانه صادق مالواجرد، وزیر پیشنهادی برای وزارت راه و شهرسازی را هم خود خامنه‌ای «گفت باشد».

او تاکید کرد عباس عراقچی، وزیر پیشنهادی امور خارجه اولین کسی از فهرست وزرا بود که خامنه‌ای قبولش کرد و «گفت خوب است».

پزشکیان در جواب خنده، تشویق و واکنش نمایندگان گفت: «من را وادار نکنید وارد جزییات شوم. رای بدهید برویم دولت را تشکیل بدهیم.»

قالیباف: شیوه رای‌گیری برای تعیین صلاحیت وزرا با کارت خواهد بود

محمدباقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی گفت طبق آیین‌نامه، رییس‌جمهوری می‌تواند با استفاده از وقت وزیران در پایان و به صورت یک‌جا از آن‌ها دفاع کند و پس از آن رای‌گیری انجام می‌شود.

به گفته او، شمارش و اعلام نتیجه آرا پس از رای‌گیری برای همه وزرا خواهد بود.

قالیباف گفت «شیوه رای‌گیری با کارت خواهد بود» اما توضیح بیشتری درباره این فرایند نداد.

سخنان قالیباف در پاسخ به تذکر عباس گودرزی، نماینده بروجرد بود که خواستار «رای‌گیری تفکیک شده و به صورت جداگانه برای هر وزیر» شد.

پایان جلسه صبحگاهی مجلس برای بررسی صلاحیت کابینه پیشنهادی دولت پزشکیان

جلسه صبحگاهی مجلس در روز چهارشنبه، ساعت ۱۲ ظهر به وقت ایران پایان یافت.

جلسه عصر امروز نیم ساعت زودتر از جلسات عصرگاهی روزهای پیشین و در ساعت ۱۳:۳۰ آغاز خواهد شد.

احمد دنیامالی، وزیر پیشنهادی ورزش و جوانان، آخرین نفر از فهرست ۱۹ نفره وزرای کابینه دولت چهاردهم بود که در نوبت صبح مجلس نطق خود را ارائه کرد.

قرار است در نوبت عصر، مسعود پزشکیان به دفاع از کابینه پیشنهادی خود بپردازد و سپس رای‌گیری نمایندگان آغاز شود.

روح‌الله رحیم‌پور، تحلیل‌گر سیاسی، درباره روند جلسات بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی دولت چهاردهم به ایران‌اینترنشنال گفت: «در جریان رسیدگی به صلاحیت وزرای پیشنهادی در مجلس، صف‌آرایی جریان‌های سیاسی تندرو در برابر همدیگر بسیار روشن است، به این شکل که جریان‌های تندروی اصول‌گرا روی چند گزینه تمرکز کرده‌اند و حمله‌های دامنه‌داری را علیه برخی از وزرای پیشنهادی اجرا کردند.»

به تاکید کرد که روزنامه کیهان نیز حملات طراحی شده را علیه برخی وزرای پیشنهادی انجام داد.

رحیم‌پور در ادامه گفت: «نمایندگان به طرز عجیبی در حال دروغ‌گویی بودند و اتهامات عجیبی را علیه برخی وزرا مطرح کردند. البته این موضوع ضعف‌های ساختاری در نظام جمهوری اسلامی را بیشتر آشکار می‌کند.»

هشدار وزیر پیشنهادی ورزش درباره کاهش میزان فرزندآوری و افزایش طلاق

احمد دنیامالی، وزیر پیشنهادی ورزش و جوانان، «بالا رفتن سن ازدواج، کاهش میزان فرزندآوری زوج‌های جوان و افزایش نگران‌کننده طلاق نسبت به ازدواج» را از چالش‌ها و مسائل جدی حوزه خود دانست.

دنیامالی، «تقویت سیاست‌های تشویقی در جهت ازدواج جوانان و فرزندآوری» را از اولویت‌های برنامه خود اعلام کرد.

او گفت باید تغییر نسل‌ها و این نکته را پذیرفت که نمی‌توان با «روش‌های سنتی» در حوزه خانواده به دستاورد جدید رسید.

به گفته این وزیر پیشنهادی دولت مسعود پزشکیان، «مصوبه و سند» نمی‌تواند مشکل نوجوانان و جوانان را حل کند.

دنیامالی تاکید کرد: «باید برای نهادینه کردن هویت دینی و انقلابی جوانان تلاش کنیم.»

وزیر پیشنهادی ورزش و جوانان همچنین گفت زنان ورزشکار با داشتن «حجاب اسلامی» در مسابقات جهانی، «نقشه پلید دشمن برای عفت‌زدایی از جامعه را خنثی کردند».

او تاکید کرد که همه باید در زمینه «تبدیل محیط ورزش به فضایی معنوی» تلاش کنند.

انتقاد یک نماینده از حضور تعداد زیاد ورزشکاران ایرانی مهاجر و پناهنده در المپیک

حمیدرضا عزیزی، نماینده فارسان، کیار و کوهرنگ در استان چهارمحال و بختیاری و مخالف وزیر پیشنهادی ورزش و جوانان به انتقاد از تعداد بالای ورزشکاران ایرانی پناهنده و مهاجر به دیگر کشورها در تیم‌های ورزشی حاضر در المپیک ۲۰۲۴ پاریس پرداخت.

او گفت باید بررسی شود که چرا برخی ورزشکاران ایرانی در المپیک زیر پرچم کشورهای دیگر یا در تیم پناهندگان به میدان می‌روند.

او ایرانیان مهاجر یا پناهنده در سه المپیک ۲۰۱۶، ۲۰۲۰ و ۲۰۲۴ را به ترتیب ۶۳، ۶۵ و ۴۰ نفر اعلام کرد.