• العربية
  • English
BrandBrand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

دو مقام آگاه به آسوشیتدپرس: فرودگاه ریاض بار دیگر هدف حمله قرار گرفت

۱۸ مهر ۱۴۰۵، ۱۵:۱۷ (‎+۱ گرینویچ)

خبرگزاری آسوشیتدپرس شنبه ۱۸ مهر به نقل از دو مقام منطقه‌ای گزارش داد فرودگاه بین‌المللی ملک خالد در ریاض، پایتخت عربستان سعودی، بار دیگر هدف حمله قرار گرفته است. به گفته این مقام‌ها، فرودگاه تخلیه شده و پروازها متوقف شدند.

این دو مقام که به دلیل نداشتن مجوز گفت‌وگو با رسانه‌ها نخواستند نامشان فاش شود، اطلاعات مربوط به تخلیه فرودگاه و توقف پروازها را جداگانه در اختیار آسوشیتدپرس قرار دادند.

احمد سید، یکی از ساکنان ریاض، به آسوشیتدپرس گفت دست‌کم دو انفجار شدید شنیده که پایتخت عربستان سعودی را لرزانده است.

مدیریت فرودگاه نیز در اطلاعیه‌ای از مسافران خواست پیش از حرکت به سمت فرودگاه، وضعیت پرواز خود را از شرکت‌های هواپیمایی پیگیری کنند.

این حمله دو روز پس از کشته شدن سه شهروند عربستان سعودی، از جمله یک خلبان، در حمله دیگری از سوی حوثی‌های تحت حمایت جمهوری اسلامی به همین فرودگاه رخ داد.

فرودگاه ریاض طی یک هفته گذشته چندین بار هدف حمله قرار گرفته است. حوثی‌های یمن مسيولیت حملات پیشین، از جمله حمله چهارشنبه ۱۵ مهر را که به کشته شدن یک شهروند سودانی و زخمی شدن هشت نفر دیگر انجامید، بر عهده گرفتند، اما درباره حمله شنبه هنوز اعلام موضع نکردند.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

پربازدیدترین‌ها

آمریکا اعدام عامل تیراندازی «فورت هود» را به‌صورت زنده پخش می‌کند
۱

آمریکا اعدام عامل تیراندازی «فورت هود» را به‌صورت زنده پخش می‌کند

۲

اوپن‌ای‌آی عملیات نفوذ با هفت هویت جعلی روزنامه‌نگاری از ایران را افشا کرد

۳

ترامپ از پایان زودهنگام جنگ ایران گفت؛ واشینگتن در پی محاصره زمینی است

۴

۲۴ سازمان حقوق بشری خواستار حذف اپلیکیشن همسریابی «آدم و حوا» از سوی گوگل و متا شدند

۵

برداشت از ذخایر مشترک؛ آرامکو توسعه میدان نفتی مشترک با ایران را به یک شرکت آمریکایی سپرد

انتخاب سردبیر

  • افشای جزییات شبکه مالی بابک زنجانی در صرافی رمزارز بایننس و ارتباط آن با سپاه پاسداران

    افشای جزییات شبکه مالی بابک زنجانی در صرافی رمزارز بایننس و ارتباط آن با سپاه پاسداران

  • حقوق بشر؛ دستاویز جمهوری اسلامی برای توجیه سرکوبگری خود و محکومیت منتقد غربی
    تحلیل

    حقوق بشر؛ دستاویز جمهوری اسلامی برای توجیه سرکوبگری خود و محکومیت منتقد غربی

  • گسترش آموزش نظامی از خیابان تا مدرسه با هدف پرورش نسل جدید نیروهای وفادار به حکومت
    روایت شما

    گسترش آموزش نظامی از خیابان تا مدرسه با هدف پرورش نسل جدید نیروهای وفادار به حکومت

  • روان جامعه ایران در یک سال گذشته؛ وقتی بحران به زندگی تبدیل می‌شود
    تحلیل

    روان جامعه ایران در یک سال گذشته؛ وقتی بحران به زندگی تبدیل می‌شود

  • در ستایش بازماندگان دی؛ روایت‌هایی از سوگ، زندگی و امید

    در ستایش بازماندگان دی؛ روایت‌هایی از سوگ، زندگی و امید

•
•
•

مطالب بیشتر

ترامپ پس از نگرفتن جایزه صلح نوبل: باید هشت جایزه می‌گرفتم،‌نه فقط یکی

۱۸ مهر ۱۴۰۵، ۱۵:۱۲ (‎+۱ گرینویچ)
100%

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، پس از ناکامی دوباره در دریافت جایزه صلح نوبل، به‌شدت از کمیته نوبل انتقاد کرد و گفت به‌دلیل پایان دادن به هشت جنگ، شایسته دریافت هشت جایزه صلح نوبل بوده است. او همچنین این تصمیم را «شرم‌آور» خواند و آن را لکه‌ای پاک‌نشدنی بر اعتبار نروژ دانست.

ترامپ اندکی پیش از نیمه‌شب جمعه ۱۷ مهر، ساعاتی پس از اعلام برنده جایزه صلح نوبل ۲۰۲۶، در یک گردهمایی در شهر سیراکیوز ایالت نیویورک و سپس در پیامی نسبتا طولانی در شبکه اجتماعی خود تروث‌سوشیال، به‌تندی به انتخاب ناوی پیلای، حقوقدان اهل آفریقای جنوبی، اعتراض کرد.

ترامپ در واکنش به انتخاب پیلای گفت: «من هیچ‌چیز درباره این زن نمی‌دانم و هیچ‌کس دیگری هم نمی‌داند. تا جایی که اطلاع دارم، هیچ‌کس نام او را نشنیده است، جز اینکه کاملا آشکار است از اسرائیل متنفر است.»

او افزود: «نمی‌دانم این زن چه کاری انجام داده است.»

ناوی پیلای، ۸۵ ساله، قاضی پیشین دیوان کیفری بین‌المللی، کمیسر عالی سابق حقوق بشر سازمان ملل متحد و رییس پیشین کمیسیون مستقل بین‌المللی تحقیق این سازمان درباره سرزمین‌های اشغالی فلسطین است.

این کمیسیون در گزارشی به این نتیجه رسیده بود که اسرائیل در نوار غزه مرتکب نسل‌کشی شده است.

  • ناوانتم پیلای، حقوق‌دان اهل آفریقای جنوبی، برنده جایزه نوبل صلح شد

    ناوانتم پیلای، حقوق‌دان اهل آفریقای جنوبی، برنده جایزه نوبل صلح شد

کمیته نوبل اعلام کرد جایزه صلح امسال به‌دلیل «تلاش‌های پیلای برای پیشبرد صلح و حقوق بین‌الملل» به او اعطا شده است.

پیلای نیز پس از اعلام دریافت جایزه تاکید کرد که رهبران جهان «تعهد قانونی دارند از حقوق بشر محافظت کنند و از جنگ بپرهیزند».

ترامپ: در آستانه حل‌وفصل دو جنگ دیگر، از جمله ایران، هستم

ترامپ در پیام خود گفت که تاکنون به هشت جنگ پایان داده و رهبران کشورهای درگیر، برای تایید نقش او نامه‌هایی به کمیته نوبل نروژ ارسال کرده‌اند.

او نوشت: «من به هشت جنگ پایان داده‌ام و اکنون هم در آستانه حل‌وفصل یا پیروزی در دو مورد دیگر هستم؛ ایران و جنگ روسیه و اوکراین.»

رییس‌جمهوری آمریکا با اشاره به درگیری میان هند و پاکستان گفت که حتی پایان دادن به یکی از این جنگ‌ها برای دریافت جایزه صلح نوبل کافی بوده است.

او افزود: «در واقع، من باید هشت جایزه صلح نوبل می‌گرفتم، نه فقط یکی.»

ترامپ همچنین گفت که از وقوع جنگ میان کره شمالی و کره جنوبی، ژاپن و کره شمالی و چین و تایوان جلوگیری کرده است.

او در بخش دیگری از پیام خود، سازمان ملل متحد را نیز هدف انتقاد قرار داد و نوشت: «در تمام جنگ‌هایی که به آنها پایان داده‌ام، هرگز با سازمان ملل متحد صحبت نکردم؛ آنها هیچ کمکی نکردند.»

  • آمریکا دیوان کیفری بین‌المللی را تحریم کرد، کمیسیون اروپا بر حمایت خود از دیوان پای فشرد

    آمریکا دیوان کیفری بین‌المللی را تحریم کرد، کمیسیون اروپا بر حمایت خود از دیوان پای فشرد

ترامپ تاکید کرد: «ایالات متحده آمریکا، با نمایندگی من به‌عنوان رییس‌جمهوری، باید جایزه صلح نوبل را دریافت می‌کرد، اما چنین نشد.»

حمله ترامپ به نروژ و کمیته نوبل

ترامپ در ادامه، تصمیم کمیته نوبل را «شرم‌آور و خجالت‌آور» توصیف کرد و گفت: «این تصمیم لکه‌ای پاک‌نشدنی بر اعتبار کشور نروژ و کسانی است که چنین تصمیمی گرفته‌اند.»

او افزود: «جایزه صلح نوبل برای همیشه به دست مشتی ایدئولوگ افراطی که ضد دموکراسی و دشمنان تمدن هستند، بی‌اعتبار شده است.»

رییس‌جمهوری آمریکا در پایان هشدار داد: «ما این موضوع را فراموش نخواهیم کرد، نروژ.»

اگرچه کمیته نوبل صلح در نروژ مستقر است، دولت این کشور مسئول انتخاب برنده جایزه نیست.

ترامپ پیش‌تر نیز بارها از دریافت نکردن جایزه صلح نوبل ابراز نارضایتی کرده و نروژ را به‌دلیل تصمیم‌های کمیته نوبل هدف انتقاد قرار داده بود.

انتخاب ناوی پیلای در حالی صورت گرفت که دولت ترامپ همان روز تحریم‌های تازه‌ای علیه دیوان کیفری بین‌المللی اعلام کرد؛ نهادی که پیلای از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۸ در شعبه تجدیدنظر آن قاضی بوده است.

واشینگتن پیش‌تر نیز به‌دلیل صدور حکم بازداشت برای مقام‌های اسرائیلی، از جمله بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، این دیوان را هدف انتقاد و تحریم قرار داده بود.

معاریو: آمریکا از اسرائیل خواسته بود قبل از انتخابات به‌تنهایی به جمهوری اسلامی حمله کند

۱۸ مهر ۱۴۰۵، ۱۴:۳۹ (‎+۱ گرینویچ)
100%

روزنامه اسرائیلی معاریو شنبه ۱۸ مهر گزارش داد که دولت آمریکا در جریان مذاکرات دو هفته گذشته با اسرائیل درباره ایران، از تل‌آویو خواسته بود به‌تنهایی حمله تازه‌ای علیه جمهوری اسلامی انجام دهد؛ اما مخالفت ایال زمیر، رییس ستاد کل ارتش اسرائیل، باعث شده این طرح فعلا کنار گذاشته شود.

به نوشته بن کاسپیت، نویسنده این گزارش، واشینگتن خواهان حمله مستقل اسرائیل و نه یک عملیات نظامی مشترک بوده است.

براساس این گزارش ایال زمیر، رییس ستاد کل ارتش اسرائیل، به مقام‌های آمریکایی هشدار داده است که چنین حمله‌ای به احتمال زیاد باعث به تعویق افتادن انتخابات اسرائیل خواهد شد.

در این گزارش با اشاره به گزارش اخیر اکسیوس گفته شده است که آمریکایی‌ها در حال حاضر از این درخواست عقب‌نشینی کرده‌اند.

اکسیوس پنج‌شنبه ۱۶ مهر به‌نقل از مقام‌های آمریکایی گزارش داد پنتاگون دستور داده آماده‌سازی‌ها برای ازسرگیری عملیات رزمی گسترده در ایران تکمیل شود. ترامپ هنوز تصمیم نهایی را نگرفته، اما منابع آمریکایی و اسرائیلی احتمال حمله پیش از انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا را مطرح کرده‌اند.

  • اکسیوس: به ارتش آمریکا دستور داده شد برای حمله احتمالی به ایران آماده شود

    اکسیوس: به ارتش آمریکا دستور داده شد برای حمله احتمالی به ایران آماده شود

بر اساس این گزارش، پنتاگون چند روز پیش این دستور را به فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا صادر کرده، اما تاریخ مشخصی برای آغاز حملات تعیین نکرده است. منابع اکسیوس می‌گویند عملیات ممکن است حتی پیش از انتخابات اسرائیل آغاز شود؛ انتخاباتی که یک هفته زودتر از انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا برگزار می‌شود.

به‌گفته این منابع، در صورت ازسرگیری عملیات، انتظار می‌رود اهداف مرتبط با انرژی، زیرساخت‌ها و تاسیسات هسته‌ای ایران به‌شدت بمباران شوند. این عملیات به احتمال زیاد با هماهنگی آمریکا و اسرائیل و با مشارکت ارتش اسرائیل انجام خواهد شد.

یک مقام پنتاگون در پاسخ به اکسیوس گفت وظیفه وزارت جنگ «تدوین گزینه‌های نظامی و ارائه آنها به رییس‌جمهوری» است. یک مقام کاخ سفید نیز تاکید کرد که همه گزینه‌ها در هر زمانی در اختیار ترامپ قرار دارند.

این گزاش یک روز پس از گفت‌وگوی تلفنی دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو منتشر شد. این دومین تماس رهبران آمریکا و اسرائیل در چند روز گذشته بود. این دو در هفته‌های گذشته به‌ندرت با یکدیگر صحبت کرده بودند.

گزارش اکسیوس پس از آن منتشر شد که مجله آتلانتیک نیز چهارشنبه ۱۵ مهر ماه از بررسی احتمال حمله به جمهوری اسلامی پیش از انتخابات میان‌دوره‌ای از سوی ترامپ خبر داده بود.

  • ترامپ از پایان زودهنگام جنگ ایران گفت؛ واشینگتن در پی محاصره زمینی است

    ترامپ از پایان زودهنگام جنگ ایران گفت؛ واشینگتن در پی محاصره زمینی است

محاسبات انتخاباتی آمریکا و اسرائیل

به‌نوشته معاریو، درخواست آمریکا برای حمله اسرائیل به جمهوری اسلامی در پی اطلاعات تازه‌ای درباره بازسازی سریع توانایی جمهوری اسلامی در تولید پهپاد و موشک‌های بالستیک مطرح شده است.

با این حال، براساس گزارش معاریو، دولت ترامپ ترجیح می‌داد اسرائیل مسئولیت خطرات سیاسی حمله نظامی جدید به جمهوری اسلامی را بر عهده بگیرد.

به‌نوشته معاریو، مقام‌های آمریکایی بر این باور بودند که حمله نظامی به جمهوری اسلامی پیش از انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره آمریکا می‌تواند از نظر سیاسی به دونالد ترامپ آسیب بزند، در حالی که چنین عملیاتی ممکن است پیش از انتخابات اسرائیل به سود بنیامین نتانیاهو تمام شود.

معاریو در گزارش خود افزود گزارش‌های قبلی عمدتا بر این موضوع متمرکز بودند که ترامپ در حال بررسی ازسرگیری حملات به جمهوری اسلامی است، اما اطلاعات تازه نشان می‌دهد که دست‌کم در طرح اولیه، رییس‌جمهوری آمریکا از اسرائیل خواسته بود پیش از انتخابات به ایران حمله کند.

موضع نامشخص نتانیاهو

در این گزارش در عین حال تاکید شده است که هنوز تصویر روشنی از موضع بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، درباره این درخواست آمریکا در دست نیست.

به‌نوشته معاریو برنامه کاری نتانیاهو در هفته گذشته به‌شدت بر مسائل امنیتی متمرکز بوده و نخست‌وزیر اسرائیل چندین گفت‌وگو و دیدار حساس داشته است.

با این حال، این روزنامه جزییات بیشتری درباره این دیدارها یا موضع نهایی نتانیاهو ارائه نکرد.

  • بلومبرگ: جمهوری اسلامی توان تولید موشک و پهپاد را حفظ کرده؛ کاخ سفید این ارزیابی را رد کرد

    بلومبرگ: جمهوری اسلامی توان تولید موشک و پهپاد را حفظ کرده؛ کاخ سفید این ارزیابی را رد کرد

بلومبرگ: ایران توانایی تولید موشک و پهپاد را حفظ کرده است

هم‌‎زمان با گزارش معاریو، بلومبرگ نیز شنبه ۱۸ مهر به‌نقل از مقام‌های غربی گزارش داد جمهوری اسلامی با وجود ماه‌ها حملات آمریکا و اسرائیل، توان تولید موشک و پهپاد و تجدید ذخایر تسلیحاتی خود را حفظ کرده است.

کاخ سفید این ارزیابی را رد کرد و گفت زیرساخت‌های تولید تسلیحات حکومت ایران نابود شده‌اند.

بر اساس این گزارش مقام‌های غربی معتقدند تهران همچنان از توان آتش کافی برای تلافی در صورت ازسرگیری حملات هوایی آمریکا برخوردار است. این مقام‌ها به دلیل محرمانه بودن ارزیابی‌ها نخواستند نامشان فاش شود.

یکی از آن‌ها گفت [حکومت] ایران ذخایر قابل‌توجهی از موشک‌های بالستیک و برخی تسلیحات ضدکشتی دارد و می‌تواند به‌سرعت بر آن‌ها بیفزاید.

به‌گفته همین مقام، روسیه نیز به جمهوری اسلامی موشک می‌دهد؛ ادعایی همسو با ارزیابی جداگانه‌ای که در ماه ژوئن مطرح شده بود. وزارت دفاع روسیه به درخواست بلومبرگ برای اظهارنظر پاسخ نداد.

کاخ سفید ارزیابی مقام‌های غربی را رد کرد

این ارزیابی با اظهارات دونالد ترامپ و اعضای دولتش درباره میزان تخریب توان نظامی [حکومت] ایران در تضاد است. ترامپ اوایل سال جاری میلادی گفته بود نیروهای نظامی حکومت ایران «کاملا نابود شده» است. پیت هگست، وزیر جنگ آمریکا، نیز ۳۰ سپتامبر، برابر با هشتم مهر، اعلام کرد آمریکا «ظرفیت صنعتی نظامی» و «کل زیرساخت دفاعی» [حکومت] ایران را از بین برده است.

آنا کلی، سخنگوی کاخ سفید، در پاسخ به بلومبرگ گفت آمریکا ابتدا در عملیات «چکش نیمه‌شب» تاسیسات هسته‌ای ایران را نابود کرد و سپس در عملیات «خشم حماسی»، سپر تسلیحات متعارف این کشور، از جمله موشک‌های بالستیک، تاسیسات تولیدی و نیروی دریایی آن را از بین برد.

با این حال، گزارش بلومبرگ به ارزیابی جیم لمسون، تحلیلگر پیشین سیا و پژوهشگر مهمان کینگز کالج لندن، نیز اشاره می‌کند که بر اساس آن، حملات آمریکا و اسرائیل به احتمال زیاد بخش بزرگی از ظرفیت تولید موشک ایران در پیش از جنگ را برای مدتی طولانی به‌شدت تضعیف کرده است.

شراب ایرانی؛ فرصت از دست‌رفته‌ برای اقتصاد کشور پس از انقلاب ۵۷

۱۸ مهر ۱۴۰۵، ۱۳:۵۵ (‎+۱ گرینویچ)
•
سمیرا گلچین
100%
عکس با هوش مصنوعی تهیه شده است

ایران حدود ۱۲۸ هزار هکتار تاکستان دارد؛ تنها ۳۱ هزار هکتار کمتر از استرالیا، کشوری که صادرات شراب آن در سال ۲۰۲۵ حدود ۱.۳ میلیارد یورو ارزش داشت. با این حال، سهم رسمی ایران از بازار جهانی شراب تقریبا صفر است؛ بازاری که ارزش صادرات آن در سال ۲۰۲۵ به ۳۳.۸ میلیارد یورو رسید.

این تفاوت تنها به میزان تولید انگور مربوط نیست، بلکه نتیجه حذف صنعتی است که پس از انقلاب ۱۳۵۷ از اقتصاد رسمی ایران کنار گذاشته شد. انگور همچنان در فارس، قزوین، همدان و ارومیه تولید می‌شود و کشمش ایران در بازارهای جهانی حضور دارد، اما یکی از مسیرهای تبدیل این محصول کشاورزی به صنعت، صادرات، اشتغال و گردشگری، نزدیک به نیم قرن است که بسته مانده است.

از شراب تاریخی شیراز تا ممنوعیت پس از انقلاب

نام «شیراز» اکنون یکی از شناخته‌شده‌ترین نام‌ها در صنعت جهانی شراب است، هرچند شراب شیراز استرالیا از انگور «سیرا» با منشاء فرانسوی تولید می‌شود و ارتباط ژنتیکی اثبات‌شده‌ای با انگور تاریخی شیراز ایران ندارد.

شراب‌سازی در ایران پیشینه‌ای چند هزار ساله دارد. یافته‌های باستان‌شناسی در حاجی‌فیروزتپه، در شمال‌غرب ایران، شواهد نگهداری شراب انگور را به حدود هفت هزار سال پیش می‌رساند. قرن‌ها بعد، شراب به بخشی از فرهنگ و ادبیات فارسی تبدیل شد و در شعر ایران، واژه‌هایی مانند «می»، «باده» و «ساقی» جایگاهی ماندگار یافتند.

شراب شیراز در دوره صفوی شهرت تجاری داشت. بازرگانان انگلیسی و هلندی بخشی از آن را از مسیر خلیج فارس به هند و دیگر مناطق آسیا، عمدتا برای مصرف خود، می‌بردند. در سال ۱۶۶۵ میلادی نیز شاه عباس دوم به کمپانی فرانسوی هند شرقی اجازه داد برای کارکنان خود در شیراز شراب تولید کند.

این سنت تا دوره پهلوی ادامه یافت. پیش از انقلاب ۱۳۵۷، تولید و فروش شراب در ایران قانونی بود و کارخانه‌های تجاری در این حوزه فعالیت می‌کردند. با استقرار جمهوری اسلامی، تولید و تجارت رسمی مشروبات الکلی ممنوع شد، اما تاکداری ادامه یافت.

در تمام این سال‌ها، آنچه از اقتصاد رسمی ایران حذف شد، نه تولید انگور، بلکه یکی از مسیرهای صنعتی و تجاری استفاده از آن بود.

100%

صنعتی با ظرفیت صادرات سالانه میلیون‌ها یورو

شراب فقط محصول یک تاکستان نیست؛ صنعتی است که از کشاورزی آغاز می‌شود و به کارخانه، آزمایشگاه، تولید بطری، بسته‌بندی، حمل‌ونقل، بازاریابی، صادرات و گردشگری گسترش می‌یابد.

در همان دهه‌هایی که صنعت رسمی شراب در ایران متوقف شد، کشورهایی مانند استرالیا، شیلی و نیوزیلند با سرمایه‌گذاری در فناوری، آموزش و برندسازی، جایگاه خود را در بازار جهانی توسعه دادند.

بر اساس گزارش سازمان بین‌المللی تاک و شراب، استرالیا در سال ۲۰۲۵ حدود ۱۵۹ هزار هکتار تاکستان داشت. ارزش صادرات شراب این کشور در همان سال به ۲.۳۴ میلیارد دلار استرالیا، معادل تقریبی ۱.۳۴ میلیارد یورو، رسید.

این مقایسه البته به معنای یکسان بودن ظرفیت تولید دو کشور نیست. بخش عمده تاکستان‌های ایران برای تولید انگور تازه، کشمش و دیگر فرآورده‌ها استفاده می‌شوند، در حالی که صنعت شراب به ارقام مناسب انگور، تجهیزات تخصصی، استانداردهای تولید و شبکه‌های صادراتی نیاز دارد.

با این حال، می‌توان با استفاده از داده‌های واقعی صنعت شراب جهان، تصویری از ظرفیت بالقوه ایران در این حوزه ترسیم کرد.

بر اساس یک مدل محاسباتی مبتنی بر آمار سازمان بین‌المللی تاک و شراب و داده‌های تولید استرالیا، اگر تنها ۲۰ درصد تاکستان‌های کنونی ایران، معادل ۲۵ هزار و ۶۰۰ هکتار، به تولید انگور مناسب شراب اختصاص یابد، با فرض برداشت متوسط هفت تن انگور از هر هکتار، ظرفیت تولید سالانه می‌تواند به حدود ۱۲۵ میلیون لیتر شراب برسد.

این مدل برای تبدیل هر کیلوگرم انگور به شراب، ضریب ۰.۷ لیتر را در نظر می‌گیرد؛ ضریبی نزدیک به بازده واقعی صنعت شراب استرالیا در سال ۲۰۲۵.

برای برآورد ارزش اقتصادی این تولید نیز می‌توان از قیمت‌های واقعی تجارت جهانی استفاده کرد. بر اساس گزارش سازمان بین‌المللی تاک و شراب، در سال ۲۰۲۵ متوسط قیمت صادراتی شراب بطری‌شده ۴.۵۳ یورو و شراب فله‌ای ۷۵ سنت به ازای هر لیتر بود.

اگر در یک سناریو فرضی، نیمی از تولید ۱۲۵ میلیون لیتری ایران صادر شود و صادرات به نسبت مساوی میان شراب بطری‌شده و فله‌ای تقسیم شود، ارزش سالانه آن با قیمت‌های مرجع سال ۲۰۲۵ به حدود ۱۶۶ میلیون یورو خواهد رسید.

100%

این رقم پیش‌بینی قطعی صادرات ایران نیست، بلکه حاصل محاسبه‌ای مشروط است که به عملکرد تاکستان‌ها، نوع محصول، قیمت فروش و دستیابی به بازارهای خارجی بستگی دارد.

هزینه تغییر کشت، احداث کارخانه، بسته‌بندی، بازاریابی و حمل‌ونقل نیز باید از درآمد کسر شود. همچنین تغییر کاربری بخشی از تاکستان‌ها به معنای کنار گذاشتن تولید فعلی انگور تازه یا کشمش در همان زمین‌هاست و هزینه اقتصادی خود را دارد.

با این حال، این محاسبه نشان می‌دهد چگونه بخشی از ظرفیت کشاورزی موجود می‌توانست، در صورت فراهم بودن شرایط قانونی و سرمایه‌گذاری، به صنعتی صادراتی تبدیل شود.

چنین صنعتی همچنین می‌توانست در مناطق تولیدکننده انگور، از کشاورزی و صنایع غذایی گرفته تا کارخانه‌های بسته‌بندی، حمل‌ونقل و صادرات، فرصت‌های شغلی تازه‌ای ایجاد کند.

البته بازار جهانی شراب بدون چالش نیست. بر اساس گزارش سازمان بین‌المللی تاک و شراب، ارزش صادرات جهانی این محصول در سال ۲۰۲۵ حدود ۶.۷ درصد کاهش یافت. ورود به چنین بازاری نیازمند سرمایه‌گذاری بلندمدت، کیفیت رقابتی و دستیابی به مشتریان خارجی است.

شیراز؛ از شهر حافظ تا مقصد گردشگری شراب

فرصت از دست‌رفته ایران تنها به صادرات محدود نمی‌شود. در بسیاری از کشورهای جهان، شراب‌سازی به بخشی مهم از اقتصاد گردشگری تبدیل شده است.

100%

بوردو در فرانسه، توسکانی در ایتالیا و ناپا ولی در آمریکا نمونه‌هایی از مناطقی هستند که تاکستان‌های‌شان علاوه بر تولید شراب، گردشگر نیز جذب می‌کنند.

ناپا ولی در سال ۲۰۲۳ حدود ۳.۷ میلیون بازدیدکننده داشت. گردشگران بیش از ۲.۵ میلیارد دلار در اقتصاد محلی هزینه کردند و فعالیت‌های گردشگری منطقه از حدود ۱۶ هزار شغل پشتیبانی کرد. این ارقام مربوط به کل گردشگری منطقه است و صرفا درآمد صنعت شراب نیست.

شیراز نیز از ظرفیت توسعه گردشگری‌ مشابهی برخوردار است؛ هرچند نمی‌توان درآمد مناطق مشهور شراب‌سازی جهان را مستقیما به ایران تعمیم داد.

تخت‌جمشید، پاسارگاد، حافظیه، سعدیه، باغ‌های تاریخی و غذاهای محلی فارس از پیش جاذبه‌هایی شناخته‌شده‌اند. تاکستان‌ها، بازدید از کارخانه‌های شراب‌سازی و تجربه غذا و شراب محلی می‌توانستند به این مجموعه اضافه شوند، اقامت گردشگران را طولانی‌تر کنند و درآمد بیشتری به هتل‌ها، رستوران‌ها و روستاهای اطراف برسانند.

نام «شیراز» نیز یک مزیت تجاری بالقوه است. اگرچه شهرت کنونی شراب Shiraz عمدتا محصول موفقیت صنعت شراب استرالیاست و به معنای ایرانی بودن انگور سیرا نیست، ایران می‌توانست با تکیه بر تاریخ و جغرافیای فارس، نام تجاری مستقلی برای شراب تولیدشده در شیراز ایجاد کند؛ همان‌طور که «بوردو» نام یک منطقه تولید شراب است، نه یک نوع مشخص انگور.

ترکیب شهرت جهانی نام شیراز با حافظ، سعدی، تخت‌جمشید، باغ‌های ایرانی و پیشینه شراب‌سازی می‌توانست هویتی متمایز برای گردشگری این منطقه بسازد.

قزوین و شهر تاکستان، همدان و ارومیه نیز می‌توانستند با تکیه بر اقلیم و سنت تاکداری خود، مناطق مستقل تولید شراب و گردشگری مرتبط با آن باشند.

نزدیک به نیم قرن پس از انقلاب، ایران همچنان تاکستان، انگور، پیشینه تاریخی و نامی شناخته‌شده در فرهنگ شراب دارد، اما صنعتی که می‌توانست این ظرفیت‌ها را به صادرات، اشتغال و گردشگری پیوند دهد، از اقتصاد رسمی کشور حذف شده است.

فرصت از دست‌رفته ایران فقط میلیون‌ها بطری شرابی نیست که تولید نشد؛ نزدیک به پنج دهه زمان برای سرمایه‌گذاری، اشتغال، صادرات و گردشگری است که امکان شکل‌گیری پیدا نکرد.

و شاید تصویری از آینده‌ای که این صنعت می‌توانست داشته باشد، در یکی از مشهورترین ابیات حافظ دیده شود:

بیا تا گل برافشانیم و می در ساغر اندازیم

فلک را سقف بشکافیم و طرحی نو دراندازیم

رییس‌جمهوری تایوان: افزایش توان دفاعی برای جلوگیری از جنگ است، نه تحریک چین

۱۸ مهر ۱۴۰۵، ۱۲:۵۹ (‎+۱ گرینویچ)
100%

لای چینگ‌ته، رییس‌جمهوری تایوان، اعلام کرد این جزیره برای صلح ارزش قائل است، اما از آزادی خود چشم‌پوشی نخواهد کرد. او تاکید کرد تقویت توان دفاعی تایوان اقدامی تحریک‌آمیز نیست.

لای شنبه ۱۸ مهر در سخنرانی خود به مناسبت روز ملی تایوان گفت نمی‌توان برای حفظ صلح تنها به «آرزوها» تکیه کرد.

او افزود: «تایوان برای صلح ارزش قائل است، اما از آزادی خود دست نخواهد کشید. ما آماده تعامل هستیم، اما زیر بار سلطه نمی‌رویم.»

رییس‌جمهوری تایوان با تاکید بر عزم این جزیره برای ایستادگی در برابر «توسعه‌طلبی اقتدارگرایانه» گفت: «مساله این است که آیا جامعه جهانی همچنان به این اصل باور دارد که زور نباید بر قانون غلبه کند و قدرت‌های بزرگ حق ندارند مردم را از حق تعیین سرنوشت خود محروم کنند.»

لای خاطرنشان کرد حق مردم تایوان برای موجودیت باید محترم شمرده شود.

او افزایش سرمایه‌گذاری دولت در بخش دفاعی را اقدامی برای جلوگیری از آغاز جنگ دانست و گفت: «ما توان دفاعی خود را تقویت می‌کنیم، نه برای آنکه گفت‌وگو را کنار بگذاریم، بلکه برای آنکه اطمینان یابیم گفت‌وگوها بر پایه برابری و حفظ کرامت انجام می‌شوند.»

تایوان که حکومتی دموکراتیک دارد، در سال‌های اخیر با فشارهای نظامی و سیاسی فزاینده پکن مواجه بوده است. چین این جزیره را بخشی از قلمرو خود می‌داند.

خبرگزاری رویترز ۱۸ مهر گزارش داد ارتش چین که از نظر توان نظامی برتری چشمگیری بر تایوان دارد، در حال تجهیز خود به تسلیحات پیشرفته، از جمله جنگنده‌های رادارگریز، ناوهای هواپیمابر و طیف گسترده‌ای از موشک‌هاست.

تایوان نیز در پاسخ به فشارهای فزاینده پکن، بودجه دفاعی را افزایش داده و به نوسازی نیروهای مسلح خود روی آورده است.

100%
جشن روز ملی تایوان، شهر تایپه، ۱۸ مهر

واکنش پکن به سخنان رییس‌جمهوری تایوان

دولت چین ۱۸ مهر اظهارات رییس‌جمهوری تایوان را محکوم کرد و گفت او واقعیت‌ها را «تحریف» می‌کند.

دفتر امور تایوان در دولت چین در بیانیه‌ای اعلام کرد سخنرانی لای «واقعیت‌ها را نادیده می‌گیرد، حقیقت را تحریف می‌کند، افکار عمومی را گمراه می‌سازد و اهداف پنهان او را آشکار می‌کند».

این نهاد رییس‌جمهوری تایوان را متهم کرد که همچنان به دیدگاه‌های «جدایی‌طلبانه» مبتنی بر «استقلال تایوان» پایبند است و درباره «تهدید چین» اغراق می‌کند.

دفتر امور تایوان تاکید کرد: «در جهان تنها یک چین وجود دارد و تایوان بخشی از چین است.»

به گزارش تلویزیون دولتی چین، سی‌سی‌تی‌وی، سخنگوی این نهاد نیز گفت آینده تایوان «باید با تصمیم مشترک همه مردم چین، از جمله هم‌وطنان ما در تایوان، تعیین شود».

پکن تاکنون استفاده از نیروی نظامی برای به دست گرفتن کنترل تایوان را منتفی ندانسته است. مقام‌های چینی لای را «جدایی‌طلب» می‌خوانند و پیشنهادهای او برای مذاکره را رد کرده‌اند.

  • چرا تایوان برای چین مساله‌ای راهبردی و حیاتی است؟

    چرا تایوان برای چین مساله‌ای راهبردی و حیاتی است؟

استقبال واشینگتن از مواضع لای

در مقابل، یک مقام ارشد دولت آمریکا از تعهد رییس‌جمهوری تایوان به حفظ صلح و ثبات در تنگه تایوان استقبال کرد.

این مقام با اشاره به موضع پکن گفت: «یک سخنرانی معمولی نمی‌تواند توجیهی برای اقدامات تهاجمی یا قهرآمیز باشد.»

ایالات متحده با وجود نداشتن روابط دیپلماتیک رسمی با تایوان، مهم‌ترین حامی بین‌المللی این جزیره به شمار می‌رود.

این تحولات در حالی رخ می‌دهد که اختلافات واشینگتن و پکن بر سر تایوان همچنان پابرجاست.

۱۳ مهر، سی‌بی‌اس نیوز به نقل از منابع امنیتی گزارش داد اف‌بی‌آی یک زن مظنون به همکاری با دولت چین را در فرودگاه بین‌المللی لس‌آنجلس بازداشت کرده است.

او متهم است پسر رییس‌جمهوری تایوان را که در آمریکا اقامت دارد، زیر نظر گرفته است.

دونالد ترامپ و شی جین‌پینگ، روسای جمهوری آمریکا و چین، دوم مهر در واشینگتن دیدار کردند. با این حال، به گزارش رسانه‌ها، این دیدار نتوانست به اختلافات دو کشور بر سر تایوان پایان دهد.

طعنه زلنسکی پس از کشته شدن ۱۲ نفر در اوکراین: روسیه با بمب از لغو تحریم گازوئیل تشکر کرد

۱۸ مهر ۱۴۰۵، ۱۱:۳۱ (‎+۱ گرینویچ)
100%
تلاش امدادگران برای نجات جان غیرنظامیان در پی حمله هوایی روسیه، زاپوریژیا، ۱۸ مهر

ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهوری اوکراین، از کشته شدن ۱۲ نفر، از جمله سه کودک، در حمله روسیه به ساختمان‌های مسکونی شهر زاپوریژیا خبر داد و با کنایه به آمریکا، این حمله را نشانه «قدردانی» مسکو از لغو تحریم‌های صادرات گازوئیل روسیه توصیف کرد.

زلنسکی شنبه ۱۸ مهر در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «روسیه امروز با پرتاب پنج بمب هدایت‌شونده سرشی بر ساختمان‌های مسکونی در زاپوریژیا، از لغو تحریم‌های صادرات گازوئیل خود تشکر کرد.»

او افزود ۱۴ نفر نیز در این حمله زخمی شده‌اند که حال دو نفر از آنان وخیم است و پزشکان برای نجات جانشان تلاش می‌کنند.

به گفته رییس‌جمهوری اوکراین، وضعیت ۱۲ تن دیگر که احتمال می‌رود هنگام حمله در محل حضور داشته‌اند، هنوز مشخص نیست. نیروهای امدادی در محل مستقر شده‌اند و عملیات جست‌وجو و نجات ادامه دارد.

  • حمله روسیه به کراماتورسک در شرق اوکراین دست‌کم ۳۳ کشته بر جا گذاشت

    حمله روسیه به کراماتورسک در شرق اوکراین دست‌کم ۳۳ کشته بر جا گذاشت

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری ایالات متحده، شامگاه ۱۷ مهر از توافق با ولادیمیر پوتین، همتای روس خود، برای عرضه فوری گازوئیل روسیه به بازارهای آمریکا و جهان خبر داد.

هدف از این توافق، کاهش قیمت سوخت در آستانه انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره آمریکا عنوان شده است.

بر اساس این توافق، روسیه قرار است بیش از ۳۰۰ هزار تن گازوئیل را فورا روانه بازارهای آمریکا و جهان کند.

وزارت خزانه‌داری آمریکا هم با صدور مجوزی، واردات گازوئیل از روسیه را تا ۱۸ فروردین ۱۴۰۶ مجاز اعلام کرد.

زلنسکی ۱۷ مهر این تصمیم را غافلگیرکننده خواند و گفت چنین اقدامی «نه منصفانه است و نه صادقانه».

پایگاه خبری اکسیوس به نقل از یک مقام آمریکایی گزارش داد ترامپ پس از آنکه کی‌یف به شش درخواست واشینگتن برای توقف حملات به پالایشگاه‌های روسیه اعتنا نکرد، با پوتین بر سر عرضه گازوئیل به توافق رسید.

زلنسکی: کاهش فشار بر روسیه به ادامه بمباران شهرها می‌انجامد

زلنسکی در ادامه پیام خود اعلام کرد ۱۳ منطقه اوکراین در جریان حملات شبانه روسیه هدف قرار گرفتند و ساختمان‌های مسکونی، زیرساخت‌ها و تاسیسات راه‌آهن آسیب دیدند.

او نوشت: «حملات شب گذشته بار دیگر نشان داد روسیه هرگونه کاهش فشار را به معنای مجوزی برای ادامه جنگ و بمباران شهرها تلقی می‌کند.»

رییس‌جمهوری اوکراین تاکید کرد: «باید پیام‌های متفاوتی به روسیه فرستاده شود. روسیه باید درک کند که لازم است جنگ را متوقف کند و برای تحقق این هدف، باید متحمل خسارت شود.»

او افزود توانایی اوکراین برای انجام حملات دوربرد، در حال حاضر ابزار اصلی تحمیل چنین خسارت‌هایی به روسیه است و کی‌یف به حملات مسکو پاسخ خواهد داد.

حملات پهپادی مداوم اوکراین به زیرساخت‌های انرژی روسیه در ماه‌های اخیر، فعالیت پالایشگاه‌های این کشور را به‌شدت مختل کرده و به کمبود سوخت دامن زده است.

ترامپ ۲۳ شهریور از توافق مسکو و کی‌یف برای توقف حملات به زیرساخت‌های انرژی یکدیگر خبر داده بود. با وجود این، حملات دو طرف به این تاسیسات ادامه یافت.

افزایش قیمت سوخت در آستانه انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره آمریکا، جمهوری‌خواهان را تحت فشار قرار داده است. این انتخابات قرار است ۱۲ آبان برگزار شود.

روسیه اسفند ۱۴۰۰ کارزار نظامی خود را علیه اوکراین کلید زد و از آن زمان، درگیری‌های مرگبار میان دو کشور ادامه داشته است.