• العربية
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

نایب‌رییس مجلس: همه نمایندگان از طرح مدیریت تنگه هرمز حمایت کردند

۷ مرداد ۱۴۰۵، ۱۱:۵۰ (‎+۱ گرینویچ)

علی نیکزاد، نایب‌رییس مجلس شورای اسلامی، در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا گفت تنگه هرمز متعلق به ایران است و جمهوری اسلامی «به هیچ‌وجه از آن کوتاه نخواهد آمد».

او همچنین گفت هیچ‌یک از نمایندگان با طرح مربوط به مدیریت تنگه هرمز مخالفت نکردند و این موضوع را «اتفاقی بی‌سابقه در تاریخ مجلس» توصیف کرد.

نیکزاد افزود همه نمایندگان از طرح مدیریت تنگه هرمز حمایت کردند و این اجماع را کم‌سابقه دانست.

نایب‌رییس مجلس جمهوری اسلامی همچنین گفت جمهوری اسلامی تنگه هرمز را «از دستاوردهای جنگ اخیر و از الطاف خفیه الهی» می‌داند.

Banner

پربازدیدترین‌ها

خلع سلاح خیابان؛ پشت‌پرده برچیدن سنگ‌فرش‌ها از بهارستان تا ۳۰ تیر
۱
تحلیل

خلع سلاح خیابان؛ پشت‌پرده برچیدن سنگ‌فرش‌ها از بهارستان تا ۳۰ تیر

۲

روایت تازه زاکانی از حمله ۹ اسفند: موشک مستقیما به محل اقامت مجتبی خامنه‌ای اصابت کرد

۳

کیومرث حیدری از سوریه تا ستاد کل؛ ارتقای فرمانده حامی نیروهای نیابتی

۴

۸۳ درصد پاسخ‌دهندگان نظرسنجی ایران‌اینترنشنال: امکانش باشد از ایران مهاجرت می‌کنیم

۵

عرضه بنزین بدون یارانه ۸۷ هزار تومانی از ۲۳ مرداد در کرمان آغاز می‌شود

انتخاب سردبیر

  • تراز آب دریای خزر به پایین‌ترین سطح در دو قرن اخیر رسید

    تراز آب دریای خزر به پایین‌ترین سطح در دو قرن اخیر رسید

  • آیا سگ‌ها احساسات منفی را در چهره انسان تشخیص می‌دهند؟

    آیا سگ‌ها احساسات منفی را در چهره انسان تشخیص می‌دهند؟

  • اورشلیم‌پست از مانع‌تراشی تهران در مسیر خلع سلاح شبه‌نظامیان عراقی خبر داد

    اورشلیم‌پست از مانع‌تراشی تهران در مسیر خلع سلاح شبه‌نظامیان عراقی خبر داد

  • ۷ ماه پس از کشتار دی‌ماه؛ نام‌ها و روایت‌های تازه‌ای که همچنان ثبت می‌شوند

    ۷ ماه پس از کشتار دی‌ماه؛ نام‌ها و روایت‌های تازه‌ای که همچنان ثبت می‌شوند

  • ۸۳ درصد پاسخ‌دهندگان نظرسنجی ایران‌اینترنشنال: امکانش باشد از ایران مهاجرت می‌کنیم

    ۸۳ درصد پاسخ‌دهندگان نظرسنجی ایران‌اینترنشنال: امکانش باشد از ایران مهاجرت می‌کنیم

•
•
•

مطالب بیشتر

امیرحسین نوبخت؛ جوانی که به‌دلیل خالکوبی تاج شاهنشاهی در بیمارستان شکنجه و سپس کشته شد

۷ مرداد ۱۴۰۵، ۱۱:۲۴ (‎+۱ گرینویچ)
•
فرنوش فرجی
100%

منابع نزدیک به خانواده امیرحسین نوبخت پردستی به ایران‌اینترنشنال گفتند این جوان ۲۱ ساله که شامگاه ۱۸ دی‌ماه در باقرشهر در استان تهران زخمی شده بود، پس از انتقال به بیمارستان به‌شدت شکنجه و سپس کشته شد.

بر اساس روایت منابع مطلع، ماموران به‌دلیل خالکوبی تصویر رضاشاه و نماد تاج بر بازوی امیرحسین، پوست و گوشت این بخش از دست او را با تیغ و کاتر بریدند و در نهایت با شلیک تیر خلاص او را کشتند.

امیرحسین پیش‌تر در جریان خیزش «زن، زندگی، آزادی» در سال ۱۴۰۱ زمانی که تنها ۱۶ سال داشت، بازداشت شده بود.

به گفته منابع نزدیک به خانواده، امیرحسین حدود ساعت ۱۰ شب ۱۸ دی‌ در حوالی خیابان ۳۰ متری باقرشهر هدف گلوله‌های ساچمه‌ای قرار گرفت و مجروح شد.

او سپس بازداشت و به بیمارستان منتقل شد، اما خانواده‌اش برای مدتی از محل نگهداری و سرنوشت او اطلاعی نداشتند.

زمانی که خانواده سرانجام پیکر امیرحسین را در کهریزک پیدا کردند و تحویل گرفتند، آثار گسترده ضرب‌وجرح و شکنجه روی بدن او دیده می‌شد.

صورت و بخش‌های مختلف بدنش به‌شدت کبود بود و آثار شکستگی در فک، بینی و شانه‌هایش مشاهده می‌شد.

بر پایه اطلاعات رسیده، روی بازوی امیرحسین تصویر رضاشاه و نماد تاجگذاری خالکوبی شده بود. ماموران این قسمت از بازوی او را بریده و بخشی از پوست و گوشت دستش را از بین برده بودند.

منابع آگاه همچنین از وجود خالکوبی نام ایران روی گلوی امیرحسین خبر دادند و گفتند آثار فشار بند کفش بر گردن او مشاهده شد.

آسیب به خالکوبی‌های ملی‌گرایانه؛ الگویی تکرارشونده در شکنجه معترضان

آسیب عمدی به محل خالکوبی‌های مرتبط با نمادهای ملی و شاهنشاهی پیش‌تر نیز در پرونده شماری از معترضان گزارش شده است.

این اقدام جمهوری اسلامی می‌تواند نشان‌دهنده رویکردی هدفمند برای تحقیر، مجازات و شکنجه افرادی باشد که این نمادها را بر بدن خود خالکوبی کرده‌اند.

یکی از شناخته‌شده‌ترین نمونه‌ها، مجیدرضا رهنورد از معترضان خیزش انقلابی سال ۱۴۰۱ است که ۲۱ آذر همان سال در مشهد اعدام شد.

100%
مجیدرضا رهنورد

رهنورد نماد شیر و خورشید را روی ساعد دست چپ خود خالکوبی کرده بود.

تصاویر منتشرشده پس از بازداشت او نشان می‌داد دست چپش به‌شدت آسیب دیده و در گچ و بانداژ قرار دارد.

یکی از نزدیکان رهنورد گفته بود ماموران به‌دلیل خالکوبی شیر و خورشید، با باتوم و شوکر به دست او ضربه زده و آن را شکسته‌اند.

شباهت میان آنچه درباره امیرحسین نوبخت گزارش شده و شکنجه رهنورد، احتمال وجود روشی سازمان‌یافته برای آسیب رساندن به بخش‌هایی از بدن معترضان را تقویت می‌کند که حامل نمادهای ملی، سیاسی یا مخالف جمهوری اسلامی است.

روسیه بنیان‌گذار تلگرام را به «معاونت در تروریسم» متهم کرد

۷ مرداد ۱۴۰۵، ۰۹:۴۲ (‎+۱ گرینویچ)
100%

سرویس امنیت فدرال روسیه پاول دوروف، بنیان‌گذار تلگرام، را به «تسهیل فعالیت‌های تروریستی» متهم و برای بازداشت او حکم بین‌المللی صادر کرد. این اقدام هم‌زمان با افزایش محدودیت‌های اینترنتی در روسیه و تلاش مسکو برای ترویج یک پیام‌رسان داخلی صورت می‌گیرد.

به گزارش خبرگزاری‌های آسوشیتدپرس و رویترز، سرویس امنیت فدرال روسیه، اف‌اس‌بی، چهارشنبه هفتم مرداد اعلام کرد دوروف در فهرست بین‌المللی افراد تحت تعقیب قرار گرفته است.

اف‌اس‌بی مدیریت تلگرام را متهم کرده که شمار زیادی کانال، گفت‌وگو و ربات را از این پلتفرم حذف نکرده است؛ مواردی که به گفته این نهاد، سازمان‌های اطلاعاتی اوکراین و «گروه‌های تروریستی و افراطی» برای برنامه‌ریزی و هماهنگی عملیات خرابکارانه، اقدامات تروریستی، کشتار جمعی و کلاهبرداری سایبری در روسیه از آنها استفاده کرده‌اند.

نهاد امنیتی روسیه اعلام کرد فعالیت‌های انجام‌شده از طریق این محتواها به «تلفات انسانی متعدد» منجر شده است.

اف‌اس‌بی جزییاتی درباره پرونده‌ها یا حوادث مشخص مرتبط با این ادعا ارائه نکرد.

دوروف محدودیت‌ها را تلاشی برای سرکوب آزادی بیان دانسته بود

دوروف و تلگرام بلافاصله به اعلام رسمی اتهام‌ها از سوی نهاد امنیتی روسیه واکنش نشان ندادند.

دوروف با این حال اوایل سال جاری میلادی گفته بود مقام‌های روسیه تحقیقاتی جنایی علیه او آغاز کرده‌اند.

  • بنیانگذار تلگرام فرانسه را به درخواست برای حذف برخی کانال‌های مولداوی متهم کرد

    بنیانگذار تلگرام فرانسه را به درخواست برای حذف برخی کانال‌های مولداوی متهم کرد

او مقام‌های روسیه را متهم کرده بود که برای محدود کردن دسترسی به تلگرام بهانه‌تراشی می‌کنند.

دوروف هدف این اقدامات را «سرکوب حق برخورداری از حریم خصوصی و آزادی بیان» توصیف کرده بود.

دوروف در روسیه متولد شد و فعالیت حرفه‌ای خود را در این کشور آغاز کرد، اما بعدها به خارج رفت. او اکنون تابعیت امارات متحده عربی و فرانسه را نیز در اختیار دارد.

او پیش از راه‌اندازی تلگرام، شبکه اجتماعی وی‌کانتاکته را بنیان گذاشت که از آن به‌عنوان معادل روسی فیسبوک یاد می‌شود.

دوروف در سال ۲۰۱۴ و در پی فشار مقام‌های روسیه، باقی‌مانده سهام خود در این شرکت را فروخت.

مسکو فشار بر تلگرام را افزایش داده است

تلگرام در سال ۲۰۱۳ تاسیس شد و به گفته این شرکت، بیش از یک میلیارد کاربر دارد.

تلگرام به‌طور گسترده در هر دو سوی جنگ روسیه و اوکراین استفاده می‌شود و یکی از محبوب‌ترین برنامه‌های پیام‌رسان در روسیه است.

به نوشته آسوشیتدپرس، طرح اتهام علیه دوروف بخشی از تلاش طولانی‌مدت کرملین برای کنترل اینترنت است؛ روندی که پس از آغاز تهاجم تمام‌عیار روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ شدت گرفت.

  • قالیباف گزارش‌ها درباره توافق جمهوری اسلامی با تلگرام را تکذیب کرد

    قالیباف گزارش‌ها درباره توافق جمهوری اسلامی با تلگرام را تکذیب کرد

مقام‌های روسیه قوانین محدودکننده‌ای برای فعالیت در اینترنت به تصویب رسانده‌اند و وب‌سایت‌ها و پلتفرم‌هایی را که از دستورهای دولت پیروی نمی‌کنند، مسدود کرده‌اند.

مسکو همچنین در حال توسعه ابزارهایی برای نظارت و کنترل ترافیک اینترنتی است.

فیسبوک، اینستاگرام و شبکه اجتماعی ایکس در روسیه ممنوع شده‌اند. سرعت دسترسی به یوتیوب کاهش یافته و پیام‌رسان‌هایی مانند سیگنال و وایبر مسدود شده‌اند. واتس‌اپ و تلگرام نیز با محدودیت‌هایی روبه‌رو هستند.

برخی کاربران با استفاده از شبکه‌های خصوصی مجازی یا وی‌پی‌ان این محدودیت‌ها را دور می‌زنند، اما دولت روسیه بسیاری از خدمات وی‌پی‌ان را نیز به‌طور مرتب مسدود می‌کند.

روسیه پیام‌رسان مکس را جایگزین پلتفرم‌های خارجی می‌کند

روسیه هم‌زمان استفاده از پیام‌رسان داخلی «مکس» را ترویج می‌کند؛ پلتفرمی با حمایت دولت که مقام‌ها و توسعه‌دهندگان آن را برنامه‌ای جامع برای پیام‌رسانی، دریافت خدمات دولتی آنلاین، انجام پرداخت‌ها و دیگر امور معرفی می‌کنند.

منتقدان می‌گویند این پیام‌رسان ممکن است برای نظارت بر کاربران به کار رود.

مکس نیز اعلام کرده است در صورت درخواست مقام‌های روسیه، داده‌های کاربران را در اختیار آنها قرار خواهد داد.

به گفته کارشناسان، این پیام‌رسان از رمزگذاری سراسری استفاده نمی‌کند؛ نوعی فناوری که مانع دسترسی اشخاص ثالث به محتوای ارتباطات کاربران می‌شود.

  •  فرانسه ممنوعیت خروج مدیرعامل تلگرام از این کشور را لغو کرد

    فرانسه ممنوعیت خروج مدیرعامل تلگرام از این کشور را لغو کرد

تحقیقات فرانسه درباره دوروف ادامه دارد

پرونده روسیه تنها تحقیق قضایی علیه دوروف نیست. مقام‌های فرانسه نیز در حال بررسی ادعاهایی هستند که بر اساس آنها، تلگرام برای مقابله با فعالیت‌های مجرمانه در این پلتفرم اقدامات کافی انجام نداده و همکاری لازم را با درخواست‌های نهادهای مجری قانون نداشته است.

دوروف در سال ۲۰۲۴ در پاریس بازداشت شد. اتهام‌های مطرح‌شده در آن پرونده به استفاده از تلگرام برای فعالیت‌های غیرقانونی، از جمله قاچاق مواد مخدر و انتشار تصاویر سوءاستفاده جنسی از کودکان، مربوط بود.

دوروف ارتکاب هرگونه تخلف را رد کرده است.

مرکز آمار ایران: تورم نقطه‌به‌نقطه تیرماه به حدود ۸۸ درصد رسید

۷ مرداد ۱۴۰۵، ۰۸:۵۷ (‎+۱ گرینویچ)
100%

هم‌زمان با تشدید بحران اقتصادی و فشارهای معیشتی در کشور، مرکز آمار ایران اعلام کرد نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه در تیرماه ۱۴۰۵ به ۸۷.۹ درصد و تورم سالانه به ۶۶ درصد رسیده است.

تورم نقطه‌به‌نقطه تغییر قیمت‌ها در یک ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل را نشان می‌دهد، اما تورم سالانه میانگین قیمت‌ها در ۱۲ ماه گذشته را با میانگین ۱۲ ماه پیش از آن مقایسه می‌کند.

به این ترتیب، خانوارهای ایرانی در تیرماه ۱۴۰۵ برای خرید سبدی مشابه از کالاها و خدمات، به‌طور متوسط نزدیک به ۸۸ درصد بیشتر از تیرماه سال گذشته هزینه پرداخت کرده‌اند.

همچنین نرخ تورم سالانه نشان می‌دهد میانگین قیمت کالاها و خدمات در یک سال منتهی به تیر ۱۴۰۵، به‌طور متوسط ۶۶ درصد بالاتر از دوره مشابه پیشین بوده است.

شاخص قیمت مصرف‌کننده در تیرماه به ۶۷۶.۹ واحد رسید که نسبت به خردادماه از رشد ۳.۱ درصدی حکایت دارد.

در تیرماه ۱۴۰۵، خانوارهای روستایی بیشترین فشار تورمی را در مقایسه با میانگین کشور تجربه کردند. تورم نقطه‌به‌نقطه در روستاها به ۱۰۶.۹ درصد رسید و تورم ماهانه نیز ۳.۴ درصد ثبت شد.

  • تورم نقطه‌به‌نقطه خردادماه: ۸۹ درصد در مناطق شهری و ۱۰۸ درصد در مناطق روستایی

    تورم نقطه‌به‌نقطه خردادماه: ۸۹ درصد در مناطق شهری و ۱۰۸ درصد در مناطق روستایی

در ماه‌های اخیر، تورم فزاینده و افزایش چشمگیر قیمت کالاهای اساسی، فشار اقتصادی قابل توجهی بر خانوارها وارد آورده و معیشت بخش گسترده‌ای از جامعه را با چالش‌های جدی مواجه کرده است.

پنجم مرداد، پایگاه خبری اقتصادنیوز گزارش داد در پی شدت گرفتن بحران اقتصادی، پرداخت‌های اقساطی در بازار سلامت کشور به‌تدریج رواج یافته و خدماتی مانند دندان‌پزشکی و حتی دارو، به‌صورت قسطی عرضه می‌شوند، روندی که نشان‌دهنده کاهش بیش از پیش توان مالی خانوارهاست.

افزایش قیمت خوراکی‌ها و خدمات

بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، در تیر ۱۴۰۵ تورم ماهانه خانوارهای کشور ۳.۱ درصد ثبت شد. این نرخ برای گروه «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» ۲.۵ درصد و برای گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» ۳.۶ درصد بود.

بررسی جزییات تغییرات قیمت‌ها حاکی از آن است که سبزی‌ها و حبوبات با افزایش ۸.۳ درصدی بیشترین رشد قیمت ماهانه را داشته‌اند.

پس از آن، «محصولات خوراکی طبقه‌بندی‌نشده» با ۶.۹ درصد، نان و غلات با ۵.۹ درصد، مبلمان، لوازم و نگهداری معمول منزل با ۵.۷ درصد و چای، قهوه و کاکائو با ۵.۵ درصد بیشترین افزایش قیمت را تجربه کرده‌اند.

گروه «محصولات خوراکی طبقه‌بندی‌نشده» شامل اقلامی است که در گروه‌های اصلی مواد غذایی مانند گوشت، لبنیات، میوه، سبزی و نان قرار نمی‌گیرند و عمدتا انواع ادویه، سس، چاشنی و افزودنی‌های خوراکی را در بر می‌گیرد.

همچنین تورم ماهانه در گروه بهداشت و درمان ۵.۳ درصد، حمل‌ونقل و خدمات وسایل نقلیه ۵ درصد، پوشاک و کفش و میوه و خشکبار هر کدام ۴.۸ درصد، تفریح و فرهنگ ۴.۶ درصد، قند، شکر و شیرینی‌ها ۴.۳ درصد و لبنیات، پنیر و تخم‌مرغ ۳.۳ درصد به ثبت رسیده است.

در مقابل، گوشت قرمز و سفید تنها گروه عمده‌ای بود که در تیرماه با کاهش قیمت روبه‌رو شد و تورم ماهانه منفی ۴.۷ درصدی را ثبت کرد.

۲۴ تیر، وب‌سایت اکوایران از زندگی بیش از هفت میلیون نفر در سکونتگاه‌های غیررسمی در ایران خبر داد و نوشت تورم فزاینده و بحران مسکن به گسترش حاشیه‌نشینی در ایران دامن زده است.

  • با افزایش قیمت‌ها، رژیم غذایی ایرانیان به سطح «بقا» تنزل یافته است

    با افزایش قیمت‌ها، رژیم غذایی ایرانیان به سطح «بقا» تنزل یافته است

شکاف تورمی دهک‌ها عمیق‌تر شد

مرکز آمار ایران اعلام کرد نرخ تورم سالانه برای دهک‌های مختلف درآمدی یکسان نبوده و از ۶۳.۹ درصد برای دهک دهم (پردرآمدترین خانوارها) تا ۷۳.۵ درصد برای دهک دوم متغیر بوده است.

به این ترتیب، فاصله تورمی دهک‌ها در تیرماه به ۹.۶ واحد درصد رسید؛ رقمی که نسبت به ۸.۴ واحد درصد در ماه پیش از آن، ۱.۲ واحد درصد افزایش نشان می‌دهد.

این اختلاف بیانگر آن است که خانوارهای کم‌درآمد همچنان بیش از دهک‌های پردرآمد تحت فشار افزایش هزینه‌های زندگی قرار دارند و شکاف تورمی میان گروه‌های درآمدی در حال گسترش است.

در هفته‌های اخیر و به‌دنبال تشدید تنش‌های منطقه‌ای و افزایش تردیدها نسبت به آینده مذاکرات تهران و واشینگتن، بازار ارز روندی صعودی به خود گرفته است.

نوسانات شدید نرخ ارز با تضعیف ثبات اقتصادی، امکان هرگونه برنامه‌ریزی و پیش‌بینی آینده را از فعالان اقتصادی و خانوارها سلب می‌کند.

این عدم قطعیت می‌تواند سرمایه‌گذاری و تولید را کاهش دهد و با افزایش فشارهای تورمی، هزینه‌های زندگی و معیشت شهروندان را تحت تاثیر قرار دهد.

سموم کشاورزی سلامت کارگران باغ‌ها و مزارع ایران را تهدید می‌کند

۷ مرداد ۱۴۰۵، ۰۷:۵۰ (‎+۱ گرینویچ)
100%

کارگران کشاورزی در ایران گاه تنها یک روز پس از سم‌پاشی و بدون تجهیزات ایمنی کافی وارد باغ‌ها و مزارع می‌شوند؛ در حالی که به گفته یک پزشک، بقایای برخی سموم ممکن است تا ۴۰ روز در محیط باقی بماند.

با وجود هشدارها درباره افزایش بیماری‌های تنفسی، کلیوی و انواع سرطان، آمار مشخصی از میزان ابتلای کارگران این بخش وجود ندارد.

خبرگزاری کار ایران، ایلنا، چهارشنبه هفتم مرداد گزارش داد «علیرضا ع.» بیش از ۱۵ سال در باغ‌های خانوادگی بستگانش در مناطق دماوند و گیلاوند کار کرده است.

او اکنون در ۴۵ سالگی در تهران لباس می‌فروشد و علاوه بر درد کمر، زانو و مشکلات عضلانی، با عوارض تنفسی و کلیوی نیز روبه‌روست.

علیرضا احتمال می‌دهد بخشی از مشکلات جسمی او با سم‌پاشی‌های دوران اشتغال در باغ ارتباط داشته باشد، هرچند رابطه پزشکی میان بیماری‌هایش و تماس با سموم در گزارش تایید نشده است.

او همچنین از ابتلای عموی باغدارش به سرطان و مرگ او سخن گفت؛ بیماری‌ای که به گفته علیرضا، در خانواده آنها سابقه نداشت.

این کارگر سابق افزود هنگام سم‌پاشی نمی‌دانست چه موادی به‌عنوان سم به آنها فروخته می‌شود.

به گفته او، نگهبان افغانستانی باغ نیز هنگام سم‌پاشی تنها از یک ماسک ساده استفاده می‌کرد و با وجود آن، به‌شدت سرفه می‌کرد.

  • بحران معیشت در شرایط جنگ خانوارهای کارگری را به آستانه فروپاشی اقتصادی رسانده است

    بحران معیشت در شرایط جنگ خانوارهای کارگری را به آستانه فروپاشی اقتصادی رسانده است

بیماری‌های شغلی در سکوت پیش می‌روند

ایلنا در گزارش خود مجموعه‌ای از کودهای شیمیایی، سموم کشاورزی، پساب‌های واردشده به زمین‌های زراعی و آب آلوده را از خطرهای موجود در محیط کار کشاورزان و باغداران معرفی کرد.

برخی آسیب‌های شغلی به‌سرعت آشکار می‌شوند، اما پیامدهای تماس با عوامل شیمیایی و زیستی ممکن است به‌تدریج بروز کنند. در چنین شرایطی، تشخیص ارتباط مستقیم بیماری یا ازکارافتادگی کارگر با محیط کار دشوار است.

آنا پینتو، پژوهشگر حوزه کشاورزی و کارگر پیشین این بخش، گفت کارگران باغ‌ها و مزارع علاوه بر کمردرد، آسیب‌های گردن و مشکلات اسکلتی‌عضلانی، در فصل‌های گرم با خطر گرمازدگی مواجه‌اند.

به گفته او، تماس با مواد شیمیایی کشاورزی می‌تواند با سردرد، مشکلات گوارشی، حساسیت‌های غیرمعمول و سرطان همراه باشد.

پینتو افزود کارگران گاه ناچارند بدون تجهیزات حفاظتی در خاکی کار کنند که به‌تازگی سم‌پاشی شده است.

روایت‌های مربوط به شیوع بیشتر سرطان و کاهش عمر مفید کارگران کشاورزی در گزارش ایلنا مطرح شده، اما آمار مشخص یا مطالعه آماری جامعی برای مقایسه میزان ابتلای این کارگران با جمعیت عمومی ارائه نشده است.

  • بحران دستمزدهای معوق کارگران در مناطق جنوبی ایران هم‌زمان با تشدید شرایط جنگی

    بحران دستمزدهای معوق کارگران در مناطق جنوبی ایران هم‌زمان با تشدید شرایط جنگی

کارگران مهاجر با آسیب‌پذیری بیشتری روبه‌رو هستند

پینتو یکی از دلایل آسیب‌پذیری کارگران کشاورزی در کشورهای مختلف را سهم بالای نیروی کار مهاجر در این بخش دانست و گفت کارگران مهاجر معمولا از حقوق اجتماعی و امکانات ایمنی کمتری برخوردارند.

در ایران نیز با مهاجرت نیروی کار جوان، به‌ویژه مردان، از روستاها، بخشی از کار در باغ‌ها و مزارع به کارگران مهاجر سپرده شده است.

بر اساس برآورد نقل‌شده در گزارش ایلنا، حتی پس از اخراج شمار زیادی از اتباع افغانستان، حدود نیمی از کارگران مهاجر باقی‌مانده در ایران در بخش کشاورزی و باغداری فعالیت می‌کنند. این گزارش منبع یا آمار دقیق این برآورد را ذکر نکرده است.

فاصله ایمن پس از سم‌پاشی رعایت نمی‌شود

مجید رمضانی، پزشک حوزه بیماری‌های شغلی و مدیر یک مرکز آزمایش‌های زیست‌محیطی در استان البرز، گفت برخی سموم مورد استفاده در باغ‌های ایران به‌دلیل تحریم‌ها و کیفیت نامناسب، بیش از مدت معمول در محیط و روی گیاه باقی می‌مانند.

او با استناد به مطالعات خود افزود بقایای بعضی سموم مصرفی در مزارع و باغ‌های ایران ممکن است تا ۴۰ روز باقی بماند، اما کشاورزان و کارگران گاه بلافاصله یا از روز پس از سم‌پاشی وارد محیط کار می‌شوند.

رمضانی آب آلوده به پسماند، سموم کشاورزی و کودهای شیمیایی غیراستاندارد را تهدیدی برای کارگران، خانواده‌های آنها و مصرف‌کنندگان محصولات کشاورزی توصیف کرد.

به گفته او، بدن ممکن است در برابر برخی عوامل زیستی به‌تدریج مقاومت ایجاد کند، اما در برابر مواد شیمیایی موجود در سموم، کودهای غیراستاندارد، شیرابه پسماند و آب آلوده چنین مقاومتی ایجاد نمی‌شود.

او افزود نتایج مطالعاتش را در اختیار نهاد ریاست‌جمهوری، سازمان حفاظت محیط زیست و برخی وزارتخانه‌ها قرار داده، اما این هشدارها با توجه کافی روبه‌رو نشده‌اند.

  • هزینه ماهانه درمان یک بیمار مبتلا به سرطان دست‌کم ۱۰ میلیون تومان است

    هزینه ماهانه درمان یک بیمار مبتلا به سرطان دست‌کم ۱۰ میلیون تومان است

ارتباط استفاده بی‌رویه از سموم و سرطان‌های گوارشی

کیوان خاصی، کارشناس مسئول ثبت سرطان در استان کرمانشاه، سه سال پیش استفاده بی‌رویه از سموم و کودهای شیمیایی در کشاورزی را یکی از عوامل احتمالی افزایش سرطان‌های دستگاه گوارش در ایران معرفی کرد.

به گفته او، میزان گزارش سرطان‌های گوارشی از جمله سرطان روده، کبد و معده، در ایران از میانگین دیگر کشورها بیشتر است.

خاصی افزود برخی کشورها با کنترل مواد غذایی، افزایش استفاده از کودهای ارگانیک و خودداری از مصرف آب چاه‌های آلوده به شیرابه پسماند توانسته‌اند میزان سرطان معده را کاهش دهند.

او همچنین بر کاهش مصرف سموم شیمیایی و گسترش روش‌های مبارزه بیولوژیک با آفات تاکید کرد.

در این روش از عوامل طبیعی برای کنترل آفات استفاده می‌شود که می‌تواند مصرف آفت‌کش‌های شیمیایی و پیامدهای زیان‌بار آنها را کاهش دهد.

  • کارگران از اخراج‌های گسترده و حقوق‌های معوقه در صنعت خودروسازی خبر دادند

    کارگران از اخراج‌های گسترده و حقوق‌های معوقه در صنعت خودروسازی خبر دادند

آمار روشنی از ابتلای کارگران کشاورزی به سرطان وجود ندارد

با وجود هشدارهای مطرح‌شده، رمضانی گفت آمار روشنی درباره میزان ابتلا به سرطان در میان کارگران کشاورزی و جمعیت روستایی در دست نیست.

او وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی را مسئول این خلا اطلاعاتی دانست و افزود در زمینه بیماری‌های شغلی کارگران کشاورزی «سکوت و ابهام» حاکم است.

نبود داده‌های دقیق، امکان مقایسه وضعیت کارگران کشاورزی با دیگر گروه‌های شغلی و تشخیص رابطه میان تماس با سموم و ابتلا به بیماری‌ها را محدود می‌کند.

این خلا همچنین برنامه‌ریزی برای تعیین فاصله ایمن ورود به مزارع، تامین تجهیزات حفاظتی و کنترل کیفیت سموم را دشوارتر کرده است.

گزارش ایلنا بر ضرورت نظارت جدی‌تر بر کیفیت سموم و کودهای شیمیایی، کنترل آلودگی آب و خاک، تامین تجهیزات ایمنی برای کارگران و انجام مطالعات فراگیر درباره بیماری‌های شغلی در بخش کشاورزی تاکید دارد.

چه عواملی باعث می‌شوند برخی خواب‌ها واقعی‌تر به نظر برسند؟

۷ مرداد ۱۴۰۵، ۰۷:۱۱ (‎+۱ گرینویچ)
100%

پژوهشی تازه نشان می‌دهد ویژگی‌های شخصیتی، کیفیت خواب، عادت‌های ذهنی و حتی رویدادهای بزرگ ممکن است در واقعی‌تر به نظر رسیدن برخی رویاها نقش داشته باشند.

به گزارش وب‌سایت «ساینس دیلی»، یافته‌های پژوهشگران موسسه مطالعات پیشرفته آی‌ام‌تی در شهر لوکای ایتالیا حاکی از آن است که خواب‌ها صرفا مجموعه‌ای تصادفی از تصاویر و افکار نیستند، بلکه ترکیبی از ویژگی‌های فردی و تجربه‌های مشترک، از جمله بحران‌هایی مانند همه‌گیری کرونا، در شکل‌گیری آن‌ها نقش دارد.

نتایج این تحقیق که در نشریه «روان‌شناسی ارتباطات» منتشر شده، بر پایه بررسی بیش از ۳۷۰۰ گزارش از رویاها و تجربه‌های بیداری ۲۸۷ نفر در بازه سنی ۱۸ تا ۷۰ سال به دست آمده است.

شرکت‌کنندگان به مدت دو هفته خواب‌ها و تجربه‌های روزانه خود را ثبت کردند. پژوهشگران همچنین اطلاعاتی درباره عادت‌های خواب، ویژگی‌های شخصیتی، توانایی‌های شناختی و شاخص‌های روان‌شناختی آن‌ها گردآوری کردند تا بتوانند تجربه‌های بیداری را با روایت رویاهایشان مقایسه کنند.

هوش مصنوعی و رمزگشایی از محتوای خواب‌ها

پژوهشگران برای تحلیل هزاران گزارش مکتوب، از پردازش زبان طبیعی (ان‌ال‌پی)، یکی از شاخه‌های هوش مصنوعی، استفاده کردند. این فناوری می‌تواند الگوها، ارتباط میان مفاهیم و ساختار معنایی متن‌ها را تحلیل کند.

این روش بدون نیاز به بررسی دستی تک‌تک رویاها، امکان اندازه‌گیری شباهت‌ها و تفاوت‌های معنایی میان روایت‌های خواب را فراهم کرد.

نتایج نشان داد محتوای خواب‌ها نه کاملا تصادفی است و نه ذاتا آشفته، بلکه بازتابی از ترکیب پیچیده‌ای از ویژگی‌های فردی، از جمله گرایش به خیال‌پردازی، پرسه‌زنی ذهن، کیفیت خواب و میزان اهمیت دادن افراد به رویاهایشان است.

افزون بر این، رویدادهای مهمی که در دنیای بیرون رخ می‌دهند نیز بر محتوای خواب‌ها اثر می‌گذارند.

100%

رویاها فراتر از بازآفرینی واقعیت هستند

پژوهشگران با مقایسه تجربه‌های روزانه افراد با روایت خواب‌هایشان دریافتند مغز رویدادهای روزمره را عینا در خواب بازسازی نمی‌کند.

در عوض، عناصر آشنا در قالبی تازه کنار هم قرار می‌گیرند. برای نمونه، محیط‌هایی مانند محل کار، بیمارستان یا کلاس درس ممکن است در خواب ظاهر شوند، اما با مکان‌هایی نامرتبط، تغییر زاویه دید یا فضاهایی ناآشنا درهم بیامیزند.

به این ترتیب، بخش‌های مختلف زندگی فرد می‌توانند در قالب یک صحنه واحد و منسجم ترکیب شوند.

به گفته پژوهشگران، رویاها صرفا بازپخش خاطره‌های گذشته نیستند، بلکه ذهن هنگام خواب، واقعیت را دوباره سازمان‌دهی می‌کند و خاطره‌ها را با تخیل، انتظارها و حتی تجربه‌های احتمالی آینده در هم می‌آمیزد؛ فرایندی که می‌تواند صحنه‌هایی بسیار واقعی، عاطفی یا حتی فراواقعی خلق کند.

تاثیر ویژگی‌های شخصیتی بر محتوای رویاها

بر اساس یافته‌های این مطالعه، نحوه شکل‌گیری خواب‌ها از فردی به فرد دیگر متفاوت است.

افرادی که در بیداری بیشتر دچار خیال‌پردازی یا پرسه‌زنی ذهن می‌شدند، معمولا خواب‌هایی با ساختار گسسته‌تر و تغییرات سریع‌تر میان صحنه‌ها و ایده‌ها گزارش کردند.

در مقابل، کسانی که برای رویاهای خود اهمیت بیشتری قائل بودند و آن‌ها را معنادار می‌دانستند، خواب‌هایی با جزییات حسی مضاعف و صحنه‌هایی زنده‌تر و واقعی‌تر توصیف کردند.

پژوهشگران تاکید کردند این یافته به معنای آن نیست که باور به اهمیت رویاها، مستقیما باعث واقعی‌تر شدن آن‌ها می‌شود، بلکه از وجود ارتباطی قوی میان نگرش افراد به خواب و شیوه تجربه یا به خاطر سپردن آن حکایت دارد.

100%

ردپای همه‌گیری کرونا در خواب‌ها

پژوهشگران همچنین خواب‌هایی را که در دوران قرنطینه ناشی از همه‌گیری کووید-۱۹ در دانشگاه ساپینزای رم به ثبت رسیده بود، با گزارش‌هایی که در ماه‌ها و سال‌های بعد گردآوری شد، مقایسه کردند.

نتایج حاکی از آن بود که خواب‌های دوران قرنطینه سرشار از احساسات شدیدتر و مضامینی مانند محدودیت، موانع، حبس و محرومیت بودند؛ موضوعاتی که بازتاب مستقیم شرایط زندگی مردم در آن دوره به شمار می‌رفت.

با گذشت زمان، شدت این الگوها کاهش یافت؛ تغییری که نشان می‌دهد رویاها نیز هم‌زمان با سازگاری روانی انسان‌ها با بحران‌ها و رویدادهای پراسترس دگرگون می‌شوند.

به گفته پژوهشگران، بررسی خواب‌ها می‌تواند سرنخ‌های ارزشمندی درباره نحوه واکنش ذهن انسان به تغییرات بزرگ در طول زمان در اختیار دانشمندان قرار دهد.

والنتینا الچه، نویسنده اصلی این پژوهش، گفت: «خواب‌ها فقط بازتاب تجربه‌های گذشته نیستند، بلکه فرایندی پویا هستند که هم از ویژگی‌های شخصیتی و هم از تجربه‌های زندگی تاثیر می‌پذیرند.»

او افزود: «ترکیب داده‌های گسترده با روش‌های محاسباتی به ما امکان داد الگوهایی را در محتوای خواب‌ها شناسایی کنیم که پیش‌تر تشخیص آن‌ها بسیار دشوار بود.»

افق تازه هوش مصنوعی در پژوهش‌ها

این پژوهش همچنین نشان می‌دهد هوش مصنوعی چگونه می‌تواند تحقیقات مربوط به خواب را متحول کند.

مدل‌های پردازش زبان طبیعی توانستند معنا و ساختار گزارش‌های خواب را با دقتی نزدیک به ارزیابی‌های مستقل انسان‌ها شناسایی کنند؛ قابلیتی که امکان تحلیل مجموعه‌های بسیار بزرگ‌تر از رویاها را به شکلی منسجم، استاندارد و قابل تکرار فراهم می‌کند.

پژوهشگران معتقدند این رویکرد می‌تواند مسیرهای تازه‌ای برای مطالعه آگاهی، حافظه، پردازش هیجان‌ها و سلامت روان بگشاید.

از آنجا که رویاها تجربه‌هایی کاملا شخصی هستند و توصیف آن‌ها اغلب دشوار است، تحلیل زبانی مبتنی بر هوش مصنوعی می‌تواند به شناسایی الگوهایی کمک کند که در بررسی‌های سنتی پنهان می‌مانند.