• العربية
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

هما میر افشار، شاعر و ترانه‌سرای نامدار ایرانی، در ۸۹ سالگی در لس‌انجلس درگذشت

۱۲ خرداد ۱۴۰۵، ۰۵:۳۲ (‎+۱ گرینویچ)به‌روزرسانی: ۰۸:۴۲ (‎+۱ گرینویچ)

هما میر افشار، شاعر و ترانه سرای نامدار ایرانی در ۸۹ سالگی پس از سالها مبارزه با بیماری آلزایمر، در لس‌انجلس درگذشت. هما میرافشار از پُرکارترین ترانه‌سرایان پیش و پس از انقلاب ۱۳۵۷ بود که با بسیاری از چهره‌های هنری همکاری داشته ‌است.

پربازدیدترین‌ها

پزشکیان به دلیل «تسلط کامل فرماندهان سپاه بر اداره کشور» استعفا کرد
۱
اختصاصی

پزشکیان به دلیل «تسلط کامل فرماندهان سپاه بر اداره کشور» استعفا کرد

۲

آکسیوس: ترامپ در گفت‌وگوی تلفنی خطاب به نتانیاهو فریاد زد «تو دیوانه‌ای لعنتی»

۳

فرمانده بازداشت‌شده کتائب حزب‌الله در دادگاه نیویورک با رد اتهامات خود: ما در جنگ هستیم

۴
اختصاصی

چین چگونه در تامین مواد سوخت موشک‌های بالستیک به سپاه کمک می‌کند

۵

بی‌بی‌سی: حملات جمهوری اسلامی به ۲۰ سایت نظامی آمریکا در منطقه آسیب زده است

انتخاب سردبیر

  • فرهنگستان ایران؛ یک قرن پالایش زبان فارسی
    تحلیل

    فرهنگستان ایران؛ یک قرن پالایش زبان فارسی

  • جنگ ایران موجب افزایش پروازهای عبوری و رشد درآمد حریم هوایی سوریه شد

    جنگ ایران موجب افزایش پروازهای عبوری و رشد درآمد حریم هوایی سوریه شد

  • لوازم برقی و الکترونیکی در ۵ ماه دست‌کم ۱۵۰ درصد گران‌تر شده‌اند
    روایت شما

    لوازم برقی و الکترونیکی در ۵ ماه دست‌کم ۱۵۰ درصد گران‌تر شده‌اند

  • وقتی طبقه متوسط فرو می‌ریزد
    تحلیل

    وقتی طبقه متوسط فرو می‌ریزد

  • کارخانه واژه‌سازی؛ بن‌بست زبانِ مشترکِ مردم و حاکمیت
    تحلیل

    کارخانه واژه‌سازی؛ بن‌بست زبانِ مشترکِ مردم و حاکمیت

  • جمهوری اسلامی مهرداد محمدی‌نیا و  اشکان مالکی، از معترضان دی‌ماه، را اعدام کرد

    جمهوری اسلامی مهرداد محمدی‌نیا و اشکان مالکی، از معترضان دی‌ماه، را اعدام کرد

•
•
•

مطالب بیشتر

اندیشکده سیاست راهبردی استرالیا: تهران به جای پیروزی متعارف، در‌پی بی‌ثباتی پایدار است

۱۲ خرداد ۱۴۰۵، ۰۳:۳۲ (‎+۱ گرینویچ)
اندیشکده سیاست راهبردی استرالیا: تهران به جای پیروزی متعارف، در‌پی بی‌ثباتی پایدار است
100%

اندیشکده سیاست راهبردی استرالیا در مقاله‌ای نوشت جمهوری اسلامی به دنبال پیروزی نظامی متعارف نیست، بلکه در پی حفظ وضعیتی از بی‌ثباتی پایدار است که بیشترین اهرم فشار سیاسی و راهبردی را برای آن فراهم کند.

این مطلب هشدار داد جمهوری اسلامی از ادامه تنش به‌عنوان ابزاری برای مذاکره، افزایش اهرم فشار، حفظ نفوذ منطقه‌ای و سرکوب مخالفت‌های داخلی استفاده می‌کند.

این مقاله افزود درگیری‌های خارجی برای جمهوری اسلامی علاوه بر بازدارندگی خارجی، ابزاری برای تحکیم قدرت در داخل کشور است و به حکومت امکان می‌دهد مخالفت‌های داخلی را سرکوب کند، مشکلات اقتصادی را به فشارهای خارجی نسبت دهد و فضای سیاسی را بیش از پیش امنیتی نگه دارد.

این مطلب افزود صلح بدون دستاورد ملموس می‌تواند حکومت را در معرض پرسشگری داخلی قرار دهد، در حالی که ادامه یک درگیری کنترل‌شده چنین فشاری را کاهش می‌دهد.

به گفته این اندیشکده، همین رویکرد موجب شده است که مقابله هماهنگ‌تر جامعه بین‌المللی با «مقاصد خصمانه جمهوری اسلامی»، بیش از پیش ضروری به نظر برسد.

ادامه برخوردهای امنیتی و قضایی با معلمان و فعالان صنفی معلمان

۱۱ خرداد ۱۴۰۵، ۲۲:۴۰ (‎+۱ گرینویچ)
ادامه برخوردهای امنیتی و قضایی با معلمان و فعالان صنفی معلمان
100%
عکس، آرشیوی است

گزارش‌‌ها از ایران حاکی از ادامه برخوردهای امنیتی و قضایی با معلمان و فعالان صنفی معلمان در چند شهر از سوی جمهوری اسلامی است.

کانال چالش صنفی معلمان ایران دوشنبه ۱۱ خرداد از احضار نریمان فرهادی، از اعضای کانون صنفی فرهنگیان خوزستان، به دادسرای اهواز خبر داد و نوشت که او با دریافت ابلاغیه‌ای الکترونیکی به شعبه ۲۲ بازپرسی دادسرای ویژه جرایم رایانه‌ای احضار شده است.

بر اساس این ابلاغیه، اتهامات فرهادی «توهین به مقدسات»، «تبلیغ علیه نظام» و «برهم زدن امنیت کشور» ذکر شده و به این فعال صنفی معلمان پنج روز مهلت داده شده است تا جهت دفاع از خود در دادسرا حاضر شود و در غیر این صورت، حکم جلب او صادر خواهد شد.

همچنین بر اساس این گزارش، ممنوعیت از کار صلاح حاجی‌میرزایی، معلم و فعال صنفی فرهنگیان، در سنندج، تمدید شده است.

کانال چالش صنفی معلمان اشاره کرد که حاجی‌میرزایی طی سال‌های اخیر «بارها هدف فشارهای امنیتی، قضایی و اداری قرار گرفته و احضار، تهدید، بازجویی، بازداشت، تشکیل پرونده قضایی، کسر و قطع حقوق، اخراج، انفصال از خدمت و دیگر اشکال برخورد را تجربه کرده است.»

  • نظام آموزشی جمهوری اسلامی، میدان بحران، سرکوب و نابرابری

    نظام آموزشی جمهوری اسلامی، میدان بحران، سرکوب و نابرابری

حکم ادامه ممنوعیت از کار این معلم در هفته معلم صادر شده بود که به‌دلیل قطع اینترنت به‌تازگی به دست این کانال صنفی رسیده است.

کانال چالش صنفی معلمان ایران در خبر دیگری به‌نقل از نزدیکان فروغ خسروی، معلم پیمانی اهل بهبهان و شاغل در آموزش و پرورش آغاجاری نوشت که کارگزینی این اداره در تماسی تلفنی به او اعلام کرده که حکم «لغو پیمان» (اخراج و فسخ یک‌طرفه قرارداد استخدام) وی صادر شده است.

در متن این حکم که در نیمه اردیبهشت صادر شده، آمده است که این تصمیم با استناد به نامه مستقیم «هسته گزینش آموزش و پرورش استان خوزستان» اتخاذ شده است.

این معلم پیش‌تر نیز به زندان محکوم شده بود که این حکم قضایی در حال حاضر به حالت تعلیق درآمده است. او همچنین در بخش رسیدگی به تخلفات اداری نیز، به‌دلیل فعالیت در فضای مجازی و ابراز عقیده، به چهار ماه انفصال موقت از خدمت محکوم شده بود که رأی قطعی اداری آن در ۱۷ دی سال گذشته صادر شد.

این گزارش می‌گوید‌ موج لغو قرارداد و اخراج گسترده معلمان در اواخر اسفند سال گذشته، به دستور مستقیم یکی از نهادهای امنیتی صورت گرفته است و روند ابلاغ تلفنی آن به بسیاری از معلمان دیگر نیز همچنان ادامه دارد.

ادامه بازداشت زوج فرهنگی و دانشگاهی

شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران گزارش داد که علیرضا شایگان (علی‌آبادی)، دبیر بازنشسته، فعال صنفی و مدرس خیریه‌های کودکان بی‌سرپرست، و همسرش فرزانه فرهبد، کارمند دانشگاه حکیم سبزواری و فعال حوزه زنان، از ۲۵ فروردین تاکنون در بازداشت به سر می‌برند.

این زوج در پی اتهاماتی در ارتباط با «حضور در سطح شهر در شب نهم اسفند ۱۴۰۴» بازداشت شده‌اند. در این میان، خانواده و نزدیکان این زوج اعلام کرده‌اند که تاکنون اطلاعات روشنی درباره روند رسیدگی به پرونده و وضعیت حقوقی آنان در دسترس نیست.

شورا اشاره کرد به دلیل تعطیلی زندان سبزوار با هدف «انجام اقدامات ایمنی و امنیتی»، این دو نفر به زندان تربت حیدریه منتقل شده‌اند. در این ارتباط، خانواده‌های این زوج می‌گویند که فاصله میان دو شهر، مشکلات و دشواری‌های بیشتری را برای ملاقات و پیگیری وضعیت آن‌ها ایجاد کرده است.

در همین ارتباط نیز حدود ۶۰ روز از بازداشت عبدالرضا امانی‌فر، عضو این تشکل و بازرس شورای هماهنگی تشکل های صنفی فرهنگیان ایران، می‌گذرد و به گفته کانون صنفی معلمان استان بوشهر، همچنان در بلاتکلیفی به‌سر می‌برد و اتهامات او مشخص نیست.

پیش‌تر هم کانال شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران گزارش داده بود که ماموران امنیتی وابسته به اطلاعات سپاه پاسداران با حضور در منزل محمود بهشتی‌لنگرودی، عضو این شورا و هیات‌مدیره کانون صنفی معلمان تهران، ضمن تفتیش محل و ضبط برخی وسایل ارتباطی و شخصی، از او خواستند برای ارائه توضیحات خود را به «دفتر پیگیری» در لنگرود معرفی کند.

فعالان و تشکل‌های صنفی معلمان در سالیان گذشته بارها هدف برخوردهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی قرار داشته‌اند. این سیاست همواره از سوی اتحادیه‌های بین‌المللی کارگری و معلمان در جهان محکوم شده است.

دانشجویان متحد: دانشجوی معترض به تقلب خضریان از خوابگاه محروم شد

۱۱ خرداد ۱۴۰۵، ۱۹:۵۵ (‎+۱ گرینویچ)
دانشجویان متحد: دانشجوی معترض به تقلب خضریان از خوابگاه محروم شد
100%

«دانشجویان متحد» به نقل از کانال «علامه آزاد»، گزارش داده علی خضریان، نماینده مجلس و دانشجوی دکتری علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی، در آزمون جامع دکتری پاییز ۱۴۰۳ با وجود تحویل برگه‌ای که گفته می‌شود بدون پاسخ بوده، پذیرفته شده است.

بر اساس این گزارش، پذیرش او با ضوابط آموزشی آزمون جامع دکتری سازگار نبوده و تاکنون توضیح رسمی در این‌باره ارائه نشده است.

دانشجویان متحد نوشت جواد شقاقی، دانشجوی دکتری علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی، در اعتراض به تخلف آموزشی علی خضریان و همکاری گروه علوم سیاسی دانشگاه با این رفتار، به سوالات آزمون جامع دکتری پاسخ نداد. گروه علوم سیاسی در واکنش، اعتراض این دانشجو را وارد ندانسته و او را از تحصیل محروم کرد.

بر اساس این گزارش، گروه علوم سیاسی در واکنش به این اعتراض، گفته که گروه صلاح دانسته از خضریان سوالی نپرسد و به برگه سفید او نمره بدهد.

دانشجویان متحد اضافه کرد شقاقی که تا دوره پیش از جنگ در خوابگاه دانشگاه علامه طباطبایی اقامت داشت به تازگی برای پیگیری وضعیت تحصیلی خود به خوابگاه مراجعه کرد اما با ممانعت حراست برای ورود مواجه شد و مجبور شد چند شب را در مقابل درب خوابگاه بخوابد.

کارخانه واژه‌سازی؛ بن‌بست زبانِ مشترکِ مردم و حاکمیت

۱۱ خرداد ۱۴۰۵، ۱۹:۱۲ (‎+۱ گرینویچ)
•
حسین ذوقی
کارخانه واژه‌سازی؛ بن‌بست زبانِ مشترکِ مردم و حاکمیت
100%

جمهوری اسلامی سال‌هاست با تکرار برخی واژه‌ها سعی دارد گفتمان غالب ایجاد کند. این روش نظامی است که به‌جای تغییر سیاست، واژه‌ها را عوض می‌کند، اما در عمل واژه را از معنا تهی می‌کند. «تاب‌آوری»، جدیدترین واژه‌ای است که در گفتمان رسمی جمهوری اسلامی طنین‌انداز شده است.

«تاب‌آوری» در ماه‌های اخیر، به واژه‌ محوری گفتمان رسمی نظام بدل شده است. رییس دولت از «تاب‌آوری ملی» می‌گوید و آن را به همراهی مردم گره می‌زند. وزارت نیرو از مردم می‌خواهد در ساعات اوج مصرف، لوازم برقی پرمصرف را خاموش کنند تا «تاب‌آوری شبکه‌ برق» حفظ شود. رسانه‌های نزدیک به سپاه، خاموش کردن حتی یک لامپ خانگی را به این تاب‌آوری پیوند می‌دهند. خبرگزاری‌های دولتی، صرفه‌جویی در سوخت، آب، نان و کاغذ را «کلید تاب‌آوری در جنگ اقتصادی» می‌خوانند. وزیر اقتصاد از «تاب‌آوری اقتصادی خانوار» سخن می‌گوید. سازمان بهزیستی به مقوله‌ «تاب‌آوری روانی مردم در شرایط جنگ فرسایشی» وارد شده و آموزش‌هایی برای مادران و کودکان طراحی کرده تا «در مقابل تنش‌های ناشی از بحران» مقاوم بمانند. وزارت بهداشت از «تاب‌آوری نظام سلامت» در برابر کمبود دارو می‌گوید. انگار با یک کمپین جدید در ساخت واژه مواجه هستیم.

از ریاضت به تاب‌آوری

تاب‌آوری، کلمه‌ای علمی به‌نظر می‌رسد؛ یک راه حل جدید برای رهایی از یک بحران موقت! اما در باطن، یک درخواست قدیمی است: این مردم هستند که باید مقاومت کنند. وقتی حکومت در اداره شبکه‌ برق ناتوان است، مردم باید بیشتر رعایت کنند. وقتی دارو نیست، مردم باید مقاوم باشند. وقتی اقتصاد در حال فروپاشی است، مردم باید ریاضت بکشند. تاب‌آوری، نام شیکی است برای انتقال هزینه‌ی حکومت‌داری از دولت به مردم.

تا چند سال پیش، نظام برای همین جنس درخواست، کلمات دیگری داشت: مقاومت در جنگ تحمیلی، مقاومت در برابر غرب، اقتصاد مقاومتی، محور مقاومت، جبهه‌ مقاومت.

اما مردم ایران، دیگر خریدار این گفتمان ریاضتی-مقاومتی نیستند. در سال‌های اخیر، به‌ویژه بعد از دی ۱۳۹۶ و اعتراض‌های گسترده اقتصادی، مخالفت مشخص خود را با گفتمان مقاومتِ حکومت اعلام کردند.

شعارهایی مانند «نه غزه، نه لبنان»، «گرانی، تورم، بلای جان مردم» یا «مردم درگیر فقرند، اونها به فکر رای‌اند» مخالفت مستقیم مردم با گفتمان ایدئولوژی مقاومت بود؛ چه محور مقاومت، چه مقاومت اقتصادی مد نظر رهبر پیشین نظام جمهوری اسلامی.

نظام اما، نمی‌توانست از این واژه دست بکشد؛ هویتش بر مقاومت بنا شده بود. مقاومتْ یک سیاست گفتمانی بود برای سرپوش گذاشتن بر تمام ضعف‌های تاکتیکی‌اش در اداره کشور. پس راه‌حل تازه بنا کرد: واژه‌ای شیک و به‌ظاهر علمی برگزید و مقاومت تبدیل شد به تاب‌آوری! تاب‌آوری، وام‌گرفته از ادبیات تخصصی است، بی‌طرف و دور از سوگیری‌های منتسب به جمهوری اسلامی است، در ادبیات نهادهای بین‌المللی شنیده می‌شود و مهم‌تر از همه، از معنای فعالانه‌ ایدئولوژی مقاومت دور است. مقاومت یعنی ایستادگی و تقابل؛ تاب‌آوری یعنی تحمل و بردباری.

البته تاب‌آوری، فقط جای مقاومت را نگرفته است؛ کارکرد دومی هم دارد: جایگزینی واژه‌ای دیگر که نظام دیگر جرات گفتنش را نداشت: ریاضت اقتصادی.

آنچه نظام در عمل از مردم می‌خواهد، در ادبیات اقتصادی جهان نام مشخصی دارد: کاهش معیشت، تقلیل خدمات، صرفه‌جویی اجباری، انتقال هزینه از دولت به خانوار. این سیاست، در همه‌جای دنیا، ریاضت است؛ کلمه‌ای که برای مثال در یونان، آرژانتین و اسپانیا اعتراض‌های گسترده ایجاد کرد.

نظام نمی‌تواند این کلمه را به کار ببرد، چون ریاضت آشکارا اعتراف به سیاستی نامحبوب است. حکومت از عنوان صریح واژه ریاضت واهمه داشت، چنانکه برای مثال، علی خامنه‌ای در سخنان خود برای تبیین سیاست‌های اقتصادی در سال ۱۳۹۲ گفت: «ما به مردم نمی‌گوییم ریاضت بکشند؛ این‌جور گاهی بعضی القا می‌کنند. بعد از آنکه سیاست‌های اقتصاد مقاومتی ابلاغ شد، هنوز مرکب آن خشک نشده، یک عده‌ای شروع کردند که اینها دارند مردم را به ریاضت دعوت می‌کنند.»

در همان سخنرانی، خامنه‌ای مفهوم را این‌گونه جلوه می‌دهد: «ما می‌گوییم ریخت و پاش نباشد، مصرف کردن یک حرف است، بد مصرف کردن یک حرف دیگر است.»

نظام همواره سعی می‌کرد این نقد را رد کند که حکومت، با تحمیل ریاضت به مردم و ایجاد وضعیت «شعب ابی‌طالب» می‌خواهد گفتمان مقاومت و به‌طور مشخص محور مقاومتی خود را پیش ببرد؛ تحریم را بپذیریم، مردم در عذاب اقتصادی باشند، به جایش مردم ریاضت بکشند، در کنار آن این رویکرد را داشته باشیم که اگر نقصانی وجود دارد، نه در سیاست‌های کلی نظام، که در نحوه برخورد مردم با آن است که یا تمکین نمی‌کنند یا انحراف ایجاد می‌کنند. راه حل نظام چه بود: سیاست را عوض نمی‌کنیم، واژه را جایگزین می‌کنیم.

حالا نظام با «تاب‌آوری»، همان سیاست را در پوشش روان‌شناختی و اخلاقی پیگیری می‌کند. منظور نظام از تاب‌آوری، همان ریاضت است، همان مقاومت است در لباسی تازه و کمتر تکرارشده.

سیاستِ واژه‌سازی

در این سیاست و الگوی واژه‌سازی، تاب‌آوری نه پدیده‌ای خاص است و نه نخستین نمونه، یک مورد تازه است در زنجیره‌ای که سال‌هاست در گفتمان نظام ادامه دارد. بصیرت به جای تمکین محض از ولایت فقیه، اعتدال به جای اصلاح‌طلبی مورد نظر نظام، عدالت به جای پذیرش مقاومت و وفاق به جای سکوت و پذیرش سرکوب، همه از نمونه‌های دیگر این کارخانه واژه‌سازی است. واژه‌هایی که به لطف سیاست‌های نظام جمهوری اسلامی، از معنای خود تهی شدند و امروز به کار بردن هر کدام‌شان مردم را به سمت معنای دیگرگون شده آن می‌برد.

این روش اما یک پیامد منفی دیگر هم دارد: در این فرآیند زبان فارسی هم آسیب می‌بیند. اعتدال دیگر اعتدال نیست، بصیرت دیگر بصیرت نیست، مقاومت دیگر مقاومت نیست، و تاب‌آوری، در نقطه‌ای نه‌چندان دور، دیگر تاب‌آوری نخواهد بود.

نظام، با هر کلمه‌ای که سوزانْد، بخشی از زبان مشترکش با مردم را از دست داد. امروز در نقطه‌ای که همه‌ این واژه‌ها سوخته‌اند، دیگر زبان مشترکی میان مردم و نظام جمهوری اسلامی باقی نمانده است.

ابهام در وضعیت آتش‌بس در پی حملات متقابل تهران و واشینگتن به کویت و قشم

۱۱ خرداد ۱۴۰۵، ۱۵:۳۴ (‎+۱ گرینویچ)
ابهام در وضعیت آتش‌بس در پی حملات متقابل تهران و واشینگتن به کویت و قشم
100%

سنتکام از حمله به سایت‌های راداری و مراکز کنترل پهپادی جمهوری اسلامی در قشم و گورک خبر داد. سپاه پاسداران نیز اعلام کرد در واکنش به حمله آمریکا به یک دکل مخابراتی در سیریک، «پایگاه هوایی مبدا تجاوز» را هدف قرار داده است. هم‌زمان کویت از مقابله با حملات موشکی و پهپادی خبر داد.

کویت دوشنبه ۱۱ خرداد سامانه‌های پدافند هوایی خود را فعال کرد و حملات موشکی و پهپادی را محکوم کرد. مقام‌های کویتی اعلام کردند این حملات تلاش‌ها برای کاهش تنش در منطقه را تضعیف می‌کند.

ارتش آمریکا نیز اعلام کرد دو موشک بالستیک شلیک‌شده به سمت نیروهای آمریکایی مستقر در کویت را رهگیری کرده و در این حمله هیچ نظامی آمریکایی آسیب ندیده است.

در پی این حملات، کویت، مصر، قطر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی حملات جمهوری اسلامی به کویت را محکوم کردند.

کویت آن را تعرض مستقیم به امنیت و ثبات خود و نقض قطعنامه‌های شورای امنیت خواند و قطر و امارات متحده عربی نیز این حملات را نقض حاکمیت کویت و تهدیدی برای امنیت منطقه دانستند.

حملات متقابل در جنوب ایران

سپاه پاسداران صبح دوشنبه ۱۱ خرداد در اطلاعیه‌ای اعلام کرد به دنبال حمله ارتش آمریکا به یک دکل مخابراتی در جزیره سیریک در استان هرمزگان، نیروی هوافضای سپاه «پایگاه هوایی مبدا تجاوز» را هدف قرار داده و «اهداف پیش‌بینی‌شده» را منهدم کرده است.

سپاه به خسارات احتمالی جانی و مالی ناشی از حمله آمریکا اشاره‌ای نکرد، اما هشدار داد در صورت تکرار حملات، «پاسخ کاملا متفاوت خواهد بود» و مسئولیت آن بر عهده آمریکا است.

ارتش آمریکا نیز اعلام کرد طی روزهای شنبه و یکشنبه، ۱۰ و ۱۱ خرداد، سامانه‌های پدافند هوایی جمهوری اسلامی، یک ایستگاه کنترل زمینی و دو پهپاد را هدف قرار داد.

واشینگتن این حملات را پاسخی به آنچه «اقدامات تهاجمی» جمهوری اسلامی، از جمله سرنگونی یک پهپاد آمریکایی بر فراز آب‌های بین‌المللی، خواند.

فرماندهی مرکزی ایالات متحده، سنتکام، در شبکه ایکس اعلام کرد در پاسخ به «تجاوز بی‌اساس» جمهوری اسلامی در دوره آتش‌بس، حملات «دفاع از خود» را علیه سایت‌های راداری و مراکز فرماندهی و کنترل پهپادهای جمهوری اسلامی در گورک و قشم انجام داده است.

سنتکام این حملات را «سنجیده و حساب‌شده» خواند و نوشت شنبه و یکشنبه، پس از سرنگونی یک پهپاد ام‌کیو-۱ آمریکایی بر فراز آب‌های بین‌المللی، انجام شده‌اند.

هم‌زمان مخاطبان ایران‌اینترنشنال از شنیده شدن صدای عبور جنگنده‌ها در مناطق مختلف تهران در ساعت ۹ صبح دوشنبه ۱۱ خرداد خبر دادند.

یک مخاطب از بندرعباس نیز از شنیده شدن سه انفجار پیاپی حوالی ساعت ۹:۱۰ صبح در این شهر خبر داد.

تعلیق مذاکرات در سایه بحران لبنان

خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، گزارش داد با توجه به تداوم حملات اسرائیل در لبنان و نقض آتش‌بس در این کشور، تیم مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی «گفت‌وگوها و تبادل متون از طریق میانجی» را متوقف می‌کند.

بر اساس این گزارش، این تصمیم پس از آن اتخاذ شده که اسرائیل دستور پیشروی بیشتر نیروهای خود در لبنان را صادر کرده است.

تسنیم افزود تا زمانی که نظر جمهوری اسلامی و «جبهه مقاومت» درباره لبنان تامین نشود، گفت‌وگویی در کار نخواهد بود.

این رسانه وابسته به سپاه نوشت «جبهه مقاومت» و جمهوری اسلامی عزم خود را برای انسداد کامل تنگه هرمز و فعال کردن سایر جبهه‌ها، از جمله تنگه باب‌المندب، برای «تنبیه» اسرائیل و حامیانش در دستور کار قرار داده‌اند.

عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، در شبکه ایکس نوشت: «آتش‌بس میان جمهوری اسلامی و ایالات متحده، بدون هیچ ابهامی، آتش‌بسی در تمامی جبهه‌ها، از جمله لبنان محسوب می‌شود و نقض آتش‌بس در هر یک از جبهه‌ها، به منزله نقض آن در تمامی جبهه‌ها است.»

او آمریکا و اسرائیل را مسئول پیامدهای نقض آتش‌بس خواند.

  • بقایی: برنامه موشکی جمهوری اسلامی قابل مذاکره نیست

    بقایی: برنامه موشکی جمهوری اسلامی قابل مذاکره نیست

حساب محمدباقر قالیباف، رییس مجلس، در شبکه ایکس نیز حملات اسرائیل به لبنان و ادامه محاصره دریایی ایران را نشانه «عدم پایبندی آمریکا به آتش‌بس» خواند و نوشت: «هر انتخابی بهایی دارد و زمان پرداخت آن فرا می‌رسد، در نهایت همه چیز در جای خود قرار خواهد گرفت.»

در مقابل، دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، بار دیگر تاکید کرد که جمهوری اسلامی واقعا می‌خواهد به یک توافق برسد و این معامله برای آمریکا و متحدانش مفید خواهد بود.

او خطاب به منتقدانش نوشت: «فقط بنشینید و آرام باشید؛ در پایان همه‌چیز خوب پیش خواهد رفت، همیشه همین‌طور است.»

اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی نیز آمریکا را به ارسال پیام‌های متناقض متهم کرد و گفت تغییر مداوم مواضع واشینگتن و طرح خواسته‌های جدید یا متناقض، روند مذاکرات را طولانی‌تر کرده است.

پس از انتشار گزارش تسنیم درباره توقف مذاکرات غیرمستقیم جمهوری اسلامی و آمریکا، قیمت نفت بیش از پنج دلار در هر بشکه افزایش یافت.

جنگی که از ۹ اسفند ۱۴۰۴ آغاز شد، هزاران کشته، عمدتا در ایران و لبنان، برجای گذاشته و با افزایش قیمت انرژی بر اقتصاد جهانی نیز تاثیر گذاشته است.

این وضعیت پس از آن تشدید شد که جمهوری اسلامی عملا تنگه هرمز، یکی از مهم‌ترین مسیرهای انتقال نفت و گاز مایع جهان، را مسدود کرد.

جمهوری اسلامی و آمریکا همچنان بر سر موضوعاتی از جمله رفع تحریم‌ها، آزادسازی ده‌ها میلیارد دلار از درآمدهای نفتی مسدودشده جمهوری اسلامی در بانک‌های خارجی و رفع محدودیت‌های اعمال‌شده بر بنادر ایران اختلاف دارند.

درگیری‌های اسرائیل و حزب‌الله نیز به یکی دیگر از موانع تلاش‌های دیپلماتیک تبدیل شده است.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، از پیشروی بیشتر نیروهای اسرائیلی در لبنان و حمله به اهدافی در حومه جنوبی بیروت خبر داد و دفتر او حزب‌الله را به نقض مکرر آتش‌بس متهم کرد.

مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا نیز با مقام‌های اسرائیلی و لبنانی درباره طرحی برای «کاهش تدریجی تنش‌ها» گفت‌وگو کرد.

این تحولات در حالی رخ می‌دهد که تلاش‌های دیپلماتیک برای پایان دادن به سه ماه جنگ ادامه دارد، اما حملات متقابل، اختلاف بر سر لبنان و تنش‌های منطقه‌ای بر این روند سایه انداخته است.