واشینگتنپست: انتظار میرود مذاکرات آمریکا و ایران بهزودی از سر گرفته شود

روزنامه واشینگتنپست به نقل از مقامهای آمریکایی گزارش داد انتظار میرود مذاکرات میان واشینگتن و تهران برای رسیدن به یک توافق هستهای، بهزودی از سر گرفته شود.
روزنامه واشینگتنپست به نقل از مقامهای آمریکایی گزارش داد انتظار میرود مذاکرات میان واشینگتن و تهران برای رسیدن به یک توافق هستهای، بهزودی از سر گرفته شود.
این روزنامه یکشنبه ۲۲ تیر به نقل از یک مقام آمریکایی نوشت دولت ترامپ معتقد است جمهوری اسلامی حتی پس از حملات اخیر آمریکا و اسرائیل، همچنان به دستیابی به یک توافق دیپلماتیک در خصوص برنامه هستهای خود تمایل دارد.
این دیدگاه در روزهای اخیر از طریق گفتوگوهای دیپلماتیک تقویت شده است.
واشینگتنپست با استناد به سخنان شماری از چهرههای سیاسی داخل و خارج از ایران افزود در صحنه سیاسی متشنج ایران، اجماعی در حال شکلگیری است مبنی بر اینکه تهران باید مذاکرات هستهای با واشینگتن را از سر بگیرد؛ حتی با وجود نگرانیهای جدی درباره اینکه «چنین گفتوگوهایی ممکن است تنها مقدمهای برای حملهای دیگر از سوی اسرائیل باشد».
حملهای سنگین به ایران مانند آنچه در جنگ ۱۲ روزه رخ افتاد، زمانی برای مقامهای ارشد جمهوری اسلامی امری غیرقابل تصور به نظر میرسید.
با این حال، این حملات چشمگیر تاکنون تغییری قابل توجه در مواضع رسمی تهران ایجاد نکرده است.
به گفته واشینگتنپست، جمهوری اسلامی در هفتههای اخیر نه نشانهای از تمایل بیشتر به ساخت سلاح هستهای نشان داده و نه نشانهای از آمادگی برای کنار گذاشتن کامل برنامه هستهای خود.
شاید مهمترین نکته این باشد که حملات آمریکا باعث نشده تهران از مسیر گفتوگو با واشینگتن صرف نظر کند.
رویکرد «عملگرایانه» تهران
حمیدرضا عزیزی، پژوهشگر مهمان در موسسه امور بینالملل و امنیتی آلمان، گفت: «با توجه به آنچه رخ داده، انتظار میرفت موضعی یکدست [در جمهوری اسلامی] در رد هرگونه تعامل با آمریکا شکل بگیرد، اما در واقع بهنظر میرسد که برعکس آن در حال رخ دادن است.»
او افزود: «نکته کلیدی، آشکار شدن آسیبپذیریهاست و همین باعث شده رویکردی عملگرایانه [در تهران] در پیش گرفته شود.»
حکومت ایران اکنون در موقعیتی دشوار قرار دارد، زیرا حملات اخیر نشان داد سامانههای پدافند موشکی و هوایی جمهوری اسلامی که پیشتر بارها مورد ستایش مقامهای نظامی و سیاسی حکومت قرار گرفته بودند، در برابر یورشهای هماهنگ دو ارتش پیشرفته ناتوان هستند.
کارزار اسرائیل همچنین میزان نفوذ اطلاعاتی این کشور را در ساختارهای امنیتی حکومت ایران آشکار کرد.
بهنام بنطالبلو، مدیر ارشد برنامه ایران در بنیاد دفاع از دموکراسیها در واشینگتن، گفت: «این نخستین جنگی است که پس از جنگ با عراق در خاک ایران رخ داد و حکومت آن را بهکلی به شکست کشاند.»
واشینگتنپست یادآور شد وضعیت اقتصادی ایران نیز مزید بر علت شده است و نرخ بالای تورم و بیکاری که مدتهاست ادامه دارد، اقتصاد کشور را فرسوده کرده است.
اگر کشورهای اروپایی تصمیم بگیرند با فعالسازی مکانیسم ماشه روند بازگشت خودکار تحریمها علیه ایران را کلید بزنند، این فشارها ممکن است در هفتههای پیش رو افزایش یابد.
مقامهای رسمی جمهوری اسلامی مانند مسعود پزشکیان و عباس عراقچی، احتمال بازگشت به میز مذاکرات را رد نکردهاند، اما مجلس شورای اسلامی اخیرا به تعلیق همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی رای داد و پزشکیان این مصوبه را اجرایی کرد.