این جوان فرانسوی که لنار مونترلوس نام دارد، از ۱۶ ژوئن (۲۶ خرداد) تاکنون با خانوادهاش تماسی نداشته است.
منبع دیپلماتیک فرانسوی که نامش فاش نشده، در مصاحبه با خبرگزاری فرانسه ناپدید شدن مونترلوس را «نگرانکننده» خواند و گفت: «ما در این خصوص با خانواده او در تماس هستیم.»
او تاکید کرد توصیه میشود اتباع فرانسوی به ایران سفر نکنند، چرا که جمهوری اسلامی «سیاستی عامدانه در زمینه گروگانگیری شهروندان غربی» در پیش گرفته است.
بر پایه آگهی منتشرشده در اینستاگرام، مونترلوس ۱۸ سال دارد و علاوه بر تابعیت فرانسوی، شهروند آلمان نیز است.
خبر ناپدید شدن این گردشگر در شرایطی منتشر میشود که در روزهای اخیر نگرانیها در خصوص وضعیت سسیل کولر و ژاک پاریس، دو زندانی دیگر فرانسوی در ایران، بالا گرفته است.
آنها با اتهاماتی از جمله «جاسوسی برای موساد» روبهرو شدهاند؛ اتهاماتی که ممکن است به مجازات اعدام منجر شود.
سفر نافرجام با دوچرخه
مونترلوس در صفحه اینستاگرامش خود را «عاشق صخرهنوردی و دوچرخهسواری» معرفی کرده است.
او در ژوئن ۲۰۲۴ در پستی اعلام کرد در حال آماده شدن برای «یک سفر یکساله دوچرخهسواری در اوراسیا» است؛ «رویایی» که میکوشید پیش از آغاز تحصیلات دانشگاهیاش محقق سازد.
لنار برای خود مسیری به مدت «۴۰۰ روز»، «۳۵ هزار کیلومتر» و از میان «۳۵ کشور» در نظر گرفته بود.
منبع آگاه در پاسخ به پرسش خبرگزاری فرانسه اعلام کرد نمیتواند تایید کند که آیا این جوان فرانسوی در میان شهروندان اروپایی بازداشتشده در ایران به اتهام «جاسوسی» برای اسرائیل قرار دارد یا نه.
او افزود جمهوری اسلامی «شهروندان فرانسوی در حال عبور [از ایران] را هدف قرار میدهد، آنها را به جاسوسی متهم میکند و در شرایطی غیرانسانی نگه میدارد، شرایطی که برخی از این اقدامات طبق حقوق بینالملل مشمول تعریف شکنجه میشوند».
این منبع هشدار داد آن دسته از شهروندان فرانسوی که هماکنون در ایران حضور دارند، باید «در اسرع وقت» این کشور را ترک کنند، چرا که در معرض «خطر بازداشت و حبس خودسرانه» هستند.
مقامات جمهوری اسلامی پیشتر نیز بارها اتباع خارجی و دوتابعیتی را بهصورت خودسرانه بازداشت و زندانی کردهاند.
فرانسه چهارم تیر اعلام کرد تضمینهایی دریافت کرده است که کوهلر و پاریس در حمله هوایی اسرائیل به زندان اوین آسیب ندیدهاند.
چند روز پس از آن، خانواده این دو شهروند فرانسوی خبر دادند آنان به مکانهایی نامعلوم منتقل شدهاند.
فرانسه و دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا این بازداشتها را دارای انگیزه سیاسی و بخشی از سیاست «دیپلماسی گروگانگیری» حکومت ایران توصیف کردهاند؛ اتهامی که جمهوری اسلامی آن را رد میکند.
فعالان حقوق بشر نیز بازداشت شهروندان کشورهای غربی از سوی جمهوری اسلامی را «گروگانگیری حکومتی» میدانند و میگویند تهران از این حربه برای تحت فشار گذاشتن غرب و گرفتن امتیاز از آن استفاده میکند.