با تلاش حکومت برای محدودسازی خروج سرمایه، فعالیت چند صرافی در ایران دچار اختلال فنی شد

بر اساس اطلاعات رسیده به ایراناینترنشنال، چند صرافی در ایران از صبح دوشنبه دچار اختلال فنی شدهاند. در روزهای گذشته و پس از حمله سایبری به بانکهای سپه و پاسارگاد، حجم قابل توجهی از سرمایه بهدلیل بیاعتمادی عمومی به نظام بانکی، از طریق صرافیها به خارج انتقال داده شده است.
منابع مطلع، دوشنبه ۹ تیر به ایراناینترنشنال گفتند اختلال در صرافیها در پی تلاشهای حکومت برای محدود کردن توانایی مردم در خارج کردن سرمایههایشان رخ داده است.
از سوی دیگر با گذشت یک هفته از پایان تبادل آتش میان جمهوری اسلامی و اسرائیل، شاخص کل بورس در ایران در پایان معاملات دوشنبه، با ریزش ۵۶ هزار واحدی مواجه شد و بدین ترتیب از شنبه تا دوشنبه و در طول سه روز، شاخص کل بورس ریزشی معادل ۱۹۶ هزار واحد را تجربه کرد.
همزمان قیمت دلار در بازار آزاد ایران دوباره از ۹۰ هزار تومان عبور کرد و قیمت سکه و طلا افزایش یافت. قیمت سکه طرح «امامی» بیش از سه میلیون تومان بالا رفت.
به گزارش اقتصاد نیوز، دوشنبه ارزش معاملات خرد بازار به ۸.۶ هزار میلیارد تومان رسید، ۵.۱ هزار میلیارد تومان پول حقیقی از بازار خارج شد و صندوقهای درآمد ثابت نیز با خروج ۱.۲ هزار میلیارد تومان نقدینگی مواجه شدند که «نشاندهنده تردید و نگرانی سرمایهگذاران حتی در گزینههای با ریسک پایینتر است».
دادههای رسمی نشان میدهد بیشتر معاملهگران خرد تصمیم به فروش گرفتهاند و خریداران خیلی کمتعداد و ضعیف بودهاند: بهطور میانگین، هر فرد فقط ۲۵ میلیون تومان خرید کرده، در حالیکه فروش هر نفر حدود ۸۸ میلیون تومان بوده.
این اختلاف زیاد نشان میدهد که بیشتر مردم میخواهند از بازار خارج شوند و فعلا کسی تمایلی به خرید ندارد.

بورس تهران شنبه هفتم تیر در اولین روز کاری پس از جنگ ۱۲ روزه، با سقوطی سنگین آغاز به کار کرده بود. در این روز، بیش از ۹۹ درصد نمادها سقوط کردند و صف فروش کمسابقه ۳۵ هزار میلیارد تومانی تشکیل شد.
رضا خانکی، کارشناس بازار سرمایه، در گفتوگو با زومیت تاکید کرد تعطیلی طولانی باعث شد تقاضاهای واقعی فروش در بازار انباشته شود و «بهمن فروش» بزرگی شکل بگیرد.
او با اشاره به اینکه با تداوم شرایط جنگی، بازار به روند نزولی خود ادامه خواهد داد گفت: «مهمترین ویژگی بورس، نقدشوندگی سریع داراییهاست و وقتی این ویژگی با تعطیلی طولانی از بین برود، ماهیت اصلی بازار مخدوش میشود.»
در موارد مشابه مانند اجرای عملیاتهای موسوم به «وعده صادق» و مرگ ابراهیم رئیسی، سازمان بورس برای جلوگیری از ریزش شدید، دامنه نوسان را کاهش میداد.
دامنه نوسان در بورس ایران به این معناست که معاملهگران نمیتوانند در یک روز سهامشان را کمتر یا بیشتر از این دامنه به فروش برسانند.