وزیر خارجه آمریکا: ایران با غنی‌سازی می‌خواهد به قدرت هسته‌ای دست‌نیافتنی تبدیل شود

مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، غنی‌سازی اورانیوم از سوی جمهوری اسلامی را مسئله چالش‌ برانگیز در مسیر مذاکرات هسته‌ای دانست و گفت که جمهوری اسلامی غنی‌سازی را نه برای تولید انرژی، بلکه به‌عنوان ابزار بازدارندگی می‌خواهد؛ مسئله‌ای که برای ایالات متحده غیرقابل پذیرش است.

روبیو گفت اگر هدف جمهوری اسلامی تنها بهره‌برداری صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای باشد، الگویی بین‌المللی برای آن وجود دارد که بسیاری از کشورها از آن پیروی می‌کنند. در این مدل، کشورها راکتور دارند اما سوخت مورد نیاز را از خارج وارد می‌کنند. به گفته او، این گزینه در صورت تمایل می‌تواند برای حکومت ایران نیز فراهم باشد.

اما روبیو هشدار داد که حفظ فناوری غنی‌سازی به‌معنای داشتن توان بالقوه برای رسیدن به سطح تسلیحاتی است، چراکه پس از دستیابی به سطوح پایین، رسیدن به غنی‌سازی بالا تنها مسئله زمان است. او گفت جمهوری اسلامی پیش‌تر این توانایی را نشان داده و در حال حاضر نیز طبق مصوبه مجلس، به غنی‌سازی بالای ۶۰ درصد ادامه می‌دهد.

وزیر خارجه آمریکا افزود که جمهوری اسلامی غنی‌سازی را نه صرفا برای انرژی، بلکه به‌عنوان نماد غرور ملی و ابزار بازدارندگی می‌بیند؛ نگاهی که از دید ایالات متحده، اصلی‌ترین مانع در رسیدن به توافق هسته‌ای است.

روبیو گفت: «موضع ایران این نیست که فقط انرژی می‌خواهد. آن‌ها ادعا می‌کنند که غنی‌سازی یک مسئله حیثیتی و غرور ملی است. از نگاه ما، آن‌ها غنی‌سازی را به عنوان ابزار بازدارندگی می‌خواهند. آن‌ها معتقدند که این توانایی، ایران را به یک قدرت هسته‌ای در آستانه تسلیحاتی شدن تبدیل می‌کند و در نتیجه، دست‌نیافتنی خواهد شد و این دقیقا جوهره چالشی است که اکنون با آن روبه‌رو هستیم.»