انتخابات ریاست جمهوری لهستان در دور دوم؛ نامزد حامی اتحادیه اروپا با اختلاف کمی پیشتاز شد

رافال ترزاسکوفسکی، شهردار ورشو و نامزد ائتلاف مدنی در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۵  همراه با همسرش مارگورزاتا ترزاسکوفسکا
رافال ترزاسکوفسکی، شهردار ورشو و نامزد ائتلاف مدنی در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۵ همراه با همسرش مارگورزاتا ترزاسکوفسکا

انتخابات ریاست‌جمهوری لهستان به دور دوم کشیده شد. در نخستین دور انتخابات، رافال ترزاسکوفسکی، نامزد میانه‌رو حامی اتحادیه اروپا با اختلافی اندک از کارول ناوروکی، نامزد راست‌گرا پیشی گرفت.

هر دو نامزد پیشتاز حدود ۳۰ درصد آراء دور اول انتخابات را به‌دست آوردند. از آن‌جا که پیروزی در دور اول به کسب دست‌کم ۵۰ درصد آراء نیاز دارد، دور دوم انتخابات روز ۱۱ خرداد برگزار خواهد شد.

طبق یک نظرسنجی که یک‌شنبه، ۲۸ اردیبهشت بلافاصله پس از پایان رای‌گیری منتشر شد، ترزاسکوفسکی، کاندیدای ائتلاف مدنی که در حال حاضر شهردار ورشو، پایتخت لهستان است و از سوی نخست‌وزیر این کشور دونالد توسک حمایت می‌شود، حدود دو درصد بیش از ناوروکی، نامزد حزب راستگرای قانون و عدالت (PiS) رای آورد.

این نتیجه ناظران انتخابات لهستان را شگفت‌زده کرد. هرچند در هفته‌های منتهی به انتخابات اختلاف ترزاسکوفسکی با ناوروکی کاهش یافته بود، اما بر اساس نظرسنجی‌ها همچنان بخت اصلی پیروزی در انتخابات بود.

بقیه آرای دور اول به نامزدهای فرعی تعلق گرفت. پیش‌بینی می‌شود که اسلاومیر مِنتزِن از حزب راست افراطیِ کُنفدراسی با ۱۵.۴ درصد آرا در جایگاه سوم قرار گیرد. گرزگورز براون، نماینده پارلمان اروپا که نظریه‌های توطئه علیه یهودیان را ترویج می‌کند، حدود ۶.۲ درصد آرا را به دست آورده است. نتایج رسمی تا ۳۱ اردیبهشت اعلام خواهد شد.

در صورتی که نتایج رسمی طبق پیش‌بینی‌ها باشد، نامزدهای راست افراطی در دور اول بهتر از حد انتظار عمل کردند و نامزدهای میانه‌رو و چپ‌گرا برخلاف نظرسنجی‌های اولیه نتیجه قابل قبولی به دست نیاوردند.

وعده‌های ترازسکوفسکی بر اصلاح نهادهای قضایی و بازسازی نهادهای دموکراتیک متمرکز است. ناوروکی در کارزار انتخاباتی‌اش دونالد ترامپ را تحسین، از سیاست‌های ضدمهاجرتی دفاع و از ارزش‌های لیبرال انتقاد می‌کرد.

اندکی بعد از انتشار نظرسنجی پس از رای‌گیری، نخست‌وزیر لهستان در شبکه‌های اجتماعی واکنش نشان داد و نوشت: «اکنون همه‌چیز در خطر است. دو هفته‌ آینده در سرنوشت لهستان تعیین‌کننده است. حتی یک قدم به عقب نخواهیم رفت.»

الکساندر کواشنیوسکی، رییس‌جمهوری پیشین لهستان هم در یک مصاحبه تلویزیونی نظری شبیه به نظر توسک را تکرار کرد: «خطر شدید است. ما برای ایستادن لهستان در کنار دموکراسی‌های اروپایی مبارزه می‌کنیم. اگرنه، لهستان در کنار دردسرسازان اروپا خواهد بود.»

پیش‌بینی می‌شود پایگاه رای اسلاومیر مِنتزِن که با بیش از ۱۵ درصد رای در جایگاه سوم قرار گرفت نقشی کلیدی در دور دوم انتخابات ایفا کند. او سرسختانه با سیاست‌های مهاجرتی، اتحادیه اروپا و حق پایان خودخواسته بارداری مخالفت می‌کند و بخش مهمی از کارزار انتخاباتی‌اش بر انتقاد از یک میلیون پناهنده اوکراینی متمرکز بود که به باور او «از لهستان سوء استفاده می‌کنند».

ناروکی از مِنتزِن درخواست حمایت کرده و از رای‌دهندگان به مِنتزِن خواسته است تا برای «نجات لهستان» و «متوقف کردن دونالد توسک به سوی یکه‌سالاری و استبداد فردی» از او حمایت کنند.