آلمان و ایتالیا: اروپا فعلا اعزام نیرو به اوکراین را بررسی نمی‌کند

فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان و جورجیا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا، اعلام کردند اروپا هنوز با مساله تصمیم‌گیری برای اعزام نیرو به اوکراین فاصله زیادی دارد و اکنون تمام تلاش‌های خود را بر دستیابی به آتش‌بس بدون قید و شرط از سوی روسیه در اوکراین متمرکز کرده است.

مرتس با اشاره به این‌که موضوعات مرتبط با جنگ اوکراین در حال حاضر قابل پیش‌بینی نیستند، گفت: «گام بعدی باید مشخص کردن قالب مذاکرات صلح و همچنین تضمین‌های امنیتی احتمالی برای اوکراین باشد، که شاید در آینده لازم شوند.»

او همچنین با تاکید بر ضرورت فوری پایان درگیری و توقف کشتارها، افزود: «در حال حاضر هیچ دلیلی برای صحبت درباره اعزام نیروها وجود ندارد، ما از این موضوع بسیار فاصله داریم. ما می‌خواهیم کشتار پایان یابد. این‌ها مسائلی هستند که اکنون به آن‌ها پرداخته‌ایم، نه چیزهای دیگر.»

رهبران فرانسه، آلمان، بریتانیا و لهستان، همراه با ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهوری اوکراین، جمعه ۲۶ اردیبهشت در حاشیه اجلاس آلبانی برای بررسی اوضاع اوکراین و مذاکرات صلح دیدار کردند.

آن‌ها همچنین با دونالد ترامپ تماس گرفتند. ترامپ شنبه ۲۹ اردیبهشت اعلام کرد قرار است دوشنبه با ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه، گفت‌وگو کند.

ملونی در این دیدار حضور نداشت و غیبت او در رسانه‌های ایتالیا به عنوان بی‌اعتنایی عمدی به این اجلاس تفسیر شد. همچنین این گمانه مطرح شد که امانوئل مکرون، رییس‌جمهوری فرانسه، نمی‌خواسته او در این نشست شرکت کند.

ملونی شنبه به خبرنگاران گفت که ایتالیا آمادگی پیوستن به هر قالب بین‌المللی برای پایان دادن به جنگ را دارد، اما درباره‌ بروز اختلاف در غرب هشدار داد.

او گفت: «وحدت غربی از آغاز تهاجم روسیه، بزرگ‌ترین نقطه قوت ما بوده است. در چنین لحظه‌ حساسی، مهم است که اختلافات شخصی کنار گذاشته شود، زیرا ممکن است این وحدت را تضعیف کند.»

در شرایطی که نخستین گفتگوهای رودررو میان روسیه و اوکراین در سه سال گذشته، که پنج‌شنبه در استانبول برگزار شد، نتوانست به آتش‌بس منجر شود، اتحادیه اروپا در حال بررسی بسته‌ جدیدی از تحریم‌ها برای افزایش فشار بر مسکو به‌دلیل تداوم جنگ در اوکراین است.

مرتس با ابراز ناخرسندی از بی‌نتیجه‌بودن مذاکرات استانبول گفت: «با وجود موضع‌گیری بسیار سازنده مذاکره‌کنندگان اوکراینی، مذاکرات دیروز در استانبول پایین‌تر از انتظارات ما بود.»

موضع مرتس درباره نیروهای حافظ صلح، ادامه دیدگاه اولاف شولتس، صدراعظم پیشین آلمان، است که اولویت را به مذاکرات صلح و نه حضور نظامی نیروها در میدان داده بود.

کی‌یر استارمر، نخست‌وزیر بریتانیا، پیش‌تر تمایل خود را برای اعزام نیروهای حافظ صلح ابراز کرده بود. اما او تاکید کرده بود این اقدام فقط در صورتی عملی است که با تعهد امنیتی ایالات متحده به کشورهای اروپایی همراه باشد.

روسیه بارها ایده‌ استقرار نیروهای نظامی حافظ صلح از کشورهای عضو ناتو در خاک اوکراین را رد کرده است.